De Amsterdamse Hortus en het naburige museum Hermitage hebben dankzij de uitwisseling van warmte en koude tussen 2017 en 2021 samen bijna een half miljoen euro bespaard. Dat meldt de tweewekelijkse nieuwsbrief van het buurtnetwerk De Plantage. In die nieuwsbrief wordt verwezen naar een analyse die de twee instellingen hebben gemaakt van het resultaat van de samenwerking die zij in 2016 op energiegebied zijn aangegaan.
Die samenwerking houdt in dat de overtollige warmte van de Hermitage via een 425 meter lange ondergrondse leiding naar de Hortus wordt gepompt, waar de kassen ermee verwarmd worden. De hoeveelheid warmte die de Hermitage produceert is zo groot dat de Hortus er tachtig procent van het gasverbruik mee bespaart. Om dat resultaat te bereiken heeft de Hortus een elektrische warmtepomp geïnstalleerd, die warmte onttrekt aan het water uit de Hermitage. Dat koelt daardoor zover af dat het, na te zijn teruggepompt, koud genoeg is voor de koeling van de museumzalen. Sinds 2017 heeft de Hermitage daardoor fors kunnen besparen op het elektriciteitsgebruik.
Lees hier meer over de technische aspecten van het project: “Tussen Kunst en Kas: successen en lessen van ruim 5 jaar WKO-koppeling” (PDF)