Gemeente Amsterdam

Goed nieuws over goedkoper parkeren voor bezoekers van bewoners in postcodegebied 1018

Goed nieuws voor bewoners van postcodegebied 1018 die hun bezoekers graag goedkoper willen laten parkeren. Op 19 december is de gemeenteraad akkkoord gegaan met de nieuwe bezoekersregeling, waarbij bezoek vanaf 1 januari 2020 met 35% korting kan parkeren, voor maximaal 120 uur per kwartaal. Dat geldt per adres.
Op de Eilanden en Kadijken komt dit overeen met per maand een parkeerwaarde van 40 uur * 1,50 korting = 60 euro. Voor die regeling moet je wel een vergunning aanvragen, dat kan nu al.

Daarnaast bestond de kraskaart al, een soortgelijke regeling voor 65plus-ers: voor de visite 120 uur per kwartaal met 50% korting. Dat is dus per maand een parkeertegoed van 40 * 2,25 = 90 euro. Dit is zelfs per persoon, niet per adres. Alle informatie is hier te vinden.

U kunt de parkeervergunning voor bezoekers op drie manieren aanvragen: online, schriftelijk of aan de balie van een Stadsloket. Online: Bezoekersvergunning aanvragen
Schriftelijk:
Gebruik het aanvraagformulier bezoekersvergunning. Stuur het ingevulde aanvraagformulier met een kopie van uw geldige identiteitsbewijs naar Gemeente Amsterdam Parkeerdiensten, Postbus 2727, 1000 CS Amsterdam. U krijgt schriftelijk bericht.
Stadsloket: Ga naar een Stadsloket naar keuze en neem uw geldige identiteitsbewijs mee.

U krijgt binnen 10 werkdagen bericht over de toekenning van uw bezoekersvergunning. U ontvangt uw meld- en pincode binnen 10 werkdagen nadat uw vergunning is ingegaan. Met deze codes kunt u gebruik maken van uw vergunning. Hebt u de vergunning schriftelijk of bij het Stadsloket aangevraagd? Dan krijgt u de meld- en pincode in 2 aparte brieven. Hebt u de vergunning online aangevraagd? Dan ontvangt u de meldcode per e-mail en de pincode per sms.

Protestmars Kattenburgers tegen extra verkeer op 11 december was groot succes

Op woensdagmiddag 11 december ging een lange stoet van bijna 250 Kattenburgers en sympathisanten van de Kattenburgerstraat naar het stadhuis om daar een petitite met meer dan 800 handtekeningen aan te bieden tegen het plan om 30 % extra autoverkeer over de Kattenburgerstraat te sturen in het kader van de Agenda Autoluw, Daarover gaat de gemeenteraad in de tweede helft van januari beslissen. Stadsdeelportefeuillehouder Micha Mos nam de petitie in ontvangst.
Toevallig was er net een vergadering van de gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ordening aan de gang, waar de bewoners ook aandacht kregen.

Bekijk hier een filmpje van de actie: https://www.youtube.com/watch?v=IhIqU3nqI6o

De actievoerders hebben een poster verspreid waarin zij iedereen bedanken voor deelname en vragen om zich via een QR-code aan te melden voor verdere acties en voor de Facebookpagina..

Strijd om behoud buurtfunctie Oosterkerk gaat voort

Het Eilandenoverleg, het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en de Stichting Oosterkerk trekken samen op voor het behoud van de buurtfunctie van de Oosterkerk. Eind vorig jaar hebben zij met een raadsdres op het nippertje weten te voorkomen dat de Oosterkerk verkocht werd aan Stadsherstel. Wethouder Touria Meliani heeft toegezegd het behoud van de buurtfunctie als belangrijk uitgangspunt te zullen hanteren, maar de gemeente is nog steeds in gesprek met Stadsherstel.
De buurtorganisaties geloven niet dat Stadsherstel de buurtfuncties voldoende kan garanderen. De concerten die zij in andere kerken organiseren zijn doorgaans te duur voor de bewoners van de Oostelijke Eilanden. Hun plannen voor grootscheepse verbouwingen en een horecavoorziening zullen de exploitatiekosten verder opschroeven en vormen een bedreiging voor de akoestiek van de kerk en het monumentale Van Oeckelenorgel.

