PWO

Strijd om behoud buurtfunctie Oosterkerk gaat voort

Het Eilandenoverleg, het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en de Stichting Oosterkerk trekken samen op voor het behoud van de buurtfunctie van de Oosterkerk. Eind vorig jaar hebben zij met een raadsdres op het nippertje weten te voorkomen dat de Oosterkerk verkocht werd aan Stadsherstel. Wethouder Touria Meliani heeft toegezegd het behoud van de buurtfunctie als belangrijk uitgangspunt te zullen hanteren, maar de gemeente is nog steeds in gesprek met Stadsherstel.
De buurtorganisaties geloven niet dat Stadsherstel de buurtfuncties voldoende kan garanderen. De concerten die zij in andere kerken organiseren zijn doorgaans te duur voor de bewoners van de Oostelijke Eilanden. Hun plannen voor grootscheepse verbouwingen en een horecavoorziening zullen de exploitatiekosten verder opschroeven en vormen een bedreiging voor de akoestiek van de kerk en het monumentale Van Oeckelenorgel.

De drie organisaties hebben op 26 november een notitie aangeboden aan wethouder Meliani waarin het buurtgebruik van de Oosterkerk wordt uitgewerkt aan de hand van het programma in 2019. In de Oosterkerk zijn in 2019 108 activiteiten geprogrammeerd, waarvan 68 gratis concerten. De kerk wordt ook gebruikt voor belangrijke buurtbijeenkomsten zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, afscheidsceremonies en vrijheidsmaaltijden en is daarbij een belangrijke factor voor verbinding in de buurt. De notitie sluit af met twaalf vereisten voor buurtgebruik van de Oosterkerk. Lees hier de notitie.

Bewonerscommissies de Key: 'Stenen zijn belangrijker dan mensen'

Het Amsterdamse volkshuisvestingstijdschrift NUL20 zet naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Judith van Male onder 23 bewonerscommissies van woningcorporatie De Key een ontluisterend beeld neer over het niet verhelpen van onderhoudsklachten, het gebrek aan dienstverlening, de slechte communicatie en de negatieve houding ten aanzien van zittende huurders en bewonerscommissies. De huurders klagen over de versmalde invulling van de volkshuisvestelijke taak door Woonstichting De Key en diens harde zakelijke bedrijfsvoering, die sinds een statutenwijziging sterk is gericht op lucratieve doelgroepen zoals starters en tijdelijke huurcontracten.

Alle bewonerscommissies lijken met directievoorzitter Leon Bobbe en Lidy van der Schaft, directeur Wonen, in de clinch te liggen, concludeert een van de deelnemers aan het onderzoek. Daarbij wordt verwezen naar een harde uitspraak van een van hen in Pakhuis De Zwijger: "De zittende bewoners interesseren me geen moer..."

De huurderskoepel van De Key, Arcade, heeft de uitkomst aangeboden aan de directie. Er wordt nog gewacht op een formele reactie. Ook is de uitkomst van het onderzoek aangekaart bij de Raad van Commissarissen. RvC-voorzitter Hans Amman laat in een schriftelijke reactie weten 'de bevindingen uit het rapport zeer serieus te nemen'. "We hebben in een constructief overleg met Arcade, bestuur en Raad van Commissarissen een aantal acties geformuleerd met betrekking tot de aangedragen verbeterpunten", aldus Amman. De inhoudelijke beoordeling van het rapport is volgens hem een zaak van het bestuur van de Key.

Lees hier het complete artikel uit Nul20.

Op 14 november heeft de rechtbank uitspraak gedaan in een zaak die was aangepannen door de huurders in verband met een vastgoedscheiding uit 2016, waarbij de woningcorporatie onder andere 600 sociale huurwoningen en een onbekend aantal ateliers uit de maatschappelijk vastgoedportefeuille heeft overgeheveld naar een commerciële tak. Die moet worden teruggedraaid. Ten onrechte is de huurders daarbij hun instemmingsrecht onthouden.

Plantage Weesperbuurt Overleg presenteert wensenlijst aan stadsdeel Centrum

Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) heeft op 18 november zijn wensenlijst aangeboden aan het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum. Op 19 november heeft het PWO aan de Stadsdeelcommissie Centrum gevraagd om het DB te adviseren om voortaan elk jaar de gelegenheid te bieden om met een wensenlijst te komen op een dusdanig moment dat deze wensen nog van invloed kunnen zijn op begroting en beleid. Eerder heeft het Eilandenoverleg per brief een gelijkluidend verzoek ingediend.

