Tentjes Sibbelwoningen Hoogte Kadijk

Waarom al die tentjes bij de Sibbelwoningen?

De transformatie van de Sibbelwoningen tot wat woningcorporatie De Key de Parel van de Hoogte Kadijk noemt en waarvoor sommige bewoners 5 jaar hun huis uit zijn geweest, lijkt aan de buitenkant wel gelukt, maar de parel wil maar niet glanzen. Sinds de oplevering van de gerenoveerde woningen is er namelijk een grote overlast van vocht in het souterrain van de woningen. Er ontstonden grote vochtkringen op de woningscheidende muren, soms was sprake van zwarte schimmel tot een meter hoogte en de vochtmeter sloeg op tilt. Toen ook nog in de eerste winter hoofdwaterleidingen sprongen omdat ze niet geïsoleerd waren en het water bij de souterrains naar binnen liep, was voor de bewoners de maat vol. Zij dwongen een huurverlaging af opdat hun ongezonde woonsituatie ernstig werd genomen. Sindsdien is corporatie De Key met een voortdurende renovatie van de renovatie bezig is, waarbij verschillende oplossingen als dé oplossing gepresenteerd werden. Dit zijn ingrijpende maatregelen, waarbij het nauwelijks mogelijk is nog te kunnen wonen. Als eerste is de hele muur onder de voorramen van het souterrain aan de binnenkant weggebroken en opnieuw opgebouwd. De woonruimte, inclusief de badkamer,  werd daardoor een bouwplaats. Deze ingreep bleek niet voldoende en nieuwe oplossingen werden door De Key bedacht. Daarin hadden de bewoners weinig vertrouwen. Zij stelden De Key voor eerst proeven te doen in een intussen leeg gekomen woning. Na enig gemor over de tegenwerking van de bewoners werd dit geaccepteerd, zeker toen bleek dat een eerste experiment weer niet tot de oplossing leidde. Nu meent De Key  de oplossing gevonden te hebben. Dit betreft werk aan de buitengevel en werk in de woning. Om het eerste uit te voeren zijn de tentjes geplaatst, zodat droog gewerkt kan worden. Het afbikken van stucwerk zal de straat enige tijd horen. Wat betreft verbeteringen aan de binnenmuren moeten de bewoners nog afwachten welke consequenties dit zal hebben voor hun woonsituatie. Kortom: het lijkt een parel, maar van binnen ruiken de Sibbelwoningen vooralsnog vooral naar rotte vis. 

Eilandenoverleg maakt bezwaar tegen voorbarige stop culturele activiteiten Stichting Oosterkerk

De Stichting Oosterkerk heeft van stadsdeel Centrum te horen gekregen dat ze per 1 februari 2015 haar activiteiten in de Oosterkerk moet beeindigen. Het stadsdeel is in onderhandeling met Stadsherstel NV om het eigendom van de Oosterkerk over te dragen. Er is echter nog niets beslist en de ervaring leert dat het altijd langer duurt dan verwacht om tot een beslissing te komen. Ook kan het daarna nog maanden duren voordat verbouwingen en nieuwe activiteiten kunnen beginnen. Het Eilandenoverleg dringt er daarom via een adres aan de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum op aan om de Stichting Oosterkerk voorlopig nog minstens een half jaar in de gelegenheid te stellen om culturele activiteiten te programmeren. Lees hier het adres aan de Bestuurscommissie.

Ontwerp-bestemmingsplan Oostenburg-Noord (met hoge torens) klaar voor tervisielegging

Plankaart ontwerpbestemmingsplan Stadswerf Oostenburg december 2014

Plankaart ontwerpbestemmingsplan Stadswerf Oostenburg december 2014

Op 6 januari 2015 beslist de Bestuurscommissie van Amsterdam-Centrum of het Ontwerp-bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg ter visie gelegd kan worden. Alle stukken, tijdstip en plaats van behandeling zijn te vinden op de website van stadsdeel Centrum

Omdat de nieuwe planversie pas vlak voor Kerstmis bekend is gemaakt, heeft de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg nog geen gelegenheid gehad om het omvangrijke plan - alleen al de Toelichting telt 136 bladzijden - te bestuderen en erover te vergaderen. De Buurtwerkgroep heeft wel een korte, voorlopige reactie gestuurd naar de Bestuurscommissie om de leden te informeren wat er met enkele hoofdpunten uit de inspraakreactie van de Buurtwerkgroep van april 2014 gedaan is in deze nieuwe versie.