De drie organisaties hebben op 26 november een notitie aangeboden aan wethouder Meliani waarin het buurtgebruik van de Oosterkerk wordt uitgewerkt aan de hand van het programma in 2019. In de Oosterkerk zijn in 2019 108 activiteiten geprogrammeerd, waarvan 68 gratis concerten. De kerk wordt ook gebruikt voor belangrijke buurtbijeenkomsten zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, afscheidsceremonies en vrijheidsmaaltijden en is daarbij een belangrijke factor voor verbinding in de buurt. De notitie sluit af met twaalf vereisten voor buurtgebruik van de Oosterkerk. Lees hier de notitie.

NRC publiceert uitgebreid artikel over moorden Wittenburg

In de NRC van 14 november hebben Jan Meeus en Thijs Niemantsverdriet een uitgebreid artikel gepubliceerd ‘Vergismoorden in een zwijgwijk.’. Zij beschrijven drie vergismoorden:

  • de moord op Mohamed Bouchikhi op 26 januari 2018 in het speeltuingebouw op Wittenburg

  • de moord op Stefan Eggermont in de zomer van 2014 in de Czaar Peterbuurt

  • de moord op Ayman op Kattenbrug in het najaar van 2017

Angst voor gewelddadige jongeren en een traditionele afkeer van gezag: deze mix maakt de Oostelijke Eilanden tot wat onderzoekers Pieter Tops en Jan Tromp een ‘zwijgwijk’ noemen. In hun rapport De achterkant van Amsterdam, over de gevolgen van de drugscriminaliteit voor de hoofdstad, beschrijven ze de moeilijk te doorbreken spiraal van wantrouwen, angst en schaamte. Bewoners weten van alles over elkaar, maar zeggen niets tegen de politie. De wijkagent kent iedereen maar weet weinig. Ook zorgverleners en welzijnswerkers houden hun mond. Cruciale informatie – en persoonlijk verdriet – blijven verborgen achter de voordeur.

De auteurs beschrijven hoe door bezuinigingen op het jongerenwerk het jongerencentrum De Clutch, ondanks waarschuwingen van de buurtbewoners gesloten moest worden. Ze signaleren ook dat er welzijnswerkers te over zijn. Citaat: “Niet alleen Dock bekommert zich om de lastige groep jongeren op de Oostelijke Eilanden. Er staan talloze andere organisaties voor ze klaar. Voor hulp op school, stage of werk: Streetcornerwork. Voor specialistische hulpverlening: Spirit. Voor gezinsbegeleiding: het Ouder- en Kindteam (OKT). Heb je een licht verstandelijke beperking? Stichting MEE. Sportactiviteiten: Sciandri. En dan zijn er ook nog de straatcoaches van Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA).
Welzijnswerkers te over dus – maar toch kan niemand zich écht een beeld vormen van de problemen met de jongeren. Al die instanties communiceren slecht met elkaar. Zo is er geen enkel contact tussen de jeugdhulp en de jongerenwerkers. En ook de basisschool en buurthuis de Witte Boei, waar de meeste welzijnsinstanties kantoor houden, voeren eigenlijk nooit een gesprek – al zitten ze schuin tegenover elkaar.”

Interimburgemeester Van Aartsen constateert dat het stadsbestuur tot dan een lakse houdding heeft gehad ten opzichte van drugscriminaliteit. De drugscrimaliteit bleef buiten het blikveld bij de bepaling van de ‘Top 600’ van jongeren met veel problemen. Burgemeester Halsema heeft zich die kritiek aangetrokken en heeft drugscriminaliteit als criterium toegevoegd.

Lees hier het complete NRC-artikel.

Opvang ongedocumenteerden in Plantage Muidergracht 14 krijgt 80 in plaats van 140 plekken

Op maandag 16 december 19:00 - 21:00 uur organiseert de gemeente in het Verzetsmuseum een inloopbijeenkomst voor buurtbewoners van de Plantagebuurt over het besluit om 80 ongedocumenteerden op te vangen in het pand Plantage Muidergracht 14.

