Speerpunten Eilandenoverleg voor Gebiedsjaarplan 2017 van stadsdeel Centrum

Het Eilandenoverleg heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn speerpunten voor het Gebiedsjaarplan Centrum-Oost 2017 van het stadsdeel. Daarin reageert het Eilandenoverleg op eerdere reacties van het stadsdeel op deze speerpunten en betrekt daarbij ook de Bouwstenen voor het Gebiedsjaarplan die het stadsdeel op 11 juli heeft uitgebracht. 

De zestien speerpunten van het Eilandenoverleg zijn gerangschikt in vijf thema's:

  1. Duurzame ontwikkeling,  groen en milieu, 
  2. Veiligheid en verkeer,
  3. Sociale doelstellingen,
  4. Cultuur in nde buurt,
  5. Communicatie tussen stadsdeel en buurt.

Het Eilandenoverleg is teleurgesteld over het gebrek aan diepgang en samenhang van de Bouwstenen van het stadsdeel. Soms zijn het alleen aandachtspunten, zonder dat een richting wordt aangegeven en waar wel een richting wordt aangegeven ontbreekt een context of motivatie.
In de Bouwstenen is inbreng vanuit de bewonersenquête wel terug te vinden, maar dit jaar is er geen dialoog met bewoners via buurtgesprekken waarin bewoners eigen prioriteiten kunnen aangeven. De inbreng vanuit het Eilandenoverleg is daarom extra van belang.

Lees hier de volledige versie 2 van de speerpunten.

Diaconie in beroep bij Raad van State tegen uitspraak Wittenberg

Op 22 juli 2016 heeft de rechtbank het beroep afgewezen van de Lutherse Diaconie tegen de weigering door de gemeente van een woningontytrekkingsvergunning voor voormalig verpleeghuis De Wittenberg afgewezen. De Diaconie, eigenaar van het gebouw, wil hier Short Stayappartementen in laten bouwen. De uitspraak kan betekenen dat er geen Short Stay in het gebouw komt, maar woningen.

In een bewonersbrief d.d. 27 juli van aannemer Hillen en Roosen staat dat de Diaconie in hoger beroep gaat bij de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017.

Intussen gaan de Diaconie en de aannemer gewoon door met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Ze nodigen de buurtbewoners uit om op 14 september vanaf 15:00 uur met een hapje en een drankje het einde van de grote sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden te vieren. Het entreehuisje is als modelappartement bouwkundig opgeleverd aan SACO, de Short-Stay-exploitant en zal op 14 september te bezichigen zijn.

Omwonenden hebben bij stadsdeel Centrum een handhavingsverzoek ingediend, maar het stadsdeel zegt pas te kunnen ingrijpen op het moment dat het Short Staybedrijf van start gaat.

Nationale Burendag 24 september

Op zaterdag 24 september is het weer Nationale Burendag.  Het Buurtcomité 1018, dat bestaat uit vrijwilligers van alle windstreken, heeft voor deze dag weer een prachtig programma georganiseerd voor jong en oud, gesponsord door ondernemers uit de buurt  en het stadsdeel . In samenwerking met de Witte Boei, de Clutch en Sciandri is er sport en spel, dans en muziek. Voor een kleine bijdrage  is er een heerlijke brunch in De Witte Boei. Het middagprogramma biedt voor elk wat wils:  bingo, dance- en drum workshops, een kickboks presentatie, schminken, knutselen, schilderen met henna, Oudhollandse spelletjes, springkussen, etc. Er komt een optreden van rappers en er kan worden gedanst op de livemuziek van Rosedale.

Een meer gedetailleerd programma volgt later.

Denk mee over het Buurtbeleidsplan Plantage en Weesperbuurt

Stadsdeel Centrum organiseert dit jaar geen buurtbijeenkomst ter voorbereiding van het Gebiedsjaarplan 2017. Wel heeft het stadsdeel 'Bouwstenen' vrijgegeven voor het gebiedsjaarplan. Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) wil hierop reageren met een eigen buurtbeleidsplan en nodigt nu alle buurtbewoners uit om:

  • Bouwstenen aan te dragen voor het Gebiedsplan 2017
  • Prioriteiten te stellen voor een Beleidsplan 2016-2020. 

