Concept Gebiedsplan Centrum Oost 2017 is verschenen

Stadsdeel Centrum heeft het concept van het Gebiedsplan Centrum-Oost 2017 openbaar gemaakt. Het gebiedsplan bevat de beleidsprioriteiten, plannen en projecten van het stadsdeel voor 2017. 

Het stadsdeel heeft zich bij de vaststelling van de prioriteiten laten leiden door de Buurtenquetes die in het voorjaar zijn gehouden.  Voornemens:

  • Terugdringen overlast horeca en uitgaanspubliek. Beperkingen aan evenemeneten per locatie
  • Bewaken en verbeteren balans tussen wonen, werken en recreatie. Hierbij wordt de ontwikkeling van het Marineterrein genoemd met inzet op medegebruik van de sportvelden. Voor Oostenburg-Noord (Stadswerf Oostenburg) worden uitwerkingsplannen opgesteld door de ontwikkelaars. Het Zeeburgerpad wordt ontwikkeld van bedrijventerrein naar woon-werkgebied via het opstellen van een ruimtelijk-functioneel kader. De Czaar Peterstraat wordt als winkelstraat versterkt door een lichtplan, een groenplan en het opheffen van parkeerplaatsen voor de winkels. Op basis van een uitgevoerd bomenonderzoek in de Czaar Peterstraat worden vervolgstappen genomen.
  • Als bouwontwikkeling worden onder meer genoemd de Knowledgemile Wibautstraat-Weesperstraat. Onderzocht wordt of de gemeentelijke diensten uit de Weesperstraat geplaatst kunnen worden omdat ze de gewenste plintontwikkeling bemoeilijken.
    Nabij het Swiftterrein wordt het aantal tennisbanen uitgebreid van vier naar vijf ; het verenigingsgebouw wordt vervangen.
  • Om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren wordt een plan voor ondergrondse afvalcontainers opgesteld. Uitvoering in 2018.
    In 2017 wordt een beleidskader Voetganger opgesteld, dat moet leiden tot meer ruimte op de stoep. Op het Weesperplein wordt de ondergrondse fietsenstalling uitgebreid en wordt gezocht naar nieuwe stallingslocaties.. Er komt een veiliger voetgangersoversteek naar de hoofdentree van het Marineterrein.
  • Onder de kop 'Verbeteren sociale samenhang' wordt genoemd: het toegankelijker maken van de Witte Boei voor meer doelgroepen door verbouwing, uitbreiding van activiteiten in het Poortgebouw op Kattenburg, sluiting van jongerencentrum De Clutch, intensivering van het gebruik van speeltuingebouw Wittenburg, samen met bewoners herinrichten van Oosterspeeltuiin en schoolplein BOE.
  • In het kader van schonere lucht wordt in 2017 een milieuzone voor beslelauto's ingevoerd. In 2018 komt er ook een milieuzone voor touringcars, taxi's en brom- en snorfietsen.
    In samenhang met de aanpak van de luchtvervuiling in de Valkenburgerstraat wordt ook de verkeerscirculatiue in de Plantagebuurt bekeken (ontmoediging sluipverkeer). De Weesperstraat moet vergroend worden door twee groenlocaties op het Weesperplein en vergroenen van alle pilaren in de Weesperstraat. De ondernemers in het Metropoolgebouw willen een groene gevel.

Lees hier het volledige Concept Gebiedsplan Centrum-Oost 2017.

 

Jongerenwerk in 1018 in de knel

Het Eilandenoverleg maakt zich zorgen over het jongerenwerk. Wim Pelt schreef naar aanleioding daarvan onderstaand artikel.

