Dijkgracht Oost: bestemmingsplan en extra traject

Op 1 november begint de procedure rond het ontwerp-bestemmingsplan Dijkgracht Oost. Het nieuwe bestemmingsplan moet de gemeente in staat stellen om langs de Dijksgracht Oost ligplaatsen te realiseren voor 40 lange rondvaartboten en voor 30 dekschuiten voor de overslag van materialen die nodig zijn voor de kades en de bruggen. Ook is inmiddels een begin gemaakt met het extra traject. Bewoners en ambtenaren werken samen aan een document dat alle feitelijke relevante informatie moet gaan bevatten over de ligplaatsen en alle bijkomende aspecten.

Oostenburg krijgt Liesbeth Listhuis voor zorgbehoevende kunstenaars

Na het Ramses Shaffyhuis aan de Piet Heinkade krijgt Amsterdam op Oostenburg een tweede wooncomplex speciaal voor kunstenaars. Waar op de Piet Heinkade echter zowel jongere als oudere kunstenaars wonen, zijn alle 36 woningen in het Liesbeth Listhuis bestemd voor oudere kunstenaars met dementie of een somatische aandoening. Eind oktober ondertekenden woningcorporatie Stadgenoot en bouwbedrijf Hillen & Roosen hiertoe een overeenkomst. Naast het Liesbeth Listhuis komen er op de kavels 11 en 12 ook 25 sociale huur- en 17 middensegment huurwoningen voor andere ouderen. De complexen zullen naar verwachting eind 2025 worden opgeleverd.

Gouden gieter voor geveltuin Valckenierstraat

Een geveltuin in de Valckenierstraat heeft dit jaar de prijs gewonnen voor de mooiste geveltuin van de Plantage-Weesperbuurt. Tijdens een geanimeerde bijeenkomst in ontmoetingscentrum SOOP in de Nieuwe Kerkstraat werd op zondag 1 oktober aan de bewoners van Valckenierstraat 39 en 41 de gouden gieter uitgereikt voor een geveltuin die volgens het juryrapport kan worden omschreven als ‘romantiek ten top’.

Oosterkerk gaat verduurzamen

Stadsherstel, de eigenaar van de Oosterkerk, gaat een begin maken met een grote verbouwing om de kerk te verduurzamen – zie ook het nieuwsbericht van 1 februari op deze site. Vanaf eind september zullen de lopende huurcontracten worden beëindigd, waarmee nu ook het Huis van Verbinding de kerk zal verlaten. Hoe lang de verbouwing zal duren is niet bekend.

Werkgroep Blackspots: “Geen stoplichten bij Oosterkerk want dat creëert onveiligheid.”

De werkgroep Blackspots van de gemeente heeft de veiligheid onderzocht van het kruispunt voor de Oosterkerk, waar fietsers en voetgangers die oversteken vanaf de Pelikaanbrug naar de Wittenburgerstraat kruisen met de auto’s én het 2-richtingen fietspad langs de Eilandenboulevard. Omwonenden vinden al jaren dat het kruispunt onveilig is, en constateren te veel (bijna)ongelukken. Zij vragen dan ook al heel lang om terugplaatsing van de in 2019 weggehaalde stoplichten. De werkgroep Blackspots komt nu tot de conclusie dat terugplaatsen niet de oplossing is. “Het plaatsen van een verkeerslicht creëert een gevoel van veiligheid, maar minder waakzaamheid” , aldus de werkgroep. “Bij kruisingen waar vooral het gedrag van weggebruikers voor gevaarlijke situaties zorgt, kan dit zelfs een averechts effect hebben”.

SDC wil onderbouwing van veiligheid fietspad Dijkgracht Oost

De stadsdeelcommissie Centrum (SDC) onderkent dat het verkeer in Amsterdam in de afgelopen vijf jaar is veranderd en dat leidt tot een andere visie op het geplande fietspad langs de Dijksgracht Oost (DGO) . In 2018 ging men nog uit van een snelle fietsroute naar het station maar inmiddels is men bezorgd over veiligheid op het fietspad, op het kruispunt met de Kattenburgerstraat en ook over de toekomstige situatie op de nu nog rustige Dijksgracht West. De SDC stemde tijdens de vergadering op 19 september voor een advies waarin onder andere werd bepaald dat het fietspad, anders dan in 2018 was bedacht, géén onderdeel moet worden van een drukke doorgaande fietsroute naar het station. En vooral moeten fietsers erop gewezen worden dat de snelle route naar het station niet over de Dijkgracht West gaat, maar over de Prins Hendrikkade of de Piet Heinkade.

Diamantbewerkersbrug later terug

De Diamantbewerkersbrug, de monumentale voetgangersbrug achter Carré, die de Onbekendegracht verbindt met de even zijde van de Nieuwe Achtergracht, zal pas in het tweede kwartaal van 2024 kunnen worden teruggeplaatst. De brug werd in mei verwijderd voor groot onderhoud en zou, naar toen werd verwacht, dit najaar weer in gebruik genomen kunnen worden. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de reparatie meer voeten in de aarde heeft dan was verwacht.

Bomen op de Eilandenboulevard gekapt

De gemeente heeft aangekondigd tussen 25 september en 26 oktober 62 bomen langs de Eilandenboulevard te gaan kappen. Bewoners hebben lang gestreden tegen de voorgenomen kap van 85 kerngezonde bomen (zie ook het eerdere bericht op deze website van 4 juli 2022) en vinden dat geen van de argumenten van de gemeente hout snijdt.
Het voornemen vloeit voort uit besluitvorming uit 2010, het masterplan Eilandenboulevard, waarin men stelt dat kap nodig is om ‘meer zicht op het water’ te verkrijgen. Ook zegt de gemeente dat ze bomen moeten kappen om de toegangsvoorzieningen tot de woonboten te vervangen. Bewoners hebben steeds betoogd dat er géén reden of noodzaak bestaat.

