Weesperbuurt

Plantage Weesperbuurt Overleg presenteert wensenlijst aan stadsdeel Centrum

Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) heeft op 18 november zijn wensenlijst aangeboden aan het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum. Op 19 november heeft het PWO aan de Stadsdeelcommissie Centrum gevraagd om het DB te adviseren om voortaan elk jaar de gelegenheid te bieden om met een wensenlijst te komen op een dusdanig moment dat deze wensen nog van invloed kunnen zijn op begroting en beleid. Eerder heeft het Eilandenoverleg per brief een gelijkluidend verzoek ingediend.

De achtergrond hiervan is dat het jaarlijkse Gebiedsplan Centrum-Oost door het terugbrengen tot zes focusprojecten dusdanig uitgekleed is, dat dit als kapstok voor het inbrengen van bewonerswensen niet geschikt meer is.

Enkele punten uit de wensenlijst van het PWO:

  • Opknapbeurt voor de fietspaden langs de Plantage Middenlaan

  • Maatregelen tegengaan drugsgebruik, drugsoverlast en alcoholgebruik in de openbare ruimte

  • Plaatsen van zelfpersende afvalbakken

  • Plaatsing van openbare toiletten

  • Faciliteren buurtspreekuur

  • Inzet buurtconcierge

Lees hier de complete wensenlijst van het PWO.

Nog meer gratis bezems

Bewoners en ondernemers in stadsdeel Centrum kunnen weer een gratis bezem ophalen. De uitgiftepunten in 1018 zijn:

  • De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201

  • UvA, REC gebouw A, rode service balie, Nieuwe Achtergracht 166

  • SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124

  • Carré (achterzijde), Onbekendegracht 2-4

  • Gemeentekantoor, Voormalige Stadstimmertuin 4

  • Oracle, Nieuwevaart 5

De actie 'Voor een schone buurt' ging eind september van start met duizend bezems. De bezem-actie is een initiatief van bewoner Michel van Wijk, die een plan indiende en budget kreeg van de stadsdeelcommissie. De vraag was groter dan verwacht: half oktober waren alle bezems op. Daarom is er een nieuwe voorraad besteld, die inmiddels klaar staat bij de uitgiftepunten. Met de bezems kunnen bewoners en ondernemers hun eigen stoepje schoonvegen. Per persoon wordt één bezem afgegeven. Aan de ontvangst van een bezem zit geen verplichting vast.

Uitkomsten Buurtenquete 2019 Centrum Oost

1079 bewoners en 140 ondernemers hebben de buurtenquete Centrum-Oost van het stadsdeel ingevuld. Daarvan 114 bewoners van de Oostelijke Eilanden, 78 van de Kadijken, 116 van de Plantagebuurt en 119 van de Weesperbuurt. De meeste respondenten zijn geworven via de Facebookcampagne (873) en een mailing van het stadsdeel (457). Relatief veel hoger opgeleiden, 50-65-jarigen, en mensen van Nederlandse herkomst doen mee..

De tevredenheid met de eigen buurt is nergens zo hoog als op de Oostelijke Eilanden: rapportcijfer 7,6. Voor Weesperbuurt/Plantage is dat niet veel minder: 7,5, maar de verwachting voor de toekomstige ontwikkeling is daar minder positief: 6,4. Het meest verbeterd: heringerichte straten (Sarphatistraat, Amstel-oostzijde, Eilandenboulevard) en verkeersoverlast.. Op de Oostelijke Eilanden wordt ook ’groen’ veel genoemd. Toch wordt verkeersoverlast het meest genoemd als probleem dat de gemeente als eerste zou moeten aanpakken. De Weesperstraat en de Kattenburgerstraat springen eruit.
Het veiligheidsgevoel scoort hoog in onze buurten en is het laagst in de grachtengordel-zuid.. Op de Oostelijke Eilanden heeft 69 % minstens één van de extra veiligheidsmaatregelen na de schietpartijene opgemerkt, met name het cameratoezicht en de straatcoaches. Volgens 22 % hebben de maatregelen geen effect, volgens 20 % wel en volgens 51 % enigszins.
Overlast is er in de Weesperbuurt/Plantage meer dan op de Oostelijke Eilanden. In beide gebieden scoren bouwoverlast, (feest)botenoverlast en geparkeerde fietsen/scooters het hoogst.

