Meld je aan voor Keep it Clean Day 20 september

Vrijdag 20 september 2019 is het Keep it Clean Day. In het hele land worden leuke acties georganiseerd om samen de buurt of straat schoon te maken. Ook in Amsterdam kan je meedoen.

Zwerfafval is voor veel mensen een doorn in het oog. Om de omgeving schoon te houden, moeten we elkaar soms een handje helpen. Het samen opruimen van zwerfafval is een leuke manier om de buurt schoon te krijgen. En het versterkt de saamhorigheid.

De gemeente roept iedereen die het leuk vindt op om vrijdag 20 september samen aan de slag te gaan. Als iedereen een uurtje zwerfvuil prikt is je buurt zo weer schoon. Je mag ook zelf een opruimactiviteit bedenken  De gemeente faciliteert de schoonmaakacties met materialen, zoals handschoenen, ringen of vuilgrijpers. Nederland Schoon levert de andere materialen, als vuilniszakken en hesjes.

Je kunt meedoen met een bestaande actie of zelf een activiteit organiseren. Wat je gaat doen, kan je invullen op het aanmeldformulier. Stuur dit op voor 13 september.

Aanmeldformulier Keep it Clean Day

Besluit kapvergunning monumentale kastanjeboom Entrepotdok uitgesteld

In ons bericht van 11 juli 2019 meldden wij het voornemen van de gemeente om de monumentale Kastanjeboom aan het Entrepotdok te kappen in verband met de kadevernieuwing. Op 11 juli is daarover een informatiebijeenkomst gehouden.. Veel bewoners maakten bezwaar tegen de kap.

Vooralsnog houden gemeente en Waternet voet bij stuk, maar debeslissing over de kapvergunning is wel uitgesteld tot na de zomervakantie.

Twee woonbootbewoners hebben de gemeentelijke projectleider na de informatiebijeenkomst een uitgebreide brief gestuurd, waarin ze het technisch onderzoek kritiseren en bepleiten om gebruik te maken van de bestaande fundering van houten palen. Houten funderingspalen hebben het euwige leven zolang ze maar onder water staan. Er is geen onderzoek gedaan naar de staat van de fundering van het afgebroken kadedeel, terwijl dat achter de damwand goed mogelijk zou zijn.. Dat geldt ook voor het deel van de kademuur ter hoogte van de kastanjeboom, dat nog stevig overeind staat. Zij pleiten voor maatwerk met een kleine verberding bij de ter hoogte van de kastanjeboom. Lees hier de complete brief.

Eerste bewoners De Woondiversiteit in voormalige Keuringsdienst van Waren Hoogte Kadijk

Deze maand krijgen de bewoners van De Woondiversiteit Amsterdam aan de Hoogte Kadijk de kamersleutel uitgereikt van ontwikkelaar en verhuurder Villex. In totaal komen er 116 jonge huurders tussen de 18 en 28 jaar in het voormalige pand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De helft is bestemd voor statushouders en de andere helft voor starters: studenten en jongeren.

Het gebouw is opgesplitst in dertien woonunits, bestaande uit maximaal tien kamers en één gezamenlijke woonkamer/leefkeuken waar bewoners kunnen koken, eten en elkaar ontmoeten. De starters fungeren als zogenaamde 'buddy' en helpen de statushouders hun weg te vinden in het Amsterdamse. Door statushouders en starters bij elkaar te laten wonen leren ze van elkaars cultuur en stimuleren ze elkaar bij persoonlijke ontwikkeling. Per woonunit is er een 'captain' actief. De captain is de verbinding tussen de bewoners en de woonconsulenten van Villex.

De Woondiversiteit Amsterdam is er ook voor de buurt. Op de begane grond is een activiteitenruimte gecreëerd. Hier kunnen zowel omwonenden als ook de bewoners van De Woondiversiteit activiteiten organiseren. Denk aan yogalessen, kunstklassen, extra taallessen of een cursus fietsen maken. Ook is er een grote binnentuin met gezellige zitplaatsen, moestuinbakken en in de toekomst ruimte om te sporten.

Voor meer informatie over dit bijzondere project, ga naar Welkom in de Woondiversiteit.



Agenda SOOP t/m september 2019

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Expositie “JAZZ AAN DE AMSTEL” van Evert van Barneveld en Robert Brandes. Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 4 september 2019.

