Strafeis 16 jaar voor moordenaar Ayman Mouyah / schietpartij Kattenburg

Op 18, 19 en 20 maart heeft de strafzaak tegen Tim S. gediend bij het Arondissementsparket. Het Openbaar Ministerie heeft daarover een persbericht uitgebracht, dat wij hieronder volledig weergeven omdat de hele toedracht hier eindelijk volledig duidelijk wordt..

.In de nacht van 22 op 23 november 2017 is een 19-jarige jongen doodgeschoten, op zes anderen is geschoten waarbij twee van hen door kogels zijn geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis moesten afgevoerd. Voorafgaand aan de schietpartij was er een ruzie waarbij verdachte werd geslagen en geschopt. In de avond van 23 november werd de verdachte aangehouden nadat hij zelf de politie had gebeld. De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van zestien jaar.

Verdachte, een toen 39-jarige man woonachtig op Kattenburg, heeft bekend te hebben geschoten. Op basis van die bekentenis, de getuigenverklaringen, van het sporenbeeld en van de letselrapportages kan worden geconcludeerd dat de verdachte die nacht zeven kogels heeft afgevuurd op een groepje vluchtende jongens. Een 19-jarige jongen raakte dodelijk getroffen en twee anderen liepen zware verwondingen op, vier anderen zijn ontkomen aan de kogels. De officier van justitie verdenkt de verdachte van één keer doodslagen zes keer poging daartoe.

Geschopt en geslagen
Aan die schietpartij zou een conflict rond een gestolen scooter en beenkleed ten grondslag hebben gelegen. De verdachte zou een paar dagen eerder een scooter met beenkleed hebben weggenomen. Dezelfde dag kreeg de eigenaar de scooter weer van hem terug, maar zonder het bijbehorende beenkleed. Vlak voor de schietpartij probeerde de verdachte het beenkleed alsnog op de scooter te bevestigen. Toen dat niet lukte, werd de verdachte van achteren aangevallen. Uit het politieonderzoek is inderdaad duidelijk geworden dat een aantal van de latere slachtoffers verdachte voorafgaand aan de schietpartij hebben geschopt en geslagen. Na de aanval, haalde de verdachte zijn vuurwapen uit zijn broeksband, schoot hij vanuit een geknielde houding en daarna ging hij schietend achter de jongens aan.

Van achteren beschoten
De verdachte heeft aangegeven uit noodweer te hebben geschoten. In haar requisitoir heeft de officier van justitie vanochtend uitgelegd dat daar geen ruimte voor is, omdat het onderzoek heeft aangetoond dat verdachte die avond zelf – nadat hij de jongens had gezien – de straat op is gegaan met een (door)geladen vuurwapen, dat de jongens zijn weggevlucht op het moment dat de verdachte zijn vuurwapen ter hand heeft genomen en dat de vluchtende (ongewapende) jongens van achteren – zeven keer - zijn beschoten. Verdachte gaf aan dat hij doodsangst zou hebben uitgestaan.  Nergens blijkt uit dat verdachte daadwerkelijk door een hevige gemoedsbeweging tot zijn handelen is gekomen. Dus ook noodweerexces is in de ogen van de officier van justitie niet aan de orde.

In één klap voorbij
De officier van justitie heeft een hoge strafeis geformuleerd gezien de ernst van de feiten. “Bij de nabestaanden van de overleden jongen is een onbeschrijfelijk gat geslagen door het verlies van hun zoon, broer en neef. (-) Bij de twee gewonde slachtoffers waren levensreddende operaties noodzakelijk. (-) De overige vier zijn beschoten en waren er getuige van dat hun vrienden door kogels zijn geraakt. De onbezorgde jeugd van alle betrokken jongens was in één klap voorbij. Dit zullen zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich dragen.”

Camera's op de Magere brug

Na uitgebreide metingen heeft de gemeente onlangs bepaald waar de camera’s komen te hangen die het verkeer op de Magere Brug in de gaten moeten houden na invoering van afstandsbediening van de brug. Dit had nogal wat voeten in de aarde omdat de camera’s vanwege de monumentenstatus van de brug niet zichtbaar mogen zijn. Om die reden is gekozen voor compacte camera’s, die onder andere worden geplaatst op de plek waar nu ook al luidsprekers zitten. Wanneer de afstandsbediening van de Magere Brug zal worden ingevoerd is nog onzeker. Eerst moet het beeldplan worden beoordeeld door de gemeentelijke afdeling Monumenten & Archeologie.