De achtergrond hiervan is dat het jaarlijkse Gebiedsplan Centrum-Oost door het terugbrengen tot zes focusprojecten dusdanig uitgekleed is, dat dit als kapstok voor het inbrengen van bewonerswensen niet geschikt meer is.

Enkele punten uit de wensenlijst van het PWO:

  • Opknapbeurt voor de fietspaden langs de Plantage Middenlaan

  • Maatregelen tegengaan drugsgebruik, drugsoverlast en alcoholgebruik in de openbare ruimte

  • Plaatsen van zelfpersende afvalbakken

  • Plaatsing van openbare toiletten

  • Faciliteren buurtspreekuur

  • Inzet buurtconcierge

Lees hier de complete wensenlijst van het PWO.

Opvang ongedocumenteerden in Plantage Muidergracht 14 krijgt 80 in plaats van 140 plekken

Op maandag 16 december 19:00 - 21:00 uur organiseert de gemeente in het Verzetsmuseum een inloopbijeenkomst voor buurtbewoners van de Plantagebuurt over het besluit om 80 ongedocumenteerden op te vangen in het pand Plantage Muidergracht 14.

Op 23 september heeft de gemeente hierover een informatiebijeenkomst gehouden . Tijdens deze avond en in het advies van stadsdeel centrum kwam naar voren dat 140 opvangplekken te veel is voor deze locatie. Daarom heeft het College van B&W nu besloten dat er een kleiner opvang voor 80 zelfredzame ongedocumenteerden zal komen. Het is de bedoeling dat de ongedocumenteerden hier maximaal anderhalf jaar worden opgevangen.Zij werken onder professionele begeleiding aan hun toekomst. Dat kan inhouden: legaal verblijf, doorreizen naar een ander land of terugkeer naar het land van herkomst.
De groep krijgt begeleiding van HvO Querido. Vanwege de ombvang van het pand is er ook ‘s nachts toezicht aanwezig.

Er wordt een begeleidingscommissie ingesteld met buurtbewoners waar de gang van zaken en eventuele klachten kunnen worden besproken. Doel is te zorgen voor een goede verstandhouding tussen de voorziening en de omwonenden. Wilt u zich aanmelden voor de begeleidingscommissie of op een andere manier iets beteken voor de opvang, stuur dan een email aan ongedocumenteerden@amsterdam.nl

Het pand Plantage Muidergracht 14 is eiegendom van de gemeente en is voor drie jaar beschikbaar. Het is een gemeentelijk monument. De opvang vindt in een gedeelte van het pand plaats. Voor het gebruik van de andere delen wordt nog een invulling gezocht.
De verwachte oplevering van het pand is in het voorjaar van 2020.

Uitkomsten Buurtenquete 2019 Centrum Oost

1079 bewoners en 140 ondernemers hebben de buurtenquete Centrum-Oost van het stadsdeel ingevuld. Daarvan 114 bewoners van de Oostelijke Eilanden, 78 van de Kadijken, 116 van de Plantagebuurt en 119 van de Weesperbuurt. De meeste respondenten zijn geworven via de Facebookcampagne (873) en een mailing van het stadsdeel (457). Relatief veel hoger opgeleiden, 50-65-jarigen, en mensen van Nederlandse herkomst doen mee..

De tevredenheid met de eigen buurt is nergens zo hoog als op de Oostelijke Eilanden: rapportcijfer 7,6. Voor Weesperbuurt/Plantage is dat niet veel minder: 7,5, maar de verwachting voor de toekomstige ontwikkeling is daar minder positief: 6,4. Het meest verbeterd: heringerichte straten (Sarphatistraat, Amstel-oostzijde, Eilandenboulevard) en verkeersoverlast.. Op de Oostelijke Eilanden wordt ook ’groen’ veel genoemd. Toch wordt verkeersoverlast het meest genoemd als probleem dat de gemeente als eerste zou moeten aanpakken. De Weesperstraat en de Kattenburgerstraat springen eruit.
Het veiligheidsgevoel scoort hoog in onze buurten en is het laagst in de grachtengordel-zuid.. Op de Oostelijke Eilanden heeft 69 % minstens één van de extra veiligheidsmaatregelen na de schietpartijene opgemerkt, met name het cameratoezicht en de straatcoaches. Volgens 22 % hebben de maatregelen geen effect, volgens 20 % wel en volgens 51 % enigszins.
Overlast is er in de Weesperbuurt/Plantage meer dan op de Oostelijke Eilanden. In beide gebieden scoren bouwoverlast, (feest)botenoverlast en geparkeerde fietsen/scooters het hoogst.

