Weesperbuurt

Verkeersonderzoek Weesperstraat en Kattenburgerstraat 13 december in raadscommissie MLD-Verkeer

De gemeenteraad heeft bijna een jaar geleden bij de vaststelling van het Beleidskader Verkeersnetten bij motie gevraagd om in overleg met betrokken (bewoners)organisaties te onderzoeken of de Weesperstraat verkeersluwer en aantrekkelijker gemaakt kan worden. Tegelijkertijd vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar de kruising Prins Hendrikkade - Valkenburgerstraat en in dat verband ook te bezien of de Kattenburgerstraat - nu ‘Plusnet-corridor Auto’ afgewaardeerd kan worden naar een gewone straat.

Op 13 december komen beide onderzoeken als agendapunt 20 aan de orde bij de gemeenteraadscommissie MLD, onderdeel verkeer. Lees hier alle stukken (klik op rood pijltje achter agendapunt 20). De vergadering is om 9:00 uur in de commissiezaal van het stadhuis.

In het rapport over de Weesperstraat zijn varianten onderzocht van verkeersmaatregelen en hun effecten op de omgeving, met een indicatie van de gevolgen voor geluidshinder en luchtkwaliteit.

Er is onder meer gekeken naar een knip ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht en knip bij het Rhijnspoorplein. Interessant is dat een variant met knip ter hoogte Nieuwe Keizersgracht gekombineerd is met knips in de Anne Frankstraat, Entrpotdok, Hoogte Kadijk en Kattenburgergracht.

Helaas levert al dit onderzoek volgens de conclusies in de voordracht van B&W vrijwel niets op:

  • de variant met 2x1 rijstroken op de Weesperstraat leidt niet tot substantieel minder autoverkeer;

  • De onderzochte knipvarianten verminderen het autoverkeer op de Weesperstraat wel substantieel, maar de knipvarianten zorgen voor het uitwijken van het autoverkeer naar de omliggende woonstraten die daar niet geschikt voor zijn. Om dit te voorkomen is ook een knipvariant beschouwd waarbij aanvullende knippen in het omliggende deel van het autonetwerk zijn aangebracht;

  • De knipvarianten zorgen voor een zodanige verschuiving van het autoverkeer dat het functioneren van andere delen van het autonetwerk (verder) onder druk komen te staan. Het autonetwerk is op dit moment niet geschikt voor deze varianten. Het zal opnieuw, in een grotere samenhang, bekeken worden in het kader van de Agenda Autoluw.

Uit het onderzoeksrapport naar het kruispunt Prins Hendrikkade blijkt volgens B&W dat afwaardering van de Valkenburgerstraat en de Kattenburgerstraat door het verlagen van de maximumsnelheid van 50 km/uur naar 30 km/uur nu niet mogelijk is, omdat de intensiteiten voor het autoverkeer op met name de Valkenburgerstraat dan nog steeds te hoog zijn voor een duurzaam veilige 30km/uur-straat.

Bezwaren omwonenden tegen locatiekeuze Namenmonument afgewezen

Op 27 november heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum groen licht gegeven voor de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat en de daarvoor benodigde kap van 25 bomen. Het Dagelijks bestuur volgt daarmee het advies van de Bezwaarschriftencommissie, die daar een half jaar aan had gewerkt.

De bezwaarmakers hebben nu zes weken de tijd om in beroep te gaan. Daarna is alleen nog een gang naar de rechter mogelijk.

Lees hier het Parool-artikel van 28 november over de afwijzing van de bezwaren.

17 december 12:00 u Buurtlunch voor ouderen Plantage en Weesperbuurt bij Swift

Op maandag 17 december om 12 uur is er in het clubhuis van Swift, Plantage Parklaan 20A, een buurtlunch voor 65-plussers uit de Plantage en Weesperbuurt.

Korfbalvereniging Swift heeft de ambitie om meer maatschappelijk betrokken te worden en wij dit is opgepakt door drie ergotherapie-studenten van de Hogeschool Amsterdam. Het doel is om mensen samen te brengen, met als accommodatie het clubhuis van Swift! Ondanks dat Swift een sportvereniging is hoeft het niet te betekenen dat het om sportactiviteiten gaat.

Omdat het clubhuis op maandagen overdag leeg staat, is dit een geschikte dag om mensen samen te laten komen. Wat voor activiteiten er ondernomen zullen worden is afhankelijk van de wensen van de groep. Voor de eerste bijeenkomst hebben de studenten iets bedacht.