Voorstel stadsdeelcommissie Centrum: 22 september autovrije zondag Weesperstraat en Valkenburgerstraat

Als het aan de stadsdeelcommissie Centrum ligt, gaan de Weesperstraat en de Valkenburgerstraat op 22 september een primeur beleven. De commissie stelt het gemeentebestuur voor om de straten die dag van negen uur ’s ochtends tot één uur ’s middags autovrij te maken.

De datum van 22 september is gekozen omdat er dan wereldwijd autoloze zondagen georganiseerd worden. Bovendien is de IJtunnel die dag dicht vanwege de Dam tot Damloop. Het positieve advies van de stadsdeelcommissie Centrum werd ondersteund door de fracties van D66, PvdA en Groen Links, welke laatste het voorstel had ingediend. De twee commissieleden van de VVD stemden tegen. Zij stellen dat een autoloze zondagochtend weinig zal bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de vervuilde straten en vrezen een toename van de verkeersoverlast in de omringende buurten. “Om die reden hebben Groen Links, VVD en PvdA tijdens de coalitieonderhandelingen van 2010 juist besloten om de autoloze zondag af te schaffen”, aldus Raphaël van Kraaij.

De andere fracties benadrukten echter de positieve kant van het voorstel. “Het mooie is dat je nu een druk stukje stad voor even teruggeeft aan kinderen, fietsers en voetgangers, die er normaal geen gebruik van kunnen maken”, aldus Neeria Oostra van Groen Links. Haar voorstel werd daarna met ruime meerderheid tot advies van de commissie gepromoveerd. Of de autoloze zondagochtend er zal komen, is overigens nog de vraag. In de stadsdeelcommissie Oost bleek aanmerkelijk meer weerstand tegen het voorstel te bestaan. Na een uitgebreide discussie koos deze commissie ervoor om eerst te onderzoeken wat de financiële en andere consequenties zullen zijn van een autovrije Wibautstraat op de ochtend van 22 september.

Stand van zaken Groenplan Oostelijke Eilanden

De afgelopen maanden hebben bewoners van Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg hun groene ideeen ingediend voor buurttuintjes, plantenbakken, watertuinen, vergroenen van nieuwe ondergrondse vuilcontainers, etc. De realisatie zal in twee perioden gebeuren: april/mei en oktober/november. Nieuwe ideeen zijn nog steeds welkom. Mail ze naar CarlindeAdriaanse@balance.nl.

Nieuwsgierig? Kom kijken op 11 april 19:00 - 21:30 uur in de Oosterkerk naar de presentatie ‘Groenplan in woord en beeld’. aanmelden kan bij c.azarhoosh@amsterdam.nl onder vermelding van ‘11 april’.

Op 11 mei wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt: Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport- en spelactiviteiten en meer. Heeft u interesse of een tip, mail naar c.azarhoosh@amsterdam.nl

Jaarverslag 2018 van Buurtorganisatie 1018 is verschenen

Wat is de Stichting Buurtorganisatie 1018 nu eigenlijk? En wat doen ze? De antwoorden daarop komen naar voren uit het jaarverslag 2018 van ‘BO 1018’. De belangstelling voor de website en de nieuwsbrief groeit nog steeds. Bijeenkomsten zoals de Nieuwjaarsreceptie in de Oosterkerk en de netwerkbijeenkomst in De Witte Boei worden goed bezocht. Van de ondersteuningsmogelijkheid bij crowdfunding is door diverse groepen gebruik gemaakt.

In de uitgebreide bijlage wordt bovendien een overzicht geboden wat er in postcodegebied 1018 leeft, waar vijftien actieve (bewoners)groepen op de Oostelijke Eilanden en in de Plantage en Weesperbuurt in 2018 mee bezig zijn geweest.

Lees hier het complete jaarverslag 2018 van Buurtorganisatie 1018.

