Weesperbuurt

Plantage Weesperbuurt wil af van sluipverkeer

Terugdringen van het autoverkeer door het handhaven van goed openbaar vervoer en het herinrichten en vergroenen van doorgaande straten; een sterke nadruk op de woonfunctie door het tegengaan van short stay; en last but not least geen of uitsluitend elektrische HopOnHopOff (HoHo) bussen. Dit zijn de voornaamste speerpunten van het Plantage Weesperoverleg (PWO) voor het Gebiedsplan 2017 van stadsdeel Centrum.

In een filosofisch getint document met als titel ‘Van Bouwstenen tot Bouwplan’ legt het PWO vooral veel nadruk op de kwetsbaarheid van de Plantage Weesperbuurt. Door de nabijheid van het toeristische stadscentrum en de aanwezigheid van tal van attracties, zoals Artis en een aantal musea, ontvangt de buurt steeds meer toeristen. Op zich is dat geen probleem, maar de overlast moet wel binnen de perken blijven, vindt het PWO. Vooral de HoHobus is voor veel bewoners een bron van ergernis. Eigenlijk zou die vervuilende bus helemaal uit de buurt moeten verdwijnen, maar als dat onhaalbaar is, zou het stadsdeel in ieder geval op korte termijn moeten streven naar een elektrisch alternatief.

In ‘Van Bouwstenen tot Bouwplan’ speelt het verkeer sowieso een centrale rol. Naast het toenemend aantal bussen zorgen ook de grote hoeveelheden vaak slordig geparkeerde fietsen van studenten voor overlast in de Plantage Weesperbuurt. Het PWO pleit daarom voor het handhaven of uitbreiden van goed openbaar vervoer in de buurt om zo de overlast terug te dringen.
Die overlast wordt ook steeds meer veroorzaakt door sluipverkeer. Om dat te ontmoedigen pleit het document voor de herinrichting en vergroening van nu nog ‘doorgaande’ straten zoals de Anne Frankstraat, de Plantage Parklaan, de Plantage Middenlaan, de Plantage Kerklaan en de Roetersstraat. Het karakter van de Plantage als groene woonbuurt moet koste wat kost gehandhaafd blijven.

Een bedreiging van de woonfunctie vormt het snel groeiende aantal short stay- en hotelvoorzieningen in de buurt. Gelukkig erkent de gemeente dat zelf ook, constateert het PWO. ‘Terecht heeft de gemeente bij de besluitvorming rond De Wittenberg aangevoerd, dat het quotum short-stay in Centrum-Oost wel bereikt is.’ Dat beleid moet voortgezet worden en liefst ook voor hotels gaan gelden, aldus het advies aan het stadsdeel, dat besluit met de waarschuwing om in de Plantage Weesperbuurt niet, zoals de Griekse domoor Epimetheus ooit deed, de Doos van Pandora te openen. ‘Dan zou er na alle ontsnapte ellende een zielig hoopje ‘buurt’ achter kunnen blijven.’

Lees hier het hele document 'Van Bouwstenen tot Bouwplan'

Diaconie in beroep bij Raad van State tegen uitspraak Wittenberg

Op 22 juli 2016 heeft de rechtbank het beroep afgewezen van de Lutherse Diaconie tegen de weigering door de gemeente van een woningontytrekkingsvergunning voor voormalig verpleeghuis De Wittenberg afgewezen. De Diaconie, eigenaar van het gebouw, wil hier Short Stayappartementen in laten bouwen. De uitspraak kan betekenen dat er geen Short Stay in het gebouw komt, maar woningen.

In een bewonersbrief d.d. 27 juli van aannemer Hillen en Roosen staat dat de Diaconie in hoger beroep gaat bij de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017.

Intussen gaan de Diaconie en de aannemer gewoon door met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Ze nodigen de buurtbewoners uit om op 14 september vanaf 15:00 uur met een hapje en een drankje het einde van de grote sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden te vieren. Het entreehuisje is als modelappartement bouwkundig opgeleverd aan SACO, de Short-Stay-exploitant en zal op 14 september te bezichigen zijn.

Omwonenden hebben bij stadsdeel Centrum een handhavingsverzoek ingediend, maar het stadsdeel zegt pas te kunnen ingrijpen op het moment dat het Short Staybedrijf van start gaat.