Kent of bent u iemand die hier bij wilt zijn, of wilt u met iemand samen komen? Laat het weten via meike.ploem@hva.nl of via 06-14872412.

Agenda SOOP t/m 6 december

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Zondag 28 oktober 14:00 u SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Film over een jongeman die de opdracht krijgt om een professor te vermoorden. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes 3,50 euro verkrijgbaar bij de bar.

  • T/m 5 december SOOP - EXPOSITIE. “Ontmoeting tussen Natuur en Cultuur” van Buurtgenoot Vera Amende.

  • Donderdag 8 november 16:30 u SOOP -  SALON: piano-recital. Caesar Uwono speelt Mozart, Chopin, Liszt en Brahms.

  • Zondag 25 november 14:00 u SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Vier Britse gepensioneerden vertrekken naar India om daar in een luxe hotel de oude dag door te brengen. Dat pakt anders uit! Kaartjes 3,50 euro verkrijgbaar bij de bar.

  • Donderdag 29 november 16.30 uur: SOOP - UUR: Hans van Dalfsen organiseert lezing over de geschiedenis van de Z-krantBuurtgenoot René Mentink vertelt over geschiedenis en doelstelling van het Koninklijk Instituut van de Tropen..

  • Donderdag 29 november vanaf 17.30 uur SOOP - BUURTBORREL i.s.m. de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

  • Donderdag 6 december 16:30 u: Vernissage opening SOOP - EXPOSITIE fotograaf en buurtgenoot Annelies Rigter

    SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Definitief Ontwerp herinrichting Amstel oostzijde vastgesteld

Op 16 oktober 2018 is het Definitief Ontwerp Herinrichting Amstel Oostzijde vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Centrum.

Voor het autoverkeer geldt eenrichtingsverkeer (stad-in) en een snelheid van 30 km per uur. Fietsers kunnen in twee richtingen rijden. Er komt een fietsstrook van noord naar zuid. Er komen extra fietsparkeerplekken.

De parkeerplaatsen langs het water verdwijnen, ook de 16 tijdelijke parkeerplekken op de stoep. Er komt een wandelpad langs het water. En klassieke straatlantaarns.

Vergunningshouders kunnen hun auto parkeren in parkeergarage Ceres. Dit is ter compensatie van de 35 plekken die op straat verdwijnen.

Bomen krijgen royale boomvakken. Drie bomen met een slechte conditie worden vervangen.

De gemeente legt alvast op twee plekken ondergrondse afvalcontainers aan. Deze komen op de 'vleugels' van de Jan Vinckbrug (tussen huisnummers 101 -105)  en naast de bestaande containerlocaties voor papier en glas ter hoogte van de Nieuwe Kerkstraat.

Op 16 juli heeft een inspraakavond plaatsgevonden. Lees hier het verslag. Naar aanleiding daarvan en de schriftelijke reacties is een Nota van Beantwoording opgesteld. De inspraakreacties hebben aanleiding gegeven enkele wijzigingen in het voorlopig ontwerp. Deze zijn verwerkt in het definitief ontwerp. Download het definitief ontwerp hier.

De uitvoering tussen Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Kerkstraat start in februari 2019. Het deel tussen Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Prinsengracht start in mei 2019. Gereed: zomer 2019.

Overeenkomst procedure naamgeving Stadionplein en procedure locatie Namenmonument

Een bewoner van de Weesperstraat las in de NRC van 8 september een artikel over de procedurefouten rond de naamgeving van het Stadionplein. Het viel hem op dat de procedurefouten een opvallende gelijkenis hebben met die rond de locatie van het Namenmonument. Met verandering van slechts enkele woorden zou het artikel geschikt zijn voor het geval de gemeenteraad toch zou besluiten om een andere locatie te zoeken.

Opvallende overeenkomsten tussen de naamswijziging van het Stadionplein en de locatiekeuze van het Namenmonument zijn: 1. te enthousiaste ambtenaren, 2. te weinig stilgestaan bij zorgvuldigheid procedure, 3. foute en onhandige formuleringen, 4. een groeiende weerstand en 5. een ondertekende petitie. Ook in dit dossier was het "Van der Laan die het wilde". 

De vergellijking is gepubliceerd als ingezonden brief in de NRC van 6 oktober 2018. Lees hier het hele artikel..