DONDERDAG 29 augustus 17.30 uur: Maandelijkse Buurtborrel i.s.m. PWBV en Vrienden vd Plantage  

DONDERDAG 5 september 16.30 uur: Vernissage EIGEN WERK
Cursisten die bij de SOOP boetseren, tekenen, schilderen, speksteen snijden, fotograferen en gebruik maken van allerlei grafisch technieken tonen deresultaten van het afgelopen seizoen. Muzikale begeleiding: Hein van der Kroon (piano). Deze expositie is nog te bekijken tot en met woensdag 2 oktober 2019.

 VRIJDAG 6 september vanaf 19.30 uur: JAZZ IN DE GELAGHKAMER
onder leiding van Jos Borburg en Evert van Barneveld.

ZONDAG 8 september 14:00-16:00 u: Tour de Chant met Goof Breukel, Coby Spierings, Frans Bloem, Ferry Verschuyl samen met Kees van Zantwijk op piano.

DONDERDAG 12 september 16:30 u: Gitaarrecital door Iason Daskalakis. Iason speelt muziek van Augustin Barrios, Antonio C.Jobim, Tony Muréna, Eric Satie en eigen werk.

DONDERDAG 26 september 16.30 uur: SOOP-UUR. “Lekker Joods”
Buurtgenoot Edith de Leeuw vertelt over de invloed van Joodse immigranten op de Amsterdamse keuken. In samenwerking met de Vrienden van de Plantage.

DONDERDAG 26 september 17.30 uur: Maandelijkse Buurtborrel met Joodse lekkernijen
In samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

ZONDAG 29 september 14:00 u SOOP-Cinema: film van Wim Wenders. Toegang € 3,50.

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Programma Amsterdamse Waterspelen, Marineterrein 23-25 augustus

Van vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus 2019 vindt op het Amsterdamse Marineterrein de eerste editie van de Amsterdamse Waterspelen plaats. Een spetterend zomerweekend boordevol bijzondere watersporten, bloedstollende races, waterwetenschap, live muziek, heerlijk eten en vrij zwemmen voor jong en oud!

Tijdens de gratis toegankelijke Amsterdamse Waterspelen kun je kennis maken én meedoen met o.a. X-Diving, Beachwaterpolo, synchroonzwemmen, het Open Mokums Kampioenschap Bommetje, een eigen solarboat bouwen en als team mee-racen met de Zeepkistenderby in je eigen zeepkist.

Geen ervaring maar lijkt het je wel spannend? Relax, wij sturen niemand onvoorbereid het water in. In juni en juli zijn er verschillende clinics en handige workshops waaraan je gratis deel kan nemen.

De Amsterdamse Waterspelen is een initiatief van Mister Kitchen & Pension Homeland i.s.m. Bureau Marineterrein.

Klik hier voor het hele programma en de clinics.

Vrijwilligers uit de buurt kunnen zich melden; mensen die kunnen lassen, bouwen, jongeren enthousiasmeren; iedereen is welkom! Mail naar Kiki@amsterdamsewaterspelen.nl.

Kees Stoffel overleden

Kees Stoffel was een markante verschijning in de buurt. Hij heeft vele jaren deelgenomen aan het Eilandenoverleg en was in de jaren tachtig penningmeester van Wijkcentrum De Eilanden, toen nog gevestigd in gebouw de Engel in de Czaar Peterbuurt. Tot 1984 woonde hij in de Czaar Peterstraat. Daarna verhuisde hij naar het Entrepotdok. Op de Kadijken bemoeide hij zich met alle inspraaktrajecten over de openbare ruimte. Artis kreeg met hem te maken als er geluidsoverlast was van feesten of als Artis probeerde om zonder kapvergunning bomen te laten kappen. Zijn bezwaarschriften waren gevreesd.

Kees stak zijn mening niet onder stoelen of banken en maakte daarbij gebruik van zijn luide stem. Vooral de ambtenaren die in het Eilandenoverleg op bezoek kwamen waren regelmatig onderwerp van zijn woede als ze geen uitvoering gaven aan wat in nota’s was toegezegd.

Kees had veel contact met de buren op het binnenplein aan het Entrepotdok. Graag dronk hij met hen een glaasje.

Kees was van 1974 tot 1978 gemeenteraadslid voor de PvdA. Samen met Michael van der Vlis en Pelle Mug ijverde hij als een van de eersten voor meer en betere fietspaden, op weg naar een autoluwe stad. Later was hij assistent van PvdA- tweede kamerlid Nora Salomons. Hij bleef altijd betrokken bij de gemeentepolitiek van Amsterdam , maar raakte teleurgesteld in de PvdA en werd lid van D66. Hij was vervolgens wethoudersassistent van Rick ten Have.