Het PWO heeft een concept-notitie 'Van Gebiedsplan naar Beleidsplan' opgesteld als handvat. Lees hier de notitie. Als bijlage 5 zijn de Bouwstenen van het stadsdeel daarin opgenomen.

Om een en ander tijdig te kunnen verwerken en aan te kunnen bieden aan het stadsdeel verzoekt het PWO u om voor eind augustus te reageren. U kunt uw reactie richten aan PWO@buurtorganisatie1018.nl

U kunt ook vóór die tijd aanschuiven bij het BuurtSpreekUur, vanaf 17 augustus elke woensdag van 11-12 uur aan de tafel onder de trap in de ‘tuinzaal’ van café Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22A.

Anderhalf miljoen voor vier culturele organisaties in 1018

Anderhalf miljoen voor vier culturele organisaties in 1018

Vier in postcodegebied 1018 gevestigde culturele instellingen krijgen de komende vier jaar een subsidie van in totaal ruim anderhalf miljoen euro. De subsidies werden in de eerste week van augustus toegekend door het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

‘Grootverdiener’ in de jongste subsidieronde is het vanuit het Entrepotdok opererende NBprojects, dat tussen 2017 en 2020 meer dan een half miljoen euro mag besteden aan het ontwikkelen en uitvoeren van performances en experimentele dansproducties. Twee aan de Plantage Kerklaan gevestigde organisaties, het Verzetsmuseum en ZEP theaterproducties, kunnen de komende vier jaar beide rekenen op 450.000 euro. De Rijksakademie van Beeldende Kunsten aan de Sarphatistraat krijgt een ton voor activiteiten die specifiek zijn gericht op het Amsterdamse publiek

NBprojects werd in 2009 opgericht om de projecten van de Duitse choreograaf en theatermaakster Nicole Beutler te realiseren. Naast het produceren van voorstellingen, organiseert NBprojects ook lezingen, debatten en workshops om zo bij te dragen aan het debat over dans. De meest recente voorstelling van Nicole Beutler ‘The Square’ ging dit voorjaar in Utrecht in première tijdens Spring 2016.

ZEP werd in 1998 opgericht door artistiek leider Peter Pluymaekers met zoals de website vermeldt: ‘als doel gedurfd, spraakmakend en kwalitatief hoogwaardig theater te maken voor een jong-van-geest-publiek’. ZEP krijgt vooral lof voor de creatieve manier waarop men probeert om met de voorstellingen actief bij te dragen aan een betere integratie van migranten in de Nederlandse samenleving.

Een kenmerkend voorbeeld van de werkwijze van ZEP is de Canal Tour, een nog tot en met 21 augustus op zondag georganiseerde grachtentocht op een vissersboot uit Lampedusa, waarbij Amsterdam als migrantenstad wordt getoond. Diezelfde boot zal volgend jaar worden gebruikt in de voorstelling ‘Lampedusa Express’, waarbij middelbare scholieren op de boot naar verhalen van migranten kunnen luisteren. 

Het Verzetsmuseum krijgt van het AFK het volledige aangevraagde bedrag van 450.000 euro om de vaste presentatie te vernieuwen en de entree te verbeteren. Ook wil het museum de komende jaren een reizende expositie ontwikkelen waarmee men de wijken in kan trekken om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk het verzet in de Tweede Wereldoorlog is geweest. Het museum zegt in zijn aanvraag te streven naar een intensivering van de samenwerking met andere oorlogsmusea en herinneringscentra zoals de Hollandse Schouwburg aan de Plantage Middenlaan.

Weesperflat 50 jaar

De studentenflat aan het begin van de Weesperstraat van architect Herman Herzberger bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd met een groot festival met alle (oud)bewoners op zaterdag 17 september. Verwacht wordt  dat er ongeveer duizend mensen naartoe zullen komen, bewoners uit 1966 tot en met 2016. Er zullen rondleidingen door de flat worden gegeven door huidige bewoners en gehoopt wordt  dat de architect van de flat, Herman Hertzberger, ook aanwezig zal zijn. Blijf op de hoogte via de facebookpagina van Weesperflat50 

Tot en met 8 augustus wordt onder het motto 'Back tot the Future' gelegenheid geboden aan oud-bewoners om op de 7e verdieping te overnachten. Informatie en aanmelden via  http://weesperflat50.nl/back-to-the-future

 

Welzijnsactiviteiten IJsterk definitief overgedragen aan Stichting Dock

Per 1 juli zijn alle welzijnsmedewerkers van IJsterk (Witte Boei, speeltuinen en jongerenwerk) overgegaan naar de Stichting Dock. 

