Zoals eerder bericht in november 2021 had de gemeente Amsterdam begin juni 2021 een omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 81 bomen op de Eilandenboulevard. Omwonenden dienden daartegen bezwaar in en inmiddels is de procedure in de beroepsfase beland. Het verzoek om een voorlopige voorziening lag bij de rechter om te voorkomen dat met de kap begonnen zou worden voor de rechter uitspraak zal hebben gedaan. Op 31 mei j.l. bepaalde de voorzieningenrechter dat de kap inderdaad niet eerder mag beginnen dan zes weken na de uitspraak in het beroep. De kern is dat er ruimte moet zijn voor overleg tussen gemeente en bewoners. Wanneer de bodemprocedure zal dienen is nog onbekend.
De motivering van de gemeente om vergunning af te geven voor de kap van de bomen was het verbeteren van ‘het zicht op het water’ (vanuit het masterplan ‘Eilandenboulevard’) en ook omdat werkruimte nodig zou zijn voor de vernieuwing van toegangs- en nutsvoorzieningen.
Toen bezwaar werd ingediend door de bewoners tegen de verleende vergunning werd ook toen de rechter gevraagd een voorlopige voorziening te treffen om te voorkomen dat de werkzaamheden al zouden beginnen. Ook toen, op 18 augustus 2021, besloot de voorzieningenrechter dat er niet mocht worden begonnen met de kap voor de beschikking op het bezwaarschrift. De voorzieningenrechter was toen ter plekke komen kijken en was tot het oordeel gekomen dat ‘zicht op het water’ vooral werd belemmerd door het lage groen en soms ook door de boten zelf, maar juist in veel mindere mate door de bomen waarvoor de kapvergunning was verleend.
Eind december 2021 vond de hoorzitting met de bezwaarschriftencommissie plaats.
De bewoners zeiden toen verbaasd te zijn dat de gemeente de noodzaak van kappen baseert op vernieuwen van de toegang en nutsvoorzieningen. Zo had de gemeente aangegeven dat een bestaande trap vervangen moest worden door een nieuwe trap in combinatie met een kabelgoot voor nutsvoorzieningen op dezelfde plek in het talud. In de verleende kapvergunning was hiervoor een werkruimte geclaimd van 5 meter diep (de afstand tussen water en stoep) en 15 meter breed. Voor de bewoners een onbegrijpelijk groot stuk. Bewoners stuurden op 21 januari 2022 aan de projectleider ‘Eilandenboulevard’ een verzoek of de claims van benodigde werkruimtes meer precies konden worden onderbouwd. Op dat verzoek is tot op heden geen reactie gekomen.
Ondertussen werd op 21 februari 2022 nog een kapvergunning verleend voor 4 andere bomen die in de oorspronkelijke kapvergunning over het hoofd waren gezien. Bewoners maakten ook bezwaar tegen deze nieuwe kapvergunning, en dit bezwaar werd vervolgens door de gemeente ‘pro-forma’ aan het oorspronkelijk bezwaar toegevoegd. Twee dagen daarna kwam de bezwaarcommissie met een advies en werd het bezwaar ongegrond verklaard.
De buurtbewoners besloten in beroep te gaan tegen deze beslissing, en vroegen daarbij ook meteen om een voorlopige voorziening om te voorkomen dat met kappen zou worden begonnen voor de rechter uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure. Op 31 mei 2022 besloot de voorzieningenrechter dat de kap inderdaad niet eerder mag beginnen dan zes weken na de uitspraak in het beroep. De gemeente had inmiddels erkend dat de bomen duidelijk van belang zijn voor de bewoners, (schaduw, filtering fijnstof, demping van geluid, privacy, en uitzicht)
De voorzieningenrechter komt tot het oordeel dat “overleg tussen partijen is gediend met schorsing van het bestreden besluit“. Voor de rechtbank is duidelijk dat een deel van de voorziene kap onvermijdelijk is, maar geeft aan dat een inventarisatie ter plekke, door de gemeente samen met de bewoners, meer duidelijkheid zou kunnen verschaffen over de vraag hoe er in dit project meer uitgegaan kan worden van maatwerk.
Voor omwonenden is maatwerk het sleutelwoord. Op basis van een gemeenschappelijke inventarisatie zouden gemeente en bewoners samen een breed gedragen plan van aanpak kunnen ontwikkelen. Dat zou voor de gemeente betekenen dat er op een andere manier te werk wordt gegaan dan normaliter gebeurt. Meestal wordt een talud geheel leeggehaald en vervolgens, na vernieuwing van toegangs- en nutsvoorzieningen, wordt er opnieuw groen teruggeplaatst op basis van een door de gemeente opgesteld ‘palet’.
De gemeente zei eerder dat gedeeltelijke kap niet mogelijk zou zijn omdat er dan instabiliteit in de resterende begroeiing zou ontstaan. Maar bewoners wijzen erop dat inmiddels uit eerder uitgevoerde werkzaamheden op een aantal losse kavels blijkt dat geen instabiliteit is ontstaan op de grens tussen ‘behandelde’ en bestaande begroeiing.
Voor de uitspraak voorlopige voorziening, klik HIER