Op latere leeftijd behaalde hij het HBO-diploma Personeelszaken. Hij gaf in deeltijd les aan de Hogeschool van Amsterdam en werkte tegelijkertijd als ambtenaar bij stadsdeel Osdorp.

Kees is op 29 juli overleden, 72 jaar oud. Hij kreeg longkanker en hartklachten en verzwakte daardoor zozeer dat hij een longontsteking niet overleefde.

Julinummer 1018 Magazine

Artikelen in het julinummer 2019 van 1018 Magazine:

  • Luthermuseum geopend

  • Kort nieuws, o.a.: verkeerscirculatie nieuwe Prinsengracht, geen watertuinen Schaduwkade, afval, spoorplannen Dijksgracht

  • Zestig jaar verkering: interview met Ruud Zegers en Truus Korver

  • Plantage Dok: creatieve broedplaats met hart voor de buurt

  • Vera’s blik op de buurt met o.a. ‘Bijen nin de stad’ en de onbegaanbaarheid van de Nieuwe Kerkstraat

  • Kijkje in de klas: Basisschool Oostelijke Eilanden

  • Wat doet 1018 in de zomervakantie?

  • Summer in the City: zomerse activiteiten in de buurt

  • Fotoproject Van de Straat: Berry Post

Lees hier het complete julinummer 2019.

Concerten in het Luthermuseum 8 t/m 18 augustus

Als onderdeel van het Fortepiano Festival van het Geelvinck Museum vinden in de Kerkzaal van het Luthermuseum, Nieuwe Keizersgracht 570, de volgende concerten plaats:

  • Donderdag 8 augustus 20:15 u: Marina Rodriguez – fortepiano: Clementi & Friends

  • Vrijdag 9 augustus 20:15 u: Mozart’s Geliefde Piano Concerti, bewerkt door Johann Nepomuk Hummel voor kamer-ensemble

  • Zaterdag 10 augustus 20:15 u: Aurelia Visovan & Dominik Emanuel Wagner: Arpeggione: A Double Bass and Fortepiano Affair

  • Zondag 11 augustus 20:15 u: Wolfgang Brunner – fortepiano: Perspectives from the Mozarteum: Haydn, Mozart & Beethoven

  • Maandag 12 augustus 14:00 u: Areli Cortés Gutiérrez – fortepiano & Rodrigo Lluch – violin: The Salon of Maria Theresia von Paradis (tevens onderdeel van het Grachtenfestival)

  • Donderdag 15 augustus 20:15 u: On the Wings of Song: Unique Songs for Voice, Clarinet and Fortepiano: David Feldman – Countertenor, Gaia

  • Vrijdag 16 augustus 20:15 u: New Frontiers: Contemporary Compositions for Square Piano & Fortepiano from Around the Globe

  • Zaterdag 17 augustus 20:15 u: Hrjove Jugovic – fortepiano: Hidden Soundscapes: Scarlatti, Dussek & Ludwig van Beethoven

  • Zondag 18 augustus 20:15 u: Noam Vazana – sopraan, Alon Sariel – mandoline, Michael Tsalka – fortepiano: Sephardic Dreams: Ladino and Spanish Songs

Bestel hier tickets. Reguliere prijs € 23, met Museumkaart € 19, joneren t/m 28 jaar € 12.

11 augustus 15:00 uur rondleiding voor buurtgenoten in het Luthermuseum in De Wittenberg

Op zondag 11 augustus om 15:00 uur is er speciaal voor buurtgenoten een rondleiding door Geert van Wesemael in het nieuwe Luthermuseum aan de Nieuwe Keizersgracht 570 (v/h De Wittenberg) . 

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Je krijgt korting op de entreeprijs: €5,- in plaats van €7,-

Aanmelden: stuur een mail naar info@luthermuseum.nl

Plan 'Volkstoneel 1018' is óók geselecteerd voor volgende ronde van Centrum Begroot

In ons bericht van 14 juli over ‘Centrum Begroot’ noemden wij acht plannen uit postcodegebied 1018 die geselecteerd zijn voor de stemronde die van start gaat op 9 september. Daarin ontbrak het plan ‘Volkstoneel 1018’ dat als plan 146 op 15 mei is ingediend.

‘Volkstoneel 1018’ wil dé plek worden waar buurtbewoners uit postcodegebied 1018 elkaar op een andere manier kunnen leren kennen. Samen plezier maken staat voorop.

