Stadgenoot gaat deel grond Oostenburg-Noord verkopen

Het Parool bericht dat Stadgenoot van plan is om circa 150.000 m2 aan woningen, bedrijfsruimte en horeca te realiseren op Oostenburg. Daarvoor worden nu partijen aangetrokken. 'Vanwege de nieuwe Woningwet die zegt dat corporaties alleen nog sociale huurwoningen mogen bouwen mogen we dat niet meer zelf doen', zegt woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot. 

Stadgenoot wil in Oostenburg nog wel zelf 250 kleine sociale huurwoningen bouwen, bedoeld voor starters of juist ouderen, maar besteedt de rest uit aan 'partijen die de visie van Stadgenoot op de transformatie van het eiland delen'. Zo'n 135.000 vierkante meter blijft voor hen over. De verkoop gaat na de zomer van start.

Wat er met horecagelegenheid Roest gaat gebeuren is nog onduidelijk. Volgens Stadgenoot is het een van de partijen die zou kunnen kopen.

IJsterk concentreert zich op kinderopvang en stoot welzijnstaken af

IJsterk maakt in  een nieuwsbericht op de eigen website bekend dat de  stichting IJsterk zich wil concentreren op de buurtgerichte kinderovang en de welzijnstaken wil afstoten.  In postcodegebied 1018  gaat het dan onder meer om de activiteiten in Buurthuis De Witte Boei, de speeltuin Wittenburg, de speeltuin naast de BOE-school  en het jongerenwerk in De Clutch.

De medewerkers van IJsterk zijn deze week op de hoogte gebracht dat het bestuur van IJsterk verkennende gesprekken is gestart  om welzijnstaken over te dragen aan stichting DOCK Amstel & Zaan. Voor IJsterk Peuterspeelzalen zijn verkennende gesprekken gestart met stichting Dynamo Amsterdam.

Tijdelijke opvang Scheepvaartmuseumbezoekers

De komende weken is het Scheepvaartmuseum tijdelijk dicht wegens de Europese ministersconferenties in het kader van het Nederlands voorzitterschap.  De gestrande museumbezoekers worden dan vriendelijk opgevangen in een piepklein huisje op het Kattenburgerplein, dat vandaag (21 januari) geopend is. Een medewerker van het museum staat klaar met een mooi verhaal over het museum. 
Het huisje is een prototype van de 'Heijmans One': een verplaatsbaar huis voor jonge eenpersoonshuishoudens. 

De binnenplaats van het Scheepvaartmuseum is voor de ministersconferenties ingericht met een blauw tapijt en een enorme ronde tafel. Zie foto.

En voor het tijdelijke en het echte museum staan nu de levensgrote letters van  'Iamsterdam'. Kattenburg wordt opgestoten in de vaart der volkeren .........

Geen sociale huurwoningen in nieuwbouw Sint Jacob / tussenstand Wittenberg

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum legt in een brief d.d. 7 december 2015 uit aan de Bestuurscommissie waarom er geen sociale huurwoningen komen in de nieuwbouw die in de plaats komt van verpleeghuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan. 

Voor en tijdens de tender heeft de gemeente bij herhaling contact gezocht met Amstelring met als hoofddoel in gesprek te gaan over het woonprogramma zodat ook sociale huurwoningen in de nieuwbouw zouden worden gerealiseerd. Amstelring heeft dat destijds steeds afgehouden. Na de aankoop door Syntrus Achmea is in een eerste gesprek met Koopmans door de architect gesuggereerd dat ongeveer een derde van de woningen bestemd een huurprijs van ongeveer € 650 per maand zou krijgen. Deze informatie bleek later onjuist te zijn. Ook bleek Syntrus Achmea niet op de hoogte te zijn van de nadrukkelijke wens van de gemeente om sociale huurwoningen in het complex op te nemen.

Daarna is nog wel op allerlei manieren geprobeerd om de ontwikkelaar over te halen om alsnog sociale huurwoningen op te nemen, maar bij gebrek aan juridische dwangmiddelen had dit geen succes. 