Dock is een grote welzijnsinstelling die actief is in meerder steden: Amsterdam-Nieuw West en Noord, Rotterdam, Haarlem en Zaanstad.

In de week van 4 juli heeft een introductieweek plaatsgevonden, waarbij directeur Jan Hoefsloot heeft gezegd dat goed welzijnswerk ervoor zorgt dat de bewoners aan zet zijn.

Zie ook het persbericht van Dock van 12 juli 2016 en het nieuwsbericht van januari  2016 van IJsterk

Gemeenteraad kiest voor meer sociale huur op Oostenburg-Noord

Op 14 juli heeft de gemeenteraad een amendement van SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid aangenomen bij de vaststelling van het bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg  om het aandeel sociale huurwoningen uit te breiden van 14 naar 20% van het bruto woonvloeroppervlak. Het totaal aantal te bouwen woningen op Oostenburg-Noord bedraagt circa 1200. Omdat sociale huurwoningen doorgaans gemiddeld kleiner zijn dan vrije sectorwoningen, zal het percentage sociale huur van het aantal woningen waarschijnlijk hoger zijn dan 20%. Dit is een belangrijk succes voor de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg.

Bij de behandeling in de raadscommissievergadering Ruimtelijke Ordening van 6 juli was al gebleken dat een dergelijke motie kansrijk was (zie ons nieuwsbericht van 7 juli). Dankzij de steun van de Partij van de Dieren en de Partij van de Ouderen ontstond een meerderheid van 24 tegenover de 21 stemmen van VVD en D66. Vervolgens stemden D66 en VVD tegen de vaststelling van het bestemmingsplan, maar dat kon met dezelfde meerderheid worden aangenomen.

Rechter blokkeert Short Stay in De Wittenberg

De Rechtbank Amsterdam heeft bevestigd dat de gemeente Amsterdam terecht een vergunning voor woningonttrekking ten behoeve van Short Stay in voormalig verpleeghuis De Witttenberg heeft geweigerd. Het beroep dat de Evangelisch-Lutherse Diaconie, de eigenaar van het gebouw,  had aangespannen bij de Rechtbank Amsaterdam is afgewezen. Dit is een belangrijk succes voor bewoners(groepen) uit de Plantage en Weesperbuurt die pleiten voor ouderenhuisvesting in het pand in plaats van Short Stay. Ook willen de bewoners een halt toeroepen aan nog meer Short Stay en hotels in de Plantage  en Weesperbuurt.

Voor de rechtbank telt met name dat de Diaconie had kunnen weten dat het  gemeentelijk beleid  geen Short Stay meer toestaat in dit gebied. 

Lees hier de uitspraak van de rechbank.van 22 juli 2016. Binnen zes weken is nog hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.

Gemeenteraad neigt tot meer sociale huur in Oostenburg-Noord

De kans is groot dat de Amsterdamse gemeenteraad op 13 of 14 juli het aandeel sociale huur in de geplande nieuwbouw van Oostenburg-Noord zal ophogen van veertien naar twintig procent. In de commissie Ruimtelijke Ordening (RO) kreeg een amendement van de SP in die richting op 6 juli veel steun.

De discussie in de commissie RO ging over het advies van de Bestuurscommissie Centrum (BC) om in Oostenburg-Noord minder sociale huurwoningen en meer huurwoningen in het middeldure segment te bouwen dan in eerdere versies van het Bestemmingsplan was voorzien. D66 en VVD zijn van mening dat op de eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg een groot tekort bestaat aan dat soort woningen, terwijl het aandeel sociale huur op de drie eilanden al erg groot is, circa 60 %. Om die reden stelden de twee partijen, die in de BC een nipte meerderheid hebben, in april in de bestuurscommissie voor om het aandeel middeldure huur te verhogen van 6 naar 16 procent en voor het aandeel sociale huur vast te houden aan de verlaging van 20 % naar 14 % sociale huur. Alle percentages hebben betrekking op het aandeel in het totale woonoppervlak en niet op aantallen woningen.