In de Weesperbuurt/Plantage ervaart 59 % overlast van verhuur van woningen aan toeristen en op de Oostelijke Eilanden/Kadijken 43 %. Andere belangrijke bronnen van overlast zijn zwerfafval en verkeerd aangeboden afval. Van de ondernemers is een meerderheid bereid om samen één inzamelaar te kiezen voor hun bedrijfsafval.

Op de vraag of men een Leefstraat leuk vindt (maximaal 30 dagen geen autoparkeren, maar ander gebruik) antwoordt een derde positief en voor een ander derde hangt het af van de activiteiten.

In de Plantage en Weesperbuurt antwoordt 70 % positief op de vraag of zij de maximumsnelheid op de Plantage Middenlaan en de Roetersstraat willen verlagen naar 30 km/u en 78 % is voor meer groen door middel van opheffen van parkeerplaatsen en invoering eenrichtingverkeer.
In heel Centrum Oost zijn veel klachten over te weinig loopruimte bij terrassen; op de Oostelijke Eilanden het minst.

Van de bewoners van de Oostelijke Eilanden zegt 29 % behoefte te hebben aan een plek voor buurtactiviteiten zoals een buurtkamer, bibliotheek, expositieruimte of andere publieke ruimte.

Op de Oostelijke Eilanden wil 43 % meedenken over ontwikkelingen in de buurt en in de Plantage/Weesperbuurt 57 %. In onze beide buurten wordt Buurtkrant 1018 door 63 % van de bewoners gelezen.

Het aandeel bewoners met verhuisplannen is in onze beide buurten relatief laag, ca. 15 %. Leeftijd, drukte/overlast en veranderde gezinssamenstelling zijn de voornaamste verhuisredenen.

Lees hier het volledige enqueteverslag Centrum Oost

Omleiding fietsverkeer Weesperstraat wegens bouw Namenmonument leidt tot klachten

Op 31 oktober organiseerde de gemeente een informatieavond over de omleidng voor fietsers en voetgangers tijdens de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Fietspad en trottoir voor het bouwterrein worden afgesloten. Twee jaar lang wordt al het fietsverkeer op de Weesperstraat van west naar oost omgeleid over Nieuwe Herengracht oneven zijde, Amstel en Nieuwe Keizersgracht even zijde. Voetgangers moeten twee keer de Weesperstraat oversteken.

Bewoners zijn bang dat dit tot gevaarlijke situaties gaat leiden.:

  • De Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht. Dit zijn beiden smalle grachten, waar als er een auto staat fietsers al uitwijken naar het zeer smalle trottoir. Op deze grachten staan dagelijks vrachtwagens langere tijd te lossen voor bijvoorbeeld de hotels of bedrijven zoals een wijnimporteur.

  • Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht en op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Keizersgracht kruisen fietsers twee keer doorgaande fietsers over de Amstel.
    De Amstel oneven zijde is een belangrijke fietsroute voor Amsterdam.

  • Het flatgebouw op de Weesperstraat. Fietsers die niet willen omfietsen zullen hier tegen het verkeer in gaan fietsen.

  • Voetgangers zullen in dde verleiding komen om over de rijbaan te lopen.

Als alternatief hebben bewoners voorgesteld om één rijbaan voor het autoverkeer vrij te maken voor fietsers en voietgangers.

Agenda SOOP t/m 7 mei 2020

DE SOOP IS TOT 1 APRIL GESLOTEN.