Denk mee over het Buurtbeleidsplan Plantage en Weesperbuurt

Stadsdeel Centrum organiseert dit jaar geen buurtbijeenkomst ter voorbereiding van het Gebiedsjaarplan 2017. Wel heeft het stadsdeel 'Bouwstenen' vrijgegeven voor het gebiedsjaarplan. Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) wil hierop reageren met een eigen buurtbeleidsplan en nodigt nu alle buurtbewoners uit om:

  • Bouwstenen aan te dragen voor het Gebiedsplan 2017
  • Prioriteiten te stellen voor een Beleidsplan 2016-2020. 

Het PWO heeft een concept-notitie 'Van Gebiedsplan naar Beleidsplan' opgesteld als handvat. Lees hier de notitie. Als bijlage 5 zijn de Bouwstenen van het stadsdeel daarin opgenomen.

Om een en ander tijdig te kunnen verwerken en aan te kunnen bieden aan het stadsdeel verzoekt het PWO u om voor eind augustus te reageren. U kunt uw reactie richten aan PWO@buurtorganisatie1018.nl

U kunt ook vóór die tijd aanschuiven bij het BuurtSpreekUur, vanaf 17 augustus elke woensdag van 11-12 uur aan de tafel onder de trap in de ‘tuinzaal’ van café Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22A.

Weesperflat 50 jaar

De studentenflat aan het begin van de Weesperstraat van architect Herman Herzberger bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd met een groot festival met alle (oud)bewoners op zaterdag 17 september. Verwacht wordt  dat er ongeveer duizend mensen naartoe zullen komen, bewoners uit 1966 tot en met 2016. Er zullen rondleidingen door de flat worden gegeven door huidige bewoners en gehoopt wordt  dat de architect van de flat, Herman Hertzberger, ook aanwezig zal zijn. Blijf op de hoogte via de facebookpagina van Weesperflat50 

Tot en met 8 augustus wordt onder het motto 'Back tot the Future' gelegenheid geboden aan oud-bewoners om op de 7e verdieping te overnachten. Informatie en aanmelden via  http://weesperflat50.nl/back-to-the-future

 

Rechter blokkeert Short Stay in De Wittenberg

De Rechtbank Amsterdam heeft bevestigd dat de gemeente Amsterdam terecht een vergunning voor woningonttrekking ten behoeve van Short Stay in voormalig verpleeghuis De Witttenberg heeft geweigerd. Het beroep dat de Evangelisch-Lutherse Diaconie, de eigenaar van het gebouw,  had aangespannen bij de Rechtbank Amsaterdam is afgewezen. Dit is een belangrijk succes voor bewoners(groepen) uit de Plantage en Weesperbuurt die pleiten voor ouderenhuisvesting in het pand in plaats van Short Stay. Ook willen de bewoners een halt toeroepen aan nog meer Short Stay en hotels in de Plantage  en Weesperbuurt.

Voor de rechtbank telt met name dat de Diaconie had kunnen weten dat het  gemeentelijk beleid  geen Short Stay meer toestaat in dit gebied. 

Lees hier de uitspraak van de rechbank.van 22 juli 2016. Binnen zes weken is nog hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.

Samenvatting Buurtenquete Plantage en Weesperbuurt stadsdeel Centrum

Stadsdeel Centrum heeft de Buurtenquete gehouden in april 2016. De resultaten worden gebruikt voor het gebiedsjaarplan 2017. Lees hier het volledige rapport. Hieronder volgt een samenvatting van de uitkomsten.

  • Meest gebruikt vervoermiddel 75% fiets, 13 % lopen, 6% OV, 3 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
  • Meest onveilige verkeerssituaties: rond Mr. Visserplein, Weesperstraat, Weesperplein/Rhijnspoorplein, en Alexanderplein en de kruising Plantage Middenlaan-Plantage Parklaan. Als oorzaken worden genoemd: te druk en overlast scooters en toeristen op fietsen.
  • Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
  • 38% geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
  • 62% van de bewoners van de Plantagebuurt en 41 % in e Weesperbuurt vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. In de Plantagebuurt vindt 26% dat er meer ruimte mag komen voor wonen en in de Weesperbuurt 36%. De behoefte aan vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels is resp. 10 en 20%. Opmerkelijk is dat 35% van de Plantagebewoners en 28% van de Weesperbuurtbewoners zegt nooit een horecagelegenheid te bezoeken.
  • In de Plantage/Weesperbuurt ervaart 12% geen drukte. 25% vindt het gezellig druk en 19% in de Plantagebuurt en 34% in de Weesperbuurt vindt het vervelend druk. Voor het Centrum als geheel is dit 45%.