In dezelfde brief gaat het DB in op de vergunningverlening voor de Wittenberg. De omgevingsvergunning kan niet geweigerd worden, maar wel de vergunning voor woningonttrekking ten behoeve van short-stay. Of dat terecht is, wordt onderdeel van een rechtszaak tussen de eigenaar, de Diakonie, en de gemeente.

Compromis herinrichting Dijksgracht-West met behoud groen karakter

Op 5 januari heeft de Bestuurscommissie Centrum besloten dat de rijweg in het nieuwe wegprofiel van de Dijksgracht niet 4.00 m breed wordt, zoals voorgesteld op 8 december, maar 3,50 m. Dat is wel breder dan nu. Het voetpad aan de waterzijde wordt 2.50 m breed, dat is 1 meter breder dan nu. Daarmee kunnen de bomen aan de waterzijde behouden blijven en blijft toch voldoende loopruimte over. Het aantal parkeervakken blijft gelijk. Ze worden afgewisseld met zelfbeheervakken die zo gesitueerd zijn dat op vier na alle bomen aan de taludzijde gespaard kunnen blijven. In de eerste plannen zouden 27 bomen sneuvelen. Ter plaatse van de zelfbeheervakken versmalt de weg naar 3.00 m. Er komen ondergrondse vuilcontainers. Een jaar na de herinrichting wordt besloten of er aanleiding is om  een verzinkbare paal te plaatsen  om autoverkeer te beperken tot bestemmingsverkeer..

De bewoners van de Dijksgracht hebben een succesvolle petitie-actie gehouden om het groene karakter te redden. Zij zijn teleurgesteld dat hun 0-variant en een tussenoplossing met iets minder brede stoep en rijweg  het niet gehaald hebben. Positief is dat het groene karakter grotendeels behouden blijft en dat zij bij de verdere uitwerking van het plan betrokken worden.

Voetbalvereniging Torpedo Kattenburg in oprichting (Marineterrein)

Marineterrein.blogspot.nl maakt melding dat twee professionals in de nieuwe media - Lucien Burm en Martijn Wuite -  op dit moment bezig zijn een nieuwe voetbalvereniging op het Marineterrein op te zetten. De naam: Torpedo Kattenburg. Slogan: Midden in de stad bevindt zich een mooie middenstip, die vraagt om een aftrap!
Meld je hier aan: www.torpedokattenburg.com

Gemeente en stadsdeel Centrum vragen naar maatschappelijke initiatieven

De gemeente Amsterdam zoekt nieuwe oplossingen en benaderingen voor maatschappelijke initiatieven onder de naam Ruimte voor Initiatief.

Stadsdeel Centrum heeft aan zo’n 30 bij hen bekende georganiseerde bewonersnetwerken en initiatiefnemers per brief gevraagd hun bevindingen kenbaar te maken en casussen als experiment aan te dragen. Tot de georganiseerde initiatieven behoren o.a. de stadsdorpen, bewoners die samen een moestuin beheren, het opknappen van speeltuinen en een bewonersgroep voor de aanpak van bewonersparkeren in de Nieuwmarktbuurt.

Bent u onlangs ook betrokken geweest (of nog steeds betrokken) bij een maatschappelijk initiatief maar u heeft geen brief ontvangen? Dan kunt u een email met uw bevindingen sturen naar Thea IJzereef programmamanager in stadsdeel Centrum, E Thea.Ijzereef@amsterdam.nl, T 06-30578994. U kunt tot uiterlijk 8 januari 2016 uw reactie geven. Klik hier de brief en de bijlage die u als leidraad kunt nemen. Zie ook de webpagina hierover van het stadsdeel  

Het stadsdeel bundelt alle reacties. Deze worden in februari besproken met het Algemeen Bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum. Wie een reactie heeft gestuurd ontvangt hierover bericht. Daarna volgt het advies aan het College van B&W in februari 2016 over de bestuurlijke ambitie Ruimte voor Maatschappelijk Initiatief en verdere invulling ervan in de stad.