In de Weesperbuurt/Plantage ervaart 59 % overlast van verhuur van woningen aan toeristen en op de Oostelijke Eilanden/Kadijken 43 %. Andere belangrijke bronnen van overlast zijn zwerfafval en verkeerd aangeboden afval. Van de ondernemers is een meerderheid bereid om samen één inzamelaar te kiezen voor hun bedrijfsafval.

Op de vraag of men een Leefstraat leuk vindt (maximaal 30 dagen geen autoparkeren, maar ander gebruik) antwoordt een derde positief en voor een ander derde hangt het af van de activiteiten.

In de Plantage en Weesperbuurt antwoordt 70 % positief op de vraag of zij de maximumsnelheid op de Plantage Middenlaan en de Roetersstraat willen verlagen naar 30 km/u en 78 % is voor meer groen door middel van opheffen van parkeerplaatsen en invoering eenrichtingverkeer.
In heel Centrum Oost zijn veel klachten over te weinig loopruimte bij terrassen; op de Oostelijke Eilanden het minst.

Van de bewoners van de Oostelijke Eilanden zegt 29 % behoefte te hebben aan een plek voor buurtactiviteiten zoals een buurtkamer, bibliotheek, expositieruimte of andere publieke ruimte.

Op de Oostelijke Eilanden wil 43 % meedenken over ontwikkelingen in de buurt en in de Plantage/Weesperbuurt 57 %. In onze beide buurten wordt Buurtkrant 1018 door 63 % van de bewoners gelezen.

Het aandeel bewoners met verhuisplannen is in onze beide buurten relatief laag, ca. 15 %. Leeftijd, drukte/overlast en veranderde gezinssamenstelling zijn de voornaamste verhuisredenen.

Lees hier het volledige enqueteverslag Centrum Oost

Gemeente ondertekent Maatschappelijk Akkoord Ma.ak020

Tijdens de manifestatie over de Verenigde Straten van Amsterdam op 9 november in het Hyperion Lyceum heeft wethouder Rutger Groot Wassink het Maatschappelijk Akkoord Ma.ak020 ondertekend dat ontwikkeld is door een groot aanal actieve burgers van Amsterdam.

Het akkoord is bedoeld om de zeggenschap te verschuiven naar een zo lokaal mogelijk niveau, van de vertegenwoordigende democratie naar een meer directe democratie waarin burgers meer ruimte krijgen voor eigenaarschap en vormgeving van hun leefomgeving. Enkele punten uit het akkoord:

  • Er wordt tot 10% ruimte in de begroting gecreëerd voor maatschappelijk aanbesteden. Voor de komende twee jaar is dit uit de vrij besteedbare ruimte; voor de termijn erna jaarlijks oplopend van 1% tot 10% van de gehele begroting;

  • 10% van de gemeentebegroting wordt participatief begroot, zowel op stedelijk als op buurtniveau;

  • Gekoppeld aan bovenstaande: 2% van de vrij besteedbare begroting wordt vrijgemaakt voor de invoering van de nieuwe werkwijze die voortkomt uit het Maatschappelijk akkoord;

  • Buurtbegroten wordt ingevoerd met buurtbudgetten oplopend tot een half miljoen euro per buurtcombinatie (er zijn 99 buurtcombinaties);

  • Er komt verruiming van de inzet van social return inclusief meebepalen van de inzet ervan door de doelgroep;

  • Er wordt een maatschappelijk initiatievenfonds opgericht met bijdragen van verschillende partners.

Het akkoord is vanaf 1 januari 2020 van kracht en loopt tot tenminste 2025.

Lees hier het volledige akkoord en hier de krant die daarover is gemaakt. Zie ook www.ma.ak020.nl.

Concept-Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost verschenen

Omdat uit evaluaties is gebleken dat de gebiedsplannen van voorgaande jaren te complex zijn, is gekozen voor een nieuwe werkwijze. Er komt vanaf nu een beperkter gebiedsplan met maximaal zes focuspunten. In het gebiedsplan worden niet alle activiteiten opgenomen, het geeft slechts aan wat er komend jaar in het gebied de belangrijkste prioriteiten zijn en wat daaraan gaat gebeuren.