Hotel Zoku open in gebouw Metropool Weesperstraat

Op 1 juni is hotel Zoku in het gerenoveerde Metropoolgebouw aan de Weesperstraat geopend. Zoku is Japans voor familie, stam of clan en wordt hier gebruikt om de subcultuur 'global nomads zoku' aan te duiden: jonge mensen die voor werk en plezier van stad naar stad reizen en hun dagen grotendeels van huis doorbrengen. De kille sfeer van een hotel maakt hier plaats voor lofts van 24-30 m2 waarin niet het bed, maar de tafel centraal staat en waar ook een bureau en een keukenvoorziening is ingebouwd. Er zijn 133 kamers. Ze kosten € 160 per nacht, maar wie langer dan tien dagen blijft, krijgt 20 % korting. Bij langer dan een maand 40% korting, dus ca. € 3000 per maand. 

Interessant voor de buurt is dat de hele zesde verdieping en het dak publiek toegankelijk zijn. Daar vind je een lobby, zithoek met open haard, bibliotheek, keuken, game room en flexwerkplekken. Het dak biedt een waterpartij, moestuin, loungeterras en een grandioos uitzicht.

Holocaust Namenmonument komt in de Weesperstraat

Het Holocaust Namenmonument is weer volop in het nieuws. Het wordt steeds duidelijker dat het verzet van de buurt tegen plaatsing in het Wertheimpark van de slingerende muur van ruim vierhonderd meter beton succes heeft gehad. De Volkskrant meldt in een paginagroot artikel op 21 april uit welingelichte kring te hebben vernomen dat Burgemeester Van der Laan aan het College van B&W en de gemeenteraad gaat voorstellen om het Holocaust Namenmonument te plaatsen in het plantsoentje tussen de Weesperstraat en de Hermitage, waar nu het monument van Dankbaarheid staat, dat in 1950 is gemaakt als teken van erkentelijkheid aan Amsterdammers die Joden tijdens de oorlog hebben geholpen. 

De initiatiefnemer van het Namenmonument, Jacques Grishaver van het Auschwitzcomité, vindt de locatie aan de Weesperstraat een aanvaardbaar alternatief. Het Parool meldt in zijn artikel van 21 april zelfs dat het Auschwitz Comité deze plek zelf heeft voorgesteld. Architect Libeskind is bereid om zijn ontwerp aan de locatie aan te passen. De Lutherse Diaconie die ernaast gevestigd is, heeft geen bezwaar tegen plaatsing op deze plek.

Een heet hangijzer is nog wel wat er nu gaat gebeuren met het Dankbaarheidsmonument. Het Auschwitzcomité suggereert om het te verplaatsen naar het Weesperplein, voor de Diamantbeurs. Daar heeft het oorspronkelijk gestaan, todat het wegens de metroaanleg 'tijdelijk' verplaatst is naar de huidige plaats.

Stadsdeel Centrum weigert onttrekkingsvergunning De Wittenberg voor Short Stay

De Evangelisch-Lutherse Diaconie wil in het voormalige verpleeghuis De Wittenberg op de hoek Nieuwe Kerkstraat/ Nieuwe Keizergracht een short-stay-voorziening maken en had daarom op 13 augustus bij stadsdeel Centrum een vergunning aangevraagd om het te mogen onttrekken als woonruimte.
Het Plantage Weesperbuurtoverleg had in zijn zienswijze van 10 september ernstige bezwaren ingebracht bij het stadsdeel omdat er al zeer veel short stay en hotels in de directe omgeving zijn en omdat er behoefte is aan ouderenhuisvesting. Bewoner F. Hardonk diende een gedegen juridische onderbouwde zienswijze in met een pleidooi voor een woonbestemming.
Op 20 oktober heeft stadsdeel Centrum aan de Evangelisch Lutherse Diaconie laten weten dat de onttrekkingsvergunning wordt geweigerd omdat een niet-woonvoorziening groter dan 500 m2 niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan, omdat er al voldoende short stay in Amsterdam is en omdat woonruimte zeer schaars is.
De zeer uitvoerige motivatie van het stadsdeel is op zoveel argumenten gebaseerd – historisch, juridisch en bestuurlijk - dat de door de Diaconie voorgenomen juridische procedure daarover behandeld zal worden door een meervoudige kamer van de rechtbank. 