Onze buurt is niet echt ruim bedeeld waar het tiener en jongerenwerk betreft. Behalve sporten (vooral kickboksen) is er alleen De Clutch. Wat gaan jongeren doen waar niks voor hen is? Hangen. Ja, dat deden wij ook, zult u zeggen, en dan buiten gezichtsveld van onze ouders kattenkwaad uithalen. Maar, tijden veranderen. Wat vroeger minder gebeurde: er komen grote jongens langs, met een auto, of scooters en die hebben soms een klusje. Als ze je oké vinden kan je wat verdienen…En zo rol je de criminaliteit in. Nabil was een aardige jongen van Kattenburg, hij hing ook rond op het Wittenburgerplein. U weet het nog wel: zijn hoofd werd voor een sisha lounge op de stoep gezet. Dat veroorzaakte veel onrust op de Eilanden, moeders kwamen bij elkaar in de Witte Boei, zij maken zich grote zorgen. En terecht! Vrijdagnacht 8 juli was een crimineel uit Oost aan de beurt. Hij was 'op bezoek'. Een salvo van meer dan 40 schoten met een pistoolmitrailleur trof nauwelijks doel. Met een paar schotwonden wist hij zich te redden door over een schutting te klimmen en bij omwonenden om hulp te vragen.

Wat kunnen we er tegen doen? Meer blauw op straat? Dat ook, maar heeft het nut om hangjongeren voortdurend naar hun identiteitsbewijs te vragen? "Hogere straffen" wordt er dan al snel geroepen, maar meer repressie biedt geen oplossing. We moeten ons om onze jongeren bekommeren, dat moeten we eraan doen! Ze kansen bieden. Onderzoeken wijzen onveranderlijk uit dat jongeren met een niet-Nederlandse afkomst worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Het krijgen van een geschikte stageplaats is vaak al heel moeilijk. Wat we nodig hebben is meer straathoekwerk en gespecialiseerde jongerenwerkers, die contacten leggen en zo nodig hulp bieden, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Én een jeugdhonk -een veilige plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en aan zichzelf kunnen werken. Voor de "top 600" zijn we te laat. Het gaat er vooral om kinderen tot een jaar of 13 voor afglijden te behoeden. Wie kan daar nou tegen zijn?

U zult het niet geloven, maar het stadsdeelvindt het belangrijker om te bezuinigen. Volgens de portefeuillehouder voor Welzijn Roeland Rengelink moet hij kiezen tussen geld voor jongeren of ouderen. Nou, er zijn heus wel een paar dingen te noemen waar bezuinigingen minder zeer doen. Voor 2017 wil Rengelink 215.000 euro bezuinigen op jongerenwerk en hij heeft al aangekondigd dat hij waarschijnlijk De Clutch gaat sluiten -het enige jongerencentrum dat we in 1018 hebben. De activiteiten zouden kunnen worden ondergebracht bij De Witte Boei, bij speeltuin Wittenburg en eventueel in de Poolschool. Jongeren gaan daar niet naar toe, waar hun ouders komen of anders wel de buren. Voorheen werd het welzijnswerk in onze buurt gedaan door IJsterk. Deze organisatie is nu overgenomen door Dock, dat gaat werken met "integrale wijkteams" vanuit het Huis van de Buurt. Dus géén gespecialiseerd jongerenwerk vanuit een jeugdhonk. Dock doet dit overal zo, maar voor onze buurt is het niet zo'n beste binnenkomer.

Wim Pelt

Septembernummer 1018 Magazine verschenen

Artikelen in het septembernummer van 1018 Magazine:

  • Gebiedsteam Centrum-Oost: interview met Roeland Lagendijk
  • In memoriam Leon Deben, redacteur 1018 Magazine, oprichter en voorzitter Stadsdorp Centrum-Oost en voorzitter Vrienden van de Plantage, actief lid Plantage Weesperbuurtvereniging
  • Monument Weesperstraat, brug Nieuwe Herengracht, van Herman van der Heide, 1976
  • Artis: wachten op de jaguars
  • Tennisvereniging PST (Plantage speelt Tennis), Swift-terrein
  • Rob Zwetsloot: sneuvelende bomen
  • De roerige geschiedenis van Villa Einstein, Plantage Muidergracht 6, hoek Plantaghe Kerklaan
  • Verslag Boeiend Treffen met Vluchtelingen op 9 juli
  • Gemeenteraad kiest voor meer sociale huur op Oostenburg-Noord
  • Thema-avond Zonne-energie 12 oktober in De Witte Boei, georganiseerd door Buurtorganisatie 1018
  • Patatatoe 2016
  • Weesperflat viert op 17 september 50-jarig bestaan
  • Anderhalf miljoen voor vier culturele organisaties in 1018: NB-products, ZEP-theaterproducties, Verzetsmuseum en Rijksacademie voor Beeldende Kunsten
  • Het gezicht van 1018: Helena de Haan, Kazernebuurt