De linkse fracties vinden het niet juist om alleen te kijken naar het percentage sociale huur op de Oostelijke Eilanden. Zij wijzen op de samenwerkingsovereenkomst van gemeente, corporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam , waarin een norm is afgesproken van minimaal 35 procent sociale huur voor alle 22 woningmarktgebieden in Amsterdam. Oostenburg ligt in woningmarktgebied Centrum-Oost, waarin behalve de oostelijke binnenstad ook de Nieuwmarktbuurt en de zuidelijk grachtengordel valt. Het huidige percentage sociale huur ligt in dat gebied tussen de 28 en 32 %. Oostenburg is de enige grote bouwlocatie in Centrum-Oost waar nog toevoeging van sociale huurwoningen mogelijk is. Enkele fracties vonden ook dat in de sociale huur niet uitsluitend kleine woningen voor ouderen en jongeren gebouwd zouden moeten worden, maar ook woningen voor gezinnen.

In de commissie RO wezen vertegenwoordigers van de linkse fracties hun VVD- en D66-collega’s erop dat ook hun fracties akkoord zijn gegaan met de samenwerkingsovereenkomst. “Het kan dus eigenlijk niet anders of ook D66 en VVD steunen volgende week het amendement van de SP”, hield Jorrit Nuyens (GroenLinks) de twee partijen enigszins pesterig voor. Maar Daniel van der Ree (VVD) en Bart Vink (D66) bleven stoïcijns onder deze provocatie en hielden vast aan hun uitgangspunt dat voor hen een evenwichtige verdeling tussen sociale en middeldure huur op de drie Eilanden prioriteit heeft.

Omdat Groen Links, PvdA, de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Ouderen aankondigden het amendement van de SP te zullen steunen, lijkt de kans groot dat VVD en D66 volgende week in de gemeenteraad bakzeil zullen moeten halen. In de gemeenteraad bezetten de vijf genoemde fracties 24 van de 45 zetels. 

Bewonersactie tegen horeca-overlast Roest

Op dit moment zijn omwonenden bezig om de overlast van Roest via een andere weg aan te pakken, nadat een gesprek van omwonden met de uitbaters van Roest in juni niet heeft geleid tot een compromis. Omdat ook is gebleken dat het indienen van meldingen via de horeca-overlasttelefoon geen soelaas biedt, heeft de werkgroep besloten een handhavingsverzoek in te dienen bij het stadsdeel. Daarin wordt gevraagd om een einde te maken aan het illegaal gebruik van de terreinen rond het café voor evenementen. Hetzelfde wordt gevraagd voor de evenementen in de loods van de Van Gendthal. Volgens het bestemmingsplan zijn evenementen daar niet toegestaan.

Het stadsdeel geeft toe dat Roest veel meer ruimte gebruikt dan toegestaan, dat er objecten zonder vergunning staan op de terrassen en dat evenementen in de van Gendthallen niet toegestaan zijn. Het eerste gaat het stadsdeel nu aanpakken, maar de evenementen binnen en buiten wil het stadsdeel gedogen. Tegen dat laatste heeft de werkgroep nu officieel bezwaar gemaakt. Vanaf het begin hebben omwonenden bezwaar gemaakt tegen de overlast van stank en geluid maar na vijf jaar wordt nu duidelijk dat dit nooit op deze manier had gemogen. Terwijl het stadsdeel in het begin via een uitgereikt document met voorschriften aan de werkgroep liet weten dat aan alle voorschriften werd voldaan.

Omdat deze procedures veel tijd in beslag nemen en de gemeente dus deze zomer nog zou kunnen doorgaan met het afgeven van vergunningen voor overlast gevende evenementen overweegt de werkgroep een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen om, zolang de procedure van het bezwaar loopt, geen vergunningen af te geven.

