Nationaal Holocaust Museum: de verbouwing begint aan het eind van de zomer

nationaal holocaust museum.png

In augustus zal men beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het Nationale Holocaust Museum in de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan.

In september begint de bouw in de tuin van de kweekschool met het aanleggen van de pijpleidingen voor de Warmte- Koude Opslag De leidingen zullen worden geboord met behulp van een grote boorinstallatie die is gemonteerd op een grote vrachtwagen. Om te zorgen dat die vrachtauto in de tuin kan komen zal tijdelijk de gevel worden verwijderd en de vloer worden verstevigd. Zo kan de boorinstallatie op de vrachtwagen dóór het pand heen in de tuin terecht komen. Vanaf november zal de truck met boorinstallatie enige tijd in de tuin staan.

Vanaf januari 2022 wordt een begin gemaakt met de overige bouwwerkzaamheden. Men hoopt dat in het najaar van 2022 de verbouwing van de Hollandsche Schouwburg klaar zal zijn en de Kweekschool in het voorjaar van 2023. Daarna wordt het museum ingericht. De opening van het nieuwe museum is gepland in de eerste helft van 2023.

Meer informatie, de nieuwsbrief ontvangen of informatiebijeenkomsten bijwonen?
Mail naar project-nhm@jck.nl

Amsterdam Autoluw: Besluitvorming over grotere projecten uitgesteld tot het najaar.

Het gemeentebestuur heeft onlangs laten weten dat ze pas dit najaar, na de vaststelling van de gemeentebegroting, zal besluiten over grote toekomstige (verkeers)projecten. Dit bericht werd verstuurd aan bewoners die betrokken waren geweest bij inspraak over de concept Nota van Uitgangspunten voor het traject Oostertoegang – Prins Hendrikkade Oost – Kattenburgerstraat, maatregel 15 uit de Agenda Amsterdam Autoluw.

Besluiten daarover worden dus, anders dan oorspronkelijk voorzien, niet binnenkort maar pas in het najaar genomen.

Geluidsmetingen vanwege het project nachtstalling Dijksgracht Oost

Nadat bewoners daarom gevraagd hebben in één van de klankbordgroep bijeenkomsten van het project Nachtstalling Dijksgracht Oost heeft de gemeente nu toegezegd deze metingen te gaan organiseren.

Op 15 juni wordt er met rondvaartboten en dekschuiten gevaren in de Dijksgracht Oost en tijdens het in en uit manoeuvreren zullen de metingen gedaan worden. Omwonenden kunnen dit vanuit hun woning beluisteren of verzamelen bij de Mariniersbrug om het geluid te ervaren.

Meedenken over visie oostelijke binnenstad / van IJtunnel tot Rhijnspoorplein.

De gemeente heeft twee bijeenkomsten gepland om bewoners mee te laten denken met veranderingen in de toekomst aan de Weesperstraat/Valkenburgerstaat. De bijeenkomsten zijn gepland op woensdag 16 juni en op dinsdag 22 juni , van 19.00 tot 20.30.

De vraag wordt gesteld in het kader van de ontwikkeling van de stedenbouwkundige visie oostelijke binnenstad. Al lange tijd wordt gesproken over het feit dat men bezig is met het opstellen van deze stedenbouwkundige visie. De planning was, zo werd eerder meegedeeld, dat de nota in het najaar van 2021 zou verschijnen, en dat bewoners in de loop van het ontwikkelingsproces betrokken zouden worden.

Slotpeiling toekomst bestuurlijk stelsel - tot 12 juni

De gemeente denkt hard na over de toekomst van het bestuurlijk stelsel. Het inspraak- en participatieproces is feitelijk afgerond en inmiddels heeft het gemeentebestuur de “definitieve hoofdlijnen” voor de toekomstige structuur geformuleerd. Maar de gemeente vraagt ook in deze fase de bewoners van Amsterdam nog uitdrukkelijk om hun mening.

Boudewijn Snoeck overleden

Op dinsdag 25 mei is Boudewijn Snoeck overleden. Hij werd wel de burgemeester van de Nieuwe Oosterburgerstraat genoemd. Toen de Alliantie daar de woningen ging opknappen, hebben de bewoners zich georganiseerd met Boudewijn als voorzitter. Na afloop van dit traject schreef de Alliantie: “grote waardering te hebben voor de constructieve inbreng uit de buurt. Het heeft geleid tot een beter plan”.