Programma Nederlands EU Voorzitterschap Marineterrein

Vanaf januari is een groter deel van het Marineterrein publiek toegankelijk en is ook de tijdelijke brug tussen de Dijksgracht en het Marineterrein geopend. Door de brugverbinding hebben fietsers en voetgangers een nieuwe route over het Marineterrein gekregen, van CS naar de Kattenburgerstraat en vice versa. De ministers en ambtenaren worden zoveel mogelijk per boot naar het Marineterrein vervoerd. In het Scheepvaartmuseum vinden de ministeriële vergaderingen plaats. In die periodes zal de voorwerf, het deel van het Marineterrein dat nu openbaar is, alleen toegankelijk zijn voor de huurders op het Marineterrein. Het nieuwe fietspad zal op de dagen dat de vergaderingen van de ministers (in totaal ca. 20 dagen) geheel of gedeeltelijk gestremd worden. Op de andere dagen is het fietspad open en kan er langs het voorzitterschap gefietst worden. Lees hier meer over wat het EU-voorzitterschap voor de omgeving betekent.

Klik voor het programma van dag tot dag op 'Lees meer', onderaan dit bericht.

Doorlopend:

  • Dagelijks ambtelijke bijeenkomsten in het Vergadercentrum op het Marineterrein
  • The Wall, kunstproject langs muur Marineterrein Kattenburgerstraat, groeiend gedurende het halve jaar
  • Vanaf 4 januari Bezoekerscentrum in Pension Homeland, Voorwerf Marineterrein. Hier komen bezoekers meer te weten over ontstaan en werking van de EU. Studenten en creatieven laten met fotografie, video en interactieve toepassingen zien hoe de EU ons dagelijks leven raakt. Wie wil kan een persoonlijke avatar maken en animatiefilms bekijken. Er zijn verrassende weetjes over EU-landen te zien. Er is te volgen wat het voorzitterschap ‘doet’ op social media. En er is een overzicht van aankomende bijeenkomsten en evenementen.
  • Expositie van innovatieve projecten (o.a. zelfrijdende auto's), tussen CS en Marineterrein
  • EU in de klas op middelbare scholen in de regio door Europese ambtenaren
  • April t/m juni: FabCity, Kop Java-eiland

Lees hier meer informatie op de gemeentelijke website, met o.a. een volledige kalender en hier het programma EU2016 Europe by People, georganiseerd door Pakhuis de Zwijger.

Amsterdam Museum op het Marineterrein?

Maak een historisch Museumkwartier door naast het Scheepvaartmuseum het Amsterdam Museum te vestigen. Dat is de suggestie die Kees van Twist, oud-directeur Groninger Museum en bestuurder Nederlandse Museumvereniging, doet in de Volkskrant van 23 december 2015.

Zojuist is Judikje Kiers benoemd als de nieuwe directeur van het Amsterdam Museum. Zij heeft aangekondigd op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het Amsterdam Museum in plaats van het kruip-door-sluip-doormuseum ingeklemd tussen Kalverstraat en Nieuwezijds. Omdat voor de schuttersstukken geen plaats was, zijn ze ondergebracht in de Hermitage.

De combinatie van musea kan ook een impuls geven aan het Scheepvaartmuseum. Na een succesvolle start zijn de bezoekersaantallen sterk teruggevallen en verkeert het museumbestuur in crisis. Paulien Krikke, nog maar net aangetreden als directeur, is zojuist opgestapt. Een gedegen heroriëntatie op de invulling van het museum is nodig.

