De gemeente denkt hard na over de toekomst van het bestuurlijk stelsel. Het inspraak- en participatieproces is feitelijk afgerond en inmiddels heeft het gemeentebestuur de “definitieve hoofdlijnen” voor de toekomstige structuur geformuleerd. Maar de gemeente vraagt ook in deze fase de bewoners van Amsterdam nog uitdrukkelijk om hun mening.
In de afgelopen maanden zijn bewoners gevraagd om mee te denken over en te reageren op de eerste notitie “voorgenomen hoofdlijnen’’ van begin april. Via verschillende online stadsgesprekken, enquêtes en reacties via de mail kwamen er allerlei aanvullende en alternatieve ideeën bij de gemeente terecht. Het gemeentebestuur heeft die ideeën onder elkaar gezet en wil nu weten in hoeverre die door andere Amsterdammers worden onderschreven. Nieuwe voorstellen zijn onder andere een gemeentelijke buurtapp voor discussie en stemmen en ook, een voorstel dat door Buurtorganisatie 1018 is ingebracht, een verplichte ‘bewonerseffectrapportage’ voordat bij projecten besluitvorming of vergunningverlening kan plaatsvinden
Ter afsluiting van het participatietraject en ter voorbereiding op de bespreking in de gemeenteraad legt het bestuur al deze ideeën nu dus aan de Amsterdammers voor. In de Slotpeiling kan men aangeven hoe men denkt over deze voorstellen, nu geformuleerd als wijzigingen op het voorstel van het college (stadsamendementen), dan wel als verzoek of oproep aan het college (stadsmoties) . Het college zal, als alle reacties binnen zijn, alle voorstellen en reacties bekijken en er punt voor punt een advies aan hechten. Uiteindelijk ligt de besluitvorming bij de gemeenteraad.
Alle informatie en alle stukken zijn te vinden op www.bestuurlijkstelsel.amsterdam.nl.
De slotpeiling staat tot en met 12 juni op www.bestuurlijkstelsel.amsterdam.nl/peiling.