Nieuw: Alan Turingschool op Wittenburg

Sinds 1 augustus is de Poolschool op Wittenburg volledig opgegaan in de nieuwe Alan Turingschool. 
De Alan Turingschool is ontstaan toen ouders, vanuit een wens voor verbreding van het Amsterdamse schoolaanbod, met docenten en onderwijsexperts besloten mee te doen met de door wethouder Kukenheim ingestelde wedstrijd ‘Onze Nieuwe School’. In januari werd de Alan Turingschool een van de vier winnende initiatieven die de mogelijkheid kregen hun school te realiseren. 
Het concept van de Alan Turingschool is geworteld in de wetenschap, waarbij de leerkracht een centrale rol speelt bij het begeleiden van het leren van leerlingen in hun eigen tempo. De leerkracht prikkelt en moedigt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen aan. Er ligt bij het concept een grote nadruk op elementaire vaardigheden, zoals rekenen, taal én Engels, waarbij daarnaast veel aandacht zal zijn voor (beeldende) expressie, creativiteit, sport en gezondheid. Hierbij wordt technologie ingezet als hulpmiddel en inspiratie, ten dienste van het onderwijs. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de methode ‘foutloos rekenen’.

Lees hier meer over de Alan Turingschool en hoe u uw kind kunt aanmelden.

Nieuwe VOMAR supermarkt kop Czaar Peterstraat / Cruquiuskade

Na de vestiging van een nieuwe bakker op het Kadijksplein, is er alweer een nieuwe winkel geopend op de Oostelijke Eilanden. Onder de twee nieuwe blokken op de kop van de Czaar Peterstraat, op de hoek van de Cruquiuskade, is een nieuwe VOMAR-supermarkt gekomen. De supermarkt is via roltrappen bereikbaar. Er is een ondergrondse parkeergarage voor 75 auto's. Gratis parkeren bij besteding vanaf € 10.

De Blankenstraat loopt nu door tot de Dageraadsbrug, zodat deze ook als fietsroute naar het Oostelijk Havengebied bruikbaar is. De fietspaden rond de kruising bij de Dageraadsbrug zijn aanzienlijk verbreed. Het is de bedoeling om ook aan de zijde van de Zeeburgerstraat de oversteek voor fietsers te verbeteren.

Oracle nieuwe gebruiker dIVV-gebouw Nieuwe Vaart

Het voormalige kantoor van de gemeentelijke dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (dIVV) aan het begin van de Nieuwe Vaart krijgt een nieuwe gebruiker. De verbouw is in volle gang. Eigenaar APF kocht het afgelopen december voor 13,5 miljoen euro. Softwarebedrijf Oracle trekt er 1 juni 2017 in met 450 personeelsleden en start er zijn begin dit jaar aangekondigde verkoopkantoor voor clouddiensten. Oracle is nu nog gevestigd in de Up-toren naast de passagiersterminal.

Concerten in de Oosterkerk 6 t/m 25 september

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage.

  • Dinsdag 6 september 20:00 - 21:30 u: Jong Talent: pianist Noud Smeets speelt werken van Bach, Beethoven, Chopin en Mozart.
  • Zaterdag 10 september 15:00 u orgelconcert door Henk Verhoef: muziek uit de eerste helft van de 20e eeuw, o.a. Zwart, Hasselaar en Rijp. Die dag is de kerk 10:00 - 17:00 uur te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.
  • Zondag 11 september 15:00 u orgelconcert door Dick Klomp: muziek uit de eerste helft van de 20e eeuw. Die dag is de kerk 10:00 - 17:00 uur te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.
  • Vijdagmiddag 16 september 14:30 - 15:15 u: Kwintet speelt muziek van Dvorak en Mozart.
  • Zaterdag 24 september: 12:00 - 17:00 u: Grote fotodag 'Het Gezicht van 1018'. Lees hier meer.
  • Zondag 25 september 12:00 - 13:30 u: Luna Kamerkoor zingt veelstemmig koorwerk o.l.v. Wofgang Lange, o.a. Thomas Tasllis 'Spem in Alium', Alec Roth's 'Earthrise' en Josef Rheinberger's 'Cantus Missae'.  Zie hier de videotoelichting.