Gezocht: foodtruck voor het Wittenburgerplein

Stadsdeel Centrum maakt bekend dat er een mobiele staanplaats beschikbaar komt voor een foodtruck op het Marie Altelaarplein . Daar worden wel eisen aan gesteld. Zo moet aan de buitenkant van de foodtruck te zien zijn dat er gezonde producten verkocht worden. Er mogen geen suikerhoudende dranken worden aangeboden van meer dan vier calorieën per 100 milliliter zoals gezoete zuiveldrank, sportdrank en energydrank . Suiker, honing, slagroom, zoetjes en koffiesiropen staan buiten het zicht. Tussendoortjes zijn alleen in kleine porties van 110 calorieën verkrijgbaar, bijvoorbeeld fruit, noten of popcorn. En: zestig procent van het voedselaanbod voldoet aan de zogenaamde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Lees meer over deze richtlijnen op de pagina van het Marktbureau.

De staanplaatsvergunning wordt toegekend voor een proefperiode van 1 jaar. Elke zes maanden is er een evaluatiegesprek tussen de ondernemer en de gemeente. Dan wordt besloten of de vergunning met een jaar wordt verlengd, voor een langere termijn wordt verleend of wordt stopgezet.

Hebt u of kent u een gezonde foodtruck die niet zou misstaan op het Wittenburgerplein? Dien dan uiterlijk op 20 maart 2019 een sollicitatie in. Dat kan schriftelijk via marktbureau.vergunningen@amsterdam.nl. Sollicitaties die na 20 maart binnenkomen, worden niet in behandeling genomen.

Verhuisregeling nu ook voor vierkamerwoningen: voorrang voor kleinere woning zonder hogere huur en met € 4000 verhuiskostenvergoeding

De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt. Amsterdamse huurders met een woning van vier kamers en ten minste 70 m2, komen nu dus ook in aanmerking voor de verhuisregeling Van Groot naar Beter. Dergelijke vierkamerwoningen zijn er veel op Kattenburg. Eerst was de regeling alleen voor huurders die verhuizen uit een woning van vijf of meer kamers. Daarvan zijn er maar weinig in postcodegebied 1018.

Raad van State verwerpt bezwaren omwonenden tegen nieuwbouw Sint Jacob

Het hoger beroep van de omwonenden van het voormalig verpleeghuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan tegen de voorgenomen nieuwbouw is op 27 februari door de Raad van State op alle onderdelen ongegrond verklaard.

Met deze uitspraak is een einde gekomen aan een lange juridische strijd tegen het ontwerp dat volgens de omwonenden in meerdere opzichten tekort schiet.

Verbod bomenkap voor Namenmonument door uitspraak rechtbank

De Amsterdamse rechtbank heeft de gemeente verboden om op 1 maart te beginnen met de kap van 25 bomen langs de Weesperstraat ter hoogte van de Hoftuin. Met die kap zou een onomkeerbare stap zijn gezet op weg naar de geplande bouw van het Holocaust Namenmonument op die plek.

De rechter heeft op 28 februari geoordeeld dat met de kap en met de bouw moet worden gewacht totdat later dit jaar duidelijk wordt of de gemeente het Auschwitz Comité terecht een vergunning voor de bouw heeft gegeven. Verschillende bewonersgroepen uit de Plantage en de Weesperbuurt maken al een tijdlang bezwaar tegen het verlenen van die vergunning. Zij zijn niet tegen de bouw van een Namenmonument, maar vinden de nu gekozen plek om meerdere redenen ongeschikt.

Afgelopen najaar verklaarde de bezwaarschriftencommissie van de gemeente een door de omwonenden aangetekend bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de bouw van het monument ongegrond. Tegen deze uitspraak hebben de omwonenden beroep aangetekend bij de rechtbank, die de zaak op 28 mei zal behandelen. Dat zal voor het eerst zijn dat een onafhankelijke rechter zich over de zaak uitspreekt. De uitspraak van deze week impliceert dat de gemeente de bomen langs de Weesperstraat tot dat moment met rust moet laten en dat het Auschwitz Comité niet mag beginnen met bouwen..

De gemeente is ook veroordeeld tot betaling van de griffierechten en de door de verzoekers gemaakte proceskosten.