In een jaar tijd werkt een club buurtbewoners (oude en nieuwe Amsterdammers) toe naar de uitvoering van een humoristisch theaterstuk dat zal worden opgevoerd in postcodegebied 1018. De club wordt begeleid door een professionele regisseur. Het stuk zal gaan over de ‘Import Amsterdammer’. Centraal staat het thema ‘thuis’. Volgens filosoof Daniël Schreiber was ‘thuis’ vroeger de plek waar je vandaan kwam: de plaats waar je geboren was, het gezin waartoe je behoorde, de buurt waar je wortels lagen.
Hoe belangrijk zijn je roots als je op een heel andere plek gaat wonen? Hoe maakt de import Amsterdammer zich thuis in Amsterdam? En, wat vind de echte Amsterdammer daar van? In onze samenleving is het vormen van een gemeenschappelijke identiteit vaak het doel. Met Volkstoneel 1018 willen we juist de ruimte geven aan de deelnemers voor zijn of haar anders-zijn. Want dat is toch ook waar Amsterdam voor staat? Een vrijzinnige stad?

Bij Volkstoneel 1018 is iedereen welkom, of je nu wel of geen toneelervaring hebt. Je wordt begeleid door een professionele regisseur. Dit toneelstuk zal het eerste stuk zijn van Volkstoneel 1018. Bij gebleken succes komt er een vervolg.

Expositie 'Living Aleppo' in galerie 'Power of Art House', Entrepotdok 26 3 juli-20 december.

‘Living Aleppo’ is een interactieve installatie die de gevolgen van jarenlange oorlog in Aleppo (Syrie) laat zien. De installatie vertelt de verhalen van 12 individuen die het geweldd in Alepo overleefden. De expositie stelt de vraag: hoe kan Aleppo weer een stad worden?

3 juli - 20 december, Entrepotdok 26.. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 13:00-17:00 u.

20 juli 13:00, 14:00 en 15:00 h. is er een speciale rondleiding door Mahmoud Lababidi die als tour guide in de oude stad Aleppo werkte tot 2010.

Vrijwillige bijdrage.

Concerten Oosterkerk t/m 25 augustus

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

Zaterdag 20 juli 20:00 u: Het City of Belfast Youth Orchestra o.l.v. Paul McBride met muziek van o.a. Johann Strauss, Edward Elgar, Arturo Márquez en Antonin Dvořák. Met medewerking van celliste Ellen Quinn.

Zondag 21 juli 12:00 uur: Koffieconcert. Gibraltar speelt liederen en andere muziek uit het Middellandse Zeegebied. Van chansons tot raï, van soefimuziek tot tarantella’s: ontroerend, aanstekelijk, feest!

Vrijdag 26 juli 14:30 u: Vrijdagmiddagconcert – Pianist Nadav Katan.. De werken op het programma hebben gemeen dat ze niet voor piano werden geschreven, maar gearrangeerd en enigszins opnieuw gecomponeerd voor piano.

Dinsdag 6 augustus 20:00 u:Jong Talent – Emma Roijackers (viool) & Aidan Mikdad (piano) spelen Bartók’s 1e sonate en de beruchte ‘Kreutzer’ sonate van Beethoven.

Zondag 11 augustus 12:00 u:  pianiste Vera Kooper brengt een voorproefje van een grote tournee die ze in 2020 gaat maken langs de Nederlandse theaters met het programma “Het jaar 250 na Beethoven”.

Vrijdag 23 augustus 14:30 u: Stefan Gottfried en Jasper Iturrospe combineren met hun nieuwe project jazz saxofoon en klassieke gitaar. Hun programma is een mix van eigen composities, Zuid-Amerikaanse muziek en jazz, met werken van Astor Piazzolla, Ralph Towner, Tom Jobím en meer.

Zondag 25 augustus 2019 12:00 u: 3VIOLAS is een groep bestaande uit drie jonge en gedreven altviolisten:. Hessel Moeselaar, Floris Faber en Geerten Feller. Zij spelen eigen muziek en eigen arrangementen van zowel klassieke als actuele muziek, variërend van Tchaikovsky tot aan Swedish House Mafia. Daarnaast is improvisatie een vast onderdeel.

Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Voedsel van Morgen: tentoonstelling in Nemo De Sudio op het Marineterrein t/m 6 oktober

Van 10 juli t/m 6 oktober is in Nemo de Studio op het Marineterrein in gebouw 27A een tentoonstelling ‘Voedsel van Morgen’, georganiseerd door Nemo, bedoeld voor volwassenen. Openingstijden wo 10.00 – 21.30, do t/m zo 10.00 – 17.30 uur.

