Kattenburg

Spooronderdoorgang Kattenburgerstraat afgesloten in weekend 6 en 7 juli; hinder voor omwonenden

In twee weekenden, 29+30 juni en 6+7 juli gaan omwonenden van het spoor bij Oosterdok en Dijksgracht geluidsoverlast ondervinden van zware machines die ProRail inzet bij onderhoudswerkzaamheden aan het spoor.

In het tweede weekend, 6 en 7 juli, is de spooronderdoorgang Kattenburgerstraat afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt omgeleid.

Bewoners in actie tegen verkeersoverlast Kattenburgerstraat

Het Parool publiceerde op 15 juni een groot artikel over de verkeersoverlast die de bewoners van de Kattenburegerstraat ervaren. De bewoners vrezen dat de overlast nog gaat toenemen door nieuwe knips en door toevoeging van een extra afslagvak onder het spoorviaduct Kattenburgerstraat als de fietsers gerbuik gaan maken van de nieuw aan te leggen fietsonderdoorgang naast het bestaande viaduct. Lees hier het Parool artikel.

Marlou Visser heeft op 13 juni namens de bewoners ingesproken in de gemeenteraadscommissie MLD-Verkeer. Ze kondigde acties aan en vroeg de commissieleden omin het kader van de Agenda Autoluw te streven naar vermindering van de overlast in plaats van herverdeling van de overlast. Lees hier de inspraaktekst.

Steun de actie tegen verkeersoverlast en teken de peititie op HTTPS://KATTENBURGERSTRAAT.PETITIES.NL/

zaterdag 8 juni 13:30 u Touwtrekken Wittenburg tegen Kattenburg op de Kippebrug

Op zaterdag 8 juni 13:30 uur -14:30 wordt de traditionele touwtrekwedstrijd gehouden tussen Kattenburg en Wittenburg op de Kippebrug bij het Wittenburgerhoofd. Oostenburgers, Kadijkers en anderen zijn natuurlijk welkom om toe te juichen.

Om 14:45 uur is de prijsuitreiking in De Witte Boei. Om 17:15 u verrassingen voor de kinderen en om 18:00 uur een gezamenlijke maaltijd in De Witte Boei.

Teken de petitie 'Kattenburgerstraat schoon en veilig'

Teken onderstaande petitie op https://kattenburgerstraat.petities.nl/

Op dinsdagavond 11 juni is er een actiebijeenkomst in buurthuis de Wite Boei, Kleine Wittenburgerstraat 101.
Op 13 juni 9:00 uur heeft het Buurtplatform spreektijd aangevraagd in de raadscommissie MLD-Verkeer in het Stadhuis.

Tekst van de petitie:

Wij

bewoners, omwonenden en gebruikers van de Kattenburgerstraat.

 constateren

  • dat er aandacht moet komen voor de nu al levensgevaarlijke verkeerssituatie in de Kattenburgerstraat in Amsterdam.

  • Er is teveel verkeer, teveel geluid, stankoverlast, ongezonde lucht en er wordt onverantwoord hard gereden.

  • Wij zijn bang dat het, door de plannen voor een autoluwe stad, nog drukker gaat worden in onze straat, dat willen wij niet.

 en verzoeken

minder verkeerslawaai en -viezigheid. Wij willen méér rust, schone lucht en veiligheid!

Nieuw elan in het Scheepvaartmuseum met overdekt buurtplein en koffiecorner

Directeur Michael Huijser laat een nieuwe wind waaien door het Scheepvaartmuseum, na een periode van dalende bezoekersaantallenen en na het weinig succesvolle directeurschap van Paulien Krikke.

Na de bezuinigingen van het rijk op musea was het verdienmodel gebaseerd op het museum als partycentrum. Dat stortte in elkaar toen het Scheepvaartmuseum na de criminele afrekening tijdens een danceparty in mei 2013 van burgemeester Van der Laan geen feesten meer mocht huisvesten. Dat veroorzaakte grote financiele tekorten en uiteindelijk een bestuurscrisis.

