Vrijdag 17 mei: bus KAREL gaat in gesprek met bewoners 1018

‘Amsterdam spreekt 750X’ gaat op pad om met Amsterdammers in gesprek te gaan over de toekomst van de stad. Met elektrische bus KAREL toeren ze door buurten en staan stil op druk bezochte plekken. Vrijdag rijden ze de hele dag door 1018, Kadijken, Witteburg en sluiten af bij de Molen aan de Zeeburgerstraat.

 “750 Amsterdammers” is een project in het kader van het 750 jarige bestaan van Amsterdam in 2025 om met 750 Amsterdammers in gesprek te gaan, een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse bevolking om zo een beter beeld te krijgen van hoe Amsterdammers de toekomst van hun stad zien.

Vragen als ‘wanneer voel jij je thuis?’ en ‘wat heb jij te zeggen in de stad?’, ‘hoe wil jij betrokken worden?’ passeren de revue. Als je bus KAREL ziet staan, kom dan langs voor een kopje koffie. Naast de gesprekken in KAREL organiseert ‘Amsterdam spreekt 750X’ nog meer activiteiten met bewoners om in kaart te brengen wat Amsterdammers nu van hun stad vinden en wat ze willen behouden en veranderen, onder het motto ‘Samen maken wij de stad!’.

Kalender buurtevenementen in de komende maanden

Klik op de rode tekst voor meer informatie.

  • zondag 19 mei 12:00 - 18:00 u  Expeditie Oosterdok. Feestelijke open dag 20 culturele instellingen en bedrijven op het Marineterrein en aan het Oosterdok

Nog meer buurtplannen die uw steun vragen in Centrum Begroot

Dit bericht is een update van ons bericht van 6 mei., nodig omdat er intussen nog meer plannen uit de buurt zijn gekomen waar u steun aan kunt geven.
Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 114 plannen ingediend (klik hier), waarvan dertien over postcodegebied 1018 gaan. Acht daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Vijf andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Amsterdam Light Festival 2019-2020 grotendeels in gebied 1018

Van 28 november 2019 t/m 19 januari 2020 wordt de 8e editie van het Amsterdam Light Festival gehouden. Dat is nu nog ver weg. Maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Er komen circa 20 lichtkunstwerken te staan langs de vaar-, fiets- en wandelroute die grotendeels al geselecteerd zijn.

Reden om het nu vast te melden is dat de route dit jaar grotendeels door postcodegebied 1018 voert: van het Oosterdok via Oude Schans, Amstel met lus naar Carré, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht rond Artis, Entrepotdok, Nieuwe Herengracht via Marineterrein terug naar Oosterdok . Dat zal gedurende 53 dagen een stroom van boten, fietsers en wandelaars met zich meebrengen. De kunstwerken zijn van 17:00 uur tot 23:00 uur verlicht. Ze worden vanaf het water opgebouwd. Ze maken geen geluid en er wordt rekening gehouden met lichthinder voor bewoners.

Alle bewoners aan de route ontvangen nog een informatiebrief. Waarschijnlijk wordt er ook een presentatie met gelegenheid voor vragen gehouden in het Plantage Weesperbuurtoverleg van 2 september, waar dan ook de bewoners van het Entrepotdok welkom zijn.

Meer info op www.amsterdamlightfestival.nl/bewoners. Heeft u vragen, tips of suggesties? Neem dan contact op via  bewoners@amsterdamlightfestival.com.

10 mei (middag) opening nieuwe broedplaats in de Czaar Peterbuurt

Op vrijdag 10 mei opent broedplaats REMISE voor kunstenaars en ambachtslieden in de Czaar Peterbuurt, Tweede Leeghwaterstraat 5B. De komende vijf jaar kunnen zij aan de slag in vier grote studio's. De buurt is welkom voor een middag vol optredens, expo, workshops en meer.

Het monumentale gebouw op de Tweede Leeghwaterstraat 5b in de Czaar Peterbuurt is in 1884 gebouwd als paardentramremise. De afgelopen decennia heeft het gebouw dienst gedaan als jongerencentrum. De komende vijf jaar gaat broedplaats REMISE nu plek bieden aan vier grote studio's die gedeeld worden door verschillende creatieve bedrijven, organisaties en kunstenaars. Deze periode kan verlengd worden. Ook is er een inloopatelier waar tientallen mensen schilderen, tekenen, fotograferen, ontwerpen en creëren.