Op 23 september heeft de gemeente hierover een informatiebijeenkomst gehouden . Tijdens deze avond en in het advies van stadsdeel centrum kwam naar voren dat 140 opvangplekken te veel is voor deze locatie. Daarom heeft het College van B&W nu besloten dat er een kleiner opvang voor 80 zelfredzame ongedocumenteerden zal komen. Het is de bedoeling dat de ongedocumenteerden hier maximaal anderhalf jaar worden opgevangen.Zij werken onder professionele begeleiding aan hun toekomst. Dat kan inhouden: legaal verblijf, doorreizen naar een ander land of terugkeer naar het land van herkomst.
De groep krijgt begeleiding van HvO Querido. Vanwege de ombvang van het pand is er ook ‘s nachts toezicht aanwezig.

Er wordt een begeleidingscommissie ingesteld met buurtbewoners waar de gang van zaken en eventuele klachten kunnen worden besproken. Doel is te zorgen voor een goede verstandhouding tussen de voorziening en de omwonenden. Wilt u zich aanmelden voor de begeleidingscommissie of op een andere manier iets beteken voor de opvang, stuur dan een email aan ongedocumenteerden@amsterdam.nl

Het pand Plantage Muidergracht 14 is eiegendom van de gemeente en is voor drie jaar beschikbaar. Het is een gemeentelijk monument. De opvang vindt in een gedeelte van het pand plaats. Voor het gebruik van de andere delen wordt nog een invulling gezocht.
De verwachte oplevering van het pand is in het voorjaar van 2020.

Eilandenoverleg pleit tegen toestaan verkamering van 232 woningen op de Oostelijke Eilanden

Op 20 november behandelt de gemeenteraadscommissie ‘Wonen en Bouwen’ de nieuwe Huisvestingsverordening. Daarin wordt het onder voorwaarden toegestaan om woningen te verkameren, dat wil zeggen op te splitsen in kamers voor meerdere bewoners die dan elk een aprt huurcontract krijgen. Dit is een enorm verdienmodel voor huizenbezitters en daardoor neemt het aantal splitsingen enorm toe. Om hieraan een grens te stellen, stelt de nieuwe huisvestingsverordening een maximum aantal van dergelijke splitsingen vast per wijk. Voor de Oostelijke Eilanden is dat 232 opslitsbare woningen. Dis is niet een aan aantal per jaar, maar in totaal. Het kan leiden tot een rush om van dat aantal gebruik te maken.

Het Eilandenoverleg pleit in een brief aan de raadscommissieleden ‘Wonen en Bouwen’ om rekening te houden met de speciale omstandigheden op de Oostelijke Eilanden. De verkamering kan de leefbaarheid aantasten: meer geluidshinder, minder sociale cohesie vanwege de vaak verhuizende jongeren. En de leefbaarheid staat toch al onder druk.

Door het beleid van De Key om vrijkomende woningen alleen nog aan jongeren te verhuren met vijfjaarscontracten, krijgen gezinnen met kinderen en ouderen geen kans meer op deze woningen.

Stadgenoot bouwt op Oostenburg driehonderd kleine woningen voor jongeren met een vijjaarscontract en geen groter sociale huurwoningen voor gezinnen. Op termijn dreigt door deze ontwikkeling het evenwicht in de bevolkingssamenstelling verstoord te raken en verschralen de voorzieningen voor kinderen.

Het Eilandenoverleg dringt daarom aan om het quotum voor verkameringen op de Oostelijke Eilanden tot nul teruhg te brengen. Lees hier de complete brief van het Eilandenoverleg

Gemeente ondertekent Maatschappelijk Akkoord Ma.ak020

Tijdens de manifestatie over de Verenigde Straten van Amsterdam op 9 november in het Hyperion Lyceum heeft wethouder Rutger Groot Wassink het Maatschappelijk Akkoord Ma.ak020 ondertekend dat ontwikkeld is door een groot aanal actieve burgers van Amsterdam.

