Muiderpoortbrug wordt Henriëtte Pimentelbrug

Burgemeester Femke Halsema heeft op 19 april de brug tussen de Muiderpoort en het Koninklijk Instituut voor de Tropen officieel herdoopt in Henriëtte Pimentelbrug. Al in december 2021 was bekend gemaakt dat de brug uit 1902, die tot op dat moment door het leven ging als brug 265, genoemd zou worden naar de verzetsvrouw die in de oorlog als directeur van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg het leven van ongeveer zeshonderd Joodse kinderen heeft gered.

Knowledge Mile mikt op Floating Park rondom Weesperstraat

De stichting Grachten van Smaragd wil samen met alle water- en walbewoners rondom de Knowledge Mile de daken van de woonboten in de grachten aan weerszijde van de Weesperstraat omtoveren tot een drijvend park. Met het idee voor zo’n bloemrijk Floating Park won de stichting onlangs een aanmoedigingsprijs van € 2500 die door de Knowledge Mile was uitgeloofd in het kader van de wedstrijd Voor en Door.

Omwonenden zoeken medestanders voor beroep tegen woningbouw Koning William

Hoewel de gemeenteraad in februari met ruime meerderheid heeft ingestemd met de bouw van een woontoren en een appartementencomplex op het terrein van de voormalige werf Koning William aan de Hoogte Kadijk 145B, geven omwonenden hun verzet niet op. Zij overwegen een beroep tegen het raadsbesluit bij de Raad van State en zoeken bewoners die zo’n beroep via een groepsactie willen ondersteunen.

Weinig interesse voor Centrum Begroot in de Plantage-Weesperbuurt en de Kadijken

In de lijst van 103 aanvragen voor geld uit de subsidiepot van Centrum Begroot staan dit jaar maar twee projecten uit de Plantage en één afkomstig van de Kadijken. Aanvragen uit de Weesperbuurt ontbreken zelfs volledig in de lijst. Op de Oostelijke Eilanden is de belangstelling voor geld uit de pot van Centrum Begroot aanzienlijk groter. Daar dingen in totaal 16 projecten mee naar een deel van de 450.000 euro die stadsdeel Centrum dit jaar voor Centrum Begroot beschikbaar heeft gesteld.

Rapport "wijken waar gepraat wordt"

Op 22 maart verscheen het rapport van de politie en HvA “Wijken waar gepraat wordt” over de zwijgcultuur op de Oostelijke Eilanden. Voor deze definitieve versie is nog gebruik gemaakt van de inbreng die bewoners hadden tijdens een bijeenkomst waar de concept versie van het rapport is besproken, daar waren ook professionele partijen als de gemeente, Welzijnsinstellingen, het OM en een rechter aanwezig. Zie het verslag van die bijeenkomst.

Op het komende Eilandenoverleg van woensdag 13 april in de Witte Boei zal dit rapport besproken worden waarbij Heleen Verschuren een inleiding zal verzorgen.

Stichting Oosterkerk neemt afscheid

Na ruim 35 jaar beheerder van de Oosterkerk te zijn geweest nam de Stichting Oosterkerk eind maart afscheid van deze taak en van de kerk met een week vol concerten. Henk Verhoef, voorzitter van de stichting en organist, leidde op 30 maart het slotconcert in, en vertelde in een volle kerk het hele verhaal in een notendop, hoe ze waren begonnen, hoe het was gegaan, en hoe het nu allemaal tot een eind is gekomen.

Sanering olievervuiling Oostelijke eilanden

Donderdag 24 maart spraken de vertegenwoordigers van het Eilandenoverleg met Waternet en gebiedsmakelaar Danny Konings naar aanleiding van de brief van Waternet over de geplande saneringswerkzaamheden van de bodem van het insteekhaventje voor de Werkspoorhal (zie ook nieuwsbericht van 2 maart). De werkzaamheden waren inmiddels al gestart. Aan de orde kwam dat de brief, gericht aan ‘bewoners en ondernemers van de oostelijke eilanden” nooit de omwonenden van het insteekhaventje heeft bereikt. Waternet liet tijdens het gesprek weten dat zij ervan uit waren gegaan dat het informeren van 150 bewoners op Oostenburg wel voldoende zou zijn.

