Van de 36 plannenmakers uit postcodegebied 1018 die dit jaar in aanmerking hoopten te komen voor een subsidie in het kader van Centrum Begroot hebben er elf te horen gekregen dat hun plan niet haalbaar is en daarom niet aan de bewoners zal worden voorgelegd. In veel gevallen ligt dat aan het feit dat in de aanvraag wel is rekening gehouden met de kosten van verwezenlijking van het plan, maar niet met het onderhoud dat er daarna mee gemoeid is. Ook wordt er getoetst aan beleid. Uiteindelijk kunnen bewoners van de Oostelijke Eilanden tussen 19 juni en 19 juli hun stem uitbrengen op dertien plannen, terwijl in de Plantage Weesperbuurt negen voorstellen worden voorgelegd, waaronder een voorstel voor regentonnen in de Spinozahof (zie foto).
In de vergadering van de stadsdeelcommissie (SDC) waarin half mei over Centrum Begroot werd vergaderd, overheerste bij veel leden teleurstelling over het feit dat zoveel goede ideeën nu niet de kans krijgen om te worden uitgevoerd. Er was echter ook verbazing over het feit dat maar een enkele plannenmaker de moeite had genomen om naar de vergadering te komen om de leden van de SDC van de waarde van zijn of haar plan te overtuigen. Dat dat wel degelijk nut had, bleek uit het succes dat Trudy van Oostrum uit de Czaar Peterbuurt oogstte met haar pleidooi voor het afgewezen voorstel met de geheimzinnige titel ‘Drie paarden trekken de kar’. Bij de behoordeling van de plannen was haar voorstel niet concreet genoeg bevonden, maar Van Oostrom legde de Stadsdeelcommissie uit wat haar plan precies inhield en overtuigde de commissie om haar voorstel toch door te laten gaan naar de stemronde.
Centrum Begroot gaat dit jaar uit van 11 wijken, die ieder een bedrag krijgen van € 54.545. Doordat nogal wat plannen als ‘onhaalbaar’ waren afgewezen zijn er in sommige wijken geen of nauwelijks plannen om op te stemmen. Daardoor blijft het budget van die wijk dus onbenut en deed de vraag zich in de SDC voor wat de meest eerlijke manier zou zijn om het ongebruikte geld te besteden. Sommige commissieleden stelden voor om het geld te laten terugvloeien naar de algemene middelen, maar anderen pleitten ervoor om er plannen in andere wijken mee te ondersteunen die het bij de stemming in hun wijk net niet gehaald hadden. Uiteindelijk besloot men als leidraad te nemen dat het restant zo verdeeld moet worden dat iedere wijk zo dicht mogelijk bij een totaal bedrag 54.545 komt. Gezien het feit na de stemmingsronde het zomerreces is begonnen, wordt uitvoering van dit beluit aan het bestuur van het stadsdeel overgelaten.