Het akkoord is bedoeld om de zeggenschap te verschuiven naar een zo lokaal mogelijk niveau, van de vertegenwoordigende democratie naar een meer directe democratie waarin burgers meer ruimte krijgen voor eigenaarschap en vormgeving van hun leefomgeving. Enkele punten uit het akkoord:

  • Er wordt tot 10% ruimte in de begroting gecreëerd voor maatschappelijk aanbesteden. Voor de komende twee jaar is dit uit de vrij besteedbare ruimte; voor de termijn erna jaarlijks oplopend van 1% tot 10% van de gehele begroting;

  • 10% van de gemeentebegroting wordt participatief begroot, zowel op stedelijk als op buurtniveau;

  • Gekoppeld aan bovenstaande: 2% van de vrij besteedbare begroting wordt vrijgemaakt voor de invoering van de nieuwe werkwijze die voortkomt uit het Maatschappelijk akkoord;

  • Buurtbegroten wordt ingevoerd met buurtbudgetten oplopend tot een half miljoen euro per buurtcombinatie (er zijn 99 buurtcombinaties);

  • Er komt verruiming van de inzet van social return inclusief meebepalen van de inzet ervan door de doelgroep;

  • Er wordt een maatschappelijk initiatievenfonds opgericht met bijdragen van verschillende partners.

Het akkoord is vanaf 1 januari 2020 van kracht en loopt tot tenminste 2025.

Lees hier het volledige akkoord en hier de krant die daarover is gemaakt. Zie ook www.ma.ak020.nl.

Omleiding fietsverkeer Weesperstraat wegens bouw Namenmonument leidt tot klachten

Op 31 oktober organiseerde de gemeente een informatieavond over de omleidng voor fietsers en voetgangers tijdens de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Fietspad en trottoir voor het bouwterrein worden afgesloten. Twee jaar lang wordt al het fietsverkeer op de Weesperstraat van west naar oost omgeleid over Nieuwe Herengracht oneven zijde, Amstel en Nieuwe Keizersgracht even zijde. Voetgangers moeten twee keer de Weesperstraat oversteken.

Bewoners zijn bang dat dit tot gevaarlijke situaties gaat leiden.:

  • De Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht. Dit zijn beiden smalle grachten, waar als er een auto staat fietsers al uitwijken naar het zeer smalle trottoir. Op deze grachten staan dagelijks vrachtwagens langere tijd te lossen voor bijvoorbeeld de hotels of bedrijven zoals een wijnimporteur.

  • Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht en op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Keizersgracht kruisen fietsers twee keer doorgaande fietsers over de Amstel.
    De Amstel oneven zijde is een belangrijke fietsroute voor Amsterdam.

  • Het flatgebouw op de Weesperstraat. Fietsers die niet willen omfietsen zullen hier tegen het verkeer in gaan fietsen.

  • Voetgangers zullen in dde verleiding komen om over de rijbaan te lopen.

Als alternatief hebben bewoners voorgesteld om één rijbaan voor het autoverkeer vrij te maken voor fietsers en voietgangers.

Help de Kattenburgerstraat aan een prijs bij de verkiezing 'Meest Verenigde Straten' van Amsterdam

De gemeente hecht aan eigenwijze Amsterdammers die zich samen inzetten voor de stad. Een straat die het heft in eigen hand neemt, de buren daarin meekrijgt, samen weet te werken met anderen, en zo resultaat boekt. Dat noemt de gemeentej een verenigde straat.. De gemeente stelt prijzen ter beschikking voor de vijf meest verenigde straten van de stad, in totaal € 25.000. Een prijs om het goede werk voort te kunnen zetten.

De Kattenburgerstraat is vanuit de buurt genomineerd voor deze prijs. Er zijn nu 35 genomineerder straten. Een jury gaat hieruit vijf straten selecteren en daarbij telt ook het aantal ‘likes’ mee. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk buurtbewoners dat doen. Ga daarvoor naar https://deverenigdestratenvan.amsterdam.nl/straat/10657 en klik op het blauwe vakje ‘Like’. Daarna wordt je gevraagd je e-mail adres op te geven en daarna kan je inloggen om de like geldig te maken door nogmaals op het blauwe vakje te klikken.

Op woensdag 6 november wordt bekendgemaakt welke vijf straten genomineerd zijn.

Het publiek verdeelt op zaterdag 9 november €25.000,- onder de vijf meest verenigde straten, tijdens de manifestatie de Verenigde Straten van Amsterdam. Die wordt gehouden in het Hyperion College in Amsterdam-Noord, Badhuiskade 361 (500 meter vanaf pont Buiksloterweg). De manifestatie begint om 13:00 uur. Tussen 15:30 en 16:30 uur vindt de stemming plaats. Lees hier het complete programma van de manifestatie. Wilt u 9 november naar de manifestatie komen, vul dan het aanmeldformulier in. U kunt zich daar ook inschrijven voor een van de workshops.