Decembernummer 1018 Magazine is verschenen

Onderwerpen in het decembernummer 2015 van 1018 Magazine:

  • Interview: de bibliotheek op de universiteitscampus Roeterseiland
  • Sahar Afzal jongerenvertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de VN
  • Stadsdorp Centrum-Oost: project aanvullende hulp Occohofje na vertrek huismeester
  • Europees vergaderen op het Marineterrein in tijdelijk Europagebouw
  • Kunstwerk Fête Galante hoek Weesperstraat - Nieuwe Kerkstraat
  • Wat gaat er met de Oosterkerk gebeuren, deel 2
  • Verzet tegen sloop atelier Hildo Krop Plantage Muidergracht
  • 1018 als filmdecor: opnames voor 13 bekende films
  • Architectuurcentrum Arcam aan de Prins Hendrikkade
  • Tentoonstelling Koloniale oorlog 1945-1949 in Verzetsmuseum
  • Nationaal Sjoa Museum aan de Plantage Middenlaan in 2016 van start
  • De Witte Boei krijgt opfrisbeurt
  • Het gezicht van 1018: Wil van der Schley, met pensioen gegaan als Hubo-medewerker

Eindelijk hellingbaan fietsbrug Oosterdokstoegang naar Dijksgracht

Fiets nu vanaf Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg sneller naar de OBA en CS via de Dijksgracht-West. Eindelijk is de trap bij de fietsbrug over de Oosterdokstoegang vervangen door een hellingbaan. Het rechthoekige blauwe bord 'Fietspad' betekent dat snorfietsen en brommers hier niet mogen rijden.

In januari gaat ook de nieuwe brug over de Dijksgracht naar het Marineterrein open. Lees hier meer over deze brug.

Besluit Werkspoorhallen op Oostenburg: één van de twee blijft behouden

Na ruim een jaar studie en overleg is een compromis bereikt over de monumentenstatus van de Langhouthallen (nu Werkspoorhallen genoemd, niet te verwarren met de Van Gendthallen): de zuidwestelijke hal, tevens de oudste (1929), blijft behouden en de de andere hal wordt gesloopt.

De Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord was aanvankelijk voor sloop van beide hallen, mede uit angst dat het geluidsoverlastgevende gebruik zou worden voortgezet. Zij heeft zich in het najaar van 2014 door buurtgenoot Titus Dekker laten overtuigen van de monumentale waarde die onder de bekleding van metalen golfplaten schuil gaat en schreef op 14 oktober een brief aan het stadsdeel ter ondersteuning van de aanvraag van de monumentenstatus, onder  de voorwaarde dat toekenning niet zou mogen leiden tot hoger bouwen aan de rest van de VOC-kade.

Stadgenoot had grote bezwaren tegen deze late aanvraag van de monumentenstatus, want dat betekende minder woningen en daarmee een verlies van € 12 miljoen. Er volgde een lange periode van onderzoek en overleg. Het onderzoek werd in opdracht van beide partijen uitgevoerd door de TU Delft en dat resulteerde in een fraai rapport, interessant vanwege het historisch verhaal en de vele illustraties. Het rapport bevat verschillende scenario's voor behoud tussen alles slopen en alles behouden, waaronder ook het scenario om één hal te laten staan, bij voorkeur de oudste.  

Op 15 december 2015 heeft de Bestuurscommissie overlegd over het voorstel en daar was een ruime meerderheid vóór, zodat het formele besluit op 5 januari 2016 waarschijnlijk een formaliteit zal zijn. Lees hier alle stukken die de Bestuurscommissie kreeg voorgelegd (klik pijl naast agendapunt 4). Zie ook het dossier Oostenburg-Noord

Concertagenda Oosterkerk 18 december t/m 19 februari

Concerten in de Oosterkerk tussen 18 december 2015 en 19 februari 2016 (gratis/vrijwillige bijdrage):