Het wordt aan de stadsdeelcommissie overgelaten of zij bewonersraden willen betrekken bij hun advisering. Bewonersraden kunnen per mail/brief gevraagd worden te reageren op de gebiedsplannen of ze kunnen worden uitgenodigd om in te spreken bij de bespreking van de gebiedsplannen in de vergadering van de stadsdeelcommissie op 19 november.

De zes focusprojecten voor 2020 voor Centrum-Oost zijn:

  1. Aanpak Binnenstad: dit gaat over toerisme en betreft niet postcodegebied 1018.

  2. Autoluw: hier wordt genoemd dat de overlast op de Prins Hendrikkade wordt beperkt en dat voor de Kattenburgerstraat plannen worden uitgewerkt om de leefbaarheid en veiligheid te kunnen blijven garanderen.

  3. Aanpak Oostelijke Eilanden: het stadsdeel zet in op onderlinge verbondenheid en stimuleren van bewonersinitiatieven. Bewoners worden uigenodigd mee te denken over de planvporming. Verder wordt genoemd: definitieve locatie jongerenwerk, reconstructie Kattenburgerkruisstraat en ontwerprichting bepalen voor Wittenburgerplein

  4. Knowledge Mile: bewoners en ondernemers aan de Weesperstraat en Valkenburgerstraat worden gefaciliteerd met geveltuinen en gevelbegroeiing. Er wordt samen gekeken waar bomen geplant kunnen worden en groenstrokenn aangelegd kunnen worden. Ook wordt gezocht naar duurzame oplossingen met groene daken, zonnepanelen, etc.

  5. Ouderenhuisvesting: inzet van een woonconsulent ouderen moet ouderen helpen om een andere woning te vinden. Er wordt gezocht naar mogelijkheden voor trapliften en er wordt ingezet op mogelijkheden voor geclusterd wonen. De mogelijkheden voor uitruil van corporatiebezit worden in beeld gebracht. In het voorjaar komt er een informatiemarkt.

  6. Winkeldiversiteit. Postcodegbeid 1018 wordt hierin niet genoemd. Wel komt er een marktvisie Oostelijk deel Amsterdam en wordt met bewoners gesproken over hoe warenmarkten in hun behoeften kunnen voorzien.

Lees hier het complete concept-Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost.


Omleiding fietsverkeer Weesperstraat wegens bouw Namenmonument leidt tot klachten

Op 31 oktober organiseerde de gemeente een informatieavond over de omleidng voor fietsers en voetgangers tijdens de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Fietspad en trottoir voor het bouwterrein worden afgesloten. Twee jaar lang wordt al het fietsverkeer op de Weesperstraat van west naar oost omgeleid over Nieuwe Herengracht oneven zijde, Amstel en Nieuwe Keizersgracht even zijde. Voetgangers moeten twee keer de Weesperstraat oversteken.

Bewoners zijn bang dat dit tot gevaarlijke situaties gaat leiden.:

  • De Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht. Dit zijn beiden smalle grachten, waar als er een auto staat fietsers al uitwijken naar het zeer smalle trottoir. Op deze grachten staan dagelijks vrachtwagens langere tijd te lossen voor bijvoorbeeld de hotels of bedrijven zoals een wijnimporteur.

  • Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht en op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Keizersgracht kruisen fietsers twee keer doorgaande fietsers over de Amstel.
    De Amstel oneven zijde is een belangrijke fietsroute voor Amsterdam.

  • Het flatgebouw op de Weesperstraat. Fietsers die niet willen omfietsen zullen hier tegen het verkeer in gaan fietsen.

  • Voetgangers zullen in dde verleiding komen om over de rijbaan te lopen.

Als alternatief hebben bewoners voorgesteld om één rijbaan voor het autoverkeer vrij te maken voor fietsers en voietgangers.

Organisatie Plantage Weesperbuurtfeest 28 juni 2020 zoekt versterking

Het is een mooie zomer-zondagavond, 28 juni 2020, en u maakt in de milde avondzon nog een ommetje in de Plantage. Er klinken intrigerende geluiden vanaf het Artisplein. Zo’n twintig buurtbewoners zitten om de tafel. Ze zijn een beetje uitgelaten met hun zelf meegebrachte drank en lauwe pizza’s. Wie zijn dit? Wat wordt hier gevierd?
 Het zijn de organisatoren, de mensen van de Plantage Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage, met alle helpers en assistenten. Zij kijken met een mengsel van opluchting en tevredenheid op de dag terug: de succesvolle editie 2020 van het jaarlijkse buurtfeest in het Wertheimpark. Deze mensen leverden samen weer een prestatie van formaat en zijn daarvoor beloond met een indrukwekkend aantal bezoekers.  

