Dijksgracht Oost: broedende vogels en foerageergebied van de dwergvleermuis (voorlopig) veiliggesteld

Op vrijdag 6 mei behandelde de rechtbank in Haarlem het verzoek om een voorlopige voorziening dat was ingesteld door de werkgroep Dijksgracht Oost. De rechter verklaarde de bewoners niet ontvankelijk omdat zij meende dat niet vastgesteld kon worden dat de vleermuizen die door de bewoners worden waargenomen, ook werkelijk in dat gebied foerageren. Om die reden werd het verzoek en dus hoeft de gemeente de geplande werkzaamheden niet uit te stellen tot de provincie een beslissing heeft genomen op het ingediende bezwaarschrift (zie ook bericht van 27 april).

Foto: BO1018

De bewoners hadden de onafhankelijk ecoloog Daan van der Elsen bereid gevonden hun relaas bij de rechtbank te onderbouwen. Hij kwam tijdens de zitting door de niet-ontvankelijk verklaring helaas niet aan de beurt, maar was inmiddels wel zeer geïnteresseerd en betrokken geraakt bij het hele verhaal van de Dijksgracht Oost. Daarom was hij, op maandagochtend 9 mei in alle vroegte, samen met de leden van de werkgroep Dijksgracht Oost en actieve vogelaars, aanwezig bij de door de gemeente aangekondigde start van het werk: het rooien van het struikgewas. Maar er mogen geen werkzaamheden plaatsvinden als er sprake is van broedende vogels en dat moest dus onderzocht worden. De aanwezige actievoerders keken toe hoe de door de gemeente ingehuurde ecologen samen met de stadsecoloog, de aannemer en de projectleider een schouw van het gebied deden. Dat inderdaad broedende vogels werden aangetroffen was voor de omstanders geen verrassing. Het is immers broedseizoen. De projectleider had gedacht wel “om de nesten heen te kunnen werken” maar de ecologen kwamen tot de conclusie dat die aanpak onverantwoord is. Niet alleen omdat werkzaamheden ook dan en so wie so tot verstoring van de nesten zou leiden, maar ook omdat er zonder twijfel ook nog andere nesten zullen zijn die zich aan het oog onttrekken door de dichte begroeiing.

De werkzaamheden worden dus opgeschort, in ieder geval tot 1 augustus. De vogels kunnen rustig verder broeden en het foerageergebied blijft in ieder geval nog even behouden.

De uitspraak in de bezwaarprocedure wordt eind mei verwacht. Daarna kan men zo nodig nog in beroep bij de rechtbank.