ALLE ONDERSTAANDE BIJEENKOMSTEN GAAN DUS NIET DOOR

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

De expositie “Reisverhalen uit Griekenland ” van Ria Schimmelpenninck is nog te zien t/m 1 april.

Donderdag 26 maart 16:30 u: Lezing Fleur Crusius, directeur van Desmet over de geschiedenis van dit bedrijf. In samenwerking met Vrienden van de Plantage.Aansluitend om 17:30 uur Buurtontmoetingen.

Donderdag 2 april 16:30 u : Vernissage expositie ‘It’s all about colour’ van Mariamnne Pruimboom. Muzikale beleiding door Hein Heijnen op piano.

Vrijdag 3 april 19:00-22:00 u: Jazz in de SOOP

Donderdag 9 april 16:30 u SOOP-salon. Hobo- en pianoduo Maud Sauer een Monique Copper spelen muziek van o.a. Hindemith, Kurtag, Poulenc, Mesiaen en Handel.

Zondag 19 april 18:00 u: Vrijwilligers maken een maaltijd voor 15 personen. Kosten € 10 incl. koffie/thee. Aanmelden vanaf een week tevoren op het mededelingenbord naast de bar.

Zondag 26 april 14:00 u: SOOP-Cinema. The Blues Brothers. Toegang € 4.

Donderdag 30 april 16:30 u: Documentairemaker en buurtbewoner Anita Mizrahi vertoont en becommentarieert haar film ‘OPERA PIETJE”. De film vertelt over het leven van PIET BOS, een Jordanese marktkoopman, die vanaf zijn achtste levensjaar tot vandaag de dag met opera bezig is. Als inspirator, stimulator, organisator en verzamelaar.

Donderdag 7 mei 16:30 u: SOOP-salon met optredens van eigen SOOP-talent. Vanaf april kan je je aanmelden om mee te doen.. Pianiste Joke Muller speelt werk van o.a. Clara Schumann en Felix Mendelssohn.

Elke woensdag en vrijfdag 13:30-17:30 u Bridge spelen.

Elke tweede en vierde vrijgdag van de maand vanaf 14:30 u spelletjesinloop.

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Pilot Weesperstraat autoluw en Kattenburgerstraat drukker in Agenda Autoluw

De gemeente Amsterdam heeft op 2 oktober de langverwachte concept-Agenda Autoluw gepubliceerd.

Maatregel 12 is een pilot van een of meer aaneengesloten weken voor een knip in de Weesperstraat voor autoverkeer om doorgaand autoverkeer door de stad tegen te gaan. Maar eerst komt er een nieuw kentekenonderzoek en wordt overleg gevoerd met bewoners en ondernemers.

Maatregel 15 is gericht op verbetering van de fietsroute van Geldersekade naar het toekomstihge Pontplein aan de De Ruyterkade. De Kattenburgerstraat zal 30 % drukker worden doordat eenrichtingverkeer wordt ingevoerd op de Oostertoegang in noordelijke richting. Autoverkeer vanaf de Geldersekade wordt gewiongen rechtsaf de Prins Hendrikkade op te gaan. Dit betekent dat het doorgaand autoverkeer van de De Ruitertunnel richting IJtunnel via de Piet Heinkade en de Kattenburgerstraat zal moeten rijden.. Citaat van blz. 47: “Op de Kattenburgerstraat nemen we maatregelen om de effecten van het extra verkeer op de lchtkwaliteit en het geluid te beperken. We gaan de straat zo inrichten dat deze minder uitnodigt tot te hard rijden. We denken daarbij aan het substantieel opschuiven van de rijbaan weg van de gevels richting het Marineterrein en het verlagen en versmallen van de rijbaan. Bij deze herinrichting zetten we in op het versterken van het groene karakter van de straat. Ook kiezen we voor verbetering van de fiets- en voetpaden, onder andere door het aanleggen van een tweerichtingenfietspad aan de zuidzijde, aansluitend op het eerder genoemde toekomstige tweerichtingenfietspad langs de Prins Hendrikkade. Hiermee ontstaat een hoogwaardige fietsverbinding helemaal van de Kattenburgerstraat tot voorbij het Centraal Station.”