Aan die tafel op het Artisplein zijn nu nog plaatsen vrij. Oftewel: wij zoeken versterking. Wie zou deze ploeg vrijwilligers willen aanvullen? Zou u willen overwegen een bijdrage aan de organisatie van dit buurtfestijn te leveren? Neem dan contact op met Hans Soetekouw (hans.soetekouw@xs4all.nl). Hij kan u verder informeren over de veelsoortige werkzaamheden die ons wachten en het tijdsbeslag dat daarmee gemoeid is.

Pilot Weesperstraat autoluw en Kattenburgerstraat drukker in Agenda Autoluw

De gemeente Amsterdam heeft op 2 oktober de langverwachte concept-Agenda Autoluw gepubliceerd.

Maatregel 12 is een pilot van een of meer aaneengesloten weken voor een knip in de Weesperstraat voor autoverkeer om doorgaand autoverkeer door de stad tegen te gaan. Maar eerst komt er een nieuw kentekenonderzoek en wordt overleg gevoerd met bewoners en ondernemers.

Maatregel 15 is gericht op verbetering van de fietsroute van Geldersekade naar het toekomstihge Pontplein aan de De Ruyterkade. De Kattenburgerstraat zal 30 % drukker worden doordat eenrichtingverkeer wordt ingevoerd op de Oostertoegang in noordelijke richting. Autoverkeer vanaf de Geldersekade wordt gewiongen rechtsaf de Prins Hendrikkade op te gaan. Dit betekent dat het doorgaand autoverkeer van de De Ruitertunnel richting IJtunnel via de Piet Heinkade en de Kattenburgerstraat zal moeten rijden.. Citaat van blz. 47: “Op de Kattenburgerstraat nemen we maatregelen om de effecten van het extra verkeer op de lchtkwaliteit en het geluid te beperken. We gaan de straat zo inrichten dat deze minder uitnodigt tot te hard rijden. We denken daarbij aan het substantieel opschuiven van de rijbaan weg van de gevels richting het Marineterrein en het verlagen en versmallen van de rijbaan. Bij deze herinrichting zetten we in op het versterken van het groene karakter van de straat. Ook kiezen we voor verbetering van de fiets- en voetpaden, onder andere door het aanleggen van een tweerichtingenfietspad aan de zuidzijde, aansluitend op het eerder genoemde toekomstige tweerichtingenfietspad langs de Prins Hendrikkade. Hiermee ontstaat een hoogwaardige fietsverbinding helemaal van de Kattenburgerstraat tot voorbij het Centraal Station.”

Het college heeft de stadsdelen gevraagd om de conceptversie van de Agenda Amsterdam Autoluw te voorzien van advies. Die adviezen worden vervolgens door het college besproken. De definitieve agenda wordt eind dit jaar gepresenteerd. Behandeling in de gemeenteraad vindt naar verwachting begin 2020 plaats.

Lees hier de complete Agenda Autoluw. Klik hier voor meer info documenten over de agenda Autoluw .

Plantage Muidergracht 14: plan opvang 140 ongedocumenteerden

De gemeente Amsterdam wil in het pand Plantage Muidergracht 14 een 24-uursopvang vestigen voor maximaal 140 vreemdelingen zonder geldige papieren. Het gaat om migranten die via een ander land Europa zijn binnengekomen en daarna zijn doorgereisd naar Nederland en volgens het Dublin-akkoord in het land van binnenkomst een asielprocedure hadden moeten volgen. Uitzetting lukt vaak niet. Tot nu toe is voor deze ongedocumenteerden alleen nachtopvang (de bed-, bad- en broodregeling) beschikbaar. De gemeente wil hen nu uit humane overwegingen tijdelijk een stabiele omgeving bieden. Per persoon kunnen zij voor maximaal een half jaar in de opvang terecht. In totaal zal het pand gedurende drie jaar voor dit doel gebruikt worden. In andere delen van de stad komen vergelijkbare opvanglocaties voor nog eens 360 mensen.