Vergunning voor twee restaurants Zeeburgerpad nr. 1, 2 en 3

De uitbaters van Hannekes Boom, Cannibale Royale en De Vergulden Eenhoorn krijgen vergunning voor twee nieuwe restaurants aan het begin van het Zeeburgerpad. Dat heeft de Bestuurscommissie Centrum op 5 juli besloten. Zeeburgerpad 1 met 150 m2, een ruimte die tot voor kort door de Coffee Company werd gebruikt, wordt een laagdremelig restaurant in Amsterdamse sfeer. De andere ruimte, de voormalige VERF-zaak meet 300 m2 en biedt een meer gevarieerd menu uit de Franse, Italiaanse en Oosterse keuken. Daarbinnen ligt een entresol van 100 m2 met een Italiaanse sfeer. Aan het water komt een smalle strook terras dat tot 23;00 uur open is. Openingstijden van de restaurants zijn zondag t/m donderdag tot 1:00 uur en vrijdag en zaterdag tot 3.00 uur. Lees hier het plan van de ondernemers.

I n meerdere overleggen met de aanvrager, het stadsdeel en de buurtcommissie is het plan zoals het in eerste instantie is ingediend aangepast op potentieel overlast gevende zaken

Concerten in de Oosterkerk tussen 5 juli en 28 augustus

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage

  • Dinsdag 5 juli 20:00 - 21:30 u: Jong Talent: klarinettist Maija Anttilla presenteerd een programma met muziek van componisten uit alle hoeken van de werld. De cellisten Angela Escauriaza en Francisco Fernandez spelen muzieek van Marcello, Luigi Boccherini en Rossini.
  • Vijdagmiddag 15 juli 14:30 - 15:15 u: Organist Stefan Donner speelt werken van J.S. Bach, Brahms en Schumann op het Van Oeckelenorgel.
  • Zondag 17 juli 12:00 - 13:30 u: Harmonie der sferen. Dirk Luijmes en Elisabeth Smalt spelen op harmonium, altviool en viola d'amore werken van Pratella, Nielsen, Kint, Dvorak, Golterman, McKay en Van Rossem.
  • Dinsdag 2 augustus 20:00 - 21:20 u: Jong Talent. Maya Fridman, cello, en Jeff Heijne, gitaar, spelen muziek van o.a. Bach, Oswaldo Golijov & Manuel De Falla.
  • Vrijdagmiddag 19 augustus 14:30 - 15:15 u: Octavie Dostaler-Lalonde, cello & Artem Belogurov, piano.
  • Vrijdagmiddag 26 augustus 14:30 - 15:15 u: Blokfluittrio Lagime Consort.
  • Zondag 28 augustus 12:00 u: Het Kurios Klarinetkwartet met werken van o.a. Sweelinck, Pergolesi, Puccini, Gershwin, Grainger & Curtis

Zie voor meer info http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Abonneer u hier op de nieuwsbrief van de Oosterkerk

Conflict over toekomst voormalig atelier Hildo Krop aan de Plantage Muidergracht

In een brief aan kopstukken uit de Amsterdamse politiek vraagt Stichting Onze Plantage om duidelijkheid over de naar vriendjespolitiek en corruptie neigende gang van zaken rond het voormalige atelier van Hildo Krop aan de Plantage Muidergracht 105.

Aanleiding voor de brief is een al lange tijd slepend conflict over de toekomst van het terrein aan de Plantage Muidergracht, waar beeldhouwer Hildo Krop lange tijd zijn atelier had. Na de dood van Krop verpachtte de gemeente Amsterdam het terrein in 2010 aan projectontwikkelaar Van Rossum. Dat gebeurde volgens de briefschrijvers echter voor een veel te lage prijs. Bovendien trad de gemeente volgens hen niet adequaat op toen de nieuwe eigenaar besloot tot sloop van het atelier, ondanks dat dit in een eerder gemeentelijk beleidsstuk was bestempeld tot een gebouw van groot cultuurhistorisch belang.

In de op 24 juni verstuurde brief wijst Stichting Onze Plantage - die eerder al haar onvrede had geuit door middel van een ingezonden stuk in Het Parool - op tal van andere onregelmatigheden in de gevolgde procedure. ‘In dit hele proces is de gemeente nadrukkelijk in gebreke gebleven’ stellen de briefschrijvers. ‘Men handhaaft niet, laat de projectontwikkelaar onherstelbare schade aanbrengen en doet er desgevraagd het zwijgen toe.’ Zij vragen de leden van de Amsterdamse gemeenteraad en van de Bestuurscommissie Centrum aan wie de brief gericht is, om ervoor te zorgen dat de gemeente op zijn minst antwoord geeft op de talloze vragen rondom de gang van zaken. Lees hier de brief van 24 juni en het Parool-stuk van enkele weken geleden.

