Verzetsmuseum lanceert Podwalk Plantegebuurt 1940-1945

Bezoekers die op een toegankelijke manier kennis willen maken met de oorlogsgeschiedenis van de Plantagebuurt, kunnen sinds 20 juli gebruik maken van een gratis podwalk door de buurt. De audiowandeling is een initiatief van het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan. De tekst van de 23 afleveringen waaruit de podwalk bestaat, is ingesproken door oud-burgemeester Job Cohen. Deze gratis audiowandeling is zeker de moeite waard en een goed alternatief voor een bezoek aan het Verzetsmuseum dat vanwege een verbouwing tot december 2022 gesloten is.

Drijvende tuinen overgedragen aan de buurt

In aanwezigheid van zo’n veertig buurtbewoners hebben de vlottenbouwers van Amsterdam op dinsdag 19 juli de voltooiing van de Drijvende Tuinen in de Wittenburgervaart gevierd. In een korte toespraak memoreerde initiatiefnemer Rob Schrama aan de voet van de Ezelsbrug dat Robert Jasper Grootveld, de geestelijke vader van de Amsterdamse drijvende tuinen, op die dag precies negentig jaar eerder was geboren. Doordat de eilanden met de namen Grootveld, Jasper en Robert tegenover de bandenboot van de Amsterdamse rookmagiër zijn komen te liggen, is er op deze plek in feite één groot Gesamtkunstwerk van Grootveld ontstaan, aldus Schrama.

Stadsdeel zegt het nu hardop: Ernstige olieverontreiniging rond de Oostelijke Eilanden

Het slib in de bodem van de Wittenburgervaart, de Oostenburgervaart en delen van de Kattenburgervaart is zodanig vervuild met zware metalen en chemische verbindingen, dat zwemmen in de drie vaarten niet veilig geacht wordt. Dat blijkt uit antwoorden van eind juni van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel op vragen van stadsdeelcommissielid Neeria Oostra (GroenLinks) over de al sinds 2020 door bewoners gemelde olieverontreiniging rond Oostenburg. De verontreiniging is het gevolg van de aanhoudende lekkage van olie als gevolg van de scheepsbouwwerkzaamheden die in het verleden op de Oostelijke Eilanden plaats vonden.

Drijvende tuinen gearriveerd op Wittenburg

Het door kunstenaar Rob Schrama geïnitieerde project om de Wittenburgervaart op te fleuren met drie drijvende tuinen is weer een stukje dichterbij zijn voltooiing gekomen. Op de laatste dag van juni werden de eilanden waarop de tuinen zijn aangelegd vanuit Amsterdam-Noord over het IJ naar hun standplaats gesleept. Daar zal de komende dagen de laatste hand worden gelegd aan hun inrichting. Op 19 juli, de 90ste geboortedag van anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld die aan de basis stond van de door Schrama gebruikte techniek, worden de drijvende tuinen aan de buurt overgedragen.

Rechter koerst op overleg tussen bewoners en gemeente over kappen van 81 bomen op de Eilandenboulevard

Zoals eerder bericht had de gemeente Amsterdam begin juni 2021 een omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 81 bomen op de Eilandenboulevard. Omwonenden dienden daartegen bezwaar in en inmiddels is de procedure in de beroepsfase beland. Het verzoek om een voorlopige voorziening lag bij de rechter om te voorkomen dat met de kap begonnen zou worden voor de rechter uitspraak zal hebben gedaan. Op 31 mei j.l. bepaalde de voorzieningenrechter dat de kap inderdaad niet eerder mag beginnen dan zes weken na de uitspraak in het beroep.

Centrum Begroot: Geen atelier in Wertheimpark

Het bestuur van stadsdeel Centrum heeft een streep gezet door het in het kader van Centrum Begroot ingediende voorstel om in het Wertheimpark een ‘En Plein Air Atelier’ in te richten. Volgens de initiatiefnemer zou het openlucht atelier moeten bestaan uit een betonnen chaise longue omringd door zes betonnen schildersezels, maar het stadsdeel noemt het niet wenselijk om betonnen objecten in een monumentaal park als het Wertheimpark te plaatsen.