Op maandag 23 september heeft de buurt de gelegenheid gehad om in te spreken. Wethouder Groot Wassink deelde mee dat de groep zal bestaan uit ongetrouwde mannen en vrouwen in een verhouding van ongeveer 70 – 30, en dat er 24 uur lang toezicht in en rond het pand aanwezig zal zijn.
Uit de soms zeer emotionele en af en toe ronduit vijandige reacties vanuit de stampvolle zaal bleek dat met name het grote aantal jonge mannen dat in het pand zal worden ondergebracht veel aanwezigen zorgen baart. Veel bewoners zeiden op zich geen probleem te hebben met de opvang van migranten maar wel met de grootschaligheid ervan.in de buurt: “Het is vaak juist kleinschaligheid en een goede man-vrouw verhouding die bepaalt of opvang een succes wordt. Wij willen dat u daar goed naar kijkt.” Groot Wassink gaf toe dat ook hij liever een kleiner aantal migranten in de Plantage Muidergracht had ondergebracht, maar dat hij te weinig andere geschikte locaties heeft kunnen vinden.
Een definitief besluit moet nog worden genomen en toegezegd is dat daarbij de draagkracht van de buurt een belangrijke rol zal spelen. Op dinsdag 1 oktober 20:00 u bespreekt de stadsdeelcommissie Centrum het voorstel van B&W in een openbare vergadering in de Boekmanzaal op het stadhuis.. (https://centrum.notubiz.nl/vergadering/563917/Stadsdeelcommissie%2001-10-2019)

Stem vóór 7 oktober op de plannen voor uw buurt in Centrum Begroot

Als bewoner van stadsdeel Centrum heeft u op 9 september een brief van het stadsdeel ontvangen met een persoonlijke stemcode om te stemmen op één of meer van de 53 plannen die door bewoners zijn ingeidend in het kader van Centrum Begroot. U kunt t/m 6 oktober aangeven hoe u het beschikbare subsidiebedrag van € 200.000 wilt verdelen over uw favoriete plannen.

Van de 53 plannen zijn er negen die betrekking hebben op postcodegebied 1018. Klik erop voor meer informatie::

Laat uw stem niet verloren gaan. Lees meer op www.centrumbegroot.amsterdam.nl

Hoger beroep tegen ongegrond verklaren bezwaren inzake Namenmonument

De rechtbank in Amsterdam heeft in juli het beroep inzake het Holocaust Namenmonument ongegrond verklaard. Het beroep was ingediend door de Plantage-Weesperbuurtvereniging (PWBV) samen met de Stichting de Groene Plantage en een aantal individuele buurtbewoners. Zij gaan nu in hoger beroep bij de Raad van State, niet alleen vanwege de uitkomst van de rechtszaak, maar met name ook vanwege de motivering.

De PWBV focust in het hoger beroep in het bijzonder op de afwezigheid van een behoorlijke belangenafweging. Het belang van DIT monument op DEZE plek is nooit geëxpliciteerd. Dat is vooral zorgelijk omdat het ontwerp niet voldoet aan de randvoorwaarden die de gemeente aan het begin van het traject zelf speciaal voor deze plek heeft vastgesteld om een goede inpassing in de omgeving te garanderen.
Van belang is dat er een rondschrijven is van het Auschwitz Comité aan de eigen achterban, vlak na vaststellen van de locatie, waarin zij stellen heus heel goed te weten wat de randvoorwaarden zijn, en dat zij zich daar heus wel aan zullen houden. Zij realiseerden zich het belang van de randvoorwaarden dus terdege, maar kwamen desalniettemin met een ontwerp dat in strijd was met deze voorwaarden. De PWBV voert in het hoger beroep gemotiveerd aan waarom de randvoorwaarden wel als toetsingskader gezien moeten worden.  Ook is een belangrijk punt van het hoger beroep dat er sprake is van strijd met het vertrouwensbeginsel: de gemeente moet zich houden aan toezeggingen die uitdrukkelijk aan de buurtbewoners zijn gedaan, zoals die inzake inspraak en onderzoek naar draagvlak.

Lees hier het hogerberoepschrift en hier de bijlagen.

Uitkomsten mini-enquete afvalinzameling Plantage Weesperbuurt

In ons bericht van 21 juni maakten wij melding van de mini-enquete over afvalinzameling die BAC (BewonersAmsterdamCentrum) in de Plantage en Weesperbuurt ging houden over afvalinzameling en recycling van afvalstromen.