  • Vrijdag 18 december 14:30-15:15 u: Maria Cristina Gonzalez (fluit) & Ana Ester Santos (harp). Werk van o.a. Ravel, Fauré & Debussy.
  • Zaterdag 19 december 20:00 u: Kerstconcert Muziekgezelschap Wittenburg,o.l.v. Anne Jans
    M.m.v. Het Eilandenkoor o.l.v. Andreas Mehringer en Bill Monsour (zang)
  • Zondag 20 december 12:00 u: Koffieconcert Gitaarsalon Roadshow - ‘Over de Grens’ .
  • Vrijdag 1 januari 12:00 u: Nieuwjaarscomncert door Familie 't Hart. Muziek van Bach, Mozart, Paganini, Brahms en verrassing.
  • Dinsdag 5 januari 20:00 u: Jong Talent. Christos Papandreopoulos, piano. Brahms, Berg en Takemitsu.
  • Vrijdag 15 januari 14:30 u: Vitaly Vatulya (saxofoon) & Maria Nemtsova (piano). Borne, Chopin en Piazzola.
  • Zondag 24 januari 12:00 u: Koffieconcert. POPsongs in een klassiek jasje. Marjon Strijk, sopraan, en Henk Veldman, orgel. Bewerkingen van Supertramp, Queen, Adele, Anouk, Beach Boys, Allan Parsons Project, Krezip e.a.
  • Dinsdag 2 februari 20:00 u Jong Talent: Duo Ebano. Paolo Gorini, piano, en Marco Danesi, klarinet Werk van Brahms, Poulenc en Bernstein.
  • Vrijdag 19 februari 14:30 u: Ensemble De Nootzaak, blaaskwintet. Werk van Joseph Jongen, Jacques Ibert en Franz Danzi.

Meer info: http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/

Illuminade wandelroute door de Plantagebuurt 10 december - 3 januari

Van 10 t/m 3 december zijn tussen 17:00 en 22:00 uur 24 lichtkunstwerken te zien langs een wandelroute van circa 90 minuten door de Plantagebuurt. De wandeling start bij het Stadhuis op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal en gaat via Hoftuin (achter de Hermitage), het Hortusplantsoen, het Overloopplantsoen, het Wertheimpark, de Hortus en de nieuwe Amstelstraat terug naar het Stadhuis. Een informatieboekje over de kunstwerken is voor € 3,50 te koop bij de info-kiosk naast de Blauwbrug, in de Hoftuin en bij de VVV bij CS. Er is ook een vaarroute van diverse rederijen vanaf CS en omgeving, Damrak, het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht, de Amstel, de Herengracht en de Brouwersgracht terug naar CS. Zie voor meer informatie www.amsterdamlightfestival.com  

Witte Boei bomvol bij boekpresentatie Kattenburg 11 december

Met circa honderd bewoners - de meesten van Kattenburg - was de Witte Boei afgelopen vrijdagmiddag 11 december bomvol. Buurtorganisatie 1018 en Buurtboeken 1018 organiseerden samen een bijeenkomst waarin een nieuw boek over Kattenburg ten doop werd gehouden en de vernieuwde website werd gepresenteerd van www.buurtboeken.nl met verhalen van heel postcodegebied 1018.

Schrijfster Lily van Rijswijk-Clerkx vertelde zelf hoe zij tussen 1958 en 1962 aantekeningen bijhield van wat er rond haar woning in de Kleine Kattenburgerstraat gebeurde, van gesprekken die zij in de winkels en op straat opving. Na vijftig jaar heeft zij deze aantekeningen op zolder teruggevonden en op basis daarvan het  boek 'Kattenburg, een bijzondere buurt. 1958-1962'  samengesteld. Zij heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en overhandigde de eerste exemplaren aan twee bewoners van Kattenburg, Rietje Werts en Peter Prins. 
Onder leiding van Saskia Moerbeek werd de zaal uitgedaagd om ook met herinneringen en anekdotes te komen over het oude Kattenburg.

Angelie Weber en Anke Brugman lieten zien wat er allemaal te vinden is op de nieuwe website van www.buurtboeken.nl . Nieuw is dat er boeken op staan die doorbladerbaar zijn en dat het zoeken naar plekken en personen makkelijker is gemaakt.

Gerrit Alink maakte een groot aantal foto's van deze middag. Klik hier om ze te bekijken.