Vakantiesluiting Buurtspreekuren Oostelijke Eilanden en Plantage Weesperbuurt

Het laatste Buurtspreekuur Eilandenoverleg (Oostelijke Eilanden & Kadijken) voor de vakantie is op 5 juli 11:30 - 12:30 uur in De Witte Boei. Het eerstvolgende Buurtspreekuur na de vakantie is op dinsdag 16 augustus   en vervolgens elke dinsdag 11:30-12:30 uur.

Het laatste Buurtspreekuur van het Plantage Weesperbuurtoverleg voor de vakantie is op woensdag 20 juli 11:00 - 12:00 uur in café Eik en Linde, Plantage Miidenlaan 22A. Het eerstvolgende spreekuur na de vakantie is op 7 september en vervolgens elke woensdag 11:00 - 12:00 uur.

Fietsstraat Sarphatistraat tussen Weesperplein en Alexanderplein

Op dit moment wordt de Sarphatistraat tussen Weesperplein en Alexanderplein getransformeerd tot Fietsstraat. Dit houdt is dat de fietsstroken die twee jaar geleden zijn aangebracht worden verwijderd en dat er over de volle breedte nieuw rood asfalt komt tussen de parkeerplaatsen en de trambaan. Een Fietsstraat is een straat die is ingericht als fietsroute, maar waar wel auto's zijn toegestaan. Het heeft geen wettelijke status. Er komen borden 'Fietsstraat' en '30 km' en er komen aan weerskanten zes sinusvormige verkeersdrempels. De trambaan (met taxi's) blijft 50 km/u. Deze Fietsstraat is een experiment in het kader van de Uitvoeringsagenda Mobiliteit dat over een half jaar geevalueerd zal worden d.m.v. metingen en enquetes. Het kan leiden tot veel meer van dergelijke fietsstraten op de Binnenring en elders.

Het project is zonder enige vorm van inspraak tot stand gekomen onder regie van de centrale stad. Tot ongenoegen van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum is die er op geen enkele manier bij betrokken. Zowel de Fietsersbond als bewoners van het Sarphatiblok hebben bezwaar gemaakt bij de gemeenteraadscommissie Verkeer. Tevergeefs.

De Fietsersbond is erop tegen om goed functionerende fietsvoorzieningen plaats te laten maken voor een fietsstraat. Dat is in de Sarphatistraat het geval. Hier wordt € 633.000 uitgegeven aan een verslechtering. De fietsstraat is 80 cm smaller dan de huidige rijbaan + fietsstrook samen.
Zelfs als auto’s zich houden aan de maximumsnelheid van 30 km/u is dat nog altijd een stuk sneller dan de fietsers. Ze zullen dus willen inhalen. Dan rijden ze dicht langs de fietsers. Als ze achter de fietsers blijven rijden, zullen de fietsers dat niet prettig vinden; ze voelen zich dan opgejaagd. Het ontbreken van een ‘eigen’ strook voor de fietsers is dus geen vooruitgang. Aan twee voorwaarden voor een Fietsstraat wordt niet voldaan: niet meer dan 2500 motorvoertuigen per etmaal en er mag geen sprake zijn van sluipverkeer. In het deel van de Sarphatistraat van Roetersstraat naar Weesperplein rijden 5000 motorvoertuigen per etmaal, voornamelijk sluipverkeer uit de IJtunnel.