Inmiddels is de rapportage van deze enquete beschikbaar. Ut de meer dan zeventig reacties komt naar voren dat er behoefte bestaat aan terugkeer van de chemokar of - in hedendaagse termen - een lokaal recyclepunt. Er blijkt ook uit dat er veel meer voorlichting nodig is over waar batterijen, lampen, kleine elektrische apparaten e.d. kunnen worden ingeleverd. Met Stadswerken zal worden nagegaan welke concrete vervolgstappen en acties kunnen worden gedaan: samen voor een schone buurt

Lees hier het complete enqueteverslag.

Bezwaren tegen uitbreiding Bridge Hotel (naast Carré)

Bewoners van de Onbekendegracht en de Nieuwe Prinsengracht maken bezwaar tegen een aan het Bridge Hotel verleende bouwvergunning. Het hotel aan de Amstel naast Carré wil aan de achterkant nieuwbouw plegen en zo het aantal kamers fors uitbreiden. Ook krijgt het hotel een openbaar restaurant en een sauna. De bewoners verwijten de gemeente de hand te hebben gelicht met de eisen die in Amsterdam aan hotelontwikkeling worden gesteld. Zij verwachten geluidsoverlast vanwege de Franse balkons tegenover hun huizen en maken bezwaar tegen de hoogte van de nieuwbouw die hun avondzon zal wegnemen. Ook vrezen zij voor overlast door meer taxi’s in de nacht en een grotere druk op de parkeerplaatsen in de buurt. Een aanvraag van de hoteleigenaar om ook een aantal bestaande appartementen aan de Amstel en de Nieuwe Prinsengracht om te mogen zetten naar hotelkamers is nog in de maak. Om de gemeente gunstig te stemmen heeft hij toegezegd om de Barbacan, een erkend overlasthotel op de Plantage Muidergracht, te sluiten en op die plek appartementen in het middensegment te realiseren. Aan zulke appartementen bestaat in Amsterdam veel behoefte.

Teken de petitie tegen de verhuurderheffing. Huurders betalen nu 4-5 maanden huur per jaar aan de schatkist

De verhuurderhegffing si een belasting die de woningcorporaties aan het rijk moeten betalen voor elke sociale huurwoning. In 2020 in totaal 1,8 miljard Euro. Die heffing wordt opgebracht door de huurders van sociale huurwoningen en komt neer op 4-5 maanden huur per jaar.

Het kabinet is nu van plan € 100 miljoen per jaar te investeren in nieuwbouw van sociale huur. Maar dat is een schijntje vergeleken met de naar € 2 miljard oplopende verhuurderheffing.

Laurens Ivens, wethouder Wonen van de gemeente Amsterdam, is nu een petitie gestart waariin het rijk gevraagd wordt om te stoppen met de verhuurderheffing. Om deze petitie te steunen, ga naar

www.petities.com/wooncrisis

Tekst van de petitie:

Nederland kent een wooncrisis. Voor steeds meer mensen is geen betaalbare woning te vinden. In plaats van te investeren in woningbouw, belast het Rijk verhuurders van betaalbare woningen voor 2 miljard euro per jaar. Deze rekening komt te liggen bij de huurders en woningzoekenden. Schaf de verhuurderheffing af!

  • Bouw meer woningen

  • Houd woningen betaalbaar

  • Investeer in de kwaliteit en duurzaamheid van woningen

Pak de wooncrisis aan: stop de verhuurderheffing! 

Denk er aan ook je e-mailadres in te voeren en dan per mail je ondertekening te bevestigen. Deze bevestigingsmail komt mogelijk in je spam terecht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Haal een gratis bezem van stadsdeel Centrum om uw straatje schoon te vegen

Stadsdeel Centrum heeft het initiatief van Michel van Wijk uit de Plantagebuurt, ingediend via ‘De Stem van Centrum’, beloond om bezems beschikbaar te stellen aan bewoners en ondernemers om af en toe hun straat te vegen. Het stadsdeel heeft er duizend gekocht..

De actie ging van start op ‘Keep It Clean Day’ 20 september. De eerste reacties zijn positief en het blijkt ook de onderlinge cohesie te verbeteren.

Afhaalpunten in de Plantage-Weesperbuurt: UvA Roeterseiland (receptie gebouw A), Gemeentekantoor Stadstimmertuin 4 en Carré (achteringang).

Afhaalpunten op de Oostelijke Eilanden: Buurthuis De Witte Boei en Oracle-Gebouw (Nieuwe Vaart 5).

