De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) was op 8 november ‘op locatie’ in de Oosterkerk om daar met bewoners en organisaties op de oostelijke eilanden van gedachten te wisselen. Er werd uitvoerig gesproken over de sociale cohesie en de veiligheid in de buurt, maar ook kwamen onderwerpen aan bod zoals verkeersveiligheid, geluidsoverlast van het spoor, parkeren en het noodzakelijk onderhoud van garages aan de Kattenburgerstraat. Er waren zo’n 35 mensen aanwezig.
Bewoners gaan meepraten over terrassenplan Oostenburg
Voorafgaand aan de officiële inspraak over het terrassenplan voor Oostenburg-Noord zal het bestuur van stadsdeel Centrum begin volgend jaar een of twee bijeenkomsten organiseren met een vertegenwoordiging van bewoners van de Oostelijke Eilanden. Dat deelde stadsdeelvoorzitter Alexander Scholtes dinsdag 22 november mee in vergadering van de stadsdeelcommissie. Hij reageerde daarmee op een vraag die twee weken eerder door een bewoner was gesteld tijdens een speciale vergadering van de stadsdeelcommissie in de Oosterkerk.
Petitie tegen verkoop sociale woningen van het Entrepotdok-complex
De Bewonerscommissie Entrepotdok is een petitie gestart tegen het voornemen van woningcorporatie de Alliantie om 140 sociale woningen van het Entrepodok-complex te verkopen. De bewonerscommissie had in 2021 negatief geadviseerd over dit voornemen (zie www.bcentrepotdok.nl ). De bewoners menen dat verkoop slecht is voor de gemeenschapsopbouw, dat de diversiteit van de bewoners zal afnemen bovendien dat de koopprijs voor de meeste huurders niet op te brengen is.
Raadscommissie mist de kern bij debat over Dijkgracht Oost
Op 27 oktober sprak de Raadscommissie Mobiliteit Openbare Ruimte en Water (MOW) over het na de zomer ingestuurde Raadsadres met betrekking tot de Dijksgracht Oost (DGO). Daarin vragen omwonenden de gemeente om pas op de plaats te maken en een behoorlijk participatietraject over het basale “besluit” DGO in te gaan. Er werd over veel aspecten gediscussieerd maar de kern van de zaak bleef eigenlijk onbesproken, namelijk het feit dat er nooit een behoorlijk politiek besluit is geweest is en dat er expres nooit een inspraakmogelijkheid is geboden.
Het oktobernummer van buurtkrant 1018 is uit
Met in dit nummer onder meer:
• Op bezoek bij asielzoekers op het Marineterrein
• Willem Campschreur schreef ‘Jong in de oorlog’
• Tandwielen, ronsels en hameien, alles wat je wilt weten over de Scharrebiersluisbrug
• Nog een brug, nu met een gedicht
• Wat doet een ‘groenheld’ zoal?
• Onze vrienden uit het dierenrijk: Otto en Loensia variegata
Stadsdeelcommissie pleit voor versmalling Weesperstraat
De stadsdeelcommissie Centrum adviseert de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de Weesperstraat al medio 2023 in beide richtingen nog maar één rijbaan telt. Als dat gebeurt kan in de straat in het najaar van 2023 net als in de rest van de stad een maximumsnelheid van 30 km/uur worden ingevoerd. Bij een vierbaansweg is dat verkeerstechnisch gezien niet mogelijk. In afwachting van een latere, meer definitieve herprofilering van de straat kan de gewenste versmalling al op korte termijn met relatief eenvoudige middelen worden bereikt, aldus de commissie.
Hermitage en Hortus besparen fors op energie
De Amsterdamse Hortus en het naburige museum Hermitage hebben dankzij de uitwisseling van warmte en koude tussen 2017 en 2021 samen bijna een half miljoen euro bespaard. Dat meldt de tweewekelijkse nieuwsbrief van het buurtnetwerk De Plantage. In die nieuwsbrief wordt verwezen naar een analyse die de twee instellingen hebben gemaakt van het resultaat van de samenwerking die zij in 2016 op energiegebied zijn aangegaan.
Vleugelnoot uit Wertheimpark in bomen top-tien
Een Kaukasische vleugelnoot in het Wertheimpark staat op nummer 9 in de top-tien van meest monumentale bomen in de stad. Dat blijkt uit een ranglijst die Amsterdamse bomenexperts onlangs hebben opgesteld. De vleugelnoot naast het Auschwitzmonument, die in 1860 in het park werd geplant, heeft een omtrek van bijna vier meter.
Light Festival weer in Plantage Weesperbuurt
De elfde editie van het jaarlijkse Light Festival zal deze winter opnieuw worden gehouden in de waterwegen rondom de Plantage en de Weesperbuurt. Net als vorig jaar zullen tussen 1 december en 22 januari op een route tussen de Amstel en de Nieuwe Vaart twintig lichtkunstwerken te zien zijn, dit jaar met als thema Imagine Beyond.
