Weesperbuurt

Namenmonument wint Amsterdamse Architectuurprijs

Het Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat heeft dit jaar beslag gelegd op de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP), bijgenaamd de Gouden Aap. De vakjury, die moest kiezen uit 125 in het jaar 2021 opgeleverde projecten, noemt het Namenmonument ‘vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal, maar vanuit andere gezichtspunten terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen. Er is sprake van Architectuur met een grote A’.

Nieuw boek ‘Jong in de oorlog’ geeft indringend beeld van de Plantage-Weesperbuurt in oorlogstijd

De Plantage-Weesperbuurt was in de oorlog een bijzondere plek. Een joodse buurt waar heel veel is gebeurd. Hier stond de Hollandsche Schouwburg waarvandaan tienduizenden Joden zijn weggevoerd. Hier stonden de Joodse ziekenhuizen die werden leeggehaald. Artis herbergde onderduikers. En hier vond de aanslag op het Bevolkingsregister plaats. En nog veel meer.

Knowledge Mile mikt op Floating Park rondom Weesperstraat

De stichting Grachten van Smaragd wil samen met alle water- en walbewoners rondom de Knowledge Mile de daken van de woonboten in de grachten aan weerszijde van de Weesperstraat omtoveren tot een drijvend park. Met het idee voor zo’n bloemrijk Floating Park won de stichting onlangs een aanmoedigingsprijs van € 2500 die door de Knowledge Mile was uitgeloofd in het kader van de wedstrijd Voor en Door.

Gorillas zorgen in Weesperbuurt voor overlast

De opening van een vestiging van flitsbezorger Gorillas in een voormalige covid-testlocatie aan de Weesperstraat heeft bij bewoners van de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Kerkstraat voor onrust gezorgd. Vooral het feit dat de bezorgers de binnentuin achter het pand gebruiken als laad- en losplaats zorgt voor problemen omdat die ruimte grenst aan de slaapkamers van verschillende omwonenden.

Verder uitstel voor knip Weesperstraat

De kans dat de pilot met een knip op de Weesperstraat doorgaat, wordt steeds kleiner. Nadat de proef eerder al was uitgesteld tot 2023, heeft de gemeenteraad vorige week besloten dat er voordat van een pilot sprake kan zijn, eerst een volledig en wetenschappelijk verantwoord verkeers- en kentekenonderzoek op de Wibautas moet worden gehouden. Dat tijdrovende onderzoek moet bovendien plaatsvinden in normale verkeerstechnische omstandigheden. Dat betekent dat er pas mee kan worden begonnen nadat de Piet Heintunnel later dit jaar weer open is gegaan, mits corona tegen die tijd tot het verleden behoort.

Windturbine op dak UvA

De Universiteit van Amsterdam hoopt nog dit jaar op het dak van ‘De Brug’, het gebouw boven het water van de Nieuwe Achtergracht, een windturbine te kunnen plaatsen. Op veel andere gebouwen van het Roeterseilandcomplex wekt de UvA duurzame energie op met zonnepanelen, maar volgens projectmanager Frits Heinz levert een windturbine vanwege de harde wind op dit hoogste dak (46 meter) van het complex meer rendement op.

Bewonersorganisaties willen ook 30 km/u op de Weesperstraat

Amsterdammers voor Autoluw NU!, een collectief van ongeveer veertig bewonersorganisaties, wil dat in de hele stad een maximumsnelheid van 30 km/u gaat gelden. Eerder dit jaar maakte wethouder Egbert de Vries bekend van plan te zijn om de maximumsnelheid begin 2023 ‘op zoveel mogelijk wegen in de stad’ te verlagen naar maximaal 30km/u. De organisaties vinden dit niet ver genoeg gaan en roepen bewoners via hun website www.autoluw.nu op om hun stem te laten horen.

Koning onthult het Namenmonument

Door het leggen van een steen zal koning Willem Alexander op zondagmiddag 19 september officieel het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat onthullen. De ceremoniële handeling van de koning in aanwezigheid van enkele overlevenden van de holocaust vormt het sluitstuk van een uitsluitend voor een beperkte groep genodigden toegankelijk programma. De NOS zendt de onthulling live uit.