Agenda SOOP t/m 28 oktober

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

  • Donderdag 4 oktober, 16.30 uur: SOOP - EXPOSITIE. Feestelijke opening van de expositie “Ontmoeting tussen Natuur en Cultuur” van Buurtgenoot Vera Amende. Muzikale begeleiding: Trio Blue Band.

  • Donderdag 11oktober 16:30 u SOOP -  SALON: concert i.s.m. Conservatorium Asd.

  • Donderdag 25 oktober, 16.30 uur: SOOP - UUR: Buurtgenoot René Mentink vertelt over geschiedenis en doelstelling van het Koninklijk Instituut van de Tropen..

  • Donderdag 25 oktober, vanaf 17.30 uur SOOP - BUURTBORREL i.s.m. de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

  • Zondag 28 oktober SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Film over een jongeman die de opdracht krijgt om een professor te vermoorden. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes ad 3,50 euro en meer info verkrijgbaar bij de bar van de SOOP.

    SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Stem voor plan watertuinen in de Nieuwe Keizersgracht

De kade van de Nieuwe Keizersgracht tussen Amstel en Weesperstraat aan de Hermitagezijde heeft een aanlegverbod. Alleen in het middenstuk is er een laad- en losplaats voor boten. Aan weerszijden van deze laad- en losplaats is ruimte voor drijvende tuinen over een totale lengte van ongeveer 100 meter.

De aanblik van de kade wordt met de drijvende tuinen weer groen. Voor de komst van de Hermitage was er een grasveldje en enkele bosschages.
Watertuinen zullen overtreding van het aanlegverbod tegengaan. Drijvende tuinen dragen bovendien bij aan verbetering van de luchtkwaliteit. Lees hier meer over het plan.

Dit plan is door buurtbewoner Dirk Jan Veldman ingebracht bij stadsdeel Centrum via ‘De Stem van Centrum’. Via een website kunnen bewoners een stem uitbrengen op ingediende bewonersinitiatieven. Bij voldoende positieve stemmen (meer dan 100) wordt het plan in de stadsdeelcommissie besproken. Er zijn al 50 positieve stemmen uitgebracht. U kunt het plan steunen door hier te klikken en het duimpje omhoog onder het plan ‘Watertuinen’ aan te klikken.

Verzoek buurt 'Maak Weesperstraat 30 km-weg' 18 september in Stadsdeelcommissie

Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) vraagt samen met Wijkcentrum d’Oude Stadt aan de gemeente en stadsdeel Centrum om van de Valkenburgerstraat en Weesperstraat een 30 km-weg te maken, ten gunste van de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid.

In eerste instantie is dit verzoek door het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum afgewezen, maar er is wel toegezegd dat dit verzoek betrokken zal worden bij een onderzoek dat door de gemeenteraad is gevraagd om tot afwaardering van deze en andere autocorridors te komen. De buurt vindt dat het stadsdeel daar niet op moet wachten en stelt dit verzoek op dinsdag 18 september aan de orde in de Stadsdeelcommissie Centrum. De initiatiefnemers roepen de bewoners op de vergadering van de Stadsdeelcommissie bij te wonen. Die is om 20:00 uur in de Boekmanzaal op het Stadhuis.

Agenda SOOP in september en nieuwe cursussen

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

  • Donderdag 20 september 16:30 uur SOOP-salon. Verrassingsconcert i.s.m. Conservatorium Amsterdam

  • Donderdag 27 september 16:30 uur Film Amsterdam Wildlife over natuur in Amsterdam (Lezing René Mentink over het Tropeninstituut UITGESTELD NAAR 27 OKT)

  • (Aansluitend) Donderdag 27 september 17:30 uur: Maandelijkse buurtborrel i.s.m. PWO/Vrienden v.d. Plantage.

  • 30 september 14:00 u (zaal open 13:30 u) SOOP-Cinema: Oh brother where art thou van Joel en Nathan Coen uit 2000. Toegang € 3,50.

SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Bewonersprotest tegen nieuwbouw UvA op Roeterseiland in Het Parool

Op vrijdag 24 augustus is in Het Parool in de rubriek 'Het hoogste woord' een paginagroot artikel verschenen over de bezwaren van bewoners tegen het UvA-plan voor de bouw van een nieuwe collegezaal op het enige postzegelparkje op het Roeterseilandde UvA . Michel Snoeren, voorzitter van bewonerscommissie Sarphatiblok,  betoogt dat 'Klein Versailles' voor de bewoners behouden kan blijven als de Universiteit de bestaande gebouwen efficienter gaat gebruiken. Hij heeft gehoord dat de UvA het nieuwbouwplan gaat voorleggen aan architect Pi De Bruin en roept hem op om de UvA te overtuigen dat dit plan in strijd is met het concept van een open campus op het Roeterseiland.

