Novembernummer Buurtmagazine 1018 verschenen

Onderwerpen in het novembernummer van Buurtmagazine 1018:

  • Interview met Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum
  • omwonenden Artis op de bres voor groen langs parkeerterrein
  • Bewoners Dijksgracht-west in actie voor behoud groen
  • Plantagekoor en Vocaal Ensemble Amadeus
  • Kunstenaar Alexander Schabracq en het beeld Mbulu Ngulu
  • Wat gaat er met de Oosterkerk gebeuren?, deel 1, de geschiedenis
  • Verzet tegen verplaatsen tramhalte Artis
  • Terugblik op renovatie Nieuwe Oostenburgerstraat
  • De Burcht van Berlage, Henri Polaklaan
  • Namenmonument - update
  • De Amsterdamse schilder Simon Kramer exposeert in de SOOP

Nieuwbouw Sint Jacob, Plantage Middenlaan

Op 4 november 2015 organiseerde  de projectontwikkelaar  van de nieuwbouw die in plaats komt van voormalig verpleeghuis Sint Jacob een informatieavond voor omwonenden. De Tijgerzaal van Artis zat vol. Architect Pi de Bruijn van de ArchitectenCie lichtte het ontwerp toe: 325 luxe vrijesectorhuurwoningen voor senioren in 7 verdiepingen, 32 wooneenheden  met PG-zorg, een parkeerkelder voor 220 auto's (in- en uitrit Plantage Muidergracht) en een fietsenstalling. De kapel op het binnenterrein wordt gerestaureerd; het is een monument. Op de eerste verdieping ligt een theaterzaal van 1000 m2 die behouden blijft.  Er is ruimte voor voorzieningen en de buurt wordt gevraagd om met ideeën te komen voor een mogelijke invulling (mail naar jimmy@mooilostop.nl). Het bestemmingsplan staat geen winkels toe in het complex.
De tuin op het binnenterrein wordt openbaar toegankelijk via de centrale entree aan de Plantage Middenlaan. 
De sloop start medio 2016. De nieuwbouw zal eind 2019 afgerond zijn.

Kritiek vanuit de zaal was er op het te hoge (22m) en te massale bouwvolume), de locatie van de in- en uitrit van de parkeergarage en de te geringe breedte ervan, het ontbreken van sociale huurwoningen, de kleur van de baksteen en de 16 niet-aanpasbare maisonnettewoningen .
Bekijk hier de presentatie die tijdens de informatieavond werd vertoond.

Bewoners in gesprek met de burgemeester over Holocaust Namenmonument

Op maandagavond 5 oktober 2015 werd de belofte ingelost om een vervolg te geven aan de bijeenkomst van 2 juli 2014, waarin bewoners en betrokkenen op uitnodiging vanburgemeester van der Laan hun wensen en bezwaren hadden kunnen uiten met betrekking tot zijn voorgenomen besluit tot plaatsing van het Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark.

Ter vergadering lagen een drietal rapportages voor: de studie' Effecten Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark in Amsterdam', het 'Vooronderzoek Locatiekeuze Holocaust Namenmonument in Amsterdam' en een 'Rapport Bezoekersonderzoek Wertheimpark'.
In de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad en in het begeleidende persbericht werd in aansluiting op het effectenrapport gesteld:
Uit het rapport komt naar voren dat het Holocaustmonument in deze vorm in het Wertheimpark enkele negatieve effecten heeft, waaronder de door de gebruikers gevreesde sfeerverandering. Dit betekent in dot stadium nog niet dat het Wertheimpark als locatie definitief afvalt, maar is wel een erkenning van het feit dat er een verkeerde start is gemaakt.

In een nog altijd kritische maar verder constructieve sfeer werden de rapportages besproken en met name gevraagd naar de conclusies die daaruit getrokken konden en moesten worden voor het geplande vervolgtraject. Is er voor het Holocaustmonument in deze vorm een alternatieve locatie? Gaat daarbij de voorkeur uit naar een plaats in de openbare ruimte of niet? Moet dat een locatie zijn in Amsterdam of kan het ook daar buiten zijn? Is er een aangepast of alternatief denkbaar en wie heeft of houdt daarbij het initiatief en faciliteert dit?

De herstart is gemaakt. Ter vergadering werden nog andere alternatieve locaties, ontwerpen en ideeën aangedragen. De voorkeur van de burgemeester ging uit naar een locatie in Amsterdam. Hij bracht zelf het ontwerp in van een bladerboek, dat hij in Berlijn had gezien. In ieder geval was en werd er deze avond een hoofdstuk afgesloten en een blad omslagen. Er is verslag gemaakt van deze bijeenkomst.

