De grote kas van de Hortus wordt vernieuwd en verduurzaamd. Vanaf half februari start de ingrijpende verbouwing die een jaar zal duren. Er komen in de nieuwe kas straks drie klimaatzones: de tropen, de woestijn en het Kaapse Klimaat. Zo kan je zien wat klimaat doet met de biodiversiteit.
In de tropen is altijd voldoende water, altijd warmte en de plantengroei is overdadig, maar de onderlinge concurrentie is moordend. De woestijn is geen plek voor kwetsbare planten, maar toch hebben in extreem droge gebieden planten met dikke, sappige bladen en stengels zich aangepast om in deze extreme omstandigheden te kunnen overleven. De omstandigheden in de Zuid-Afrikaanse Kaap zijn uniek, met droge zomers en natte winters, maar vooral door een cyclus van natuurlijke, allesverwoestende branden. De droge begroeiing vat ongeveer iedere 8 jaar vlam en het vuur verspreidt zich dan door de harde wind over honderden kilometers. Daarna begint de natuur opnieuw en dat geeft ruimte voor kleine evolutionaire veranderingen in soorten. De Kaap is hiermee een ‘biodiversity hotspot´ geworden, maar kleine klimaatveranderingen hebben direct impact op de diversiteit.
Bij de verbouwing van de kas staat duurzaamheid centraal. De glazen wanden krijgen een isolerende werking, het dak wordt geïsoleerd met ETFE-folie en (regen)water wordt zo veel mogelijk hergebruikt. Er komt slimme ventilatie, irrigatie en efficiënte (bodem)verwarming, alles CO2-neutraal.
De Hortus is al sinds 2017 actief bezig met verduurzaming. Toen werd er samen met de Hermitage een gekoppeld rondgaand warmte-koudesysteem aangelegd (zie ook tussenkunstenkas.nl). De Hermitage wil zijn ruimtes koelen, en de Hortus wil zijn kassen verwarmen. Dus stuurt de Hermitage de overtollige warmte naar de Hortus, en die geeft de overtollige koude terug aan het museum voor de airconditioning. Dit systeem leverde de Hortus een flinke besparing op in het gasverbruik: 65% in 2017 en 2018, ruim 80% in 2019 en 87% in 2020. Zo werd in vier jaar in totaal 568.000 m3 gas bespaard. Voor de Hermitage betekende het een besparing aan elektriciteit van 1,4 miljoen kWh. De gezamenlijk bereikte CO2-reductie was in deze vier jaar opgeteld 1400 ton.
De grote verbouwing van de kas maakt het noodzakelijk dat voor de gehele periode het Dr. Sluyspad zal worden afgesloten. Fietsers en voetgangers zullen ofwel aan de overkant van de Nieuwe Herengracht en langs het Jonas Daniel Meijerplein moeten gaan, of anders langs het Hortusplantsoen. In juni 2025 zal de drieklimatenkas weer opengaan. De rest van de tuin en de kassen blijven in de tussenliggende periode gewoon open.
Zie voor meer informatie: https://vanmorgen.dehortus.nl/drieklimatenkas/.