Zie voor meer info http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Abonneer u hier op de nieuwsbrief van de Oosterkerk

10 september 18.15 u Première nieuw aardappellied op Patatatoe 2016

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de bewoners van de Eilanden en de Jordaan vanwege honger in opstand kwamen en aardappels roofden. Met een groot festival in juli 2017 wordt het Aardappeloproer herdacht en gevierd. Daan Doesborgh maakte een nieuwe tekst voor het Aardappellied dat in 1917 op straat gezongen werd. Boudewijn Tarenskeen zette die op melodie en arrangeerde het voor vier stemmen. Als voorproef van het Aardappeloproer festival brengen het Eilandenkoor en het Vierwindenkoor het nieuwe Aardappellied ten gehore tijdens Patatatoe op 10 september om 18.15 uur bij de Witte Boei. Kom luisteren en zing mee!

Bekijk hier het volledige programma van Patatatoe 2016.

In memoriam Leon Deben

Leon Deben, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Plantage en van Stadsdorp Centrum Oost en redactielid van buurtmagazine 1018 is op 4 augustus aan de gevolgen van een hartstilstand overleden. Deben werd 74 jaar.

Na een studie sociologie in Utrecht kwam Leon Deben in 1970 naar Amsterdam, waar hij tot zijn pensionering in 2007 als stadssocioloog werkte bij de Universiteit van Amsterdam. Aanvankelijk legde hij zich vooral toe op de sociologie van bouwen en wonen, maar gaandeweg verbreedde hij zijn interesse naar de sociologie van de openbare ruimte. Zo verrichtte hij uitvoerig onderzoek naar dak- en thuislozen in Amsterdam en liet hij zijn studenten 's nachts door de binnenstad wandelen om zwervers te tellen.

Ook na zijn pensioen bleef Leon Deben college geven en scripties begeleiden. Daarnaast werd hij nog actiever in de buurt dan hij al was. Van 2002 tot 2006 was hij fractieleider van de PvdA in Centrum, het stadsdeel waarvan hij volgens het Parool als de architect kan worden beschouwd. In 2013 richtte hij Stadsdorp Centrum Oost op met als doel om ouderen de kans te geven zo lang mogelijk actief, gezond en veilig in hun eigen buurt te blijven wonen.

De buurt was belangrijk voor Leon Deben. Hij zag de grote behoefte aan buurtverenigingen, juist op het moment dat ze een kwijnend bestaan leidden. Vandaar dat hij actief lid was van de Plantage/Weesperbuurtvereniging. Daarnaast organiseerde hij de maandelijkse lezingen van de SOOP, de Ontmoetingsplek voor Ouderen in de Nieuwe Kerkstraat.

Ook speelde hij een belangrijke rol bij het samengaan in 2014 van de Eilander en de Plantage/Weesperbuurtkrant in het nieuwe buurtmagazine 1018. In dat nieuwe blad verzorgde hij de UIT-agenda en schreef hij artikelen over bijzondere gebouwen en kunstwerken in de buurt. 

Leon Deben was niet alleen bijzonder actief tot het einde van zijn leven, hij was ook een buitengewoon aimabel mens. De website van de UvA noemt hem ‘een zeer geziene collega, niet in de laatste plaats vanwege zijn ‘onvermogen om ruzie te maken’: hij was gedreven, maar vooral ook beminnelijk, zachtaardig, en humorvol.’ In de Plantage/Weesperbuurt zal Leon Deben erg worden gemist. 