Uitkomst onderzoek gemeente naar parkeergarage omgeving Artis

In het kader van de Uitvoeringsagenda Mobiliteit heeft de gemeente onderzoek gedaan in negen zoekgebieden naar de haalbaarheid van realisering van een parkeergarage. Een van de zoekgebieden is 'Omgeving Artis'. In dat kader zijn twee locaties onderozcht: het huidige parkeerterrein van Artis en een garage onder de Plantage Muidergracht/Nieuwe Prinsengracht.  Omdat Artis op dit moment  geen prioriteit geeft aan een ondergrondse garage op haar terrein, is alleen de tweede variant uitgewerkt. Het gaat dan om een drielaagse parkeergarage voor 150 auto's onder de kruising Nieuwe Prinsengracht/Plantage Muidergracht. De in- en uitgang zouden dan komen in de groene driehoek in de Roetersstraat tegenover het Dr.Sarphatihuis. De parkeergagarage wordt mechanisch, waardoor minder ruimte nodig is. Volgens de snelst mogelijke planning zou de garage over vijf jaar gered kunnen zijn. De garage is bedoeld om 150 parkeerplaatsen op straat te kunnen opheffen in de Plantage Kerklaan en Plantage Middeenlaan, zodat daar meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers.

In de B&W-voordracht van 7 juni wordt het vervolg afhankelijk gesteld van een procedure van Artis tegen vermindering van subsidie: "Afwachten  i.v.m. een afhankelijkheid met een parallel juridisch proces over subsidies;. - Een verdere verkenning snel - en met relatief weinig hinder - kan leiden tot resultaat in de openbare ruimte; - De strategie is wachten en mogelijk verder verkennen na lopende procedure Artis."

Lees hier een factsheet over deze mogelijke parkeergarage. Het zeer omvangrijke rapport over alle aspecten van alle zoeklocaties is hier te vinden onder agendapunt 8b.

Samenvatting Buurtenquete Plantage en Weesperbuurt stadsdeel Centrum

Stadsdeel Centrum heeft de Buurtenquete gehouden in april 2016. De resultaten worden gebruikt voor het gebiedsjaarplan 2017. Lees hier het volledige rapport. Hieronder volgt een samenvatting van de uitkomsten.

  • Meest gebruikt vervoermiddel 75% fiets, 13 % lopen, 6% OV, 3 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
  • Meest onveilige verkeerssituaties: rond Mr. Visserplein, Weesperstraat, Weesperplein/Rhijnspoorplein, en Alexanderplein en de kruising Plantage Middenlaan-Plantage Parklaan. Als oorzaken worden genoemd: te druk en overlast scooters en toeristen op fietsen.
  • Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
  • 38% geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
  • 62% van de bewoners van de Plantagebuurt en 41 % in e Weesperbuurt vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. In de Plantagebuurt vindt 26% dat er meer ruimte mag komen voor wonen en in de Weesperbuurt 36%. De behoefte aan vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels is resp. 10 en 20%. Opmerkelijk is dat 35% van de Plantagebewoners en 28% van de Weesperbuurtbewoners zegt nooit een horecagelegenheid te bezoeken.
  • In de Plantage/Weesperbuurt ervaart 12% geen drukte. 25% vindt het gezellig druk en 19% in de Plantagebuurt en 34% in de Weesperbuurt vindt het vervelend druk. Voor het Centrum als geheel is dit 45%.

Samenvatting Buurtenquete Oostelijke Eilanden en Kadijken van het stadsdeel

De Buurtenquête van stadsdeel Centrum is gehouden in april 2016. Op de Oostelijke Eilanden hebben 299 personen meegedaan en op de Kadijken 114. Lees hier het volledige rapport. Onderstaand een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten.

  • Meest gebruikt vervoermiddel 77% fiets, 9 % lopen, 7% OV, 4 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
  • Meest onveilige verkeerssituatie voor fietsers: kruispunten kop Czaar Peterstraat, Zeeburgerstraat, rond Oosterkerk, Kattenburgerplein en kruispunten Prins Hendrikkade. Als oorzaken worden genoemd: te druk, door rood rijden en overlast scooters.
  • Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
  • Bijna de helft geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
  • 36% van de bewoners van de Oostelijke eilanden vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. Op de Kadijken is dat 55%. Op de Oostelijke Eilanden vindt 47% dat er meer ruimte voor vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels mag komen. Op de Kadijken is dat 18%. Het beeld van de Oostelijke Eilanden wijkt sterk af van het Centrum als geheel, want daar wil maar 11 % meer vrijetijdsfuncties. Van de bewoners van de Oostelijke Eilanden en Kadijkenvermijdt 46% bewust drukke plekken in de binnenstad
  • Op de Oostelijke Eilanden ervaart 42% geen drukte, op de Kadijken 24%. Voor het Centrum als geheel is dit 8%.