Steun de plannen voor uw buurt in Centrum Begroot

Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 89 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeven over postcodegebied 1018 gaan. Drie daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Vier andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Brenda Hey stelt zich voor, de nieuwe groene opbouwwerkster voor Centrum-Oost

Ik ben Brenda Heij en sinds afgelopen maart ben ik opbouwwerker Groen bij DOCK.

Het groener maken van de buurt heeft natuurlijk vele voordelen voor mens, dier, plant en klimaat. Mijn rol als opbouwwerker is ondersteunend en activerend, ik gebruik groen als middel om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.  

De sociale impact van meer groen in de buurt kan heel groot zijn. Ik probeer mensen te bereiken die ‘iets met groen’ willen, maar niet precies weten hoe te beginnen of wat er mogelijk is. Hierbij heb ik als buurtwerker een verbindende rol. Ook kan ik ondersteuning bieden in het opzetten van diverse groeninitiatieven, zelfbeheer projecten of buurttuintjes. Op het gebied van openbaar groen wordt door de gemeente veel gefaciliteerd en ook gesubsidieerd, maar nog veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Hierbij wil ik helpen door de drempel te verlagen voor buurtbewoners om met groen te starten. Zo gaan we bijvoorbeeld vanuit de Witte Boei tuingereedschap uitlenen. Daarnaast ben ik naar het voorbeeld uit de Jordaan ook bezig met de ontwikkeling van een Groenploeg op de Oostelijke Eilanden, bestaande uit een team van vrijwilligers die zich inzetten voor tuinklusjes bij mensen die dit niet meer zelf kunnen.

Wil jij ook een (groen) steentje bijdragen aan de buurt? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Brenda Heij, opbouwwerker Groen DOCK Amsterdam Centrum-Oost via bheij@dock.nl

11 mei 12:00 - 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein op Wittenburg

Let op: gewijzigde begin- en eindtijd!

Op 11 mei 12:00 - 16:00 uur wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt op het plein achter de Oosterkerk. Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport en spel, ACCU fanfare, Put & Pits muziek..

Lees hier het complete programma.

Agenda SOOP t/m augustus 2019

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Maand mei t/m 5 juni Expositie ‘Poezie in Verf’ van beeldend kunstenaar Ben Vollers in de Gelaghkamer en de garderobe.
donderdag 23 mei 17:30 uur: buurtborrel in samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.
donderdag 6 juni 16.30 uur: feestelijke opening van de expositie ‘Imaginaire Landschappen van beeldend kunstenaar en zangeres Naqiba Bergefurt.
donderdag 27 juni 17:30 uur: buurtborrel in samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.
Wegens verbouwing is de SOOP drie weken gesloten van maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus. Maandag 12 augustus is de SOOP weer open.
Voor het overige is de SOOP  tijdens de maanden juli en augustus (op werkdagen) open.
Maar: De zomercursussen worden gegeven van maandag 1 juli t/m vrijdag 19 juli en van maandag 12 augustus t/m vrijdag 30 augustus. (tussendoor verbouwing van de SOOP).

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Concerten Oosterkerk t/m 4 juni

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

Vrijdag 26 april - 14:30 uur: Cellisten Amke te Wies en Antigoni Seferli vervangen het eerder geprogrammeerde Duo Entente Cordale. Zij spelen muziek van Bach en Ligetti.

Vrijdag 3 mei 2019 15:00 uur: Het Lon Vane Ladies Choir  onder leiding van Christine Bregazzi.

Zaterdag 4 mei 21:00 uur: Maxim Shalygin – Lacrimosa or 13 Magic Songs. De jonge Nederlands/Oekraïense componist Maxim Shalygin duikt diep in het sacrale hart van de dodenmis. Uitvoering door Spaceshift, een nieuw ensemble.

Dinsdag 7 mei 20:00 uur: Jong talent: saxofonist Carlos Giménez en pianist Francisco Martí.

Zondag 19 mei 12:00 uur: Koffieconcert. Harpiste Sari van Brug speelt muziek van Nederlandse hedendaagse componist Herman Beeftink (1953).

Vrijdag 24 mei 14:30 uur: de Spaanse pianiste Milena Martínez speelt sonates:: Schubert’s D. 959 en Beethoven’s Op. 111.

Zondag 26 mei 15:00 uur: Jam Theatre  o.l.v. Jo Noel Hartley, musical componist, brengt populaire songs zoals Ain’t No Mountain High Enough, Reach Out (Four Tops), etc.

Dinsdag 4 juni 20:00 uur: Dinsdagavondconcert door bas Rutger van Oeveren en pianist Jaap Kooi.

Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Presentatie Groenplan Oostelijke Eilanden 11 april in de Oosterkerk

Op 11 april presenteerde projectleider Carlinde Adriaanse in de Oosterkerk het voorlopig resultaat van het Groenplan Oostelijke Eilanden. het bestaat uit een groot aantal grote en kleine bewonersinitiatieven, meestal gericht op zelfbeheer (zie kaart). Een aantal bewoners lichtte hun initiatief toe. Uit de verhalen kwam naar voren dat het opzetten van een groeninitiatief veel onderlinge contacten tussen bewoners oplevert, al was het maar omdat minstens drie huishoudens bereid moeten zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van een groeninitiatief.
Inj de Tweede Wittenburgerdwarsstraat hebben bewoners een vergroeningsplan dat ze samen met de jongeren van het jomngerencentrum in het voormalige postkantoor willen uitvoeren.
Het groenplan wordt deels in het voorjaar en deels in het najaar uitgevoerd. De gemeente gaat zelf zomerbollen planten die in de zomer tot bloei komen, o.a. langs de Kattenburgerkade. Deze actie is met een bewonersbrief aangekondigd voor 15 aprl, maar wegens ziekte moest dit worden uitgesteld tot na Pasen.
Op 11 mei 9:00-19:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein achter de Oosterkerk.
23 april 19:00 u Informatieavond voor VVE-bestuurders over vergroening Kopgevels Oostelijke Eilanden. Locatie Instock, Cz. Peterstr. 21
Er kunnen nog steeds groeninitiatieven worden aangemeld bij carlindeAdriaanse@balance.nl 

Hoopvolle perspectieven na werkatelier herinrichting Plantage Middenlaan 16 april

Op 16 april vond het werkatelier plaats over de herinrichting van de Plantage Middenlaan, georganiseerd door de gemeente om buurtbewoners in de gelegenheid te stellen om mee te denken over alternatieven voor de herinrichting. Het gaat daarbij met name over het kruispunt Plantage Middenlaan-Plantage Kerklaan, waa rbredere, toegankelijke tramhaltes moeten komen. Bewoners en bewonersgroepen uit de Plantage oefenen al jaren scherpe kritiek uit op de gemeentelijke voorstellen, met name vanwege de invoering van eenrichtingverkeer voor auto’s op de Plantage Middenlaan. Dat levert veel extra verkeer op voor Plantage Kerklaan en Plantage Doklaan. De Fietsersbond is ontevreden omdat de situatie voor de fietsers verslechtert. Fietsers moeten samen met de auto op een veel te smalle rijweg rijden, terwijl er nu vrijliggende fietspaden zijn. Zie voor meer informatie het dossier Plantage Middenlaan op onze website.

Een tiental buurtbewoners en een vertegenwoordiger van de Fietsersbond Amsterdam namen deel aan het werkatelier. Vooraf waren de bewoners in de gelegenheid gesteld om alternatieven aan te dragen voor de ligging van de tramhaltes. Die alternatieven waren door de ambtenaren uitgewerkt; ze werden een voor een besproken. De meest alternatieven gaan uit van meerijden van de auto’s op de trambaan en allemaal gaan ze uit van tweerichtingverkeer voor auto’s. Een voorstel dat goed scoorde was een strengelhalte zoals in de Czaar Peterstraat. Andere voorstellen betroffen het laten verspringen van de haltes, bijvoorbeeld beide voor de kruising of nog verder uit elkaar.

Aan het eind kwam de samenhang met het Programma Autoluw ter sprake. Dit kan grote invloed hebben op de afweging van alternatieven, bijvoorbeeld als de Anne Frankstraat voor autoverkeer wordt afgesloten, wat serieus wordt overwogen. Over dit programma wordt pas aan in het najaar iets beslist. Ook worstelt de gemeente met het probleem dat onverwacht heel veel extra geld nodig is voor herstel van kades en bruggen. Allemaal factoren die er waarschijnlijk toe leiden dat er voorlopig niets gebeurt. En dat vonden veel bewoners een prettig vooruitzicht.