Feest met Willleke Alberti bij opening Eilandenboulevard 29 oktober

Afgelopen dinsdag 29 oktober is de Eilandenboulevard feestelijk geopend met mooie woorden voor iedereen en veel vrolijke muziek van de ACCU-muziekgroep van Jos Zandvliet en het WitteKattenkoor .

Het hoogtepunt was het verrassingsoptreden van Willeke Alberti met haar band in het Scheepvaartmuseum. Zij was gevraagd omdat haar vader zestig jaar geleden zong bij de opening van de Eilandenboulevard.

Actie Kattenburgerstraat 26 oktober en verslag vergadering 29 oktober in Pakhuis de Zwijger

Op zaterdag 26 oktober hebben de bewoners van Kattenburg laten zien dat het menens is met hun bezwaren tegen 30 % meer autoverkeer in de Kattenburgerstraat in het kader van de Agenda Autoluw. Minstens 100 bewoners, jong en oud, blokkeerden tussen 12:00 en 13:00 uur de Kattenburgerstraat door met spandoeken heen en weer te lopen over de zebra en een laweaaiconcert uit te voeren met potten en pannen en toeters. Alle kranten schreven erover. De Kattenburgerstraat kwam op TV bij Pauw. Bekijk hier het fimpje van AT5.

Op maandag 28 oktober was er een informatiemarkt over de Agenda Autoluw in Hotel Double Trre by Hilton, waar de voorgestelde inrichting van Oostertoegang en Prins Hendrikkade te zien was en met ambtenaren gesproken kon worden. Daar was niet echt gelegenheid om te reageren. Die gelegenheid was er wel dinsdag 29 oktober, geheel gewijd aan de gevolgen voor de Kattenburgerstraat, in Pakhuis De Zwijger. De zaal was stampvol boze buurtbewoners. Dimitri Drijver, programmamanager Autoluw bij de gemeente, probeerde uit te leggen waarom de Kattenburgerstraat extra belast wordt en hoe dat berekend is en hoe weinig het uitmaakt voor de vuile lucht. Hij had nu eenmaal de opdracht dat het verkeer door afsluitingen elders niet vast mag komen te staan en dus moet de capaciteit van de Kattenburgerstraat vergroot.. Hij kreeg het flink om de oren vanuit de zaal: “Schande, jullie houden er helemaal geen rekening mee dat dit een woonwijk is”.” Jullie verplaatsen alleen het verkeer, maar verminderen niet”. Veel bewoners vertelden over hun gezondheidsklachten vanwege het verkeer. Lang niet alle bewoners konden aan het woord komen en ook was onduidelijk wat er gedaan werd met alle opmerkingen en vragen. Daarom is onder druk van de zaal afgesproken dat iedereen nog vragen kan doorgeven via autoluw@amsterdam.nl. Er komt dan schriftelijk antwoord op alle binnen en buiten de vergadering gestelde vragen.

Vervolg:
Op 12 november 19:00-21:00 uur is er in de Oosterkerk een informatieavond speciaal over de mogelijke nieuwe inrichting van de Kattenburgerstraat. Bewoners worden uitgenodigd om met wensen en suggesties te komen.
Op 16 januari spreekt de gemeenteraadscommissie MLD over de plannen en kunnen bewoners inspreektijd aanvragen (waarschijnlijk 1-2 minuten) en 22 en 23 januari beslist de gemeenteraad. Daarna gaat de besluitvorming over de afzonderlijke plannen (met inspraak!) zeker nog wel een jaar duren.

Doe mee met de protestactie Kattenburgerstraat zaterdag 26 oktober 12:00 uuur

Op zaterdag 26 oktober 12:00 uur organiseren bewoners van Kattenburg een protestactie in de Kattenburgerstraat bij het kruispunt Kattenburgerkruisstraat. Verzamelen 11:30 uur. De media hebben toegezegd dat ze komen en politici zijn uitgenodigd. Hoe meer mensen, des te meer effect.

De gemeente wil veel meer autoverkeer door de Kattenburgerstraat laten rijden na afsluiting van de Oostertoegang voor noord-zuidverkeer. Dat staat in de Agenda Autoluw die in januari door de gemeenteraad behandeld gaat worden. De bewoners willen dat deze maatregel wordt geschrapt of aangepast.