Van Grijs naar Groen

Tot 10 juli staat op het Jonas Daniël Meijerplein de fysieke installatie ‘Van Grijs Naar Groen’, over het verleden, heden en de toekomst van de Wibaut-as. Gratis te bezoeken. Daarnaast is er een podcast gemaakt met stemmen van buurtbewoners, studenten, ondernemers en ambtenaren etc.
Iedere bezoeker kan ook zelf ideeën voor de toekomst van de Knowlegde Mile indienen

Meepraten over het Hortusplantsoen

Op donderdag 3 juni wordt het definitieve ontwerp voor de vergroening van het Hortusplantsoen aan bewoners en ondernemers uit de omgeving gepresenteerd. Dit nu nog vrij kale plantsoentje achter de Hortus moet in het kader van de vergroening van de Knowledge Mile een facelift krijgen. Eerder dit jaar was commotie ontstaan omdat de projectorganisatie voor dat doel een plan had gepresenteerd zonder daarover met de buurt te overleggen. In dat plan waren struiken, heesters en gezellige bankjes voorzien, maar volgens verschillende bewoners zouden die elementen een ongewenste aantrekkingskracht uitoefenen op zwervers en junks.

Presentatie van de krant Het Perspectief

n aantal bewoners en bewonersgroepen rondom de Wibautas heeft de eerste editie uitgebracht van de krant ‘Het Perspectief voor een blije buurt’. De initiatiefnemers zetten zich in voor een leefbare en gezonde buurt, met minder verkeer en minder vervuiling. Eind mei wordt de krant bij bewoners rond de Weesperstraat en Valkenburgerstraat in de bus gedaan.

Buurtgenote Helcia Cino overleden

Op woensdag 12 mei overleed Helcia Cino. Helcia woonde sinds 1993 met haar partner Anne op een woonboot op Oostenburg waar hun beide kinderen werden geboren, Later verhuisde zij naar een ark op Wittenburg.
Zij was een veelzijdig kunstenaar en daarbij zeer nauw betrokken bij het wel en wee van de mensen om haar heen, in het bijzonder richtte zij zich op de rechten van kinderen en het onderwijs. Zij was daarnaast nauw betrokken bij de ingrepen aan de Eilandenboulevard door de gemeente en de oprichting van de Vereniging de Nieuwe Vaart. Als toegewijd tuinier is haar verzet tegen de nutteloze vernietiging van groen niet voor niets geweest.
Helcia is afgelopen donderdag begraven op begraafplaats de Nieuwe Ooster

Jeroen Verhulst overleden

Ons bereikte het verdrietige bericht dat Jeroen Verhulst zaterdag 15 mei is overleden. Hij was al geruime tijd ziek maar hij bleef tot het allerlaatst betrokken. Een fijn mens met een enorme inzet.

Jeroen was al actief in de buurt vanaf de sloop en de nieuwbouw op Wittenburg en was een drijvende kracht bij de vele bewonersinitiatieven die in de jaren daarna zouden volgen. Hij stond aan de wieg van Buurtorganisatie 1018, de stichting die in 2014 werd opgericht nadat de gemeente het Wijkcentrum Oostelijke Binnenstad had opgeheven. De nieuwe stichting was bedoeld om ook in de toekomst bewonersparticipatie te faciliteren en de leefbaarheid in de buurten te bevorderen.

Jeroen vervulde sinds de oprichting van BO1018 de functie van secretaris en was ook degene die de website bijhield, de nieuwsbrief verzorgde, contact onderhield met alle actieve werkgroepen en die volgde wat er overal in de buurt, en op politiek niveau, gebeurde. Daarbij was hij ook secretaris van het Eilandenoverleg.

Eind januari werd Jeroen verrast toen hij (digitaal) uit handen van Wethouder Groot Wassink de zilveren Amsterdamspeld ontving vanwege zijn jarenlange belangeloze inzet voor de stad, in het bijzonder de Oostelijk Eilanden. Een buurtpionier, zo werd hij bij die gelegenheid gekarakteriseerd. Een bijzonder woord voor een bijzonder mens, zoals er helaas maar weinig bestaan. Zeer velen zullen hem heel erg missen.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen, broer en zussen veel kracht en sterkte toe bij dit grote verlies.


Petra Catz, namens het bestuur van Buurtorganisatie 1018

Bart Uitdenbogaart, namens het Eilandenoverleg

De afscheidsbijeenkomst vindt plaats vrijdagmiddag 21 mei in de Oosterkerk, maar zal wegens de corona-maatregelen een besloten karakter hebben.

Aansluitend aan de bijeenkomst zullen wij, als buurtbewoners, Jeroen een laatste eer bewijzen.
Wij komen samen om 16.45 op het Marie Altelaarplein achter de Oosterkerk.