Weesperstraat bij Namenmonument blijvend smaller

De tijdelijke versmalling van de Weesperstraat in verband met de bouw van het Holocaust Nemenmonument wordt definitief. Dat heeft wethouder Egbert de Vries de gemeenteraad op 6 juli meegedeeld. Tussen Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht zal de straat in de richting van het Weesperplein voortaan nog maar één rijbaan tellen. Daardoor komt tussen de straat en het monument meer ruimte voor voetgangers en voor groen.

33 kanshebbers voor Centrum Begroot 2021

Een voorstel van het Huis van Verbinding in de Oosterkerk voor financiële ondersteuning van de talloze buurtgerichte projecten in en om de kerk is in de jaarlijkse subsidieronde Centrum Begroot door 153 bewoners van Amsterdam Centrum ondersteund. Ook 32 andere voorstellen kregen voldoende ‘likes’ om door te gaan naar de volgende ronde, waarin een bedrag van in totaal 300.000 euro op de winnaars ligt te wachten.

Meedenken over visie oostelijke binnenstad / van IJtunnel tot Rhijnspoorplein.

De gemeente heeft twee bijeenkomsten gepland om bewoners mee te laten denken met veranderingen in de toekomst aan de Weesperstraat/Valkenburgerstaat. De bijeenkomsten zijn gepland op woensdag 16 juni en op dinsdag 22 juni , van 19.00 tot 20.30.

De vraag wordt gesteld in het kader van de ontwikkeling van de stedenbouwkundige visie oostelijke binnenstad. Al lange tijd wordt gesproken over het feit dat men bezig is met het opstellen van deze stedenbouwkundige visie. De planning was, zo werd eerder meegedeeld, dat de nota in het najaar van 2021 zou verschijnen, en dat bewoners in de loop van het ontwikkelingsproces betrokken zouden worden.

Van Grijs naar Groen

Tot 10 juli staat op het Jonas Daniël Meijerplein de fysieke installatie ‘Van Grijs Naar Groen’, over het verleden, heden en de toekomst van de Wibaut-as. Gratis te bezoeken. Daarnaast is er een podcast gemaakt met stemmen van buurtbewoners, studenten, ondernemers en ambtenaren etc.
Iedere bezoeker kan ook zelf ideeën voor de toekomst van de Knowlegde Mile indienen

Meepraten over het Hortusplantsoen

Op donderdag 3 juni wordt het definitieve ontwerp voor de vergroening van het Hortusplantsoen aan bewoners en ondernemers uit de omgeving gepresenteerd. Dit nu nog vrij kale plantsoentje achter de Hortus moet in het kader van de vergroening van de Knowledge Mile een facelift krijgen. Eerder dit jaar was commotie ontstaan omdat de projectorganisatie voor dat doel een plan had gepresenteerd zonder daarover met de buurt te overleggen. In dat plan waren struiken, heesters en gezellige bankjes voorzien, maar volgens verschillende bewoners zouden die elementen een ongewenste aantrekkingskracht uitoefenen op zwervers en junks.

Presentatie van de krant Het Perspectief

n aantal bewoners en bewonersgroepen rondom de Wibautas heeft de eerste editie uitgebracht van de krant ‘Het Perspectief voor een blije buurt’. De initiatiefnemers zetten zich in voor een leefbare en gezonde buurt, met minder verkeer en minder vervuiling. Eind mei wordt de krant bij bewoners rond de Weesperstraat en Valkenburgerstraat in de bus gedaan.

Knip Weesperstraat wordt uitgesteld

De proef met een knip op de Weesperstraat wordt tot nader order uitgesteld. Dat heeft de gemeente Amsterdam begin februari besloten. Het lag in de bedoeling om de straat tussen 15 maart en 26 april ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht af te sluiten om zo te kunnen beoordelen wat voor effect een dergelijke maatregel zou hebben op de routekeuze van automobilisten.