Het college heeft de stadsdelen gevraagd om de conceptversie van de Agenda Amsterdam Autoluw te voorzien van advies. Die adviezen worden vervolgens door het college besproken. De definitieve agenda wordt eind dit jaar gepresenteerd. Behandeling in de gemeenteraad vindt naar verwachting begin 2020 plaats.

Lees hier de complete Agenda Autoluw. Klik hier voor meer info documenten over de agenda Autoluw .

Hoger beroep tegen ongegrond verklaren bezwaren inzake Namenmonument

De rechtbank in Amsterdam heeft in juli het beroep inzake het Holocaust Namenmonument ongegrond verklaard. Het beroep was ingediend door de Plantage-Weesperbuurtvereniging (PWBV) samen met de Stichting de Groene Plantage en een aantal individuele buurtbewoners. Zij gaan nu in hoger beroep bij de Raad van State, niet alleen vanwege de uitkomst van de rechtszaak, maar met name ook vanwege de motivering.

De PWBV focust in het hoger beroep in het bijzonder op de afwezigheid van een behoorlijke belangenafweging. Het belang van DIT monument op DEZE plek is nooit geëxpliciteerd. Dat is vooral zorgelijk omdat het ontwerp niet voldoet aan de randvoorwaarden die de gemeente aan het begin van het traject zelf speciaal voor deze plek heeft vastgesteld om een goede inpassing in de omgeving te garanderen.
Van belang is dat er een rondschrijven is van het Auschwitz Comité aan de eigen achterban, vlak na vaststellen van de locatie, waarin zij stellen heus heel goed te weten wat de randvoorwaarden zijn, en dat zij zich daar heus wel aan zullen houden. Zij realiseerden zich het belang van de randvoorwaarden dus terdege, maar kwamen desalniettemin met een ontwerp dat in strijd was met deze voorwaarden. De PWBV voert in het hoger beroep gemotiveerd aan waarom de randvoorwaarden wel als toetsingskader gezien moeten worden.  Ook is een belangrijk punt van het hoger beroep dat er sprake is van strijd met het vertrouwensbeginsel: de gemeente moet zich houden aan toezeggingen die uitdrukkelijk aan de buurtbewoners zijn gedaan, zoals die inzake inspraak en onderzoek naar draagvlak.

Lees hier het hogerberoepschrift en hier de bijlagen.

Uitkomsten mini-enquete afvalinzameling Plantage Weesperbuurt

In ons bericht van 21 juni maakten wij melding van de mini-enquete over afvalinzameling die BAC (BewonersAmsterdamCentrum) in de Plantage en Weesperbuurt ging houden over afvalinzameling en recycling van afvalstromen.

Inmiddels is de rapportage van deze enquete beschikbaar. Ut de meer dan zeventig reacties komt naar voren dat er behoefte bestaat aan terugkeer van de chemokar of - in hedendaagse termen - een lokaal recyclepunt. Er blijkt ook uit dat er veel meer voorlichting nodig is over waar batterijen, lampen, kleine elektrische apparaten e.d. kunnen worden ingeleverd. Met Stadswerken zal worden nagegaan welke concrete vervolgstappen en acties kunnen worden gedaan: samen voor een schone buurt

Lees hier het complete enqueteverslag.