Groen licht voor renovatie clubhuis Swift en PST
Korfbalvereniging Swift en tennisclub PST hebben van de gemeente toestemming gekregen voor een ingrijpende renovatie van hun gezamenlijke clubhuis aan de Plantage Parklaan. Dat melden de verenigingen in een persbericht. In afwachting van de goedkeuring door de gemeente had een architectenbureau al een ontwerp gemaakt voor een modern en duurzaam clubhuis. De twee verenigingen hopen nog voor het einde van het jaar met de verbouwing te kunnen starten.
Hoofdprijs geveltuintjeswedstrijd naar bewoners Plantage Muidergracht
Saskia Rinsma en Maarten Troost hebben op zondag 2 oktober de hoofdprijs gewonnen in de geveltuintjeswedstrijd van de Plantage-Weesperbuurt en de Kadijken. Zij kregen de prijs voor hun tuintje op de hoek van de Plantage Muidergracht en de Plantage Badlaan, waar zij volgens het juryrapport een deel van de stoep hebben omgetoverd tot een groene oase.
Start crowdfunding Dijksgracht Oost
De Werkgroep Dijksgracht Oost is een crowdfundingsactie gestart in het kader van het protest tegen de plannen van de gemeente om in de Dijksgracht Oost een werkhaven aan te leggen voor 30 boten en steigers voor 40 grote rondvaartboten (zie eerdere berichten op de website). De Werkgroep kondigde de crowdfunding aan op de burendag van 25 september en hoopt met de opbrengst het actiemateriaal zoals folders en banners te kunnen betalen. Ook hoopt men er de inmiddels gestarte juridische procedures mee te kunnen financieren.
Het vijftigste nummer van 1018 is uit
Met in dit jubileumnummer onder meer:
• Floris Loman over zijn tijd bij Werkspoor op Oostenburg
• De drijvende tuinen zijn op hun bestemming, maar niet iedereen is er blij mee
• De herrijzenis van de Van Gendthallen
• Bewoners gaan van het Touwbaanpark iets moois maken
• ’s Werelds eerste duurzame fietswasstraat
• Tango: Een dialoog in innige omhelzing
• Een Spaanse bordercollie met de naam Willem
Geen vergunning voor Bridge Hotel
Oekraïners in de Plantage
Een nu nog leegstaande vleugel van Plantage Muidergracht 14 wordt op dit moment gereed gemaakt voor de opvang van tachtig vluchtelingen uit Oekraïne. In het pand, waar in een andere vleugel nu al ruim twee jaar zo’n zeventig ongedocumenteerde migranten verblijven, zullen Oekraïense gezinnen worden ondergebracht.
Petersburgjournaal #24, september 2022
Protestmars tegen rondvaartboten in Dijksgracht-Oost
Aanvulling: een videoverslag van deze protestmars is te vinden op ons videokanaal: https://vimeo.com/bo1018
Een groep van ruim zeventig omwonenden van de Dijksgracht-Oost trok zondagochtend 28 augustus onder begeleiding van opgewekte fanfaremuziek langs de oevers van de Dijksgracht. Met de door de werkgroep Dijksgracht-Oost georganiseerde mars zetten de deelnemers hun protest tegen de plannen van de gemeente Amsterdam kracht bij.
Protestactie tegen plannen Dijksgracht-Oost
De werkgroep Dijksgracht Oost, onderdeel van het Eilandenoverleg, organiseert zondag 28 augustus om 11.00 uur een actie op de Oostelijke Eilanden om aandacht te vragen voor de plannen van de Gemeente met de Dijksgracht Oost. Onder begeleiding van Jos Zandvliet is er een optocht langs de kop van de Eilanden tegenover de Dijksgracht Oost. De bedoeling is om de plannen en de gevolgen daarvan voor de leefbaarheid in de buurt onder de aandacht van de bewoners te brengen, zie de flyer om te zien waar het precies over gaat. De toch begint en eindigt bij de flat (de Banaan) aan de kop van Wittenburg.
Omwonenden Dijksgracht gaan in beroep tegen beslissing van de provincie
Omwonenden van de Dijksgracht-Oost hebben op 1 augustus bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de afwijzing van hun bezwaar door de provincie Noord-Holland. Het bezwaar was ingediend tegen het besluit van de provincie om aan de gemeente Amsterdam ontheffing te verlenen met betrekking tot de Wet Natuurbescherming (WNB). Die ontheffing is nodig omdat de gemeente met de aanleg van het fietspad langs de Dijksgracht Oost, het foerageergebied van de beschermde dwergvleermuis zal verstoren. En dat mag niet volgens de Wnb.
Werkgroep Dijksgracht Oost vraagt om pas op de plaats
De Werkgroep Dijksgracht Oost heeft de gemeenteraad in een raadsadres opgeroepen het plan voor een (nacht)stalling voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten on hold te zetten. Om tot alternatieve plannen te komen die wel op draagvlak van de omwonenden kunnen rekenen, zou de gemeente nu eerst een aantal aspecten echt goed moeten onderzoeken en met alle betrokken partijen, inclusief de bewoners, om de tafel gaan zitten.