Lees hier de complete uitspraak van de rechtbank.

Laatste kans inschrijving 52-65 jarigen voor woning op Oostenburg bij wooncooperatie Noorderzon

Woningcorporatie Stadgenoot bouwt vanaf 2020 30 seniorenwoningen voor wooncooperatie Noorderzon op Oostenburg-Noord, dicht tegen de Czaar Peterbuurt aan. Voor drie kwart sociale huurwoningen van circa 50 m2, maar ook 25 % middeldure huurwoningen van 60 m2. Het worden allemaal zelfstandige woningen, maar wel in een woongroep. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte. Van de bewoners wordt verwacht dat ze op elkaar betrokken willen zijn en dat ze een positieve bijdrage leveren aan de realisatie van het project.

Het is nog mogelijk om u aan te melden als aspirant lid van woongroep Noorderzon, mits u aan bovenstaande verwachting kunt voldoen en als uw leeftijd tussen 55 en 65 jaar ligt. Gelet op de samenstelling van het huidige ledenbestand worden nu ‘jonge’ ouderen gezocht om uiteindelijk tot een evenwichtige leeftijdsopbouw te komen.

Bewoners van postcodegebied genieten een zekere voorkeur. Noorderzon organiseert voor mogelijke aspirant – leden in de komende maanden drie bijeenkomsten met het doel kennis te maken en nadere informatie uit te wisselen. Vraag nadere informatie via het formulier op website https://cv-noorderzon.nl/contact/

28 februari: erop of eronder voor beroepsprocedure Namenmonument

Op 25 februari vond bij de rechtbank Amsterdam de zitting van de voorlopig voorziening in het kader van de beroepsprocedure Namenmonument plaats. Aan de orde is of het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) en de gemeente al mogen gaan bouwen respectievelijk kappen voordat de rechter uitspraak zal hebben gedaan in de bodemprocedure.

Het NAC stelt in de zitting niet te willen wachten omdat de kosten in de tussenliggende tijd zullen stijgen. Inmiddels is de bouwsom, zo blijkt uit de brief waarmee de extra subsidie van VWS wordt bekend gemaakt, 14,6 miljoen, en zal voor meer dan 90 % uit publiek geld worden gefinancierd. De buurt voert aan dat, als er begonnen wordt met de bouw, er vanuit kan worden gegaan dat dat het definitief begin zal blijken te zijn. Ook als de rechter straks de zaak gegrond verklaart, zou de situatie de facto verloren zijn omdat er min of meer vanuit moet worden gegaan dat er dan  gewoon zou worden doorgebouwd.

Uitspraak 28 februari. Zitting bodemprocedcure 28 mei

Lees hier de door buurtorganisaties voor de voorlopige voorziening ingediende achtergrondinformatie.

5 maart - 7 april: zeven schetsontwerpen voor kavel 6 Oostenburg-Noord te zien in ARCAM

Woningcorporatie Stadgenoot vroeg vier jonge talentvolle en drie ervaren architectenbureaus om een schetsontwerp te maken voor de invulling van kavel 6 op Oostenburg-Noord. De schetsontwerpen van alle zeven architectenbureaus zijn van 5 maart tot en met 7 april 2019 te zien in een mini-expo in Arcam, Prins Hendrikkade 600..

Op deze kavel wil Stadgenoot ongeveer 150 huurwoningen voor jongeren, 30 voor senioren en een bedrijfsruimte bouwen. Donderdag 28 februari 2019 zal één ervaren architectenbureau gekozen worden om de woontoren met jongerenstudio’s te ontwerpen en twee talentvolle jonge architectenbureaus om de kleinere (woon)gebouwen met jongerenstudio’s, seniorenhuisvesting en bedrijfsruimte te ontwerpen.

De drie ervaren bureaus zijn: CULD / (jvantspijker & partners), Attika Architekten en NEXT Architects; de vier jonge talentvolle bureaus: MeesVisser, HOH Architecten, Urban Echoes en Loer Architecten.

Aanwijsbesluit locatie ondergrondse afvalcontainers Oostelijke Eilanden - zienswijzen mogelijk

Op de Oostelijke Eilanden worden in oktober-november 2019 ondergrondse afvalcontainers geplaatst.

