Het Dagelijks Bestuur (DB) van stadsdeel Centrum heeft half april besloten om de bespreking van het voorontwerp bestemmingsplan Dijksgracht-Oost in de stadsdeelcommissie (SDC) uit te stellen, waarschijnlijk tot eind mei en misschien zelfs tot juni,. Het DB had zich in maart juist nog verzet tegen uitstel. Het DB gaf nu geen duidelijke reden voor de vertraging, maar kwam slechts met onheldere zinnen als “het is nog even afwachten wat precies de knopen zijn die worden doorgehakt”.
Zoals hier eerder vermeld had het DB in maart fel geprotesteerd tegen uitstel van bespreking van het concept bestemmingsplan, toen de SDC eerst de bespreking van het– unaniem aangenomen – advies in de gemeenteraad wilde afwachten. De SDC had daarin de gemeenteraad en het college opgeroepen eerst nog eens zorgvuldig naar nut en noodzaak van het hele project Dijksgracht Oost te kijken. De gemeenteraad wijdde in de raadsvergadering van 5 april echter geen woord aan dit advies. Evenmin was er enig aandacht voor een raadsadres van actieve buurtbewoners “informatie verre van volledig” waarin men de raad en college vroeg het advies van de SDC over te nemen. Wel nam de raad een motie aan ingediend door de coalitiepartijen Groen Links, PvdA, en D66, Daarin wordt het college van B&W gevraagd bij de vaststelling van het bestemmingsplan en de beantwoording van de inspraak “extra aandacht te besteden aan de totale belangenafweging”. Niet baanbrekend, daar een belangenafweging standaard deel moet uitmaken van het proces.
Buurtbewoners vragen al lange tijd vruchteloos inhoudelijk aandacht bij de raad, onder andere voor het feit dat de beweerde noodzaak er urgentie nog altijd onduidelijk is, dat nooit enige mogelijkheid voor inspraak is geboden en de belangen van omwonenden, en de stapeling van te verwachten overlast geen enkele rol lijkt te spelen in het hele proces. Op 7 april plaatste het Parool een ingezonden brief waarin bewoners hun zorgen naar voren brengen.
De Werkgroep Dijksgracht Oost, een groep actieve omwonenden, was ook niet gelukkig met de opzet van een informatiebijeenkomst die de gemeente begin april voor de buurt had georganiseerd. De bijeenkomst was zo gepland dat omwonenden in één op één gesprekken zouden worden geïnformeerd over het op stapel staande bestemmingsplan. De Werkgroep vroeg de gemeente om de bijeenkomst plenair te houden, met een open debat en voor iedereen hoorbare vragen en antwoorden. Dat verzoek werd zonder nadere argumentatie afgewezen. Daarop besloten de buurtbewoners zich die avond zo op te gaan stellen dat het feitelijk toch een open debat zou worden. De gemeente vond dat onacceptabel en besloot de bijeenkomst te elfder ure af te blazen.
Wanneer de procedure rond de vaststelling van het bestemmingsplan van start zal gaan, en hoe die precies zal gaan verlopen is op dit moment dus geheel onduidelijk. Hoe het ook gaat, In ieder geval zal het concept op zeker moment worden gepubliceerd en so wie so zes weken ter inzage liggen. Iedereen kan in die periode een zienswijze indienen. Als het goed is zal daar nog een voorbereidingsprocedure aan vooraf gaan, ook met een 6 weken termijn voor het indienen van zienswijzen. Buurtbewoners hopen dat de motie van de drie coalitiepartijen alsnog zal leiden tot een – voor de allereerste keer in het hele traject – werkelijke brede en inhoudelijke belangenafweging, gevoed door, bijvoorbeeld, een technische sessie in de gemeenteraad waarbij alle relevante aspecten van het project Dijksgracht-Oost op tafel kunnen komen en in openheid kunnen worden besproken. Maar gezien alle ervaringen en frustraties tot nu toe vrezen zij voor de spreekwoordelijke dode mus.