Bezwaren tegen uitbreiding Bridge Hotel (naast Carré)

Bewoners van de Onbekendegracht en de Nieuwe Prinsengracht maken bezwaar tegen een aan het Bridge Hotel verleende bouwvergunning. Het hotel aan de Amstel naast Carré wil aan de achterkant nieuwbouw plegen en zo het aantal kamers fors uitbreiden. Ook krijgt het hotel een openbaar restaurant en een sauna. De bewoners verwijten de gemeente de hand te hebben gelicht met de eisen die in Amsterdam aan hotelontwikkeling worden gesteld. Zij verwachten geluidsoverlast vanwege de Franse balkons tegenover hun huizen en maken bezwaar tegen de hoogte van de nieuwbouw die hun avondzon zal wegnemen. Ook vrezen zij voor overlast door meer taxi’s in de nacht en een grotere druk op de parkeerplaatsen in de buurt. Een aanvraag van de hoteleigenaar om ook een aantal bestaande appartementen aan de Amstel en de Nieuwe Prinsengracht om te mogen zetten naar hotelkamers is nog in de maak. Om de gemeente gunstig te stemmen heeft hij toegezegd om de Barbacan, een erkend overlasthotel op de Plantage Muidergracht, te sluiten en op die plek appartementen in het middensegment te realiseren. Aan zulke appartementen bestaat in Amsterdam veel behoefte.

Haal een gratis bezem van stadsdeel Centrum om uw straatje schoon te vegen

Stadsdeel Centrum heeft het initiatief van Michel van Wijk uit de Plantagebuurt, ingediend via ‘De Stem van Centrum’, beloond om bezems beschikbaar te stellen aan bewoners en ondernemers om af en toe hun straat te vegen. Het stadsdeel heeft er duizend gekocht..

De actie ging van start op ‘Keep It Clean Day’ 20 september. De eerste reacties zijn positief en het blijkt ook de onderlinge cohesie te verbeteren.

Afhaalpunten in de Plantage-Weesperbuurt: UvA Roeterseiland (receptie gebouw A), Gemeentekantoor Stadstimmertuin 4 en Carré (achteringang).

Afhaalpunten op de Oostelijke Eilanden: Buurthuis De Witte Boei en Oracle-Gebouw (Nieuwe Vaart 5).

Zo lang de voorraad strekt en maximaal 1 bezem per persoon.

Aankondiging boek 'Bedenkt eer gij herdenkt', een bundel kritieken op ontwerp en plek Namenmonument

Vanaf 3 oktober is het boek ‘Bedenkt eer gij herdenkt’ verkrijgbaar. De bundel is samengesteld door Petra Catz, Abram de Swaan en Herman Vuijsje. De eerder aangekondigde presentatie in ARCAM is inmiddels volgeboekt.

De discussie over het geplande Holocaust Namenmonument in Amsterdam kwam voornamelijk in het nieuws door de juridische strijd die werd gevoerd. De inhoud van de argumenten kwam weinig aan bod en de achterliggende ideeën over waar herdenken eigenlijk over gaat nog minder.

In deze bundel formuleren zestien mensen waarom ze niet gelukkig zijn met het ontwerp op de gekozen plek in de stad. Onder hen kunstenaars, architecten, wetenschappers, mensen vanuit de joodse gemeenschap en buurtbewoners. De kritiek betreft ook de manier waarop het plan voor het monument tot stand is gekomen. Wie betrek je in het bedenken van een zinvol monument en hoe ziet het herdenken van de Holocaust en allen die zijn omgekomen er in de toekomst uit?
De vragen, argumenten en overwegingen in deze bundel blijven actueel zolang er reden is om te herdenken.

De bundel kost € 12,50 en kan rechtstreeks besteld worden door een email te sturen naar info@campcatz.nl. Vermeld het aantal exemplaren dat je wilt, plus naam en adres. Je ontvangt dan een mail met het bankrekening-nummer. Na betaling komt de bestelling direct naar je toe.

Lees hier meer over de 16 auteurs.

Creatieve Hotspot Capital C in Diamantbeursgebouw Weesperplein volop in bedrijf

Capital C Amsterdam belooft de niuwe creatieve hotspot van Amsterdam te worden. Het is gevestigd aan het Weesperplein in het centrum, waar voorheen de Diamantbeurs zat.