Het boek 'Kattenburg, een bijzondere buurt, 1958-1962'  is voor € 8,- verkrijgbaar aan de balie van De Witte Boei. Het kan ook per post besteld worden door € 16 over te maken naar bankrekening NL36 INGB 0004 8464 62 t.n.v.  Samen Plus, onder vermelding van 'Kattenburg'.

Bewonersverzet tegen fitnesstoestellen Oostenburgerpark heeft succes

Op 8 december heeft de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum besloten om af te zien van plaatsing van fitnesstoestellen in het Oostenburgerpark. Dit naar aanleiding van felle protesten van bewoners tijdens de inspraak op 1 december in de Bestuurscommissie. De fitnesstoestellen waren in het bijzonder bedoeld voor jongeren. Dit idee werd ondersteund door jongerenwerkers van De Clutch. Op 4 september vond een informatie- en inspraakavond plaats voor omwonenden. Een twintigtal bewoners heeft hierna schriftelijk bezwaar gemaakt tegen plaatsing van de fitnesstoestellen. Zij hebben nu al veel overlast van de hangplek rond de balfontein  in het Oostenburgerpark en vrezen nog meer overlast, want de toestellen zouden vlakbij de huizen komen te staan. Bij de aanleg 25 jaar geleden is uitdrukkelijk niet gekozen voor vaste toestellen, maar voor groen. De samenhang in het park mag niet verloren gaan.

Het stadsdeel vindt wel dat de fitnesstoestellen voor jongeren er moeten komen, maar gaat nu op zoek naar een andere locatie. Gedacht wordt onder meer aan een plek nabij de voetbalkooi in de Conradstraat. Daarover moet dan eerst inspraak plaatsvinden voordat de Bestuurscommissie een nieuw voorstel voorgelegd krijgt.

Bestuurscommissie Centrum kiest mix van varianten herinrichting Eilandenboulevard

Op 1 december heeft de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum het besluit genomen om een aangepaste versie van variant 2 voor het wegprofiel uit te voeren, de variant met rammelstroken. De aanpassing bestaat eruit dat in het voetpad aan de waterkant nu een informeel, onverplicht fietspad van een meter breed in parkverharding wordt opgenomen. Dit plan kreeg de steun van D66 en GroenLinks. Ze hebben één zetel meer dan PvdA, SP en VVD, die de buurtvariant met apart fietspad steunden.

Op andere onderdelen had de lobby vanuit het Eilandenoverleg en de Vereniging De Nieuwe Vaart meer succes: het Kattenburgerplein wordt uitgevoerd met een opstelstrook minder, waardoor bomenkap en aantasting van het plein niet nodig zijn. Tegelijk werd duidelijk dat ten onrechte was aangenomen dat deze variant zestien parkeerplaatsen zou kosten. De inbreng vanuit het Eilandenoverleg leidde er ook toe dat een oversteekplaats bij de Oostenburgervoorstraat wordt toegevoegd en dat er bij het Kattenburgerplein, bij de duikers, bij de oversteekplekken en bij de kop aan de kant van de  Czaar Peterstraat verhoogde plateaus worden toegepast om de snelheid te remmen, naar het voorbeeld van de Cruquiuskade.

De stoplichten bij de Oosterkerk gaan weg, maar de ondergrondse infrastructuur blijft liggen. Als na een half jaar blijkt dat ze niet gemist kunnen worden, komen ze terug.

Riool oorzaak vocht- en wateroverlast Kadijken

De afgelopen week reden er op de Kadijken voortdurend meerdere rioolontstoppingsbedrijven  met grote tankauto's en andere voertuigen rond en gingen vele putten open. Waarom wordt er zo hard gewerkt? 