De buurtwerkgroep is geschrokken van de toename van het aantal hoge gebouwen ten opzichte van de vorige planversie, die de Buurtwerkgroep toen al te hoog vond. Er zijn nu zes torens voorzien langs de spoorbaan en de Wittenburgervaart van 42-51 meter hoog (14-17 lagen),  terwijl ook de overige bebouwing voor een groot deel 26 meter hoog (ca. 8 lagen) mag worden. Lees hier de complete voorlopige reactie van de Buurtwerkgroep.

Zie voor meer informatie het dossier Oostenburg-Noord op deze website.

Parool-artikel over Langhouthallen Storkterrein Oostenburg

Op 22 december stond in het Parool een artikel over de Langhouthallen op het Storkterrein op Oostenburg. Het gebouw staat ook bekend als Theaterfabriek. Buurtbewoner Titus Dekker heeft ontdekt dat de hallen in 1931-1933 gebouwd zijn en een typisch voorbeeld zijn van de Nieuwe Zakelijkheid. Ze waren onherkenbaar in een modern jasje gestoken van metalen platen en daarom door de gemeente als naoorlogs ingeschat. Intussen heeft de Commissie Welstand en Monumenten geconcludeerd dat deze hallen monumentwaardig zijn, zowel vanwege de bouwperiode als vanwege de bijzondere staalconstructie met lichtdoorlaten plofdak, waardoor bij een explosie de muren blijven staan.

Een probleem is wel dat de eigenaar, woningcorporatie Stadgenoot, de woningen had willen slopen om er 150 nieuwbouwwoningen te bouwen. Het alternatief is nu om er een hotel in te vestigen. Volgens de gemeentelijke hotelloods is dat vanuit de hotelwereld grote belangstelling voor.

Lees hier het complete artikel.

Decembernummer Buurtkrant 1018

Het decembernummer van Buurtkrant 1018 is verschenen, met daarin onder meer:

Klik op de afbeelding voor het complete nummer

Klik op de afbeelding voor het complete nummer

  • Tentoonstelling 'Naar de boeren!' over hongerevacués in het Verzetsmuseum
  • Architect G.B. Salm, vormgever van de Plantage
  • De Czaar Peterstraat bruist weer!
  • In de SOOP is altijd wat te doen
  • Wat doet Burennetwerk?
  • Repair Café in de Witte Boei
  • Regels voor vakantieverhuur, short Stay en Bed & Breakfast
  • Karel Warmenhoven, het gezicht van 1018

Marine-terrein wordt start-uplocatie

Neelie Kroes gaat zich met tien medewerkers vestigen op het Marineterrein op Kattenburg om van daaruit vestiging van buitenlandse start-ups te promoten. Haar nieuwe platform StartupDelta moet een voedingsbodem bieden voor snelle groei van startende ondernemers. Zie bijgaand Parool-artikel van 8 december.

Heien Wienerterrein Oostenburg januari en februari vanaf 7 uur

In januari en februari gaat bouwbedrijf Heijmans heien op het Wienerterrein aan de Oostenburgervoorstraat van 7:00 tot 17:00 uur van maandag t/m vrijdag.

Heijmans heeft alleen de direct omwonenden hierover geïnformeerd.  Dat betekent dat veel bewoners van Oostenburg en Wittenburg die overlast zullen ondervinden, dit nog niet weten. 

De oplevering van de woningen wordt verwacht tussen maart/april 2016 (waterwoningen) en januari 2017 (straatwoningen). Informatie over de verkoop van de woningen is hier te vinden. De verkoop van de 28 appartementen in Blok A (vanaf € 175.000) aan de Oostenburgervoorstraat start binnenkort. 