Zo lang de voorraad strekt en maximaal 1 bezem per persoon.

Aankondiging boek 'Bedenkt eer gij herdenkt', een bundel kritieken op ontwerp en plek Namenmonument

Vanaf 3 oktober is het boek ‘Bedenkt eer gij herdenkt’ verkrijgbaar. De bundel is samengesteld door Petra Catz, Abram de Swaan en Herman Vuijsje. De eerder aangekondigde presentatie in ARCAM is inmiddels volgeboekt.

De discussie over het geplande Holocaust Namenmonument in Amsterdam kwam voornamelijk in het nieuws door de juridische strijd die werd gevoerd. De inhoud van de argumenten kwam weinig aan bod en de achterliggende ideeën over waar herdenken eigenlijk over gaat nog minder.

In deze bundel formuleren zestien mensen waarom ze niet gelukkig zijn met het ontwerp op de gekozen plek in de stad. Onder hen kunstenaars, architecten, wetenschappers, mensen vanuit de joodse gemeenschap en buurtbewoners. De kritiek betreft ook de manier waarop het plan voor het monument tot stand is gekomen. Wie betrek je in het bedenken van een zinvol monument en hoe ziet het herdenken van de Holocaust en allen die zijn omgekomen er in de toekomst uit?
De vragen, argumenten en overwegingen in deze bundel blijven actueel zolang er reden is om te herdenken.

De bundel kost € 12,50 en kan rechtstreeks besteld worden door een email te sturen naar info@campcatz.nl. Vermeld het aantal exemplaren dat je wilt, plus naam en adres. Je ontvangt dan een mail met het bankrekening-nummer. Na betaling komt de bestelling direct naar je toe.

Lees hier meer over de 16 auteurs.

Creatieve Hotspot Capital C in Diamantbeursgebouw Weesperplein volop in bedrijf

Capital C Amsterdam belooft de niuwe creatieve hotspot van Amsterdam te worden. Het is gevestigd aan het Weesperplein in het centrum, waar voorheen de Diamantbeurs zat.

Het rijksmonument is in 2015 gekocht door Zadelhoff en Sijthoff Media. De redacties van titels als Adformatie en Kidsweek zijn inmiddels ingetrokken in het pand.

De bedoeling is dat alle domeinen van de creatieve industrie in Capital C Amsterdam bij elkaar komen. Denk aan advertising, design, media, digital, fotografie en kunst. Naast creatieve agentschappen is er ook werkruimte voor freelancers en start-ups, zo weet Marketing Tribune. Het pand moet creatievelingen 'inspiratie bieden'. 

In de dome, de karakteristieke glazen koepel op het dak van 9,5 meter hoog, kunnen evenementen gehouden worden. Er is een rooftop restaurant.

Wie denkt: 'kan ik er als particulier ook heen?' Jazeker. Je kunt namelijk eten én dansen in het grand café Stan&CO op de begane grond, dat ook buiten kantoortijden geopend is. Zie www.stan-co.nl/amsterdam

Ook aan kunstliefhebbers is gedacht: in het gebouw zijn namelijk een twintigtal kunstprojecten te bewonderen. Elke ruimte die toegankelijk is voor publiek is door kunstenaars ingericht.

Meer info, ook over evenementen: www.capitalc.nl

Autovrije zondag op de Weesperstraat/Wibautas gaat niet door

Na langdurig lobbywerk van Fietsersbond en buurtgroepen was de gemeente in april uiteindelijk bereid om mee te werken aan de organisatie van een autovrije zondag op de as Wibautstraat - Weesperstraat - Valkenburgerstraat. Er zou dan gespeeld, geskate en gesport kunnen worden. Daarna was het wachten op een datum: 22 september (Europese autovrije zondag) kon niet: te druk vanwege DamtotDamloop, 1 september: te snel. Dan maar 29 september.

Eind augustus kwam helaas het nieuws dat politie en hulpdiensten tegen deze route zijn. Onder de vorige burgemeester zou zijn afgesproken dat die altijd vrij moet blijven voor auto's. De hulpdiensten (ook brandweer en ambulancedienst) hadden natuurlijk in het voorjaar als eerste geraadpleegd moeten worden, maar dat is helaas vergeten.

Het is nu weer wachten, op de formele reden voor afwijzing, op het prikken van een nieuwe route, en een nieuwe datum. Dat wordt volgend voorjaar, want de raderen draaien traag op de Stopera.