GroenLinks grootste in stadsdeel Centrum

Met 9614 stemmen is GroenLinks de winnaar geworden van de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie Centrum. Met bijna een kwart van alle uitgebrachte stemmen veroverden ze drie van de het nieuwe totaal van 11 zetels. D66, VVD en PvdA krijgen allemaal twee zetels. Nieuwkomers in de stadsdeelcommissie met allebei één zetel zijn Amsterdam BIJ1 en de enige niet aan een politieke partij verbonden lijst, Bewoners Amsterdam.

Amsterdam Museum verhuist toch tijdelijk naar het Hermitage-gebouw aan de Amstel

Het Amsterdam Museum heeft besloten de deuren van zijn nieuwe, tijdelijke onderkomen in het Hermitage-gebouw aan de Amstel op woensdag 9 maart toch te openen. De opening, die aanvankelijk gepland stond voor zaterdag 5 maart, was door het museum opgeschort vanwege de oorlog in Oekraïne en het sentiment over deze aangrijpende gebeurtenissen in het hele land en de stad. ’De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor heel veel mensen’, zo meldde het museum vorige week op de website. ‘Wij vinden een feestelijke opening daarom niet gepast.’

Waternet meldt bevindingen onderzoek olievervuiling Wittenburgervaart

Waternet laat in een brief aan bewoners weten dat het saneren van de olievervuiling rond de Oostelijke Eilanden nog wel even op zich zal laten wachten. In juni 2021 namen bewoners van de Oostelijke Eilanden contact op met Waternet in verband met geconstateerde olievervuiling in de Wittenburgervaart. Waternet beloofde een onderzoek naar de zaak (zie het eerdere bericht hierover ) . Daarna bleef het stil totdat Waternet in februari 2022 in een brief aan bewoners en ondernemers van de Oostelijke Eilanden rapporteerde over de bevindingen.

Het februarinummer van 1018 Magazine is uit

In het eerste nummer van 2022 onder meer aandacht voor:

• Ester Wouthuysen en haar boek over het Panoramagebouw in de Plantage

• Geen inspraak bewoners bij plannen Dijksgracht-Oost

• Een primeur: een kater in ‘1018 laat uit’

• Drie visies op de stadsdeelcommissie en de komende verkiezingen

• Nieuwe Oostenburgers, deel 1 van een serie

• Mangora Acalypha, een spin die mensen kietelt

HeenenWeer komt naar Centrum

De HeenenWeer, het elektrische autootje waarin vrijwillige chauffeurs mindervalide medebewoners voor één euro per rit naar hun bestemming brengen, gaat later dit voorjaar ook in stadsdeel Centrum rijden. Dat is althans de ambitie van Vereniging HeenenWeer, die met de karakteristieke groene autootjes al een paar jaar actief is in de Pijp en de Rivierenbuurt.

Toch nieuw onderwijsgebouw op Roeterseiland

De Universiteit van Amsterdam gaat toch een tijdelijk onderwijsgebouw neerzetten op het grasveldje achter de Sarphatistraat. Ruim een jaar geleden werd een eerder plan voor een gebouw op de plek die in de buurt bekend staat als Petit Versailles, nog afgeblazen. De coronacrisis en de daarmee samenhangende sterke groei van digitaal onderwijs had volgens het college van bestuur de bouw van extra onderwijsruimtes overbodig gemaakt. Op dat standpunt komt de universiteit nu dus terug.

Buurtwandelingen herinrichting Kattenburgerstraat leveren mooie ideeën op

In januari van dit jaar konden bewoners van Kattenburg op uitnodiging van de gemeente via buurtwandelingen hun ideeën over de herinrichting en vergroening van de Kattenburgerstraat kenbaar maken. Deze suggesties zijn inmiddels besproken tijdens een slotbijeenkomst in buurtcentrum De Witte Boei [klik hier voor de notulen]. Het projectteam van de gemeente heeft goed geluisterd naar de bewoners en veel van de voorstellen zijn dan ook overgenomen.

Gorillas zorgen in Weesperbuurt voor overlast

De opening van een vestiging van flitsbezorger Gorillas in een voormalige covid-testlocatie aan de Weesperstraat heeft bij bewoners van de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Kerkstraat voor onrust gezorgd. Vooral het feit dat de bezorgers de binnentuin achter het pand gebruiken als laad- en losplaats zorgt voor problemen omdat die ruimte grenst aan de slaapkamers van verschillende omwonenden.