Stadsdeel Centrum weigert onttrekkingsvergunning De Wittenberg voor Short Stay

De Evangelisch-Lutherse Diaconie wil in het voormalige verpleeghuis De Wittenberg op de hoek Nieuwe Kerkstraat/ Nieuwe Keizergracht een short-stay-voorziening maken en had daarom op 13 augustus bij stadsdeel Centrum een vergunning aangevraagd om het te mogen onttrekken als woonruimte.
Het Plantage Weesperbuurtoverleg had in zijn zienswijze van 10 september ernstige bezwaren ingebracht bij het stadsdeel omdat er al zeer veel short stay en hotels in de directe omgeving zijn en omdat er behoefte is aan ouderenhuisvesting. Bewoner F. Hardonk diende een gedegen juridische onderbouwde zienswijze in met een pleidooi voor een woonbestemming.
Op 20 oktober heeft stadsdeel Centrum aan de Evangelisch Lutherse Diaconie laten weten dat de onttrekkingsvergunning wordt geweigerd omdat een niet-woonvoorziening groter dan 500 m2 niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan, omdat er al voldoende short stay in Amsterdam is en omdat woonruimte zeer schaars is.
De zeer uitvoerige motivatie van het stadsdeel is op zoveel argumenten gebaseerd – historisch, juridisch en bestuurlijk - dat de door de Diaconie voorgenomen juridische procedure daarover behandeld zal worden door een meervoudige kamer van de rechtbank. 

12 november 17:30 u Toelichting plannen Sjoa Museum Pl. Middenlaan 27

12 november 17:30 u Toelichting plannen Sjoa Museum Pl. Middenlaan 27

De directie van de Hollandsche Schouwburg nodigt  de buurtbewoners in de Plantagebuurt uit voor een toelichting op de plannen rondom het Nationaal Sjoa Museum. Zoals bekend streeft de Hollandsche Schouwburg ernaar om in de voormalige Hervormde Kweekschool/IVKO dit nieuwe museum te vestigen. De plannen voor de eerste fase van dit project zijn nu zo ver uitgewerkt dat we ze kunnen realiseren en daarom laten we ze graag aan de buurtbewoners zien. De bijeenkomst vindt plaats in het genoemde gebouw, Plantage Middenlaan 27, op donderdag 12 november 2015, tussen 17.30-19.00 uur. Met een kopje koffie maken we graag nader kennis met de buurt, vertellen we u graag over onze plannen en bent u in de gelegenheid om vragen te stellen.

Kattenburg werkt aan verduurzaming

Het Buurtplatform Kattenburg / Marineterrein streeft naar een energiezuiniger eiland. Een aantal bewoners heeft zich op 23 september uitgesproken voor zonnepanelen op de daken van de woonblokken; de Vereniging van Eigenaren (VvE) is nu aan zet. Bekeken wordt of het technisch haalbaar is, of het dak nog de nodige jaren meegaat. De daken van de 400 studentenkamers worden in dit onderzoek betrokken.
De VvE heeft al een succesje geboekt: door overal LED-verlichting aan te brengen op de gaanderijen is de energierekening al teruggelopen.

Het Buurtplatform Kattenburg/Marineterrein heeft als ambitie om een coöperatie Energie Kattenburg  op te richten waarin ook verdere maatregelen kunnen worden ondergebracht, zoals groene daken, windenergie.
Studenten landschapsarchitectuur van de Universiteit Wageningen gaan vanaf november tot januari onderzoek doen naar mogelijk maatregelen die verdere verduurzaming mogelijk maken.
Het Stadsdeel Centrum ondersteunt de ambitie van bewoners en gaat zich inzetten voor verdere verduurzaming van de Oostelijk Eilanden.

Nieuwe Athenaeum boekwinkel Roetersstraat

n april 2014 sloot de studieboekenwinkel Studystore  op de hoek Roertersstraat-Sarhatistraat wegens reorganisatie. De enige boekwinkel in postcodegebied 1012 die toen overbleef was LibrerIa Bonardi, de Italiaanse boekwinkel aan het Entrepotdok 26.

Sinds kort is er nu weer een nieuwe boekhandel teruggekomen in de Roetersstraat 41, hoek Sarphatistraat, een vestiging van Athenaeum. Het is inde eerste plaats een verkooppunt van studieboeken voor UvA-studenten, maar er is ook een ruime selectie te vinden van literatuur, non-fictie, kookboeken, boeken over design, tijdschriften en kranten. 