Concept Gebiedsplan 2016 Centrum-Oost: commentaar en inspraak mogelijk

Het concept-Gebiedsplan 2016 voor deelgebied Oost van stadsdeel Centrum bevat de prioriteiten voor transformaties zoals van het Marineterrein,  het Zeeburgerpad, het Roeterseiland en de Dijksgracht, de prioriteiten bij de aanpak van de openbare ruimte met o.a. herprofilering Eilandenboulevard en Weesperplein en omgeving, het beleid inzake hotels en short-stay en het sociaal en welzijnsbeleid. Lees hier het Gebiedsplan.

Bij het opstellen van het gebiedsplan is gebruik gemaakt van de inbreng vanuit de buurtgesprekken en de buurtenquête. Er is ook een paragraaf opgenomen over bewonerswensen die niet gehonoreerd zijn en de reden daarvoor. 
U kunt t/m 11 oktober per e-mail reageren naar r.bodrij@amsterdam.nl als u vindt dat onderwerpen vergeten zijn  of op een andere manier aandacht verdienen.
Op 3 november is de eerste bespreking in de het Algemeen Bestuur (AB) van de Bestuurscommissie. U kunt u  t/m 2 november 16:00 per e-mail aanmelden bij bestuursondersteuning.SDC@amsterdam.nl om daar in te spreken. Op 17 november bespreekt het AB moties en amendementen en op 1 december neemt het AB besluiten over de gebiedsplannen.

Plantage Weesperbuurtoverleg dient bezwaren in tegen short-stay vergunningen De Wittenberg

Het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 23 september een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de Aanvraag voor een woningonttrekkingsvergunning voor De Wittenberg d.d. 2-9-2015. Het gaat hier om het onttrekken van een woonfunctie ten behoeve van 116 'short-stay' appartementen voor het voormalige verpleeghuis De Wittenberg, gelegen op de hoek Nieuwe Kerkstraat 159/ Nieuwe Keizersgracht. Eigenaar is de Evangelisch Lutherse Diaconie. Het quotum van 450 short-stay appartementen voor het Centrum is allang overschreden. Het PWO roept op om het gebouw te behouden voor ouderenhuisvesting. Lees hier de zienswijze

Tegelijkertijd heeft het PWO samen met de Plantage Weesperbuurtvereniging een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor de verbouw van De Wittenberg omdat hier  sprake is van omzetting naar een bedrijfsfunctie. En dat is in strijd met het bestemmingsplan Oostelijke Binnenstad. De aanvraag is bovendien onvolledig omdat een aantal noodzakelijke bijlagen en ook de sloopvergunning ontbreekt. Lees hier de zienswijze.

Zondag 24 mei 12-18 uur Festival Groene Boulevard Weesperstraat

Bewoners langs de Wibaut-as tussen Valkenburgerstraat en Amstelstation hebben het initiatief genomen om via een gezellig, creatief en duurzaam festival aandacht te vragen voor schone lucht. Tussen 12:00 en 18:00 uur is er op het J.D. Meyerplein een NeighbourFoodMarket, duurzame markt, voorronde kampioenschap slowbiken over 11 meter, expositie Fietsmuseum en veel muziek. Om 12:30, 14:30 en 16:30 u zijn er wandelingen door de Weesperbuurt langs Joods erfgoed. Om 14:00 u een rondlieiding door de Joodse Synagoge en om 15:00 en 16:00 u architectuurwandelingen. 

Weesperstraat 51 De Kijkdoos: tentoonstelling The Voice as an object.

Hoek 2e Oosterparkstraat-Wibautstraat 12:00 -18:00 u NeigbourFoodMarket. 16:00-17:00 uur aanbieding fijnstofmetingen aan wethouder Duurzaamheid en gesprek luchtkwaliteit. Verder schrijfwedstrijd met schrijvers uit Oost en muziek.

Podium Volkshotel, Wibautstraat 150: muziek en sprekers.