Freerunners geven demonstratie in Weesperbuurt

Begin september verzamelde zich de crème de la crème van de Amsterdamse freerun gemeenschap voor een demonstratie van deze acrobatische sport op het Lepelpleintje achter theater Carré. Deze plek, vanwege de muurschildering bij freerunners beter bekend als Johnnyspot, is dankzij de hoogteverschillen tussen de muurtjes zeer geschikt voor de sprongen en salto’s van de freerunners. Bij omwonenden is de sport echter minder populair. Zij klagen over geluidsoverlast en een gebrek aan respect voor buurtbewoners en stellen dat kinderen door de activiteiten van de freerunners worden verjaagd van hun speeltoestellen.

Op Oostenburg-Noord: geen voorrang voor jongeren uit de buurt

Jongeren van de Oostelijke Eilanden en omgeving krijgen van woningcorporatie Stadgenoot geen voorrang bij de toewijzing van woningen voor jongeren op Oostenburg- Noord. Dat deelde stadsdeelbestuurder Lotte Terwel de stadsdeelcommissie begin september mee. Op verzoek van commissielid Neeria Oostra en stichting Over de Brug had zij bij Stadgenoot op zo’n voorrangsregeling aangedrongen.

Inschrijving jongeren- en seniorenwoningen Oostenburg geopend

In november wordt kavel 6 op het Oostenburg-Noord opgeleverd met daarin 203 sociale huurwoningen. Vanaf begin september kan men zich inschrijven. Het gaat om 173 studio's voor jongeren en 30 tweekamerwoningen voor senioren die geen zorg nodig hebben. Wie in Amsterdam woont, tussen de 18 en 28 jaar is en ingeschreven staat bij WoningNet, krijgt voorrang bij de toewijzing van de studio’s.

Inspraak concept Terrassenplan Oostenburg Noord

De gemeente heeft een concept Terrassenplan Oostenburg Noord opgesteld voor stadswerf Oostenburg (het gebied dat tot voorkort Oostenburg Noord werd genoemd). In het terrassenplan worden de regels vastgelegd voor de toekomstige terrassen in dit gebied. Het plan is vrijgegeven voor inspraak. Tot en met maandag 18 september kunnen reacties worden ingediend.

De schietbaan op het Marineterrein is omgevormd tot een nieuwe plek

De voormalige schietbaan op de kop van het Marineterrein, tegenover Nemo, heeft een ander uiterlijk en een andere bestemming gekregen. Er is een nieuwe stalen constructie gemaakt, en de trap die toegang geeft tot het dak met de daktuin dient meteen ook als tribune voor activiteiten die straks rond het gebouw van de schietbaan gaan plaatsvinden, zoals voorstellingen en tentoonstellingen. Beneden komt een broodbakker en er is ruimte voor een klein terras. Donderdag 12 oktober eind van de middag wordt de nieuwe plek geopend.

Schutters speeltuin Wittenburg veroordeeld

De Amsterdamse rechtbank heeft begin augustus twee mannen tot hoge straffen veroordeeld voor de ‘vergismoord’ in januari 2018 op Mohamed Bouchikhi. Voor het neerschieten van de 17-jarige stagiair in speeltuin Wittenburg kreeg de dertigjarige Emylio G. levenslang. Zijn handlanger Randall D. (41) moet van de rechter 29,5 jaar de cel in.

Twaalf projecten in 1018 krijgen geld van Centrum Begroot

Het bedrag van ruim 109.000 euro dat stadsdeel Centrum in het kader van Centrum Begroot beschikbaar had gesteld voor de Plantage-Weesperbuurt, de Kadijken en de Oostelijke Eilanden gaat naar twaalf van de een en twintig ingediende plannen. Negen voorstellen voor projecten op de Oostelijke Eilanden / Kadijken vielen buiten de boot omdat in die buurt de meeste stemmen gingen naar vier andere plannen waarmee het budget voor de buurt op was. Van die negen projecten hadden de indieners er zes overigens al tussentijds ingetrokken. In heel Amsterdam-Centrum kunnen vijftig plannen worden uitgevoerd.

Waternet: vervuiling van wateren rond oostelijke eilanden ernstiger dan gedacht

Onderzoek door Waternet heeft uitgewezen dat de vervuiling in de wateren rond de Oostelijke Eilanden ernstiger is dan eerder werd gedacht. Het blijkt dat de sliblaag bijna overal (Wittenburgervaart, Oostenburgervaart, Oostenburgerdwarsvaart en de Dijksgracht Oost) sterk verontreinigd is door zware metalen en PAK (teerproducten).

Dijksgracht-Oost: meer helderheid over nut en noodzaak en een brede belangenafweging

De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) schaarde zich op 4 juli unaniem achter een advies [ klik] om in het dossier Dijkgracht Oost een ‘extra traject’ te doorlopen waarin bewoners, gemeente en relevante andere belanghebbenden zullen gaan deelnemen. Doel van dat traject, in handen van het Dagelijks Bestuur (DB) samen met de afdeling democratisering van de gemeente, is om alle relevante informatie te verzamelen en vervolgens te komen tot een brede belangenafweging. Eerst zal samen met bewoners worden vastgesteld op welke punten onhelderheid bestaat en welke informatie nodig is. Er zal daarbij onder meer aandacht gegeven worden aan de onderbouwing van nut en noodzaak van de ligplaatsen, mogelijke alternatieven (zoals spreiding en/of fasering) en ook zal een belangrijk punt van aandacht zijn de bredere impact van stedelijke ontwikkelingen op de geluidsoverlast en de leefbaarheid op de Oostelijke Eilanden.