Stichting Curinesa krijgt prijs

De Richter Roegholtprijs van 2023 is dit voorjaar door de afdeling Amsterdam-Centrum van de PvdA uitgereikt aan voorzitter Michel Odjo van Stichting Curinesa. De prijs is in 2005 ingesteld ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Amsterdamse stadshistoricus Richter Roegholt en bestaat uit een geldbedrag van € 500,-. Hij wordt toegekend aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale cohesie van de stad Amsterdam.

Protest Kattenburgers leidt niet tot voortijdig beëindigen pilot knip

De vreedzame demonstratie van de Kattenburgers tegen de enorme drukte, tegen de files en de overlast in de Kattenburgerstraat heeft niet geleid tot het voortijdig stopzetten van de pilot. Dat was de uitkomst van een door de VVD aangevraagd spoeddebat in de gemeenteraad. Een groot deel van de oppositie vond de dichtslibbende stad een reden om de pilot per direct te beëindigen maar kreeg daarvoor onvoldoende steun van de andere fracties in de raad. Het debat werd vooral beheerst door de vraag of de knip heeft geleid tot onaanvaardbare vertraging bij de nood- en hulpdiensten. De wethouder bleek op dit punt niet over de juiste informatie te beschikken en had de raad dan ook fout geïnformeerd.

Marineterrein moet geen ‘bubbel’ worden

Zowel het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum als de voltallige stadsdeelcommissie (SDC) zijn het met de Werkgroep Ontwikkeling Marineterrein eens dat de nieuw op het terrein te bouwen woonwijk in nauwe verbinding moet staan met de directe omgeving. De werkgroep, waarin zich een aantal bewoners van de Oostelijke Eilanden heeft verenigd, is bang dat het gemeentebestuur van het terrein een soort innovatiedistrict wil maken met dure woningen voor expats en veel ruimte voor bedrijven en kantoren, een bubbel van hoogopgeleiden zonder relatie met de directe omgeving. Zowel het DB als de commissie maakten duidelijk die vrees van de bewoners te delen.

Knip Weesperstraat fleurig van start

Bezoekers van de Weesperstraat keken vorige week hun ogen uit. De normaal zo grauwe snelweg door de Weesperbuurt was herschapen in een fleurige bloemenzee, waarvan iedereen blij werd behalve de automobilisten die pas op het laatste moment doorkregen dat zij op een gesloten slagboom afreden. Dat waren er nogal wat in de eerste dagen van de zes weken durende proef met een knip op de Weesperstraat. Ook op de drie andere plekken met slagbomen, de Anne Frankstraat, de Hoogte Kadijk en de Eilandenboulevard, was het druk.

Dijkgracht Oost: Bestuur voert de druk op en stadsdeelcommissie aarzelt.

Op 6 juni lag in de stadsdeelcommissie Centrum (SDC) opnieuw de vraag voor in het dossier ligplaatsen in de Dijkgracht Oost, of de leden kunnen instemmen met het besluit van het college om het concept bestemmingsplan nu formeel in procedure te brengen. Op 21 februari had de SDC diezelfde vraag beantwoord met een advies aan het college, waarin men schreef dat eerst belangrijke aspecten van het plan verduidelijkt zouden moeten worden (zie het bericht van 24 april op deze site). Die verduidelijking is nooit gekomen, maar de commissie werd nu wel opnieuw om instemming gevraagd. Tot een uitspraak kwam het nog niet. Op 4 juli wordt de bespreking vervolgd.

Pleidooi voor nood-aanpassing knip Eilandenboulevard

De stadsdeelcommissie Centrum (SDC) pleitte er in de vergadering van 6 juni voor om tijdens de zes weken durende proef met een knip op de Weesperstraat rekening te houden met de verkeersdrukte in de Kattenburgerstraat. In die straat is de stroom auto’s vanwege de afsluiting van de Oostertoegang en werkzaamheden op de Prins Hendrikkade nu al zo groot dat het verkeer in de straat bijna voortdurend vaststaat. De Oostertoegang zal tot en met najaar 2024 afgesloten zijn.

Walter Süskindbrug tot nader order gestremd

De Walter Süskindbrug is gestremd en niemand weet hoe lang dat nog gaat duren. Op 13 april werd de brug ‘tijdelijk afgesloten” omdat, zo staat op de website van de gemeente, één van de twee aandrijvingen kapot is. Meer informatie is er niet - de webpagina waarnaar verwezen wordt voor meer informatie bestaat niet meer. Omwonenden constateren dat er de afgelopen 6 weken maar heel af en toe even aan de brug gewerkt wordt. AT5 meldde eind mei dat de gemeente heeft laten weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het probleem en dat er een plan wordt gemaakt om het defect zo spoedig mogelijk te herstellen.