Lees het volledige programma op www.degroeneboulevard.com

 

Zoku: nieuw hotelconcept Gebouw Metropool Weesperstraat

In Het Parool van zaterdag 16 mei is een uitvoerig artikel verschenen over het langverblijvershotel Zoku, dat zich dit najaar met 133 kamers gaat vestigen in het verbouwde Metropoolcomplex aan de Weesperstraat, het gebouw  dat de Nieuwe Kerkstraat overspant.  Het bijzondere is dat niet het bed dominant is in de hotelkamer, maar de keukentafel. Daaraan kun je eten (er is ook kookgelegenheid), werken en bezoek ontvangen.  Op het dak komen een daktuin met verse kruiden, een kas en social space. Op het dak is ook de receptie. Het concept is ontwikkeld door Hans Meyer, die eerder voor CitizenM werkte. Mede-oprichter is Marc Jongerius. Zij willen dit concept ook in andere steden gaan toepassen. Het geld komt van drie families die anoniem willen blijven en de Rabobank. Zie hier het volledige Paroolartikel. Zie ook www.metropoolvan morgen.nl

Aprilnummer Buurtkrant 1018 verschenen

Het aprilnummer van Buurtkrant 1018 bevat onder meer de volgende onderwerpen:

  • Interview met Job van Tol, vogelverzorger bij Artis
  • 4 mei herdenkingen in onze buurt
  • Tentoonstelling 'Geen nummers maar Namen' in het Verzetsmuseum
  • Stadsdorp Centrum Oost
  • Historie van het Marineterrein
  • 1018 Kunst: beeld De Danser Oranje Nassau Kazernetrrein
  • Henk van Laar, de rode schoolmeester van de Conradschool
  • Hugo de Vrieslaboratorium 100 jaar
  • Galerieën in 1018
  • Plannen met Stadswerf Oostenburg, deel 2
  • Het gezicht van 1018: Kees Coldijk, Kadijken, zanger 4tuoze Matrozen

Klik hier om het complete nummer te lezen.

Werkzaamheden Rhijnspoorgebouw starten 9 maart

Op 19 februari heeft een bewonersavond plaatsgevonden over de volgende uitbreiding van de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam: het Rhijnspoorgebouw op de hoek Wibautstraat - Mauritskade naast het Theo Thijssenhuis, op de plek van het oude rioolgemaal.

De bouw zelf start eind 2015 en zal begin 2018 zijn afgerond. Damwanden en heipalen worden gedrukt in plaats van geheid om de overlast te beperken.

De gemeente begint al op 9 maart a.s. met voorbereidende werkzaamheden:

  • Gedurende 7 weken wordt een rijstrook op de Mauritskade afgesloten
  • Vanaf medio mei wordt de oprit naar de Wibautstraat vanaf de Mauritskade volledig afgesloten
  • Het parkeerterrein wordt opgeheven; vergunninghouders kunnen parkeren in de Kohnstammgarage
  • Verkeer -ook fietsverkeer - wordt met borden omgeleid.

De HvA zal 3 tot 4 keer per jaar bewonersavonden organiseren en de buurt tijdig informeren. Zie voor actuele informatie www.hva.nl/amstelcampus  

Februarinummer buurtkrant 1018 verschenen

Het februarinummer van Buurtkrant 1018 is verschenen, met daarin onder meer:

Klik op de afbeelding om het complete blad te lezen

Klik op de afbeelding om het complete blad te lezen

  • Interview met de concierge van het Amstelhotel
  • Hildo Krop, beeldhouwer met idealen
  • Kunstwerk 'The Sailing Man' op het Kattenburgerplein
  • De slag om de Kattenburgerbrug in 1787
  • Marokkaans cultuurhuis aan de Plantage Middenlaan / Plantage Badlaan
  • Sluiting natuurvoedingswinkel 't Zonnemeer in de Nieuwe Kerkstraat
  • Wat vindt u op de website van Buurtorganisatie 1018?
  • Afscheid opbouwwerker Pim van Galen van de Oostelijke Binnenstad
  • Het gezicht van 1018: Boas Langendijk

Gemeente in conflict met diaconie over shortstay Wittenberg

De acties van het Plantage-Weesperbuurtoverleg en anderen tegen de verbouwplannen van voormalig verpleeghuis de Wittenberg hebben succes gehad. In de gemeenteraadsvergadering van 4 februari is duidelijk geworden dat de gemeente niet instemt met shortstay in  de Wittenberg. De diaconie overweegt nu een rechtszaak. Zie onderstaand bericht in Het Parool van 5 februari 2015.