De 50 reacties met suggesties op het schetsontwerp zijn verwerkt in het nieuwe ontwerp, de zogeheten Ontwerp Aanwijsbesluiten. De bewoners van Kattenburg, Wittenburg, Oostenburg en de Czaar Peterbuurt hebben hierover in februari een informatiebrief ontvangen. Door onderstaande regels aan te klikken kunt u de locaties per eiland bekijken.

Buurtbewoners kunnen hierop tot 3 april hun zienswijze indienen via e-mailadres inzamelvoorzieningencentrum@amsterdam.nl of schriftelijk naar Postbus 202, 1000 AE, Amsterdam ter attentie van ‘Westerbos-OAIS stadsdeel Centrum’. Bij het definitief vaststellen van de locaties houdt het stadsdeel zoveel mogelijk rekening met de zienswijzen die zijn ingediend. Ook over de definitieve locaties ontvangen buurtbewoners een brief.

Wanneer bewoners het niet eens zijn met de definitief vastgestelde locatie, kunnen zij een beroep indienen bij de Raad van State. Het projectteam wil deze gang naar de rechter liever vermijden door in goed overleg met alle betrokkenen te kiezen voor de beste oplossing. Of anders voor de minst slechte.

Namenmonument twee keer zo duur

Het nog te bouwen nationaal Holocaust Namenmonument wordt ruim twee keer zo duur als verwacht. Dat verschil wordt bijna in zijn geheel betaald door het Rijk, schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Blokhuis noemt het herdenken van de Holocaust van essentieel belang.

Aanvankelijk werden de kosten van het monument, een gangenstelsel van namen langs de Amsterdamse Weesperstraat, geschat op 7 miljoen euro. Die kosten zijn inmiddels ruim verdubbeld tot 14,6 miljoen euro.
De staat zou in eerste instantie 2,3 miljoen euro meebetalen. Dat bedrag wordt verhoogd naar 8,3 miljoen euro. Voor de overige benodigde 1,7 miljoen euro staat de Rijksoverheid garant. Als dat bedrag niet wordt opgehaald via fondsenwerving, betaalt de overheid het alsnog.
De resterende 4,6 miljoen euro wordt betaald door de gemeente Amsterdam, bedrijven en particulieren. Hoe die kostenverdeling is, staat niet in de brief. Volgens Het Parool trekt Amsterdam 3 miljoen euro uit voor de bouw en het onderhoud.

Bierfiets niet meer toegestaan in postcodegebied 1018

Vanaf 1 juli zijn bierfietsen verboden in het oostelijk deel van Centrum en in het Oostelijk Havengebied.

Sinds de bierfietsen in een groot deel van het centrum verboden zijn, hebben de bierfietsexploitanten hun routes verlegd naar het westen of oosten van het centrum.
Het aantal overlastmeldingen over bierfietsen is gestegen van 79 in 2016, 181 in 2017 naar 284 in 2018. De meldingen gaan vooral over de gebieden ten westen en oosten van het centrum. In stadsdeel Oost is een groot aantal meldingen gedaan van de overlast en verkeershinder door bierfietsen. Mensen hebben last van wildplassers, openbaar dronkenschap en het versperren van fietspaden.

Heeel postcodegebeid 1018 is nu dus verboden terrein voor bierfietsen.

Petersburgjournaal #10, februari 2019 en #11, juni 2019

Uitgave Stadsdeel Centrum i.s.m. Stadgenoot.

  • Waar gebeurt wat?
    -De verbouw is gestart van de voormailge Keuringsdienst van Waren aan de Hoogte Kadijk 401 tot ca. 120 tijdelijke onzelfstandige woonruimtes voor statushouders en starters. Gereed september 2019..
    - In mei/juni gestart met de aanleg van de speeltuin Funenpark
    - In juni start de bouw van de twee kopblokken aan het Touwbaanpark.

    - Derde kwartaal 2019 start de aanleg van fietspad Dijksgracht-oost

  • Grondwerkzaamheden Oostenburg-Noord: de bodemvervuiling is afgevoerd en de grond wordt bouwrijp gemaakt.