Het rijksmonument is in 2015 gekocht door Zadelhoff en Sijthoff Media. De redacties van titels als Adformatie en Kidsweek zijn inmiddels ingetrokken in het pand.

De bedoeling is dat alle domeinen van de creatieve industrie in Capital C Amsterdam bij elkaar komen. Denk aan advertising, design, media, digital, fotografie en kunst. Naast creatieve agentschappen is er ook werkruimte voor freelancers en start-ups, zo weet Marketing Tribune. Het pand moet creatievelingen 'inspiratie bieden'. 

In de dome, de karakteristieke glazen koepel op het dak van 9,5 meter hoog, kunnen evenementen gehouden worden. Er is een rooftop restaurant.

Wie denkt: 'kan ik er als particulier ook heen?' Jazeker. Je kunt namelijk eten én dansen in het grand café Stan&CO op de begane grond, dat ook buiten kantoortijden geopend is. Zie www.stan-co.nl/amsterdam

Ook aan kunstliefhebbers is gedacht: in het gebouw zijn namelijk een twintigtal kunstprojecten te bewonderen. Elke ruimte die toegankelijk is voor publiek is door kunstenaars ingericht.

Meer info, ook over evenementen: www.capitalc.nl

Autovrije zondag op de Weesperstraat/Wibautas gaat niet door

Na langdurig lobbywerk van Fietsersbond en buurtgroepen was de gemeente in april uiteindelijk bereid om mee te werken aan de organisatie van een autovrije zondag op de as Wibautstraat - Weesperstraat - Valkenburgerstraat. Er zou dan gespeeld, geskate en gesport kunnen worden. Daarna was het wachten op een datum: 22 september (Europese autovrije zondag) kon niet: te druk vanwege DamtotDamloop, 1 september: te snel. Dan maar 29 september.

Eind augustus kwam helaas het nieuws dat politie en hulpdiensten tegen deze route zijn. Onder de vorige burgemeester zou zijn afgesproken dat die altijd vrij moet blijven voor auto's. De hulpdiensten (ook brandweer en ambulancedienst) hadden natuurlijk in het voorjaar als eerste geraadpleegd moeten worden, maar dat is helaas vergeten.

Het is nu weer wachten, op de formele reden voor afwijzing, op het prikken van een nieuwe route, en een nieuwe datum. Dat wordt volgend voorjaar, want de raderen draaien traag op de Stopera.

Herinrichting Amstel oostzijde is klaar. Schouw donderdag 29 augustus 16:00 u

In de zomer is het laatste stukje Amstel afgerond. Van februari tot juli werkte de gemeente aan het herinrichten van de straat en kade tussen de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Prinsengracht. 
De nieuwe situatie heeft nu:

  • meer ruimte voor voetgangers en fietsers

  • een wandelstrook langs het water

  • geen parkeerplaatsen meer langs het water

  • op twee locaties ondergrondse afvalcontainers

  • klassieke straatlantaarns

De gemeente nodigt bewoners uit om mee te lopen met een schouw over de Amstel a.s. donderdag 29 september 16:00 uur. Als er dingen mis gegaan zijn, dan kunt u dat dan aangeven..

Meer info: https://www.amsterdam.nl/projecten/amstel-oostzijde/

Van Roet naar Servies & Ontbijt: help roet oogsten 2 september in de IJtunnel

Het is algemeen bekend hoe slecht de luchtkwaliteit inhet oostelijk deel van de binnenstad is. Met name de P rins Hendrikkade en de Valkenburgerstraat zijn nog altijd boven de Europese norm. De verwachting is dat binnenkort ook de Kattenburgerstraat dit lot zal treffen.

Samen met het kunstenaarscollectief SerVies (www.ser-vies.nl) en de HvA/Amfi gaat de Bewonersgroep Valkenburgerstraat ROET oogsten in Amsterdam. 

