Het portret van Ramses Shaffy op de buitenmuur van het Sarphatihuis is dinsdag 29 augustus na een grondige opknapbeurt door burgemeester Halsema ‘heronthuld’. De muurschildering van de legendarische zanger, componist en acteur die lange tijd woonde in het verzorgingshuis aan de Roetersstraat, was door graffiti bijna onherkenbaar geworden.
Het feestelijk aangeklede atrium van het Sarphatihuis was dinsdag 29 augustus tot de nok toe gevuld met bewoners die de viering van de negentigste geboortedag van de voormalige bewoner van hun huis niet wilden missen. Hoogtepunt van die viering was de onthulling van de muurschildering van Shaffy. Maar bijna net zo spannend was het verhaal van voorzitter Monique Busman van het Ramses Shaffy Fonds over wat eraan voorafging. Zij vertelde dat het kunstwerk in 2010, een jaar na het overlijden van de zanger, door een anonieme kunstenaar op de muur was aangebracht.
“Wij waren er blij mee, maar toen dit jaar het idee ontstond om het kunstwerk ter gelegenheid van de negentigste geboortedag van Ramses te restaureren wilden we graag in contact komen met de anonieme kunstenaar. We hebben talloze oproepen geplaatst en uiteindelijk kregen we een reactie: Wie denkt u dat het kunstwerk heeft gemaakt? Ja, dat wilden we juist weten.” De beller bleek bereid om tussen het fonds en de maker te bemiddelen en uiteindelijk toonde deze zich bereid om zijn schildering zelf, maar wel met behoud van zijn anonimiteit, te restaureren. Op zondag kreeg Busman een mailtje: ‘Het is heel mooi geworden en veel omstanders zijn blij dat Ramses weer op de muur staat.’
Ook Femke Halsema zei gelukkig te zijn met de hernieuwde aanwezigheid van Ramses Shaffy in diens vertrouwde buurt. “Voor veel mensen belichaamt hij Amsterdam op zijn best, romantisch, onmatig en heel vrij. En ook het verhaal over de muurschildering is typisch Amsterdams, een anonieme Amsterdammer die namens zijn stadgenoten een eerbetoon aan Ramses brengt, hoe romantisch wil je het hebben?” Zij noemde het passend dat er geen sprake is van een standbeeld, maar van Ramses die de buurt inkijkt waar hij de laatste jaren van zijn leven gewandeld heeft, een kunstwerk dat van de buurt is. “En wat de schildering helemaal compleet maakt, is dat de kunstenaar in één woord heeft weten te treffen wat niet alleen Shaffy’s eigen motto was, maar wat ook zo ongelofelijk goed bij deze stad past: ‘Leef’.”