Bestuurscommissie bespreekt raadsadres shortstay Wittenberg

Op 9 december bespreekt de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum het raadsadres van het Plantage-Weesperbuurtoverleg over de shortstayplannen voor De Wittenberg. Zie ons bericht van 27 oktober hierover. De bespreking vindt plaats in zaal 1.388 (Plaza) op de eerste verdieping van het Stadhuis. Er komt geen beeldverslag. Geplande aanvangstijd is 21:45 uur. Inspreken (max. 3 min.) is mogelijk tussen 20:45 en 21:30 uur na aanmelding uiterlijk maandag 8 december 16:00 uur via een e-mail naar bestuursondersteuning.sdc@amsterdam.nl  

Brief burgemeester over Namenmonument

Burgemeester van der Laan heeft op 3 november samen met stadsdeelvoorzitter Oranje een brief geschreven aan de deelnemers aan het overleg op 2 juli over het Holocaust Namenmonument. Daarin biedt hij het verslag van 2 juli aan en meldt dat het besluit over vestiging van het Namenmonument in het Wertheimpark nog niet genomen is. Op dit moment worden alle bezwaren onderzocht door met belanghebbenden te spreken "en te kijken naar mogelijke oplossingen voor bezwaren, uitdrukkelijk inclusief alternatieve locaties". Begin 2015 zullen de resultaten van dit onderzoek aan de deelnemers van het gesprek op 2 juli worden voorgelegd.

Zie voor meer informatie het Dossier Namenmonument op deze website.

Buurtspreekuur Plantage-Weesperbuurt is verhuisd

Het wekelijkse Buurtspreekuur Plantage-Weesperbuurt is verhuisd van het Crea Café naar Café Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22. Elke woensdag 11:00 - 12:00 uur kan iedereen  hier met vragen terecht over ontwikkelingen of problemen in de buurt, veiligheid en hulpvragen. Deelnemers: Plantage Weesperbuurt Vereniging, Stichting tussen Amstel en Weesper, Sociaal Wijkteam en de wijkagent. Info via Huis van de Buurt De Witte Boei, 020-6223879.

Initiatief buurtmoestuin kop Dijksgracht

Gewapend met gieters en schoffels, de eerste tuinpioniers van de toekomstige Shaffy’s tuin betraden op 26 oktober het leeggekomen IVV terrein op de Dijksgracht. Ramses Shaffy woonde in de jaren zeventig op een woonboot aan de Dijksgracht.

In afwachting van een nieuwe bestemming hebben bootbewoners van de Dijksgracht de gemeente benaderd met het plan om hier een tijdelijke tuin voor buurtbewoners op te zetten. Tot 31 december 2018 wordt er getuinierd in bakken, daarna besluit de gemeente opnieuw over de toekomst van het terrein. De hoop is dat de tijdelijke tuin zich in de komende 4 jaar als onmisbare buurtvoorziening zal bewijzen. De eerste tuinpioniers komen uit de Nieuwmarktbuurt, Oosterdokseiland en Kattenburg.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij joanne@shaffystuin.nl, meer informatie over plannen kop Dijksgracht op www.enwatkomterdan.nl en toekomstvisie shaffystuin op www.shaffystuin.nl

Novembernummer Buurtkrant 1018

Het novembernummer van Buurtkrant 1018 is verschenen, met daarin onder meer:

  • Een kijkje in de keuken van het Scheepvaartmuseum
  • Programma Sinterklaasintocht 16 november 
  • Meer studenten in de Roetersstraat
  • Windroos Wittenburgerplein
  • De bloednacht van Kattenburg - 5 juli 1911
  • Buurtorganisatie 1018 opgericht
  • Eilandenoverleg worstelt met bestuurders en ambtenaren
Klik op de afbeelding om het hele nummer te lezen

Klik op de afbeelding om het hele nummer te lezen

Raadsadres Holocaust Namenmonument

Spandoek Wertheimpark

Een aantal mensen van De vrienden van het Wertheimpark hebben besloten het uitstekende stuk van José Bolten over het Holocaust Namenmonument te zenden aan burgemeester Van der Laan en B&W. José Bolten komt na een uitvoerige historische analyse met de aanbeveling om het Namenmonument op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork te bouwen, waar zeer veel ruimte beschikbaar is.  

Bovendien is het stuk verzonden als Raadsadres naar de gemeenteraad, zodat de kwestie van het namenmonument en de aanbeveling op de agenda moet worden gezet en behandeld in de gemeenteraad binnen een termijn van 6 weken na ontvangst.