Van het roet worden glazuren gemaakt die vervolgens in het Amsterdamse Servies verwerkt worden. De kleuren zacht geel tot donker bruin zeggen iets over de luchtkwaliteit die wij in onze buurt inademen. In oktober gaan we met dit Servies een Openbaar Roet-Ontbijt aanbieden aan de Gemeenteraad. Durf jij van zo’n bord te eten? 

UITNODIGING: Buurbewoners van 1018 zijn van harte uitgenodigd om mee te doen met deze UNIEKE expeditie: URBAN MINING in de IJTUNNEL. Kom helpen roet te scheppen. Er zijn nog een paar plekken.
Datum: Maandag 2 september van 00.00 -01.00 uur.  De IJtunnel is dan dicht en materiaal krijg je van de bewonersgroep.. 

Info & aanmelden bij Manu Hartsuyker: amstel-ijpark@xs4all.nl 

 Lees ook het Paroolartikkel: https://www.parool.nl/amsterdam/roet-uit-de-ijtunnel-wordt-een-bordje-van-fijnstof~b75c6b93/

Agenda SOOP t/m september 2019

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Expositie “JAZZ AAN DE AMSTEL” van Evert van Barneveld en Robert Brandes. Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 4 september 2019.

DONDERDAG 29 augustus 17.30 uur: Maandelijkse Buurtborrel i.s.m. PWBV en Vrienden vd Plantage  

DONDERDAG 5 september 16.30 uur: Vernissage EIGEN WERK
Cursisten die bij de SOOP boetseren, tekenen, schilderen, speksteen snijden, fotograferen en gebruik maken van allerlei grafisch technieken tonen deresultaten van het afgelopen seizoen. Muzikale begeleiding: Hein van der Kroon (piano). Deze expositie is nog te bekijken tot en met woensdag 2 oktober 2019.

 VRIJDAG 6 september vanaf 19.30 uur: JAZZ IN DE GELAGHKAMER
onder leiding van Jos Borburg en Evert van Barneveld.

ZONDAG 8 september 14:00-16:00 u: Tour de Chant met Goof Breukel, Coby Spierings, Frans Bloem, Ferry Verschuyl samen met Kees van Zantwijk op piano.

DONDERDAG 12 september 16:30 u: Gitaarrecital door Iason Daskalakis. Iason speelt muziek van Augustin Barrios, Antonio C.Jobim, Tony Muréna, Eric Satie en eigen werk.

DONDERDAG 26 september 16.30 uur: SOOP-UUR. “Lekker Joods”
Buurtgenoot Edith de Leeuw vertelt over de invloed van Joodse immigranten op de Amsterdamse keuken. In samenwerking met de Vrienden van de Plantage.

DONDERDAG 26 september 17.30 uur: Maandelijkse Buurtborrel met Joodse lekkernijen
In samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

ZONDAG 29 september 14:00 u SOOP-Cinema: film van Wim Wenders. Toegang € 3,50.

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Concerten in het Luthermuseum 8 t/m 18 augustus

Als onderdeel van het Fortepiano Festival van het Geelvinck Museum vinden in de Kerkzaal van het Luthermuseum, Nieuwe Keizersgracht 570, de volgende concerten plaats:

  • Donderdag 8 augustus 20:15 u: Marina Rodriguez – fortepiano: Clementi & Friends

  • Vrijdag 9 augustus 20:15 u: Mozart’s Geliefde Piano Concerti, bewerkt door Johann Nepomuk Hummel voor kamer-ensemble

  • Zaterdag 10 augustus 20:15 u: Aurelia Visovan & Dominik Emanuel Wagner: Arpeggione: A Double Bass and Fortepiano Affair

  • Zondag 11 augustus 20:15 u: Wolfgang Brunner – fortepiano: Perspectives from the Mozarteum: Haydn, Mozart & Beethoven

  • Maandag 12 augustus 14:00 u: Areli Cortés Gutiérrez – fortepiano & Rodrigo Lluch – violin: The Salon of Maria Theresia von Paradis (tevens onderdeel van het Grachtenfestival)