Net als in de andere vestigingen wil Athenaeum  in de nieuwe winkel ruimte bieden aan lezingen, boekpresentaties en andere evenementen. Athenaeum streeft ernaar om er  een levendige huiskamer voor het Roeterseiland en de buurt van te maken, met repro en op korte termijn ook horeca en een designstudio, en een plek waar uitgevers en docenten elkaar kunnen ontmoeten.

Openingstijden: op werkdagen van 10:00 - 18:00 uur en zaterdags van 11:00 - 17:00 uur.

Nieuws van het Marineterrein

De bouw van de tijdelijke fiets-/voetgangersbrug over de Dijksgracht is begonnen en zal waarschijnlijk eind november klaar zijn. In december draagt Defensie delen van het terrein over, waardoor de brug ook publiek toegankelijk wordt. Lees meer in de Nieuwsbrief Marineterrein. Rechts op de pagina kunt u zich abonneren op de Nieuwsbrief.

Een andere intereessante nieuwsbron over het Marineterrein is het Blog http://marineterrein.blogspot.nl/. Dit blog meldt over de brug Dijksgracht dat de veronderstelde tijdwinst van 3 minuten tussen Oostelijke Eilanden en CS verloren gaat omdat de gemeente de fietsbrug over de Oostertoegang gaat afsluiten, zodat fietsers vanaf het Oosterdokseiland via de Odebrug en de Prins Hendrikkade naar de rijwielstalling van het CS moeten rijden. 

Meer ruimte voor schoolplein BOE-school

De Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum vergaderde op 6 oktober over het herinrichtingsplan rond de nieuwbouw Katharina, op de kop van de Czaar Peterstraat en het aansluitend deel van het Funenpark. Er is vanaf juli massaal door ouders van de BOE-school geprotesteerd tegen de verkleining van het speelterrein van de BOE-school. Het was bij het stadsdeel niet bekend dat de BOE-school 501 leerlingen telt; er was uitgegaan van 270. Het Dagelijks Bestuur stelt nu voor om het speelterrein uit te breiden en via een bestemmingsplanwijziging dubbelgebruik van de speeltuin mogelijk te maken voor kinderen vanaf groep 4. Bewoners van het Funenpark maakten gebruik van de inspraak in de Bestuurscommissie om duidelijk te maken dat ze dan teveel overlast zouden ondervinden en dat helemaal niet duidelijk is hoeveel dichterbij het schoolplein komt. De uitkomst is dat het plan wordt aangenomen met de intentie om het schoolplein te vergroten en dubbelgebruik van de speeltuin mogelijk te maken, maar dat ruimte wordt geboden aan de directie van de BOE-school om met omwonenden en de ontwerper van het park het gesprek aan te gaan over de preciese inrichting en het gebruik in het kader van de procedure over de bestemmingsplanwijziging. Ook was er brede steun voor het voorstel van GroenLinks om uit te gaan van een 2-richtingfietspad aan de huizenkant van de Cruquiuskade. Lees hier de vergaderstukken onder agendapunt 4.

Concept Gebiedsplan 2016 Centrum-Oost: commentaar en inspraak mogelijk

Het concept-Gebiedsplan 2016 voor deelgebied Oost van stadsdeel Centrum bevat de prioriteiten voor transformaties zoals van het Marineterrein,  het Zeeburgerpad, het Roeterseiland en de Dijksgracht, de prioriteiten bij de aanpak van de openbare ruimte met o.a. herprofilering Eilandenboulevard en Weesperplein en omgeving, het beleid inzake hotels en short-stay en het sociaal en welzijnsbeleid. Lees hier het Gebiedsplan.

Bij het opstellen van het gebiedsplan is gebruik gemaakt van de inbreng vanuit de buurtgesprekken en de buurtenquête. Er is ook een paragraaf opgenomen over bewonerswensen die niet gehonoreerd zijn en de reden daarvoor. 
U kunt t/m 11 oktober per e-mail reageren naar r.bodrij@amsterdam.nl als u vindt dat onderwerpen vergeten zijn  of op een andere manier aandacht verdienen.
Op 3 november is de eerste bespreking in de het Algemeen Bestuur (AB) van de Bestuurscommissie. U kunt u  t/m 2 november 16:00 per e-mail aanmelden bij bestuursondersteuning.SDC@amsterdam.nl om daar in te spreken. Op 17 november bespreekt het AB moties en amendementen en op 1 december neemt het AB besluiten over de gebiedsplannen.