Namenmonument wint Amsterdamse Architectuurprijs

Het Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat heeft dit jaar beslag gelegd op de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP), bijgenaamd de Gouden Aap. De vakjury, die moest kiezen uit 125 in het jaar 2021 opgeleverde projecten, noemt het Namenmonument ‘vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal, maar vanuit andere gezichtspunten terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen. Er is sprake van Architectuur met een grote A’.

Sarphatistraat volledig fietsstraat

Ook het laatste deel van de Sarphatistraat, het stuk tussen Alexanderplein en Hoogte Kadijk, wordt fietsstraat. Begin juni stemde de stadsdeelcommissie Centrum in met het herinrichtingsplan, dat overigens pas in 2025 zijn beslag krijgt. De nieuwe indeling van de straat gaat voor automobilisten inhouden dat zij de weg richting molen straks moeten delen met fietsers, waarbij die laatsten voorrang hebben. Daardoor kan de stoep aan de kazernekant een meter breder worden. Ook ontstaat zo ruimte om het fietspad aan de overzijde te verbreden van twee naar drie meter.

Koning William: Projectontwikkelaar wacht tot uitspraak bodemprocedure.

Op 14 juni was de zitting bij de Raad van State aangaande de Voorlopige Voorziening ten aanzien van de bouwwerkzaamheden voor het project Koning William Werf. Aan de orde was de eis van omwonenden dat er geen onomkeerbare handelingen (werkzaamheden) mogen worden uitgevoerd totdat de Raad van State uitspraak zal hebben gedaan over het ingestelde beroep.

Nieuw boek ‘Jong in de oorlog’ geeft indringend beeld van de Plantage-Weesperbuurt in oorlogstijd

De Plantage-Weesperbuurt was in de oorlog een bijzondere plek. Een joodse buurt waar heel veel is gebeurd. Hier stond de Hollandsche Schouwburg waarvandaan tienduizenden Joden zijn weggevoerd. Hier stonden de Joodse ziekenhuizen die werden leeggehaald. Artis herbergde onderduikers. En hier vond de aanslag op het Bevolkingsregister plaats. En nog veel meer.

Notitie Dijksgracht Oost : een dossier waarin te veel mis is

Werkgroep Dijksgracht Oost en Buurtorganisatie 1018 doen een dringend beroep op de gemeente om het besluit om 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten een ligplaats te geven in de Dijksgracht Oost te heroverwegen. In een gezamenlijke notitie geven de twee organisaties een gedetailleerd overzicht van wat er allemaal mis is in dit complexe dossier. Zie ook de berichten op deze website van 26 maart 2021, en 27 april en 11 mei 2022.

Dijksgracht Oost: broedende vogels en foerageergebied van de dwergvleermuis (voorlopig) veiliggesteld

Eind januari diende werkgroep Dijksgracht Oost (WDO) bezwaar in tegen het besluit van de provincie Noord Holland om ontheffing te verlenen aan de gemeente Amsterdam waardoor het foerageergebied van de dwergvleermuis aan de Dijksgracht Oost mag worden aangetast. Met deze ontheffing op zak kan de gemeente een fietspad aanleggen en aanlegsteigers bouwen voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten voor de wateraannemers.

Bezwaar buurtbewoners tegen aantasting foerageergebied dwergvleermuis

Eind januari diende werkgroep Dijksgracht Oost (WDO) bezwaar in tegen het besluit van de provincie Noord Holland om ontheffing te verlenen aan de gemeente Amsterdam waardoor het foerageergebied van de dwergvleermuis aan de Dijksgracht Oost mag worden aangetast. Met deze ontheffing op zak kan de gemeente een fietspad aanleggen en aanlegsteigers bouwen voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten voor de wateraannemers.