De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) schaarde zich op 4 juli unaniem achter een advies om in het dossier Dijkgracht Oost een ‘extra traject’ te doorlopen waarin bewoners, gemeente en relevante andere belanghebbenden zullen gaan deelnemen. Doel van dat traject, in handen van het Dagelijks Bestuur (DB) samen met de afdeling democratisering van de gemeente, is om alle relevante informatie te verzamelen en vervolgens te komen tot een brede belangenafweging. Eerst zal samen met bewoners worden vastgesteld op welke punten onhelderheid bestaat en welke informatie nodig is. Er zal daarbij onder meer aandacht gegeven worden aan de onderbouwing van nut en noodzaak van de ligplaatsen, mogelijke alternatieven (zoals spreiding en/of fasering) en ook zal een belangrijk punt van aandacht zijn de bredere impact van stedelijke ontwikkelingen op de geluidsoverlast en de leefbaarheid op de Oostelijke Eilanden.
De bespreking in de SDC volgde op het debat over de kwestie Dijksgracht begin juni (zie nieuwsbericht van 16 juni). Toen hadden de commissieleden al veel twijfels over het voornemen van het DB om het concept bestemmingsplan ter inzage te leggen, dat wil zeggen om de procedure te starten om dat plan definitief vast te stellen. En nu, vier weken later, lag er dus op initiatief van Groen Links een advies voor, waarin de SDC het bestuur vraagt eerst, samen met bewoners, alle bestaande onduidelijkheden op te helderen. Het advies kreeg de steun van de voltallige commissie en ook het DB toonde zich positief. Dat laatste was opmerkelijk omdat het bestuur zich in de vorige vergadering nog had vastgebeten in de stelling dat de zaak absoluut geen vertraging mocht oplopen. Nu werd initiatiefnemer Neeria Oostra van Groen Links zelfs uitdrukkelijk door de portefeuillehouder bedankt voor haar inspanningen.
De bewoners hadden al vaak om een dergelijke traject gevraagd, ook half juni nog in een brief aan de SDC en het DB. Zij wezen erop dat er in het hele proces van de afgelopen zes jaar nooit enige mogelijkheid tot inspraak s geboden en dat hun belangen nooit zorgvuldig in kaart zijn gebracht en dus ook niet bij de besluitvorming zijn betrokken. De bij de vergadering aanwezige bewoners toonden zich dan ook blij met het voorliggende advies. Wel dringen zij er op aan het ontwerp en de uitvoering van het traject in handen te geven van een onafhankelijke organisatie. Gezien de grote frustratie van de afgelopen jaren menen zij dat een onafhankelijke aanpak de meeste kans geeft op vertrouwen in de objectiviteit van het onderzoek, en dus ook de meeste kans op succes van deze exercitie. Zij benadrukten dat het zowel in het belang van de bewoners, als in het belang van de gemeente is om dit traject tot een succes te maken.
De bedoeling is op korte termijn een begin te maken met de voorbereiding, zodat het traject vlak na de zomer van start kan.