Buurtprotest tegen plan verplaatsing Artis-tramhalte ten koste van vijf bomen

De Plantage Weesperbuurt Vereniging heeft een zienswijze d.d. 24 september 2015 ingediend met bezwaren tegen het plan om de tramhalte bij Artis stad uit te verleggen naar de andere kant van het kruispunt Plantage Middenlaan - Plantage Kerklaan. De verplaatsing zou nodig zijn om snelheidswinst voor lijn 9 te bereiken en omdat de bestaande halte te smal en te onveilig zou zijn. De Plantage Weesperbuurt Vereniging herkent de problemen waarvoor dit een oplossing zou moeten vormen niet. De tijdwinst is minimaal en kan ook met andere middelen worden bereikt. De onveiligheid is bij de buurt niet bekend en onderbouwing in de vorm van  ongevalcijfers ontbreekt.  Lees hier het plan van de gemeente en hier de zienswijze van de buurtvereniging.

Diorama 17e eeuws Kattenburg in aanbouw. Modelbouwers gezocht.

Dirk Wuyts wil de scheepswerf op Kattenburg uit de 17e eeuw op een schaal van 1:87 nabouwen met als voorbeeld de prent hiernaast. Het houdt in de modelbouw van negen grote driemasters,  's Lands Zeemagazijn (het huidige Schaapvaartmuseum, zes pakhuizen, een smidse, karren en kooplui. Hiervoor zoekt hij hulp van modelbouwers. Het project moet in maart 2017 klaar zijn, want de opzet van het hele gebeuren is de herdenking van Nicolaes Witsen, burgemeester van Amsterdam en schrijver van het boek 'Al oude en hedendaagse scheepsbouw en bestier'. 1641-1717. Lees meer en meld je aan via www.modelbouwforum.nl/threads/2017-dio.206364/  

Plantage Weesperbuurtoverleg dient bezwaren in tegen short-stay vergunningen De Wittenberg

Het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 23 september een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de Aanvraag voor een woningonttrekkingsvergunning voor De Wittenberg d.d. 2-9-2015. Het gaat hier om het onttrekken van een woonfunctie ten behoeve van 116 'short-stay' appartementen voor het voormalige verpleeghuis De Wittenberg, gelegen op de hoek Nieuwe Kerkstraat 159/ Nieuwe Keizersgracht. Eigenaar is de Evangelisch Lutherse Diaconie. Het quotum van 450 short-stay appartementen voor het Centrum is allang overschreden. Het PWO roept op om het gebouw te behouden voor ouderenhuisvesting. Lees hier de zienswijze

Tegelijkertijd heeft het PWO samen met de Plantage Weesperbuurtvereniging een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor de verbouw van De Wittenberg omdat hier  sprake is van omzetting naar een bedrijfsfunctie. En dat is in strijd met het bestemmingsplan Oostelijke Binnenstad. De aanvraag is bovendien onvolledig omdat een aantal noodzakelijke bijlagen en ook de sloopvergunning ontbreekt. Lees hier de zienswijze.

Onderzoek naar vijftien locaties voor het Holocaust Namenmonument

Onderzoek naar vijftien locaties voor het Holocaust Namenmonument

Het College van B&W heeft op 24 september een persbericht doen uitgaan 'Zorgvudlige procedure voor keuze Namenwand'. De keuze verloopt in twee fasen. Eerst gaat de gemeenteraad beoordelingscriteria en wegingsfactoren vaststellen, alsmede de lijst met locaties. Er kunnen nog locaties worden toegevoegd. In de tweede fase worden de locaties gewogen en maakt de gemeenteraad een keuze.

B&W steunen de realisatie van een Namenmonument ten volle, maar erkennen ook dat er een verkeerde start is gemaakt met de aanwijzing van het Wertheimpark als locatie. In het rapport "Studie effecten Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark Amsterdam'van Royal Haskoning worden de mogelijke effecten behandeld, waaronder ook de negatieve effecten in de vorm van de door gebruikers gevreesde sfeerverandering. Maar de locatie valt nog niet af.

In een tweede rapport 'Vooronderzoek Locatiekeuze Holocaust Namenmonument in Amsterdam' worden vijftien locaties in beeld gebracht. Naast het Wertheimpark onder meer het Amsterdamse Bos, Amstelpark, Beatrixpark, Mr. Visserplein, het stadhuis en de Hollandse Schouwburg.

