Op 20 november behandelt de gemeenteraadscommissie ‘Wonen en Bouwen’ de nieuwe Huisvestingsverordening. Daarin wordt het onder voorwaarden toegestaan om woningen te verkameren, dat wil zeggen op te splitsen in kamers voor meerdere bewoners die dan elk een aprt huurcontract krijgen. Dit is een enorm verdienmodel voor huizenbezitters en daardoor neemt het aantal splitsingen enorm toe. Om hieraan een grens te stellen, stelt de nieuwe huisvestingsverordening een maximum aantal van dergelijke splitsingen vast per wijk. Voor de Oostelijke Eilanden is dat 232 opslitsbare woningen. Dis is niet een aan aantal per jaar, maar in totaal. Het kan leiden tot een rush om van dat aantal gebruik te maken.
Het Eilandenoverleg pleit in een brief aan de raadscommissieleden ‘Wonen en Bouwen’ om rekening te houden met de speciale omstandigheden op de Oostelijke Eilanden. De verkamering kan de leefbaarheid aantasten: meer geluidshinder, minder sociale cohesie vanwege de vaak verhuizende jongeren. En de leefbaarheid staat toch al onder druk.
Door het beleid van De Key om vrijkomende woningen alleen nog aan jongeren te verhuren met vijfjaarscontracten, krijgen gezinnen met kinderen en ouderen geen kans meer op deze woningen.
Stadgenoot bouwt op Oostenburg driehonderd kleine woningen voor jongeren met een vijjaarscontract en geen groter sociale huurwoningen voor gezinnen. Op termijn dreigt door deze ontwikkeling het evenwicht in de bevolkingssamenstelling verstoord te raken en verschralen de voorzieningen voor kinderen.
Het Eilandenoverleg dringt daarom aan om het quotum voor verkameringen op de Oostelijke Eilanden tot nul teruhg te brengen. Lees hier de complete brief van het Eilandenoverleg