Het bedrag van ruim 109.000 euro dat stadsdeel Centrum in het kader van Centrum Begroot beschikbaar had gesteld voor de Plantage-Weesperbuurt, de Kadijken en de Oostelijke Eilanden gaat naar twaalf van de een en twintig ingediende plannen. Negen voorstellen voor projecten op de Oostelijke Eilanden / Kadijken vielen buiten de boot omdat in die buurt de meeste stemmen gingen naar vier andere plannen waarmee het budget voor de buurt op was. Van die negen projecten hadden de indieners er zes overigens al tussentijds ingetrokken. In heel Amsterdam-Centrum kunnen vijftig plannen worden uitgevoerd.
In afwijking van voorgaande jaren was het totale budget van € 600.000 deze keer verdeeld over de elf buurten die stadsdeel Centrum rijk is. De bewoners mochten alleen stemmen op projecten in hun eigen buurt. Die verdeling was zeer gunstig voor de plannenmakers in de Plantage-Weesperbuurt. Daar werden zulke bescheiden bedragen aangevraagd dat alle acht ingediende voorstellen met de beschikbare € 54.545 sowieso zouden worden gehonoreerd, hoe weinig stemmen ze ook zouden krijgen. Er bleef vanuit deze buurt zelfs een klein bedrag over dat naar 2024 zal worden doorgeschoven. Op de Oostelijke Eilanden wordt het totale buurtbudget verdeeld over vier plannen. Voorstellen voor feesten en workshops voor vrouwen, voor een buurtfilmfestival in de Witte Boei en voor een filmproject over de ontmoeting van ouderen en jongeren uit de buurt kregen te weinig stemmen.
Van de twaalf wel gehonoreerde plannen in 1018 hebben er zeven in meer of mindere mate te maken met groen. In beide buurten gaat er geld naar het burgerinitiatief Grachten van Smaragd dat bewoners van woonboten assisteert bij de aanleg van een groen dak op hun boot. Ook werd in beide buurten - in de Spinozahof en op het Windroosplein - een project gehonoreerd voor de opslag van regenwater voor tuinen. De Plantagebuurt stemde verder onder meer voor een theetuin voor de buurt en voor schaken op het Artisplein, Opvallend is het (over drie aanvragen verspreide) voorstel van een bewoonster van de Nieuwe Achtergracht om op die gracht in totaal 115 struikelstenen te plaatsen ter nagedachtenis van de in de oorlog vermoorde Joodse bewoners. Alle huizen zijn al lang geleden gesloopt. Op de plek van een aantal adressen rijden nu de auto’s over de Weesperstraat.
In totaal namen 2379 bewoners in postcodegebied 1018 de moeite om hun stemformulier in te vullen, 730 in de Plantage-Weesperbuurt en 1649 op de Kadijken en de Oostelijke Eilanden. Het verschil heeft misschien te maken met het aantal inwoners (de oostelijke Eilanden/Kadijken herbergen ongeveer twee maal zo veel inwoners als de Plantage-Weesperbuurt) of vanwege de aard van de ingediende plannen, of misschien omdat stemmen in de Plantage vanwege het ruim toereikende budget feitelijk overbodig was.
Het is de vraag of de huidige opzet ook volgend jaar zal worden gevolgd. De Stadsdeelcommissiee zal later dit jaar de hele gang van zaken evalueren.