Speerpunten Eilandenoverleg voor Gebiedsjaarplan 2017 van stadsdeel Centrum

Het Eilandenoverleg heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn speerpunten voor het Gebiedsjaarplan Centrum-Oost 2017 van het stadsdeel. Daarin reageert het Eilandenoverleg op eerdere reacties van het stadsdeel op deze speerpunten en betrekt daarbij ook de Bouwstenen voor het Gebiedsjaarplan die het stadsdeel op 11 juli heeft uitgebracht. 

De zestien speerpunten van het Eilandenoverleg zijn gerangschikt in vijf thema's:

  1. Duurzame ontwikkeling,  groen en milieu, 
  2. Veiligheid en verkeer,
  3. Sociale doelstellingen,
  4. Cultuur in nde buurt,
  5. Communicatie tussen stadsdeel en buurt.

Het Eilandenoverleg is teleurgesteld over het gebrek aan diepgang en samenhang van de Bouwstenen van het stadsdeel. Soms zijn het alleen aandachtspunten, zonder dat een richting wordt aangegeven en waar wel een richting wordt aangegeven ontbreekt een context of motivatie.
In de Bouwstenen is inbreng vanuit de bewonersenquête wel terug te vinden, maar dit jaar is er geen dialoog met bewoners via buurtgesprekken waarin bewoners eigen prioriteiten kunnen aangeven. De inbreng vanuit het Eilandenoverleg is daarom extra van belang.

Lees hier de volledige versie 2 van de speerpunten.

Diaconie in beroep bij Raad van State tegen uitspraak Wittenberg

Op 22 juli 2016 heeft de rechtbank het beroep afgewezen van de Lutherse Diaconie tegen de weigering door de gemeente van een woningontytrekkingsvergunning voor voormalig verpleeghuis De Wittenberg afgewezen. De Diaconie, eigenaar van het gebouw, wil hier Short Stayappartementen in laten bouwen. De uitspraak kan betekenen dat er geen Short Stay in het gebouw komt, maar woningen.

In een bewonersbrief d.d. 27 juli van aannemer Hillen en Roosen staat dat de Diaconie in hoger beroep gaat bij de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017.

Intussen gaan de Diaconie en de aannemer gewoon door met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Ze nodigen de buurtbewoners uit om op 14 september vanaf 15:00 uur met een hapje en een drankje het einde van de grote sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden te vieren. Het entreehuisje is als modelappartement bouwkundig opgeleverd aan SACO, de Short-Stay-exploitant en zal op 14 september te bezichigen zijn.

Omwonenden hebben bij stadsdeel Centrum een handhavingsverzoek ingediend, maar het stadsdeel zegt pas te kunnen ingrijpen op het moment dat het Short Staybedrijf van start gaat.

Nationale Burendag 24 september

Op zaterdag 24 september is het weer Nationale Burendag.  Het Buurtcomité 1018, dat bestaat uit vrijwilligers van alle windstreken, heeft voor deze dag weer een prachtig programma georganiseerd voor jong en oud, gesponsord door ondernemers uit de buurt  en het stadsdeel . In samenwerking met de Witte Boei, de Clutch en Sciandri is er sport en spel, dans en muziek. Voor een kleine bijdrage  is er een heerlijke brunch in De Witte Boei. Het middagprogramma biedt voor elk wat wils:  bingo, dance- en drum workshops, een kickboks presentatie, schminken, knutselen, schilderen met henna, Oudhollandse spelletjes, springkussen, etc. Er komt een optreden van rappers en er kan worden gedanst op de livemuziek van Rosedale.

Een meer gedetailleerd programma volgt later.

Denk mee over het Buurtbeleidsplan Plantage en Weesperbuurt

Stadsdeel Centrum organiseert dit jaar geen buurtbijeenkomst ter voorbereiding van het Gebiedsjaarplan 2017. Wel heeft het stadsdeel 'Bouwstenen' vrijgegeven voor het gebiedsjaarplan. Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) wil hierop reageren met een eigen buurtbeleidsplan en nodigt nu alle buurtbewoners uit om:

  • Bouwstenen aan te dragen voor het Gebiedsplan 2017
  • Prioriteiten te stellen voor een Beleidsplan 2016-2020. 