Nieuwe aanvraag monumentenstatus voor werfterrein Koning Willam Hoogte Kadijk 145B

De oorspronkelijke aanvraag van Buurtorganisatie 1018 voor de monumentenstatus voor o.a. de werkplaats/botenloods en de schuur van de voormalige scheepswerf koning William aan de Hoogte Kadijk 145B is door het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Centrum afgewezen. De Wakkere Kadijkers zijn daartegen in beroep gegaan. Daarbij heeft het stadsdeel een procedurefout gemaakt ten nadele van de Wkkere Kadijkers. Daarom dient Buurtorganisatie 1018 nu samen met hen een nieuwe aanvraag monumentenstatus in. Reden daarvoor is ook dat nieuwe feiten bekend zijn geworden. Architect van de werkplaats was D. Amesz, in dienst bij het gerenommerde architectenburau Cuypers (bekend van het Centraal Startion en het Rijksmuseum).

Hoe zou jij € 200.000 besteden in stadsdeel Centrum?

Tot en met woensdag 8 mei is het mogelijk om bij Stadsdeel Centrum een plan in te dienen voor een mooier, groener of leefbaarder stadsdeel. .Stadsdeel Centrum heeft een budget beschikbaar gemaakt van maximaal € 200.000 voor de uiteindelijk gekozen projecten samen.,

Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september. De voorstellen met de meeste stemmen worden uitgevoerd, waarbij de 200.000 over de plannen wordt verdeeld. De gemeente, maatschappelijke organisaties of bewoners zelf gaan ermee aan de slag.

Lees op https://centrumbegroot.amsterdam.nl/ de spelregels/toetsingscriteria en de tijdlijn.

Ideeën voor grote of kleine plannen kunt u ook nog steeds kenbaar maken bij de gebiedsmakelaars of bij de stadsdeelcommissie via de Stem van Centrum. Centrum Begroot is een nieuwe mogelijkheid voor plannen waar bewoners uiteindelijk zelf €200.000 over verdelen.
Voor vragen kan je ook altijd terecht bij je gebiedsmakelaar Gerben Kossen [ PlantageWeesperbuurt, 06 123 545 38; g.kossen@amsterdam.nl], Danny Konings [ Oostelijke Eilanden, 06 1853 1440; danny.konings@amsterdam.nl], Eefke van Lier [Kadijken e.o, 06 1249 6948; eefke.van.lier@amsterdam.nl]

Aprilnummer 1018 Magazine

Artikelen in het aprilnummer 2019 van 1018 Magazine:

  • De Wittenberg: appartementencomplex met persoonlijkheid

  • Kort nieuws, o.a.: Autovrije zondagochtend Weesperstraat 22 september, Kkleiner ontwerp onderwijsgebouw Roeterseiland, oprichting Stichting Buurtcomité Oostelijke Eilanden, Open InformatiePlatform Oostelijke Eilanden 18 april 19:30 u Speeltuingebouw.Wittenburg.

  • Interview met Janny Lok, actief in de SOOP

  • Geschiedenis van het blad ‘De Eilander’

  • Vera’s blikj op de buurt met o.a. de Amstelboulevard, Stadsdorpkoor 10acht10 en de Hoftuin

  • Kijkje in de klas: de Boekmanschool

  • Vrijheidsmaaltijd Kadijken 5 mei (lunch) en Programma Nationale Dodenherdenking

  • Stageplekken bij receptie buurthuizen

  • Nieuws van Dock: archiefwerk van Anke Brugman, nieuwe coordinatoer Witte Boei: Robin Polak

  • De Poort, sociaal hart van Kattenburg

  • Het huis met de slaven:in de Henri Polaklaan

  • Foto ‘Van de Straat:’: Abraham Luttger, bewoner Entrepotdok.

Lees hier het complete aprilnummer 2019.

Stadgenoot geeft medewerking aan Buurtinitiatief op Oostenburg

Drie leden van de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg hebben een aantal initiatieven ontwikkeld voor de buurt. Stadgenoot staat hier positief tegenover, wat heeft geleid tot een gezamenlijke aanpak vastgelegd in een intentiebrief van 1 maart 2019 over zeven punten:

  1. Het organiseren van buurtactiviteiten in de Werkspoorhal gedurende tien dagen per jaar. Stadgenoot is bereid daarvoor vijf jaar een financiële bijdrage te leveren;

  2. Een Buurthuiskamer op Oostenburg. Stadgenoot is bereid om ruimte aan te bieden tegeneen voor welzijnsvoorzieningen gebruikelijke huur;

  3. Stadgenoot biedt ondersteuning bij organisatie en communicatie van het project ‘Buurtontmoeting’. Huidige en nieuwe buurtbewoners gaan met elkaar in gesprek tijdens een maaltijd en Impressies/uitkomsten van deze gesprekken worden door kunstenaars verwerkt tot een film- of beeldregistratie. Die kunnen in de Werkspoorhal en/of op andere plekken in de buurt getoond worden;