Wat ligt er in 2050 op je bord? Waar komt dit voedsel vandaan? En hoe wordt het gemaakt? Plofinsecten, een hamburger van kweekvlees of eten in poedervorm op basis van je DNA profiel. Het klinkt misschien nog ver weg, maar met een groeiende wereldbevolking moeten we goed nadenken hoe we in de toekomst ons voedsel verbouwen. In de tentoonstelling Voedsel van morgen neemt NEMO Science Museum je, in samenwerking met Next Nature Network, mee op voedselreis.

Op woensdagavond kun je naast een bezoek aan de tentoonstelling ook aanschuiven bij verschillende workshops, lezingen en andere events in samenwerking met onder andere Jonah Freud (De Kookboekhandel), Chloé Rutzerveld (Next Nature Network), Ira van Eelen (Kind.Earth.Tech) en Matthijs Diederiks (12 Liquid Months). De agenda voor deze avonden is binnenkort beschikbaar.

Meer informatie: www.nemosciencemuseum.nl/voedselvanmorgen

Buurtpreventie Kattenburg van start

Op Kattenburg heeft Michel Odjo van het Buurtcomité Oostelijke Eilanden samen met andere buren de Whatsapp Buurtpreventiegroep Kattenburg opgericht, waar binnen twee weken meer dan 30 mensen lid van zijn geworden.

Op 16 juli gaan de buurtbewoners van Kattenburg samen met gebiedsmakelaar Danny Konings en Mieke ten Wolde van Rochdale de buurtpreventiebordjes officieel feestelijk onthullen. De onthulling zal plaatsvinden op de Kippebrug vanaf 13 uur en duurt tot 15 uur. Dit gaat om de veiligheid op de Eilanden, dus komt allen

Wensenlijst Eilandenoverleg voor Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost

Het Eilandenoverleg probeert elk jaar invoed uit te oefenen op het Gebiedsplan van stadsdeel Centrum, dat de basis vormt voor de gemeentebegroting van het volgend jaar.

Het Eilandenoverleg heeft op 19 juni een concept-wensenlijst besproken. Naar aanleiding van dit overleg is de lijst aangepast. De lijst wordt nu verzonden naar het stadsdeel.

Lees hier de aangepaste wensenlijst van het Eilandenoverleg.

Acht plannen uit postcodegebied 1018 gaan door naar de stemronde van Centrum Begroot

Dit bericht is een update van ons bericht van 17 mei.
Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum konden via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  t/m 15 mei een plan indienen. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is.

Van de 144 plannen ingediende plannen (klik hier), zijn er door stadsdeel Centrum nu 53 geselecteerd voor de stemronde die van start gaat op 9 september. Van de zeventien plannen uit postcodegebied 1018 ziojn er acht geselecteerd:

Vijf plannen hadden wel meer dan vijftig likes, maar zijn afgevallen omdat ze volgens het stadsdeel niet haalbaar zijn:

De overige plannen haalden de limiet van 50 likes niet.

Rechtbank Amsterdam wijst bezwaren tegen locatie Namenmonument af

Op 9 juli deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in de bodemprocedure over de bezwaren van buurtbewoners tegen de bouw van het Namenmonument aan de Weesperstraat. Zij vinden het monument veel te groot voor deze plek en willen voorkomen dat 24 bomen ervoor gekapt worden. En er heeft geen inspraak plaatsgevonden over deze locatie.

De rechter veegde al die argumenten één voor één van tafel. De gemeente was helemaal niet verplicht om inspraak te organiseren en toch had het college van burgemeester en wethouder goed geluisterd naar de voor- en tegenstanders van het monument. Bovendien is er een groot politiek draagvlak: de gemeenteraad heeft tot twee keer toe unaniem ingestemd met de bouw.

De tegenstanders zijn teleurgesteld over deze uitspraak. Ze vinden dat de rechter wel erg gemakkelijk over de bezwaren tegen het gebrek aan inspraak heenstapt. Zij wilenl nu eerst de uitspraak bestuderen en dan een beslissing nemen over hoger beroep. Dat moet binnen zes weken worden aangetekend.

Lees hier de volledige uitspraak.

De gemeente verwacht in oktovber te kunnen beginnen met de bouw van het monument. Daarna gaat het nog minstens twee jaar duren voordat het monument klaar is.