Het PWO heeft een concept-notitie 'Van Gebiedsplan naar Beleidsplan' opgesteld als handvat. Lees hier de notitie. Als bijlage 5 zijn de Bouwstenen van het stadsdeel daarin opgenomen.

Om een en ander tijdig te kunnen verwerken en aan te kunnen bieden aan het stadsdeel verzoekt het PWO u om voor eind augustus te reageren. U kunt uw reactie richten aan PWO@buurtorganisatie1018.nl

U kunt ook vóór die tijd aanschuiven bij het BuurtSpreekUur, vanaf 17 augustus elke woensdag van 11-12 uur aan de tafel onder de trap in de ‘tuinzaal’ van café Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22A.

Anderhalf miljoen voor vier culturele organisaties in 1018

Anderhalf miljoen voor vier culturele organisaties in 1018

Vier in postcodegebied 1018 gevestigde culturele instellingen krijgen de komende vier jaar een subsidie van in totaal ruim anderhalf miljoen euro. De subsidies werden in de eerste week van augustus toegekend door het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

‘Grootverdiener’ in de jongste subsidieronde is het vanuit het Entrepotdok opererende NBprojects, dat tussen 2017 en 2020 meer dan een half miljoen euro mag besteden aan het ontwikkelen en uitvoeren van performances en experimentele dansproducties. Twee aan de Plantage Kerklaan gevestigde organisaties, het Verzetsmuseum en ZEP theaterproducties, kunnen de komende vier jaar beide rekenen op 450.000 euro. De Rijksakademie van Beeldende Kunsten aan de Sarphatistraat krijgt een ton voor activiteiten die specifiek zijn gericht op het Amsterdamse publiek

NBprojects werd in 2009 opgericht om de projecten van de Duitse choreograaf en theatermaakster Nicole Beutler te realiseren. Naast het produceren van voorstellingen, organiseert NBprojects ook lezingen, debatten en workshops om zo bij te dragen aan het debat over dans. De meest recente voorstelling van Nicole Beutler ‘The Square’ ging dit voorjaar in Utrecht in première tijdens Spring 2016.

ZEP werd in 1998 opgericht door artistiek leider Peter Pluymaekers met zoals de website vermeldt: ‘als doel gedurfd, spraakmakend en kwalitatief hoogwaardig theater te maken voor een jong-van-geest-publiek’. ZEP krijgt vooral lof voor de creatieve manier waarop men probeert om met de voorstellingen actief bij te dragen aan een betere integratie van migranten in de Nederlandse samenleving.

Een kenmerkend voorbeeld van de werkwijze van ZEP is de Canal Tour, een nog tot en met 21 augustus op zondag georganiseerde grachtentocht op een vissersboot uit Lampedusa, waarbij Amsterdam als migrantenstad wordt getoond. Diezelfde boot zal volgend jaar worden gebruikt in de voorstelling ‘Lampedusa Express’, waarbij middelbare scholieren op de boot naar verhalen van migranten kunnen luisteren. 

Het Verzetsmuseum krijgt van het AFK het volledige aangevraagde bedrag van 450.000 euro om de vaste presentatie te vernieuwen en de entree te verbeteren. Ook wil het museum de komende jaren een reizende expositie ontwikkelen waarmee men de wijken in kan trekken om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk het verzet in de Tweede Wereldoorlog is geweest. Het museum zegt in zijn aanvraag te streven naar een intensivering van de samenwerking met andere oorlogsmusea en herinneringscentra zoals de Hollandse Schouwburg aan de Plantage Middenlaan.

Weesperflat 50 jaar

De studentenflat aan het begin van de Weesperstraat van architect Herman Herzberger bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd met een groot festival met alle (oud)bewoners op zaterdag 17 september. Verwacht wordt  dat er ongeveer duizend mensen naartoe zullen komen, bewoners uit 1966 tot en met 2016. Er zullen rondleidingen door de flat worden gegeven door huidige bewoners en gehoopt wordt  dat de architect van de flat, Herman Hertzberger, ook aanwezig zal zijn. Blijf op de hoogte via de facebookpagina van Weesperflat50 

Tot en met 8 augustus wordt onder het motto 'Back tot the Future' gelegenheid geboden aan oud-bewoners om op de 7e verdieping te overnachten. Informatie en aanmelden via  http://weesperflat50.nl/back-to-the-future

 

Welzijnsactiviteiten IJsterk definitief overgedragen aan Stichting Dock

Per 1 juli zijn alle welzijnsmedewerkers van IJsterk (Witte Boei, speeltuinen en jongerenwerk) overgegaan naar de Stichting Dock. 