In verband met al het vocht in de gerenoveerde Sibbelwoningen heeft een technische man van de Key een jaar lang de waterstand onderzocht, overloopputten gemeten en afvoeren riolen gevolgd, in .samenwerking m de gemeente. Zijn conclusie was dat er een verstopping moest zijn. Bij veel regen loopt het water terug onze buurt in en komt naar boven waar het maar kan via putten. Dit verklaart ook het onderlopen van de bergingen in het Entrepotdok. Er is toen helemaal doorgemeten en inderdaad bleek het riool zo vernauwd ter hoogte van de zinkbuis onder het Entrepotdok naast de Nijlpaardbrug, dat water 'oppot' en terugstroomt. De riolen moeten nu helemaal gereinigd worden en waar mogelijk worden grotere afvoeren aangelegd in verband met de steeds heftiger regenval in korte periodes. Omdat bij ons in de buurt de nood zo hoog is, is met de reiniging, het doorspoelen etc. al een aanvang genomen.

Zie hier één van de aanleidingen voor het gemeentelijk besluit om het riool/ de waterafvoer stadsbreed aan te pakken. Tot 2022 wordt een half miljard Euro uitgetrokken voor het onderhouden, verbeteren en deels vernieuwen van het 4100 km lange rioolnetwerk. Daar hoort ook de aanpak van structurele wateroverlast bij. Om deze maatregelen te kunnen betalen, stijgt het tarief voor de rioolheffing de komende jaren.

Inschrijving acht nieuwbouwwoningen Funenhof

Op een voormalig bedrijventerreintje dat grenst aan de parkstrook van het Funen worden acht nieuwe eengezinswoningen ontwikkeld aan een gemeenschappelijk binnenterrein. De woningen (103-155 m2) staan op eigen grond Het ontwerp is van architectenbureau Arons en Gelauff en het tuinontwerp van Bureau Hosper. Alleen degenen die zich ingeschreven hebben kunnen vóór 29 december intekenen op een woning. Zij krijgen rond 9 december de brochure met prijslijst toegezonden. Er hoeft niet geboden te worden; bij voldoende belangstelling worden de woningen verloot.
Inschrijving, info en beeldmateriaal via www.funenhof.nl

Strijd om boom voor Oosterkerk

Het stadsdeel wil een kapvergunning verlenen voor een grote iep die voor de Oosterkerk staat. De  boom zou op grond van een rapport van de Bomenwacht onveilig zijn vanwege een kleine holte in de stamvoet. Hiertegen zijn vanuit de buurt 57 bezwaarschriften ingediend. De Werkgroep Groen en Milieu heeft geld ingezameld voor een contra-expertise door een eigen boomdeskundige. 

Op 6 november 2015 was de hoorzitting over de bezwaren, waarbij ook  boomdeskundige Veronica van Amerongen van de Werkgroep Groen en Milieu aanwezig was. Zij zei:
“De in 1993 opgestelde VTA methode van Mattheck  is niet geschikt voor deze boom met een holte. In 1993 is de VTA methode opgesteld. Deze wordt door Amsterdam overal toegepast. Het is een methode ‘van dik hout zaagt men planken’. Bovendien is in 2013 na de februaristorm stilzwijgend voor alle bomen een ongefundeerde veiligheidsmarge van 40% toegevoegd.
In 1995 is echter ook de SIA methode ontwikkeld door Wessoly. Als men deze op de Oosterkerkboom toepast, blijkt hij niet breukgevaarlijk, kan hij blijven staan met een jaarlijkse inspectie en indien nodig met het terugsnoeien van de kroon. Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd, zorgvuldiger en boomvriendelijker dan de VTA methode".

De ambtenaar van de afdeling Groen had geen gefundeerde tegenargumenten.

De bewoners plaatsten hun bezwaren ook in een algemenere kader: de normen en methodes die het stadsdeel hanteert bij beslissingen om bomen te kappen zijn onvoldoende gefundeerd. Ze drongen aan op  heroverweging daarvan.

 Uiterlijk 8 december 2015 neemt het stadsdeel de beslissing op bezwaar. Degenen die een bezwaarschrift hebben ingediend, worden hierover bericht.