Stadsdeel Centrum heeft de Buurtenquete gehouden in april 2016. De resultaten worden gebruikt voor het gebiedsjaarplan 2017. Lees hier het volledige rapport. Hieronder volgt een samenvatting van de uitkomsten.
- Meest gebruikt vervoermiddel 75% fiets, 13 % lopen, 6% OV, 3 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
- Meest onveilige verkeerssituaties: rond Mr. Visserplein, Weesperstraat, Weesperplein/Rhijnspoorplein, en Alexanderplein en de kruising Plantage Middenlaan-Plantage Parklaan. Als oorzaken worden genoemd: te druk en overlast scooters en toeristen op fietsen.
- Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
- 38% geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
- 62% van de bewoners van de Plantagebuurt en 41 % in e Weesperbuurt vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. In de Plantagebuurt vindt 26% dat er meer ruimte mag komen voor wonen en in de Weesperbuurt 36%. De behoefte aan vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels is resp. 10 en 20%. Opmerkelijk is dat 35% van de Plantagebewoners en 28% van de Weesperbuurtbewoners zegt nooit een horecagelegenheid te bezoeken.
- In de Plantage/Weesperbuurt ervaart 12% geen drukte. 25% vindt het gezellig druk en 19% in de Plantagebuurt en 34% in de Weesperbuurt vindt het vervelend druk. Voor het Centrum als geheel is dit 45%.
- Twee derde is niet van om de komende jaren te verhuizen, 18 % wel, waarvan een derde in de eigen buurt. In de rest van het Centrum zijn overlast van geluid, verkeer of vervuiling de voornaamste verhuisredenen. In de Plantage/Weesperbuurt zijn dat de grootte van de woning en (vooral in de Plantagebuurt) teveel toeristen.
- Op de vraag naar soorten van overlast scoort overlast van toeristisch verblijf het hoogst (35%) op de voet gevolgd door overlast van geparkeerde fietsen en zwerfafval (beide 33%). 20% ervaart overlast van touringcars en ook 20% ervaart geluidsoverlast van boten. In de Plantagebuurt noemt 84% als type overlast van toeristisch verblijf vooral geluidsoverlast buiten (praten, schreeuwen, rolkoffers) en 75% in de Weesperbuurt.
- 40% meldt nooit overlast, 16 % meldt bij de politie (meestal telefonisch), 18 % bij hert stadsdeel en 20 % spreekt de veroorzaker aan.
- Bij de vraag waar de gemeente vooral handhavend zou moeten optreden wordt illegaal toeristisch verblijf het meest genoemd (29%, direct gevolgd door overlast op het water (19%).
- Op de vraag welke problemen voorkomen bij de buren wordt eenzaamheid het meest genoemd (22 %), gevolgd door psychische problemen (12%) en ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen (12%).
- 57% van de bewoners zegt geen behoefte te hebben aan buurtactiviteiten. 17% heeft behoefte aan een ontmoetingsplek en 11% aan samen koffie drinken.
- 14 % verleent op dit moment mantelzorg. Een kwart zegt daarbij ondersteuning vanuit de gemeente te kunnen gebruiken.
- Op de vraag wat er nodig is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, antwoordde 49 % in e Plantagebuurt en 33% in de Weesperbuurt: ouderenwoningen. Verder werden voorzieningen zoal winkels, bank e.d. veel genoemd, veilige, obstakelvrije looproutes, zorgwoningen en professionele hulp aan huis.
- 54% in de Plantagebuurt en 43% in de Weesperbuurtdoet op dit moment vrijwilligerswerk.
- Problemen met de luchtkwaliteit ervaart men vooral in de Weesperstraat. Gevraagd naar maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren noemt 56 % het instellen van milieuzones voor snorscooters, bestelwagens, taxi’s, touringcars en vrachtwagens. 55% noemt de inzet van uitstootvrije bussen en veerponten. 26 % in de Plantagebuurt en 41% in de Weesperbuurt noemt ‘straten autoluw maken’.
- Burgerparticipatie: 29 % van de bewoners vindt dat de gemeente bewoners voldoende betrekt bij haar plannen voor de buurt. 34 % vindt van niet. 37% heeft geen mening.
- Mensen willen het liefst via e-mail, de wijkkrant, huis-aan-huisbladen en brieven op adres betrokken worden.
- De helft van de bewoners heeft de afgelopen maand zelf bijgedragen aan verbetering van de buurt.
- 36% van de bewoners van heel deelgebied Oost zegt interesse te hebben in deelname aan werkgroepen of overleggen in de buurt. Ze konden hun e-mailadressen doorgeven, zodat de gemeente ze kan uitnodigen.