Groenstrook Entrepotdok/Plantage Kerklaan gered; parkeergarage op de lange baan geschoven

De omwonenden van Artis waren erg geschrokken van plannen van Artis om de groenstrook langs het Entrepotdok en de Plantage Kerklaan geheel te kappen ten behoeve van een weg voor het bouwverkeer naar het nieuw te bouwen Olifantenverblijf, dat deels op en deels achter het parkeerterrein gebouwd wordt.  Ze hebben zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor behoud van het resterende groen. Aanvankelijk kregen ze met een verzoek om met Artis te praten geen gehoor. De bewoners benaderden vervolgens de Bestuurscommissie Centrum, de Gemeenteraad, de buurtvereniging en de Raad van Toezicht van Artis. 

Tot verrassing van de bewoners stond vandaag Artisdirecteur Haig Balian bij hen voor de deur.. In het gesprek dat volgde maakte hij duidelijk dat dat de groenstrook langs de kade en langs de Plantage Kerklaan niet wordt aangetast en dat de plannen voor de aanleg van de parkeergarage op de lange baan geschoven worden. Artis heeft er geen geld voor..

 

Plan Touwbaanpark Oostenburg klaar voor inspraak

Op 15 september beslist de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum of het plan voor het Touwbaanpark op Oostenburg vrijgegeven kan worden voor inspraak.  Het plan beslaat het gebied tussen de bebouwing van het Wienerterrein en Oud-Oostenburg. Het is de bedoeling dat het plan van 18 september t/m 30 oktober ter inzage ligt. Op 8 oktober is er een inspraakavond, locatie nog onbekend.

Lees hier het complete plan.

Septembernummer Buurtkrant 1018 is verschenen

In het septembernummer van Buurtkrant 1018 vindt u onder meer:

  • Interview met Margriet Kotek over de Portugese Synagoge
  • Afscheid directeur Siebe Hentzepeter van de BOE-school
  • Stadsdorp over het levenstestament
  • Het Letterenhuis, voormalige Kweekschool Nieuwe Kerkstraat/Nieuwe Prinsengracht
  • Vincent van Gogh woonde in 1877 op het Marineterrein
  • De varianten voor herinrichting van de Eilandenboulevard
  • Programma Patatatoe 12 september 2015
  • De plannen voor een Sjoa Museum in de Plantage Middenlaan
  • Verslag van de zomertentoonstelling in de SOOP.

Lees hier het complete septembernummer

Groene Plantage Middenlaan is groot succes

Hans van Lissum heeft in Het Parool van 25 augustus een razend enthousiast artikel geschreven over de herinrichting van de Plantage Middenlaan tussen Hortus en Wertheimplantsoen. Hij schrijft: Het beton waarin de tramrails in het midden eens lagen verzonken is vervangen door een reep kakelfris groen; een oplossing die aan populariteit zou moeten winnen in de stad. (…) Het geeft een stuk straat waar je eerst nooit naar keek met simpele middelen een vriendelijkheid die een mens goed doet. Het is al met al een elegante entree voor de Plantagebuurt geworden, die een jaar geleden toch al nieuw elan kreeg door het nieuwe Artisplein.

Pension Homeland: nieuw op het Marineterrein

In de voormalige officiersmess  op de Voorwerf van het Marineterrein is reen nieuw café-terras annex restaurant  geopend: pension Homeland. Het ligt schitterend aan het groen en aan het water. Behalve een restaurant, een groot terras aan het water en n een restaurant is er ook een poolkamer, een televisiekamer en een vergaderruimte/feestzaal. Tot 10 september is dit geopend van 11:00 - 23:00 uur. Met ingang van 10 september kunnen er ook 31 hotelkamers geboekt worden (prijzen € 120 - 240). Zie www.pensionhomeland.com

Schriftelijk inspraakreactie Eilandenoverleg op wegprofiel Eilandenboulevard is verzonden

De voornaamste punten van de schriftelijke inspraakreactie van het Eilandenoverleg zijn:
- Kies variant 1 wegprofiel met vrijliggend fietspad aan de waterzijde.
- Kies de variant Kattenburgerplein met één opstelvak minder, omdat dan plein en bomen behouden kunnen blijven.
- Behoud de stoplichten bij de Oosterkerk, want die zijn noodzakelijk voor de veiligheid.
- Neem een oversteek op voor fietsers en voetgangers bij de Oostenburgervoorstraat.

Lees hier de complete inspraakreactie (18 blz)