  • De herinrichting van het talud van de Eilandenboulevard is begonnen.

  • Op 18 maart start het werk aan de ventweg tussen Kleine Wittenburgerstraat en oostenburgervoorstraat. De rijweg daarnaast is dan klaar. Vanaf 28 februari isautoverkeer tuusen Oostenburg en Czaar Peterstraat twee weken lang geheel onmogelijk. Zie ook www.amsterdam.nl/eilandenboulevard

  • Circulaire bouw van VORM aan de VOC-kade

  • 700 parkeerplaatsen in parkeerhuis Oostenburg-Noord

  • Verslag Groenschouw 23 januari

  • Ideeen voor een groenere Kattenburgerkruisstraat

  • Inspraakreacties ondergrondse containers vanaf februari mogelijk. Zie www.amsterdam.nl/containerscentrum

  • Terugblik herdenking Mohamed Bouchikhi op 26 januari

    Klik hier om het complete nummer te lezen.

Februarinummer 1018 Magazine

Artikelen in het februarinummer 2019 van 1018 Magazine:

  • Stiching Kunst en Cultuur Amsterdam-Centrum na jaar alweer ter ziele?

  • Kort nieuws, o.a.: Magere brug op afstand bediend, verzet tegen ‘verkameren’ appartementen, Werkgroep Buurt op de Kaart, Verslag Open Platform Oostelijke Eilanden 15 januari.

  • Interview met Paul Verberne, voormalig uitbater van café Eik en Linde

  • Het trauma van Wittenburg

  • Netwerk Plantage zet buurt ‘in de etalage’

  • Oproep herdenking februaristaking 25 februari 16:45 uur

  • Dock: o.a. Buurtbudget, ondersteuning, Witte Boei ook open in het weekend, nieuw programma naschoolse activiteiten

  • Afscheid wijkagent Jan Sluyters, Plantagebuurt

  • SOOP: expositie Hans Gritter Kleur, Licht en Beweging

  • Van de Straat (nieuwe fotoserie): Anna Bremner, bewoonster Admiraliteitsstraat

    Lees hier het complete februarinummer

Holocaust Namenmonument: beroepschrift ingediend

Na de negatieve beschikking op het bezwaarschrift , eind november 2018, hebben de bezwaarmakers uit de buurt besloten in beroep te gaan. Op 5 februari werden de gronden van het beroep bij de rechtbank ingeleverd. De belangrijkste punten waarop wordt gefocust zijn de gebrekkige besluitvormingsprocedure, het feit dat het ontwerp zich niet aan gestelde randvoorwaarden heeft gehouden en dat er nooit enige inspraak is geweest noch enig onderzoek naar draagvlak. Ook gaat het beroepschrift in op elementen als veiligheid en verkeer, en een aparte paragraaf word besteed aan de kapvergunning. En tenslotte wordt gesteld dat er geen behoorlijke belangenafweging heeft plaatsgevonden.

De gemeente heeft aangekondigd op 1 maart te willen gaan beginnen met kappen. Daarom heeft de buurt een voorlopige voorziening moeten aanvragen, een verzoek aan de rechtbank om de gemeente te verbieden met kap en bouw te beginnen voor een rechter inhoudelijk op het beroepschrift heeft beslist. De zitting zal eind februari plaatsvinden.

Alle stukken zijn te vinden op https://www.buurtorganisatie1018.nl/holocaust-namenmomument/ onder documenten.

Expositie 'The Art of Resistance' in galerie 'The Power of Art House', Entrepotdok 26

In de voormalige Italiaanse boekwinkel Libreria Bonardi aan het Entrepotdok 26 is sinds vorig najaar galerie ‘The Power of Art House‘ gevestigd. De galerie wil een internationaal platform zijn voor geëngageerde kunst, kunst die nieuwe perspectieven opent op sociale en politieke kwesties. Kunst als wapen tegen onverschilligheid. De galerie werkt op non-profitbasis. Door kunst te kopen steunt u hun werk en dat van de kunstenaars.

Van 2 februari t/m 18 mei is de expositie ‘Art of Resistance’ te zien, met kunst van kritische kunste1naars uit Brazilie, Noord-Korea, Rusland en Soedan.