Dock is een grote welzijnsinstelling die actief is in meerder steden: Amsterdam-Nieuw West en Noord, Rotterdam, Haarlem en Zaanstad.

In de week van 4 juli heeft een introductieweek plaatsgevonden, waarbij directeur Jan Hoefsloot heeft gezegd dat goed welzijnswerk ervoor zorgt dat de bewoners aan zet zijn.

Zie ook het persbericht van Dock van 12 juli 2016 en het nieuwsbericht van januari  2016 van IJsterk

Gemeenteraad kiest voor meer sociale huur op Oostenburg-Noord

Op 14 juli heeft de gemeenteraad een amendement van SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid aangenomen bij de vaststelling van het bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg  om het aandeel sociale huurwoningen uit te breiden van 14 naar 20% van het bruto woonvloeroppervlak. Het totaal aantal te bouwen woningen op Oostenburg-Noord bedraagt circa 1200. Omdat sociale huurwoningen doorgaans gemiddeld kleiner zijn dan vrije sectorwoningen, zal het percentage sociale huur van het aantal woningen waarschijnlijk hoger zijn dan 20%. Dit is een belangrijk succes voor de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg.

Bij de behandeling in de raadscommissievergadering Ruimtelijke Ordening van 6 juli was al gebleken dat een dergelijke motie kansrijk was (zie ons nieuwsbericht van 7 juli). Dankzij de steun van de Partij van de Dieren en de Partij van de Ouderen ontstond een meerderheid van 24 tegenover de 21 stemmen van VVD en D66. Vervolgens stemden D66 en VVD tegen de vaststelling van het bestemmingsplan, maar dat kon met dezelfde meerderheid worden aangenomen.

Rechter blokkeert Short Stay in De Wittenberg

De Rechtbank Amsterdam heeft bevestigd dat de gemeente Amsterdam terecht een vergunning voor woningonttrekking ten behoeve van Short Stay in voormalig verpleeghuis De Witttenberg heeft geweigerd. Het beroep dat de Evangelisch-Lutherse Diaconie, de eigenaar van het gebouw,  had aangespannen bij de Rechtbank Amsaterdam is afgewezen. Dit is een belangrijk succes voor bewoners(groepen) uit de Plantage en Weesperbuurt die pleiten voor ouderenhuisvesting in het pand in plaats van Short Stay. Ook willen de bewoners een halt toeroepen aan nog meer Short Stay en hotels in de Plantage  en Weesperbuurt.

Voor de rechtbank telt met name dat de Diaconie had kunnen weten dat het  gemeentelijk beleid  geen Short Stay meer toestaat in dit gebied. 

Lees hier de uitspraak van de rechbank.van 22 juli 2016. Binnen zes weken is nog hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.

Gemeenteraad neigt tot meer sociale huur in Oostenburg-Noord

De kans is groot dat de Amsterdamse gemeenteraad op 13 of 14 juli het aandeel sociale huur in de geplande nieuwbouw van Oostenburg-Noord zal ophogen van veertien naar twintig procent. In de commissie Ruimtelijke Ordening (RO) kreeg een amendement van de SP in die richting op 6 juli veel steun.

De discussie in de commissie RO ging over het advies van de Bestuurscommissie Centrum (BC) om in Oostenburg-Noord minder sociale huurwoningen en meer huurwoningen in het middeldure segment te bouwen dan in eerdere versies van het Bestemmingsplan was voorzien. D66 en VVD zijn van mening dat op de eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg een groot tekort bestaat aan dat soort woningen, terwijl het aandeel sociale huur op de drie eilanden al erg groot is, circa 60 %. Om die reden stelden de twee partijen, die in de BC een nipte meerderheid hebben, in april in de bestuurscommissie voor om het aandeel middeldure huur te verhogen van 6 naar 16 procent en voor het aandeel sociale huur vast te houden aan de verlaging van 20 % naar 14 % sociale huur. Alle percentages hebben betrekking op het aandeel in het totale woonoppervlak en niet op aantallen woningen.