Lees hier het hele artikel.  

Gemeenteraad stemt in met bouw Namenmonument in de Weesperstraat

Alle fracties in de gemeenteraad zijn blij met de komst van een Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat. Zij stemmen ook in met de gemeentelijke bijdrage van drie miljoen euro. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een bespreking in de commissie Algemene Zaken. Onder de indruk van de emotionele bijdragen van enkele voorstanders tijdens de inspraakronde hadden de nieuw gekozen raadsleden geen oor voor de meer juridische argumenten van de tegenstanders, veelal omwonenden.

Boze brief bewoners over update Namenmonument 5 juli in raadscommissie AZ

Op 5 juli spreekt de commissie Algemene Zaken over het Namenmonument. Het College van B&W heeft de Raad en ‘update’ gestuurd over het Namenmonument waarin het College betoogt dat de term 'randvoorwaarden'gelezen moet worden als 'aandachtspunten'en dat daarop niet getoetst hoeft te worden. Bezwaarmakende organisaties hebben hierover een brief aan het College gestuurd, cc aan de Raad, het DB Centrum en de bezwaarcommissie.

Bewoners Sarphatiblok geschoffeerd door UvA

Het plan van de UvA om op een grasveld achter de Sarphatistraat een nieuw onderwijsgebouw neer te zetten, zorgde maandag op een door de universiteit georganiseerde bewonersavond voor woedende reacties. De omwonenden voorzien een ernstige aantasting van hun woongenot als er pal achter hun huizen een ‘zwarte doos’ met een hoogte van vijftien meter wordt neergezet.

Agenda SOOP 31 mei t/m 28 juni 2018

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

De zomersluiting dit jaar is van 16 juli tot en met 3 augustus. Dan zijn wij open van 11.00 tot 14.00 uur en van 6 augustus tot en met 24 augustus zijn wij 's middags open van 14.00 tot 17.00 uur.

Zie voor info en aanmelding voor nieuwe cursussen de SOOP-Nieuwsbrief. Klik hier.

Gemeente Amsterdam gaat € 3 miljoen bijdragen aan Namenmonument

Op 16 mei, de dag dat de hoorzitting plaats vond van de bezwarencommissie over de bezwaren tegen de Omgevingsvergunning voor het Namenmonument aan de Weesperstraat, besloot het College van B&W om drie miljoen Euro bij te dragen aan de kosten van het monument. ook gaat de gemeente € 200.000 per jaar betalen voor beheer en beveiliging.

Dit meldt Het Parool op zijn website op 16 mei 2018. Lees hier het hele bericht.

Confrontatie voor- en tegenstanders Namenmonument in hoorzitting

Op 15 mei vond de hoorzitting plaats van de bezwaarcommissie over de brzwaren tegen de locatie van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Een tiental organisaties en particulieren vochten daarbij de omgevingsvergunning voor het monument op deze plek aan en het Auschwitz Comité en de gemeente verdedigden het besluit. Behalve over de grootte van het monument, de 25 te kappen bomen en de zichtlijnen ging het ook over de procedure. Het nieuwe ontwerp van architect Libeskind is nooit in de raadscommissie of de gemeenteraad besproken en bewoners kregen te horen dat het besluit al genomen was. 

De bezwaarcommissie heeft nog geen uitspraak gedaan. De bezwaarmakers zijn van plan om naar de rechter te gaan als de bezwaren worden afgewezen.

Lees hier het artikel in Het Parool van 16 mei over de hoorzitting.

Zie voor drie pleitnota's van bezwaarmakers het dossier Namenmonument onder 'Documenten'.

Nieuw onderwijsgebouw UvA op Roeterseiland

Tussen het CREA-gebouw aan de Nieuwe Achtergracht en de Valckeniersstraat ter hoogte van de Pancrasstraat gaat de UvA een nieuw, flexibel onderwijsgebouw bouwen. Op dit moment is dit een groen gebied.

