Medewerkers van Bureau Urhahn, het bureau dat de openbare ruimte op Oostenburg-Noord heeft ontworpen, gaan hun plannen voor de nieuwe wijk zodanig aanpassen dat er meer aandacht komt voor groen tussen de dichte bebouwing. Dat was het resultaat van een bespreking in februari in de Buurtkamer waarin bewoners kritiek uitten op de naar hun mening wel erg bescheiden hoeveelheid groen in de buurt. Uit een enquête was al eerder gebleken dat de wens voor meer groen onder de bewoners breed leeft.
Aanmeerverbod op Schaduwkade groot succes
De bewoners van de Nieuwe Keizersgracht tegenover de Schaduwkade (het stuk tussen Amstel en Weesperstraat) zijn enthousiast over het effect van de ballenrij die de gemeente voor Koningsdag in de gracht had aangebracht. Doel was om boten te verhinderen aan de kade af te meren. De Schaduwkade is een officiële gedenkplaats voor de Joodse bewoners van de huizen aan de overzijde die tijdens de oorlog door de Duitsers zijn weggevoerd. Om deze reden mag er, behalve aan een steiger in het midden van de kade, niet worden afgemeerd.
SDC spreekt over veiligheid fietspad en kruising Dijksgracht Oost
De Stadsdeelcommissie (SDC) is nog altijd bezorgd over de veiligheid op de toekomstige kruising van het geplande fietspad Dijkgracht Oost met de Kattenburgerstraat en ook over de toekomstige situatie op de Dijksgracht West. Het onderwerp was in april aan de orde vanwege het Memo dat het Dagelijks Bestuur (DB) had opgesteld met een eerste reactie op de veiligheidsaudit. Een aantal fracties zei te vrezen dat deze nu voorgestelde aanpassingen niet voldoende zullen zijn om de situatie veilig te maken. Zij pleiten voor meer vergaande en fundamentelere aanpassingen.
Herdenken en vieren in 1018
Overal in Amsterdam vinden activiteiten en bijeenkomsten plaats rond 4 en 5 mei. Een overzicht van alles is te vinden op de site 4en5meiamsterdam.nl. Hieronder zijn een aantal activiteiten in ons gebied onder elkaar gezet.
Werkzaamheden toekomstige groenstrook Marinierskade en Kattenburgerkade
De gemeente heeft aangekondigd eind april hekken te plaatsen naast het wandelpad van de Kattenburgerkade en de Marinierskade, De hekken moeten er voor zorgen dat het ingezaaide gras- en bloemenzaaisel goed omhoog kan komen. Ze moeten voorkomen dat de strook als uitlaatplek dient voor honden en ook dat er over de strook wordt gelopen. Vorig jaar is de strook al ingezaaid. Dat heeft vooralsnog weinig opgeleverd. Naast het plaatsen van de hekken kondigt de gemeente aan dat er wordt omgeploegd en bijgezaaid. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week en de hekken blijven ongeveer twee maanden staan. Het wandelpad zal de hele tijd gewoon toegankelijk blijven.
Het aprilnummer van 1018-Magazine is uit
Met in dit nummer onder meer:
Het Holocaust Museum wil graag de jeugd informeren
De overblijfmoeders van basisschool de BOE
Amsterdam Weerproof voor een regenbestendige stad
Roman van columnist Leeuw over angst, arrogantie en ontheemding
Vera en de bommenwerper die net over haar huis vloog
En niet te vergeten: De gewone huisspin is een efficiënte jager
Grote variatie in plannen voor Centrum Begroot
In de Plantage-Weesperbuurt en op de Kadijken en de Oostelijke Eilanden dingen ruim dertig plannen mee naar geld uit de subsidiepot Centrum Begroot. Dit jaar stelt stadsdeel Centrum een half miljoen euro beschikbaar voor plannen die de sociale cohesie en de leefbaarheid in de buurt moeten verbeteren en die ten goede moeten komen aan alle buurtbewoners. Die bewoners zijn ook degenen die later dit jaar bepalen welke voorstellen voor subsidiëring in aanmerking komen. In totaal werden in Centrum 129 plannen ingediend.
Nationaal Holocaust Museum geopend – kritiek op burgemeester Halsema
Op zondag 10 maart heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Museum geopend. Er was een massale aanwezigheid van politie als gevolg van de aangekondigde protesten tegen de komst van de Israëlische president Herzog zowel op het Waterlooplein als op de Plantage Middenlaan. Toch was er veel kritiek vanuit de landelijke en de gemeentelijke politiek op burgemeester Halsema dat de demonstranten niet voldoende op afstand waren gehouden.
Dromen van een groen Meijer-Visserplein
Wie vandaag de dag aan het Meester Visserplein denkt, ziet vooral een onafzienbare rij auto’s voor zich die niet weten hoe snel ze bij de IJ-tunnel of het Weesperplein moeten komen. Hoe mooi zou het zijn, bedacht kunstenaar en buurtbewoner Marien Schouten, als dit plein samen met het aangrenzende Jonas Daniël Meijerplein één groene verblijfsruimte voor voetgangers en fietsers zou kunnen worden. En helemaal ideaal zou het zijn als ook de autotunnel onder het plein er deel van zou uitmaken. Onlangs presenteerde Schouten de ideeën van een door hem gevormde denktank aan de Amsterdamse politiek in de brochure ‘Het Nieuwe Meijer-Visserplein’.