Bewonersoverleg Entrepotdok 18 oktober: kritiek op De Alliantie

25-7 Entrepotdok.png

Behalve over de wateroverlast in de boxen aan de Laagte Kadijk, kwam er kritiek op het onderhoud door De Alliantie. Teveel klachten worden doorgeschoven naar de VVE en na 26 jaar zijn sanitair en keukens aan vervanging toe. Het verhuurbeleid zou erop gericht moeten zijn dat ouderen en mensen met een medische indicatie zonder forse huurstijging naar een benedenwoning kunnen verhuizen. Bij woningruil bestaan daarvoor wettelijke dwangmiddelen via een zgn. in-de-plaatsstelling. De Alliantie wil in het Entrepotdok 212 van de 415 woningen bij nieuwe verhuring overhevelen naar de vrije sector (huren € 1200-1300). Alleen de tweekamerwoningen blijven in de sociale verhuur. 
Voor de zittende huurders houdt de Alliantie alleen voor huurders met eeninkomen van maximaal € 34.000 de sociale huurgrens aan als limiet voor de huurstijging. Alle anderen stijgen door tot de maximaal redelijke huurprijs op basis van woningwaarderingspunten en komen daarmee veelal in de vrije sector. Lees hier een uitgebreide samenvatting.

Verzet tegen Shortstay in De Wittenberg

Het Plantage-Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 22 oktober een adres geschreven aan de Bestuurscommissie Centrum. Tijdens een informatieavond op 15 oktober over de toekomst van het voormalige verpleeghuis De Wittenberg aan de Nieuwe Kerkstraat werd duidelijk dat de Evagelische Diaconie een akkoord had bereikt met een Engelse ontwikkelaar om het gebouw van binnen geheel te slopen en er 115 shortstay appartementen in te maken. Ook moeten er 25 parkeerplekken in de tuin komen. In het verleden was voorgespiegeld dat hier woningen voor ouderen zouden komen. Er komen ook al shortstay appartementen in gebouw Metropool in de Weesperstraat. De bewoners vinden dat nog meer shortstay geen positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van de buurt. Het PWO vraagt de Bestuurscommissie om dit tegen te houden en te onderzoeken of er geen ouderenwoningen kunnen komen. Lees hier het raadsadres.

Eilandenoverleg akkoord met monumentenstatus Langhouthallen

Langhouthallen Oostenburg.jpg

De Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord en het Eilandenoverleg hebben op 8 oktober een hoorzitting georganiseerd om voor- en tegenstanders van de monumentenstatus te horen. Daarna is besloten om een brief aan het stadsdeelbestuur te sturen om steun te betuigen voor de monumentenstatus, onder de voorwaarden dat elders niet extra hoog gebouwd wordt, dat de totale hotelcapaciteit beperkt wordt en dat geen vertraging optreedt in de planvorming. Er is interesse van een Amerikaanse hotelketen om zich in de hallen te  vestigen, met behoud van het monumentale karakter.

Wateroverlast Entrepotdok en huurbeleid

Wanneer het flink regent lopen de bergingen van de Entrepotdokwoningen aan de Laagte Kadijk onder water. De Alliantie en Waternet ruziën over de schuldvraag, maar ondertussen gebeurt er niet meer dan dat men komt dweilen. Ook de Sibbelhuisjes van De Key blijken wateroverlast te hebben. 

Van hoog naar laag.

Als bewoners om medische redenen een benedenwoning nodig hebben moeten ze binnen het complex kunnen verhuizen, zonder te worden geconfronteerd met een gigantische huurverhoging.

Het huurbeleid.

Huurders dreigen door de bovengrens van de sociale huur te schieten, o.a. vanwege monumententoeslag. Wat vinden we hiervan en wat kunnen we er tegen doen?

Deze punten zijn voor de Bewonerscommissie Entrepotdok aanleiding om een bewonersoverleg te houden op zaterdag 18 oktober 14:00 uur in café 25Seven, Entrepotdok 64.

Cuypersgenootschap vraagt monumentenstatus aan voor Langhouthallen op Oostenburg

Woningcorporatie Stadgenoot, eigenaar en ontwikkelaar van het voormalige Storkterrein op Oostenburg, wil de industriehal waarin de Theaterfabriek gevestigd was slopen en vervangen door een appartementencomplex. Volgens het Cuypersgenootschap zit achter de blikken omhulling van het gebouw een monumentale gevel en is ook de constructie het behouden waard. Een Amerikaanse hotelketen zou belangstelling hebben om een hotel in te bouwen in de hallen. Volgens Stadgenoot is rendabele exploitatie niet mogelijk en heeft geen enkele investeerder aantoonbare belangstelling getoond.