  • Donderdag 15 augustus 20:15 u: On the Wings of Song: Unique Songs for Voice, Clarinet and Fortepiano: David Feldman – Countertenor, Gaia

  • Vrijdag 16 augustus 20:15 u: New Frontiers: Contemporary Compositions for Square Piano & Fortepiano from Around the Globe

  • Zaterdag 17 augustus 20:15 u: Hrjove Jugovic – fortepiano: Hidden Soundscapes: Scarlatti, Dussek & Ludwig van Beethoven

  • Zondag 18 augustus 20:15 u: Noam Vazana – sopraan, Alon Sariel – mandoline, Michael Tsalka – fortepiano: Sephardic Dreams: Ladino and Spanish Songs

Bestel hier tickets. Reguliere prijs € 23, met Museumkaart € 19, joneren t/m 28 jaar € 12.

11 augustus 15:00 uur rondleiding voor buurtgenoten in het Luthermuseum in De Wittenberg

Op zondag 11 augustus om 15:00 uur is er speciaal voor buurtgenoten een rondleiding door Geert van Wesemael in het nieuwe Luthermuseum aan de Nieuwe Keizersgracht 570 (v/h De Wittenberg) . 

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Je krijgt korting op de entreeprijs: €5,- in plaats van €7,-

Aanmelden: stuur een mail naar info@luthermuseum.nl

Rechtbank Amsterdam wijst bezwaren tegen locatie Namenmonument af

Op 9 juli deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in de bodemprocedure over de bezwaren van buurtbewoners tegen de bouw van het Namenmonument aan de Weesperstraat. Zij vinden het monument veel te groot voor deze plek en willen voorkomen dat 24 bomen ervoor gekapt worden. En er heeft geen inspraak plaatsgevonden over deze locatie.

De rechter veegde al die argumenten één voor één van tafel. De gemeente was helemaal niet verplicht om inspraak te organiseren en toch had het college van burgemeester en wethouder goed geluisterd naar de voor- en tegenstanders van het monument. Bovendien is er een groot politiek draagvlak: de gemeenteraad heeft tot twee keer toe unaniem ingestemd met de bouw.

De tegenstanders zijn teleurgesteld over deze uitspraak. Ze vinden dat de rechter wel erg gemakkelijk over de bezwaren tegen het gebrek aan inspraak heenstapt. Zij wilenl nu eerst de uitspraak bestuderen en dan een beslissing nemen over hoger beroep. Dat moet binnen zes weken worden aangetekend.

Lees hier de volledige uitspraak.

De gemeente verwacht in oktovber te kunnen beginnen met de bouw van het monument. Daarna gaat het nog minstens twee jaar duren voordat het monument klaar is.

Bezwaar bewoners Nieuwe Prinsengracht tegen nieuwe verkeerscirculatie Amstel-oost

Bewoners van de Nieuwe Prinsengracht noordzijde hebben bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen het nieuwe verkeerscirculatieplan voor het gebied tussen Amstel en Weesperstraat dat volgend voorjaar in werking moet treden. Om het sluipverkeer langs de Amstel Oostzijde te ontmoedigen en om gevaarlijke situaties met afslaand verkeer ter hoogte van café Lempicka tegen te gaan, wordt in het nieuwe plan de rijrichting langs een deel van Amstel Oostzijde omgedraaid. Gevolg is dat theater Carré en de winkels in de Nieuwe Kerkstraat dan alleen nog kunnen worden bereikt via de Nieuwe Prinsengracht. De bewoners vrezen dat de drukte van vooral taxi’s en vrachtauto’s op hun stuk gracht daardoor sterk zal toenemen. Tijdens een op 11 juni gehouden informatieavond pleitten de bewoners voor de mogelijkheid om Carré toegankelijk te maken via de Nieuwe Achtergracht. Die optie wordt nu onderzocht.