Lees hier de flyer.

De bewoners roepen op om mee te doen op 26 oktober en de petitie te ondertekenen op HTTPS://KATTENBURGERSTRAAT.PETITIES.NL/

Blijf je graag op de hoogte? Mail dan naar actie@grootkattenburg.nl

Bewoners Kattenburgerstraat komen in actie tegen verkeerstoename in Agenda Autoluw

De bewoners van Kattenburg zijn ernstig verontwaardigd over het gemeentelijke plan om nog meer verkeer door de Kattenbugerstraat te laten rijden door gedeeltelijke afsluiting van de Oostertoegang en verplicht rechtsafslaan vanaf de Geldersekade.

Zij roepen de bewoners van Kattenburg op om dinsdag 15 oktober 20:00 uur naar de Boekmanzaal in het Stadhuis te komen om in te spreken of de inspraak van anderen te ondersteunen in de Stadsdeelcommissievergadering. De Stadsdeelcommissie is door de centrale stad om advies gevraagd over de voorstellen in de Agenda Autoluw.

Lees hier het pamflet dat op Kattenburg is/wordt verspreid.

Uitwerkingsplan Lijnbaan (Oostenburg-Noord) ter visie t/m 17 oktober

Het Uitwerkingsplan Lijnbaan is de vierde en laatste uitwerking van het bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg. Hierin wordt precies vastgelegd waar de gebouwen komen te staan en hoe hoog ze mogen worden. Het deelgebied Lijnbaan ligt tussen de Conradstraat, de spoorbaan, de Isaac Titsinghkade en de Oostenburgervaart. het plangebied is op dit moment volledig onbebouwd en vrijwel geheel in gebruik als parkeerterrein.

het nieuwbouwplan bestaat uit een langgerekte strip van gebouwen die in bouwhoogte sterk varieren; van 7 m tot 19 m. Helemaal in de noordwestelijke hoek, tegen het spoor, komt een toren van 52 m hoog. Ter hoogte van restaurant Rosa en Rita is een autoluw buurtplein gepland met een doorsteek naar het INIT-gebouw.

Er is in het plangebied sprake van spoorweglawaai. De geluidsgrenswaarden voor de nachtperiode worden met maximaal 10 dB(A) overschreden. Hiervoor worden maatregelen getroffen. Woningen in de geluidsbelaste zone moeten voorzien zijn van een dove gevel en een stille zijde.

Schriftelijke zienswijzen kunnen t/m 17 oktober worden ingediend bij Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, p/a de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam. Het plan is in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl , ID NL.IMRO.0363.A1608BPSTD-OW01. Lees of download hier de plankaart , lees hier de planregels (dat is het juridisch harde deel) en lees of download ook de Toelichting van het Uitwerkingsplan.

Pilot Weesperstraat autoluw en Kattenburgerstraat drukker in Agenda Autoluw

De gemeente Amsterdam heeft op 2 oktober de langverwachte concept-Agenda Autoluw gepubliceerd.

Maatregel 12 is een pilot van een of meer aaneengesloten weken voor een knip in de Weesperstraat voor autoverkeer om doorgaand autoverkeer door de stad tegen te gaan. Maar eerst komt er een nieuw kentekenonderzoek en wordt overleg gevoerd met bewoners en ondernemers.

Maatregel 15 is gericht op verbetering van de fietsroute van Geldersekade naar het toekomstihge Pontplein aan de De Ruyterkade. De Kattenburgerstraat zal 30 % drukker worden doordat eenrichtingverkeer wordt ingevoerd op de Oostertoegang in noordelijke richting. Autoverkeer vanaf de Geldersekade wordt gewiongen rechtsaf de Prins Hendrikkade op te gaan. Dit betekent dat het doorgaand autoverkeer van de De Ruitertunnel richting IJtunnel via de Piet Heinkade en de Kattenburgerstraat zal moeten rijden.. Citaat van blz. 47: “Op de Kattenburgerstraat nemen we maatregelen om de effecten van het extra verkeer op de lchtkwaliteit en het geluid te beperken. We gaan de straat zo inrichten dat deze minder uitnodigt tot te hard rijden. We denken daarbij aan het substantieel opschuiven van de rijbaan weg van de gevels richting het Marineterrein en het verlagen en versmallen van de rijbaan. Bij deze herinrichting zetten we in op het versterken van het groene karakter van de straat. Ook kiezen we voor verbetering van de fiets- en voetpaden, onder andere door het aanleggen van een tweerichtingenfietspad aan de zuidzijde, aansluitend op het eerder genoemde toekomstige tweerichtingenfietspad langs de Prins Hendrikkade. Hiermee ontstaat een hoogwaardige fietsverbinding helemaal van de Kattenburgerstraat tot voorbij het Centraal Station.”