490 miljoen jaar oud fossiel in Artis-Micropia
Bij Micropia, ‘s werelds eerste microbenmuseum op het terrein van Artis aan de Plantage Kerklaan, valt sinds kort een bijzonder fossiel te bewonderen. Het gaat om een stromatoliet van ongeveer 490 miljoen jaar oud, een gesteente gevormd door de activiteit van micro-organismen in prehistorische ondiepe wateren.
Petersburgjournaal #30, april 2024
In dit nummer onder meer:
Waar gebeurt wat?
Derde bijeenkomst ‘Ons Buurtplein’ op Oostenburg
Talkshow: Hoeveel cultuur krijgt Oostenburg?
Aanleg plasdraszone gestart
Lees het nummer HIER
Tijdelijk tramspoor lijn 26
De gemeente Amsterdam legt de komende maanden in het parkje op de kruising van de Piet Heinkade en de Czaar Peterstraat een tijdelijk stukje tramspoor aan waarover de trams van lijn 26 vanaf de Piet Heinkade de Czaar Peterstraat in kunnen rijden en zo door naar de onderhoudswerkplaats verderop in de stad.
Voorstel voor aanpak Weesperstraat misschien al voor de zomer
Wethouder Melanie van der Horst zal proberen om nog voor de zomer te komen met een voorstel voor de toekomstige inrichting van de Weesperstraat. Die toezegging deed zij donderdag 14 maart in de raadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water. Op tafel lag daar de evaluatie van de in de zomer van 2023 gehouden proef met een knip in de drukke verkeersader richting IJ-tunnel. Maar de commissieleden wilden vooral van de wethouder weten hoe nu verder met Amsterdams grootste verkeerskundige hoofdpijndossier.
Dijkgracht Oost
Gemeente start met plas-dras, bewoners gaan naar de rechter, audit veiligheid fietspad.
Omwonenden van de Dijksgracht-Oost stappen naar de rechter om te voorkomen dat de gemeente nu al begint met de aanleg van een plas-dras zone ten behoeve van het geplande fietspad langs het water. Volgens de gemeente kan het werk niet worden uitgesteld omdat dat een jaar vertraging zou betekenen. Bewoners vinden dat moet worden gewacht omdat het fietspad deel uitmaakt van het hele project ligplaatsencluster, dus onderdeel is van de brede belangenafweging die naar verwachting rond de zomer in de gemeenteraad zal plaatsvinden.
Harde ‘knip’ in Weesperstraat onwenselijk
Het lijkt nog maar een kwestie van tijd voordat de Weesperstraat is veranderd van de huidige racebaan in een vriendelijke tweebaansweg waarover auto’s zich met een kalm gangetje voortbewegen. Nadat het bestuur van stadsdeel Centrum en de stadsdeelcommissie al in januari hun voorkeur voor zo’n metamorfose hadden uitgesproken, blijkt nu ook wethouder Melanie van de Horst er wel voor te voelen. Dat kan althans worden opgemaakt uit de brief die zij onlangs aan de raad stuurde. In die brief meldt zij de raadsleden wat de evaluatie van de veelbesproken ‘knip’ in de Weesperstraat die de buurt vorige zomer op zijn kop zette, heeft opgeleverd. Wat haar betreft is een harde knip definitief van de baan.v
Marineterrein gaat nieuwe fase in
De gemeenteraad nam op 8 november 2023 unaniem de uiteindelijke Projectnota Marineterrein aan, waarin belangrijke punten uit de inspraakrondes zijn verwerkt. Ook nam de raad een vijftal moties aan en ook zijn punten meegenomen die door bewoners naar voren waren gebracht. Het gaat bij de moties bijvoorbeeld om kinderopvang op het terrein en een nachtclub voor jongeren, om méér woningen, om maatschappelijke voorzieningen die in samenspraak met omgeving worden ontwikkeld en om “groene muren” (zoals verticale tuinen.
Oostenburg Noord moet groener
Op 21 februari kwamen bewoners van Oostenburg Noord en andere betrokkenen bij elkaar in de Buurtkamer, om te praten over de situatie van het groen in de buurt en te brainstormen over mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Voorafgaand aan de bijeenkomst was er een enquête verspreid met vragen wat men vond van de bestaande groensituatie. Er waren 184 reacties binnengekomen die waren geinventariseerd [ klik naar bijlage pdf] en dat alles diende als basis voor de discussie.
Drieklimatenkas van de Hortus wordt verbouwd
10 maart Opening Holocaust Museum en Hollandsche Schouwburg
Na jaren van denken, fondsenwerven, plannen maken en bouwen zullen op zondag 10 maart de deuren opengaan van het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan. De formele opening begint in de ochtend met een bijeenkomst voor genodigden in de Portugese synagoge waar onder andere Koning Willem Alexander de aanwezigen zal toespreken. Na afloop van de bijeenkomst gaat het gezelschap naar het nieuwe museum in de voormalige Hervormde Kweekschool en de Hollandsche Schouwburg ertegenover. Het museum is vanaf maandag 11 maart voor het publiek geopend
Iftar in het Scheepvaartmuseum
Het Buurtcomité Oostelijke Eilanden organiseert op zondag 24 maart 2024, in samenwerking met het Scheepvaartmuseum, Dock en Stichting Curinesa , een Iftar voor de buurt op de grote overdekte binnenplaats van het Scheepvaartmuseum.
Al vele jaren wordt door het buurtcomité een Iftar georganiseerd, maar dit jaar is de locatie wel heel bijzonder. Alle buurtbewoners worden van harte uitgenodigd om aan te schuiven.
Inloop vanaf 18.15. Formele opening om 18.45 en de maaltijd begint om 19.00. Einde om 21.00 uur. Toegangsbewijs na aanmelding via buurtcomiteoostelijkeeilanden@hotmail.com