Bewoners starten petitie tegen plannen Dijksgracht Oost

Omwonenden van de Dijksgracht Oost zijn een petitie gestart waarin de gemeente wordt gevraagd te stoppen met de plannen voor dit gebied. In de petitie geven zij als onderbouwing onder andere dat de plannen niet nodig zijn omdat de reders na het winnen van de rechtszaken in de binnenstad zullen blijven. Ook stellen zij dat stapeling van gemeentelijke en ProRail plannen in de buurt te ver gaat. De overlast van de haven komt bij die van de horeca, de van Gendthallen en de ProRail fly-over.

De petitie is te vinden op https://petities.nl/petitions/stop-dijksgracht-oost

Flink aantal plannen Centrum Begroot niet haalbaar

Van de 36 plannenmakers uit postcodegebied 1018 die dit jaar in aanmerking hoopten te komen voor een subsidie in het kader van Centrum Begroot hebben er elf te horen gekregen dat hun plan niet haalbaar is en daarom niet aan de bewoners zal worden voorgelegd. In veel gevallen ligt dat aan het feit dat in de aanvraag wel is rekening gehouden met de kosten van verwezenlijking van het plan, maar niet met het onderhoud dat er daarna mee gemoeid is. Ook wordt er getoetst aan beleid. Uiteindelijk kunnen bewoners van de Oostelijke Eilanden tussen 19 juni en 19 juli hun stem uitbrengen op dertien plannen, terwijl in de Plantage Weesperbuurt negen voorstellen worden voorgelegd, waaronder een voorstel voor regentonnen in de Spinozahof (zie foto).

Pilot Knip Weesperstraat : lasten en lusten

Zoals eerder gemeld loopt de pilot Knip Weesperstraat van maandag 12 juni tot en met zondag 23 juli. In die periode van zes weken is de Weesperstraat afgesloten ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht tussen 06.00 uur en 23.00 uur. Er komen daarbij drie extra knips om sluipverkeer te voorkomen, namelijk op de Anne Frankstraat bij de Latjesbrug, op de Hoogte Kadijk helemaal aan het oostelijke begin, en op de Eilandenboulevard/Kattenburgergracht ter hoogte van het Kattenburgerplein. Ook die knips zijn ‘s nachts open.

Beroep over aantasting foerageergebeid dwergvleermuizen dient 6 juni bij de rechtbank Haarlem

Op 6 juni dient bij de rechtbank Haarlem het beroep dat is aangespannen door de Werkgroep Dijksgracht Oost over de ontheffing die de provincie aan de gemeente heeft verleend voor de aanleg van het fietspad langs de Dijksgracht Oost. De kern van de zaak is dat de gemeente de begroeiing wil kappen. Daardoor zal het foerageergebied van de beschermde dwergvleermuis worden aangetast. Zie ook het nieuwsbericht hierover van 27 april 2022.

6 juni : Stadsdeelcommissie druk met Oostelijke Eilanden

Op de agenda van de Stadsdeelcommissie (SDC) van 6 juni staan maar liefst drie onderwerpen die betrekking hebben op de Oostelijke eilanden, namelijk het Marineterrein, Dijksgracht Oost en de verkeerssituatie op de Kattenburgerstraat.

Met betrekking tot het Marineterrein krijgt de SDC gelegenheid advies te geven op de Nota van Uitgangspunten, en de Nota van Beantwoording op de inspraakreacties. Bij de Dijksgracht Oost wordt de SDC gevraagd advies te geven over het voornemen van het college om het concept bestemmingsplan in procedure te brengen.

Dijkgracht Oost om onduidelijke redenen nu vertraagd

Het Dagelijks Bestuur (DB) van stadsdeel Centrum heeft half april besloten om de bespreking van het voorontwerp bestemmingsplan Dijksgracht-Oost in de stadsdeelcommissie (SDC) uit te stellen, waarschijnlijk tot eind mei en misschien zelfs tot juni,. Het DB had zich in maart juist nog verzet tegen uitstel. Het DB gaf nu geen duidelijke reden voor de vertraging, maar kwam slechts met onheldere zinnen als “het is nog even afwachten wat precies de knopen zijn die worden doorgehakt”.

Muur Marineterrein wordt gemeentelijk monument

Het college heeft besloten om de muur van het Marineterrein langs de Kattenburgerstraat aan te wijzen als gemeentelijk monument. Zo zal die voor de toekomst behouden kunnen blijven. Het Marineterrein was vele eeuwen een beveiligd en afgesloten gebied tussen het water en de muur, en ook het huidige Scheepvaartmuseum maakte vroeger, als “het Zeemagazijn”, deel uit van het terrein. De muur bestaat voor een groot deel uit de achtergevels van gebouwen die in de loop van de tijd verdwenen zijn. Sinds 2015 is een groot deel van het Marineterrein voor het publiek open gesteld en in de toekomst zal er een nieuwe wijk worden gebouwd.