Het college heeft de stadsdelen gevraagd om de conceptversie van de Agenda Amsterdam Autoluw te voorzien van advies. Die adviezen worden vervolgens door het college besproken. De definitieve agenda wordt eind dit jaar gepresenteerd. Behandeling in de gemeenteraad vindt naar verwachting begin 2020 plaats.

Lees hier de complete Agenda Autoluw. Klik hier voor meer info documenten over de agenda Autoluw .

Plantage Muidergracht 14: plan opvang 140 ongedocumenteerden

De gemeente Amsterdam wil in het pand Plantage Muidergracht 14 een 24-uursopvang vestigen voor maximaal 140 vreemdelingen zonder geldige papieren. Het gaat om migranten die via een ander land Europa zijn binnengekomen en daarna zijn doorgereisd naar Nederland en volgens het Dublin-akkoord in het land van binnenkomst een asielprocedure hadden moeten volgen. Uitzetting lukt vaak niet. Tot nu toe is voor deze ongedocumenteerden alleen nachtopvang (de bed-, bad- en broodregeling) beschikbaar. De gemeente wil hen nu uit humane overwegingen tijdelijk een stabiele omgeving bieden. Per persoon kunnen zij voor maximaal een half jaar in de opvang terecht. In totaal zal het pand gedurende drie jaar voor dit doel gebruikt worden. In andere delen van de stad komen vergelijkbare opvanglocaties voor nog eens 360 mensen.

Op maandag 23 september heeft de buurt de gelegenheid gehad om in te spreken. Wethouder Groot Wassink deelde mee dat de groep zal bestaan uit ongetrouwde mannen en vrouwen in een verhouding van ongeveer 70 – 30, en dat er 24 uur lang toezicht in en rond het pand aanwezig zal zijn.
Uit de soms zeer emotionele en af en toe ronduit vijandige reacties vanuit de stampvolle zaal bleek dat met name het grote aantal jonge mannen dat in het pand zal worden ondergebracht veel aanwezigen zorgen baart. Veel bewoners zeiden op zich geen probleem te hebben met de opvang van migranten maar wel met de grootschaligheid ervan.in de buurt: “Het is vaak juist kleinschaligheid en een goede man-vrouw verhouding die bepaalt of opvang een succes wordt. Wij willen dat u daar goed naar kijkt.” Groot Wassink gaf toe dat ook hij liever een kleiner aantal migranten in de Plantage Muidergracht had ondergebracht, maar dat hij te weinig andere geschikte locaties heeft kunnen vinden.
Een definitief besluit moet nog worden genomen en toegezegd is dat daarbij de draagkracht van de buurt een belangrijke rol zal spelen. Op dinsdag 1 oktober 20:00 u bespreekt de stadsdeelcommissie Centrum het voorstel van B&W in een openbare vergadering in de Boekmanzaal op het stadhuis.. (https://centrum.notubiz.nl/vergadering/563917/Stadsdeelcommissie%2001-10-2019)

Hoger beroep tegen ongegrond verklaren bezwaren inzake Namenmonument

De rechtbank in Amsterdam heeft in juli het beroep inzake het Holocaust Namenmonument ongegrond verklaard. Het beroep was ingediend door de Plantage-Weesperbuurtvereniging (PWBV) samen met de Stichting de Groene Plantage en een aantal individuele buurtbewoners. Zij gaan nu in hoger beroep bij de Raad van State, niet alleen vanwege de uitkomst van de rechtszaak, maar met name ook vanwege de motivering.