Uitspraak rechtbank schietincident 23 november 2017 op Kattenburg

In ons bericht van 21 maart 2019 staat de strafeis van 16 jaar genoemd van het Openbaar Ministerie in de zaak tegen de moordenaar van Ayman Mouyah. Op 7 mei heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan. De 39-jarige dader is conform de eis veroordeeld tot een gevangeinisstraf van zestien jaar.

Het vonnis van de rechtbank luidt als volgt: “Verdachte heeft met een vuurwapen gericht op een groep van zeven jongens geschoten, waarbij drie jongens door meerdere kogels zijn geraakt. Een van de jongens werd dodelijk getroffen. Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag, poging tot doodslag (zes slachtoffers) en wapenbezit en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.”

In het vonnis, dat 29 pagina’s beslaat, wordt kort stil gestaan bij de aanleiding van het incident (het stelen van een scooter) en het schietincident zelf 2 dagen later. Het grootste gedeelte van het vonnis gaat over de weergave van de overwegingen die tot de uitspraak hebben geleid, de motivering van de straf en het al of niet toewijzen van de vorderingen van de benadeelde partijen.

Met deze uitspraak is dit incident formeel afgesloten (behoudens eventueel hoger beroep) en heeft het recht zijn beloop gehad. Dit geldt helaas niet voor de overige schietincidenten op Wittenburg. De onderzoeken daarnaarhebben nog weinig hebben opgeleverd en de buurt ontvangt hierover geen informatie.

Kapdreiging monumentale kastanjeboom Entrepotdok. Kom donderdag 11 juli 19:00 u naar 't Kromhout

De verzakte kademuur aan het Entrepotdok moet vervangen worden. Op donderdag 11 juli organiseert de gemeente om 19:00 uur een informatieavond in Museum ‘t Kromhout over de kadevernieuwing. Het lijkt erop dat al besloten is dat de reusachtige, monumentale en beeldbepalende kastanjeboom gekapt moet worden. Dat willen veel buurtbewoners voorkomen. Een oplossing zou zijn om de kademuur ter plaatse -die nog prima overeeind staat - te handhaven . Voor meer veiligheid zou aan de waterkant een stuk damwand kunnen worden aangebracht, eventueel verfraaid met baksteen. Dit stuit op een veto van Waternet in verband met de doorstroming. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat de doorstroming hiervan te lijden zou hebben. Formeel bezwaar maken is niet mogelijk. De enige mogelijkheid is druk uitoefenen op de gemeente om Waternet, waarin de gemeente vertegenwoordigd is, tot andere gedachten te brengen.

Kom donderdag 11 juli 19:00 uur naar ‘t Kromhout om te pleiten voor redding van de monumentale boom.

Lees hieronder de oproep van de Wakkere Kadijkers.

Contract getekend voor zonnepanelen op het Entrepotdok

Na vier jaar voorbereiding en overleg heeft de bewonerscooperatie ‘Zon op het Dok’ het contract getekend met VVE 2 over plaatsing van zonnepanelen. Dit betekent dat Entrepotdok 13 t/m 51, Laagte Kadijk 135 t/m 173 en Binnenkadijk 113 t/m 299 + 116 t/m 298 nu al mee kunnen doen met de zonnepanelen. Wie dat wil moet bedenken hoeveel zonnepanelen hij/zij wil hebben en de benodigde gegevens invullen op www.zonophetdok.nl . De leden van VVE 1 zijn zich nog aan het beraden over deelname. In het najaar zal duidelijk worden of ook de rest van het dak volgelegd kan worden met zonnepanelen.

Op dinsdag 3 september 19:45 - 21:00 uur in buurthuis De Witte Boei is er een algemene voorlichtingsavond voor bewoners van het Entrepotdok over de zonnepanelen.

De kosten per paneel bedragen ongeveer € 320. Een gedeeltelijke lening door de gemeente is mogelijk. Deelnemers krijgen de energiebelasting (2/3 van de elektriciteitsprijs) terug. Dat is per paneel € 30 per jaar. Je krijgt alleen belastingaftrek op wat je aan stroom verbruikt, dus dat is een beperking voor het aantal panelen per deelnemer. In geval van levering aan bijvoorbeel Greenchoice heeft de cooperatie per paneel nog ca. € 15 per jaar opbrengst extra, Die kan uitgekeerd worden aan de leden of gebruikt worden om leningen af te lossen. In 4-8 jaar kan je de kosten van je paneel terugverdiend hebben. Alles wat je na het 8e jaar verdient is pure winst en de panelen kunnen wel 25 jaar meegaan.

Lees hier Nieuwsbrief 2 van juli 2019