Het flexibele onderwijsgebouw kan behalve voor colleges ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals diploma-uitreikingen en voorlichtingsbijeenkomsten.De plannen worden op dit moment uitgewerkt en de UvA is van plan om in de tweede week van juni een inloopavond voor omwonenden organiseren. Daarna volgt de aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Buurt maakt bezwaar tegen omgevingsvergunning Namenmonument en kap 25 bomen

De Plantage Weesperbuurtvereniging, de Bewonersvereniging Studentenflat Weesperstraat, de Stichting de Groene Plantage, de Stichting tussen Amstel en Artis en een aantal omwonenden maken bezwaar tegen de omgevingsvergunning voor het Namenmonument en tegen de kapvergunning voor 25 bomen. Op 7 februari 2018 hebben zij hun bezwaar ingediend en op 14 maart zijn daarvoor de gronden aangevoerd met een groot aantal bijlagen. 

De bezwaarmakers verklaren nadrukkelijk niet tegen het Namenmonument te zijn, maar wel tegen deze plek. Zij voelen zich overvallen door de wijze van besluitvorming en door de vormgeving van het gedenkteken voor deze locatie. Er is geen enkele vorm van inspraak geweest, terwijl het vergunde ontwerp door zijn omvang en vormgeving enorme impact heeft op de omgeving en de facto schaarse openbare ruimte onttrekt. Juist bij een gedenkteken, dat zoveel mensen aangaat en dat zoveel emotie oproept, is een mooie locatie en zorgvuldigheid van de besluitvorming volgens hen van eminent belang. Een zorgvuldige beoordeling van de ruimtelijke inpasbaarheid heeft echter niet plaats gevonden en de gemeenteraad heeft de locatiekeuze gemaakt zonder kennis van het ontwerp en zonder kennis te hebben genomen van de resultaten van de inspraak van de burgers. Nadat de contouren van het ontwerp beetje voor beetje duidelijk werden, is Iedere poging vanuit de buurt om deze problematiek bespreekbaar te maken genegeerd en zonder reactie gebleven. Meer dan 1500 personen en instellingen maken bezwaar tegen de opoffering van deze groenstrook. Lees alle documenten hier in het dossier over het Namenmonument op deze website, onder 'Documenten'.

In ons bericht van 30 november 2017 berichtten wij over de kunstenaars die voorstellen om het Namenmonument te situeren in een ruimte onder het Mr. Visserplein.  Zij presenteren hun voorstel op dinsdag 27 maart 20:00 uur in het Pintohuis, St. Antoniesbreestraat 69. Hun voorstel; komt in het kort op het volgende neer:
Onder het Mr.Visserplein ligt een groot ondergronds gebied van ±1500-2000 vierkante meter. De twee koperkleurige daken die dit gebied afschermen worden verwijderd. Aan weerskanten van de trambaan die het Mr.Visserplein doorkruist worden twee 'wanden van water’ geplaatst die ± 8-10 meter boven het maaiveld uitsteken en waartussen de tram rijdt. Deze wanden lopen door tot op de bodem van het lager gelegen niveau en verbinden de bovengrondse en ondergrondse ruimte met elkaar. Op het lager gelegen niveau is plaatst voor de stenen met de namen van de Holocaustslachtoffers waardoor een waardige en rustige herdenking mogelijk is.

Verbouwing Diamantbeurs door Capital C: eind februari start gevelrestauratie

De Diamantbeurs wordt ontwikkeld tot een centrum voor de creatieve industrie met ruimte voor kleinschalige workshops, lezingen, debatten en tentoonstellingen. Ook komt er plek voor freelancers, zelfstandigen en een horecavoorziening aan het plein en op de bovenste
verdieping. Zie www.capitalc.amsterdam

In een nieuwsbrief van 31 januari meldt Capaital C dat de damwanden die het grondwater reguleren zijn geplaatst en 80 % van de nieuwe fundering. Op dit moment wordt de beganegrondvloer verwijderd zodat er straks een nieuwe vloer gelegd kan worden. Zodra de nieuwe vloer is geplaatst, wordt gestart met het uitgraven van de kelderverdieping.

Eind februari start de restauratie van de gevel. De dakrand wordt in oorspronkelijke staat teruggebracht en de twee originele torens aan de zijkant van het gebouw  (Nieuwe Achtergracht) worden in ere hersteld. Naar verwachting gaat het vernieuwde gebouw in 2019 officieel open.

Kunstenaars en ontwerpers worden betrokken bij de inrichting. Ook worden er kunstinstallaties gemaakt die in het gebouw een plek krijgen. Bekijk de film: https://www.youtube.com/watch?v=wZXQ5e3Vyws&feature=youtu.be

Lees hier de complete nieuwsbrief van Capital C.