De PWBV focust in het hoger beroep in het bijzonder op de afwezigheid van een behoorlijke belangenafweging. Het belang van DIT monument op DEZE plek is nooit geëxpliciteerd. Dat is vooral zorgelijk omdat het ontwerp niet voldoet aan de randvoorwaarden die de gemeente aan het begin van het traject zelf speciaal voor deze plek heeft vastgesteld om een goede inpassing in de omgeving te garanderen.
Van belang is dat er een rondschrijven is van het Auschwitz Comité aan de eigen achterban, vlak na vaststellen van de locatie, waarin zij stellen heus heel goed te weten wat de randvoorwaarden zijn, en dat zij zich daar heus wel aan zullen houden. Zij realiseerden zich het belang van de randvoorwaarden dus terdege, maar kwamen desalniettemin met een ontwerp dat in strijd was met deze voorwaarden. De PWBV voert in het hoger beroep gemotiveerd aan waarom de randvoorwaarden wel als toetsingskader gezien moeten worden.  Ook is een belangrijk punt van het hoger beroep dat er sprake is van strijd met het vertrouwensbeginsel: de gemeente moet zich houden aan toezeggingen die uitdrukkelijk aan de buurtbewoners zijn gedaan, zoals die inzake inspraak en onderzoek naar draagvlak.

Lees hier het hogerberoepschrift en hier de bijlagen.

Uitkomsten mini-enquete afvalinzameling Plantage Weesperbuurt

In ons bericht van 21 juni maakten wij melding van de mini-enquete over afvalinzameling die BAC (BewonersAmsterdamCentrum) in de Plantage en Weesperbuurt ging houden over afvalinzameling en recycling van afvalstromen.

Inmiddels is de rapportage van deze enquete beschikbaar. Ut de meer dan zeventig reacties komt naar voren dat er behoefte bestaat aan terugkeer van de chemokar of - in hedendaagse termen - een lokaal recyclepunt. Er blijkt ook uit dat er veel meer voorlichting nodig is over waar batterijen, lampen, kleine elektrische apparaten e.d. kunnen worden ingeleverd. Met Stadswerken zal worden nagegaan welke concrete vervolgstappen en acties kunnen worden gedaan: samen voor een schone buurt

Lees hier het complete enqueteverslag.

Bezwaren tegen uitbreiding Bridge Hotel (naast Carré)

Bewoners van de Onbekendegracht en de Nieuwe Prinsengracht maken bezwaar tegen een aan het Bridge Hotel verleende bouwvergunning. Het hotel aan de Amstel naast Carré wil aan de achterkant nieuwbouw plegen en zo het aantal kamers fors uitbreiden. Ook krijgt het hotel een openbaar restaurant en een sauna. De bewoners verwijten de gemeente de hand te hebben gelicht met de eisen die in Amsterdam aan hotelontwikkeling worden gesteld. Zij verwachten geluidsoverlast vanwege de Franse balkons tegenover hun huizen en maken bezwaar tegen de hoogte van de nieuwbouw die hun avondzon zal wegnemen. Ook vrezen zij voor overlast door meer taxi’s in de nacht en een grotere druk op de parkeerplaatsen in de buurt. Een aanvraag van de hoteleigenaar om ook een aantal bestaande appartementen aan de Amstel en de Nieuwe Prinsengracht om te mogen zetten naar hotelkamers is nog in de maak. Om de gemeente gunstig te stemmen heeft hij toegezegd om de Barbacan, een erkend overlasthotel op de Plantage Muidergracht, te sluiten en op die plek appartementen in het middensegment te realiseren. Aan zulke appartementen bestaat in Amsterdam veel behoefte.

Bewonersgroep PanamaCruquius vraagt raadscommissie RO om niet akkoord te gaan met bestemmingsplan Fibonaccitoren

Op woensdag 11 september staat op de agenda van de gemeenteraadscommissie Ruimteijke Ordening als agendapunt 12 de behandeling van het bestemmingsplan Fibonacci. De bewonersgroep PanamaCruquius vraagt de raadscommissie per brief om niet akkoord te gaan met dit plan voor een woontoren van 62 meter hoog met meer dan twintig verdiepingen, omdat het niet past op de plek en omdat de omwoneneden onvoldoende kans hebben gehad om invloed uit te oefenen op het plan. Lees hier hun brief.

De vergadering van de raadscommissie begint om 13:30 uur en vindt plaast op het Stadhuis in de Commissiezaal.