De linkse fracties vinden het niet juist om alleen te kijken naar het percentage sociale huur op de Oostelijke Eilanden. Zij wijzen op de samenwerkingsovereenkomst van gemeente, corporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam , waarin een norm is afgesproken van minimaal 35 procent sociale huur voor alle 22 woningmarktgebieden in Amsterdam. Oostenburg ligt in woningmarktgebied Centrum-Oost, waarin behalve de oostelijke binnenstad ook de Nieuwmarktbuurt en de zuidelijk grachtengordel valt. Het huidige percentage sociale huur ligt in dat gebied tussen de 28 en 32 %. Oostenburg is de enige grote bouwlocatie in Centrum-Oost waar nog toevoeging van sociale huurwoningen mogelijk is. Enkele fracties vonden ook dat in de sociale huur niet uitsluitend kleine woningen voor ouderen en jongeren gebouwd zouden moeten worden, maar ook woningen voor gezinnen.

In de commissie RO wezen vertegenwoordigers van de linkse fracties hun VVD- en D66-collega’s erop dat ook hun fracties akkoord zijn gegaan met de samenwerkingsovereenkomst. “Het kan dus eigenlijk niet anders of ook D66 en VVD steunen volgende week het amendement van de SP”, hield Jorrit Nuyens (GroenLinks) de twee partijen enigszins pesterig voor. Maar Daniel van der Ree (VVD) en Bart Vink (D66) bleven stoïcijns onder deze provocatie en hielden vast aan hun uitgangspunt dat voor hen een evenwichtige verdeling tussen sociale en middeldure huur op de drie Eilanden prioriteit heeft.

Omdat Groen Links, PvdA, de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Ouderen aankondigden het amendement van de SP te zullen steunen, lijkt de kans groot dat VVD en D66 volgende week in de gemeenteraad bakzeil zullen moeten halen. In de gemeenteraad bezetten de vijf genoemde fracties 24 van de 45 zetels. 

Bewonersactie tegen horeca-overlast Roest

Op dit moment zijn omwonenden bezig om de overlast van Roest via een andere weg aan te pakken, nadat een gesprek van omwonden met de uitbaters van Roest in juni niet heeft geleid tot een compromis. Omdat ook is gebleken dat het indienen van meldingen via de horeca-overlasttelefoon geen soelaas biedt, heeft de werkgroep besloten een handhavingsverzoek in te dienen bij het stadsdeel. Daarin wordt gevraagd om een einde te maken aan het illegaal gebruik van de terreinen rond het café voor evenementen. Hetzelfde wordt gevraagd voor de evenementen in de loods van de Van Gendthal. Volgens het bestemmingsplan zijn evenementen daar niet toegestaan.

Het stadsdeel geeft toe dat Roest veel meer ruimte gebruikt dan toegestaan, dat er objecten zonder vergunning staan op de terrassen en dat evenementen in de van Gendthallen niet toegestaan zijn. Het eerste gaat het stadsdeel nu aanpakken, maar de evenementen binnen en buiten wil het stadsdeel gedogen. Tegen dat laatste heeft de werkgroep nu officieel bezwaar gemaakt. Vanaf het begin hebben omwonenden bezwaar gemaakt tegen de overlast van stank en geluid maar na vijf jaar wordt nu duidelijk dat dit nooit op deze manier had gemogen. Terwijl het stadsdeel in het begin via een uitgereikt document met voorschriften aan de werkgroep liet weten dat aan alle voorschriften werd voldaan.

Omdat deze procedures veel tijd in beslag nemen en de gemeente dus deze zomer nog zou kunnen doorgaan met het afgeven van vergunningen voor overlast gevende evenementen overweegt de werkgroep een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen om, zolang de procedure van het bezwaar loopt, geen vergunningen af te geven.