  4. Omwonenden en toekomstige bewoners betrekken bij de inrichting van het buurtplein bij Rosa en Rita;

  5. Een pilot voor huisvesting in de nieuwbouw van jongeren uit de buurt die een steuntje in de rug kunnen gebruiken;

  6. Stagemogelijkheden en/of werkervaringsplekken zoeken voor jongeren uit de buurt bij ondernemers op Oostenburg;

  7. Oprichting van een organisatie die verantwoordelijk is voor programmering en uitvoering van activiteiten.

Het Buurtinitiatief zoekt buurtgenoten die aan een of meer van deze projecten willen meewerken. E-mail: stelplaats3@gmail.com

Lees hier de complete intentiebrief van Stadgenoot.

Blogger Marineterrein toont aan: argumenten Defensie om Marineterrein aan te houden zijn niet steekhoudend

Een onafhankelijke blogger over de herontwikkeling van het Marineterrein heeft een artikel gepubliceerd waaruit blijkt dat de argumenten van Defensie om het Marineterrein aan te houden niet steekhoudend zijn. Hij concludeert dit mede op basis van de documenten die hij na vier maanden van Defensie heeft ontvangen na een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Defensie noemt twee argumenten om het terrein toch in bezit te houden:

  • Defensie heeft het terrein nodig voor terrorismebestrijding

  • Defensie heeft het terrein nodig als aantrekkelijke wervingslocatie

Beide argumenten worden door Kamerleden en Amsterdamse raadsleden in twijfel getrokken. Minister Bijleveld wil echter geen verdere toelichting geven op haar argumenten voor het aanhouden van een kazerne in het centrum van Amsterdam. Ondanks een motie die door een meerderheid van de Tweede kamer wordt aangenomen waarin om meer informatie wordt verzocht, legt de minister tot op de dag van vandaag deze motie naast zich neer.

In 2017 zei de toenmalige minister van Defensie Klaas Dijkhoff dat er voldoende alternatieve locaties voor terrorismebestrijding (o.a. landingsplaats voor helicopters) zijn.

Een nota van de Hoofddirectie Beleid van het Ministerie van Defensie geeft enkele conclusies over de aanwezigheid van Defensie op het Marineterrein te Amsterdam.
De twee eerder genoemde argumenten van minister Bijleveld (openbare orde en wervingsmogelijkheden) komen duidelijk aan de orde en worden hierin van tafel geveegd. Citaat: “ Defensie heeft geen operationeel belang bij het behoud van een groter terreindeel dan vastgelegd in de Bestuursovereenkomst. Het na juli 2018 resterende defensieterrein is voldoende voor het Dienstencentrum Personeel en Logistiek (DCPL). Mocht het DCPL met het oog op extra wervingsinspanningen nog wat extra terrein nodig hebben, dan biedt de Bestuursovereenkomst hiervoor de mogelijkheid”.

Lees hier de complete blog.

Ook afval Kadijken en Kazerne e.o. gaat ondergronds

In 2020 worden er ondergrondse afvalcontainers geplaast op de Kadijken, op het Oranjenassaukazerneterrein en de Kazernestraat e.o..

Op dinsdag 2 april 17:30 - 20:30 uur in Museum ‘t Kromhout (ingang Kruithuisstraat) kunt u vragen stellen of uw reactie geven of een alternatieve locatie voorstellen. Daarna wordt een voorlopig ontwerp opgesteld dat medio 2019 bestuurlijk wordt vastrgesteld. Daarna kunt u formeel bezwaar maken. Het DB van stadsdeel Centrum neemt eind 2019 een besluit over de definitieve locaties.

Uk kunt ook bellen naar 06-28030381 of mailen naar inzamelvoorzieningen.centrum@amsterdam.nl

Bekijk hier de kaart met alle locaties

Tweede nieuwsbrief 'Bouwen op Oostenburg' verschenen

Artikelen in de Nieuwsbrief Bouwen op Oostenburg nr. 2, maart 2019:

  • Planning van het heien op Oostenburg 2019-2020 en overlast

  • Verwarmen met bodemenergie, een uniek lussensysteem tot 300 m diep

  • 2 april officiele bouwstart kavel Stadaswerf van VORM/Steenwell (SOO): ruim 450 woningen

  • Drie jonge architecten ontwerpen kavel 8: 64 woningen voor middeninkomens van ca. 50 m2.

Lees hier de hele nieuwsbrief.