Directeur Huijser, aangesteld in 2016, verlegt het accent van partycentrum naar de museale collectie en maakt het museum meer open naar stad en buurt. De museale zalen en de ruimtes voor evenementen komen dichter bij elkaar, zodat bezoekers van de evenementen ook het museum ervaren. De meest zichtbare ingreep wordt een vleugel op de begane grond, die wordt ingericht als hoofdgalerij. Hier komen de topstukken van het museum bij elkaar.

Het overdekte plein wordt veranderd in een ontmoetingsplek, met een koffiecorner en zitjes. Huijser wil iets vergelijkbaars als het buurtplein achter de Plantage bij Artis: een gratis toegankelijk plein dat ook heel goed werkt voor de buurt. De balie voor de kaartverkoop, het utgiftepunt voor headsets en een aantal banieren met informatie over het museum gaan allemaal weg.. 

Lees voor meer innformatie het Paroolartikel van 7 mei en het Volkskrantartikel van 13 mei.

Strafeis 16 jaar voor moordenaar Ayman Mouyah / schietpartij Kattenburg

Op 18, 19 en 20 maart heeft de strafzaak tegen Tim S. gediend bij het Arondissementsparket. Het Openbaar Ministerie heeft daarover een persbericht uitgebracht, dat wij hieronder volledig weergeven omdat de hele toedracht hier eindelijk volledig duidelijk wordt..

.In de nacht van 22 op 23 november 2017 is een 19-jarige jongen doodgeschoten, op zes anderen is geschoten waarbij twee van hen door kogels zijn geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis moesten afgevoerd. Voorafgaand aan de schietpartij was er een ruzie waarbij verdachte werd geslagen en geschopt. In de avond van 23 november werd de verdachte aangehouden nadat hij zelf de politie had gebeld. De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van zestien jaar.

Verdachte, een toen 39-jarige man woonachtig op Kattenburg, heeft bekend te hebben geschoten. Op basis van die bekentenis, de getuigenverklaringen, van het sporenbeeld en van de letselrapportages kan worden geconcludeerd dat de verdachte die nacht zeven kogels heeft afgevuurd op een groepje vluchtende jongens. Een 19-jarige jongen raakte dodelijk getroffen en twee anderen liepen zware verwondingen op, vier anderen zijn ontkomen aan de kogels. De officier van justitie verdenkt de verdachte van één keer doodslagen zes keer poging daartoe.

Geschopt en geslagen
Aan die schietpartij zou een conflict rond een gestolen scooter en beenkleed ten grondslag hebben gelegen. De verdachte zou een paar dagen eerder een scooter met beenkleed hebben weggenomen. Dezelfde dag kreeg de eigenaar de scooter weer van hem terug, maar zonder het bijbehorende beenkleed. Vlak voor de schietpartij probeerde de verdachte het beenkleed alsnog op de scooter te bevestigen. Toen dat niet lukte, werd de verdachte van achteren aangevallen. Uit het politieonderzoek is inderdaad duidelijk geworden dat een aantal van de latere slachtoffers verdachte voorafgaand aan de schietpartij hebben geschopt en geslagen. Na de aanval, haalde de verdachte zijn vuurwapen uit zijn broeksband, schoot hij vanuit een geknielde houding en daarna ging hij schietend achter de jongens aan.

Van achteren beschoten
De verdachte heeft aangegeven uit noodweer te hebben geschoten. In haar requisitoir heeft de officier van justitie vanochtend uitgelegd dat daar geen ruimte voor is, omdat het onderzoek heeft aangetoond dat verdachte die avond zelf – nadat hij de jongens had gezien – de straat op is gegaan met een (door)geladen vuurwapen, dat de jongens zijn weggevlucht op het moment dat de verdachte zijn vuurwapen ter hand heeft genomen en dat de vluchtende (ongewapende) jongens van achteren – zeven keer - zijn beschoten. Verdachte gaf aan dat hij doodsangst zou hebben uitgestaan.  Nergens blijkt uit dat verdachte daadwerkelijk door een hevige gemoedsbeweging tot zijn handelen is gekomen. Dus ook noodweerexces is in de ogen van de officier van justitie niet aan de orde.

In één klap voorbij
De officier van justitie heeft een hoge strafeis geformuleerd gezien de ernst van de feiten. “Bij de nabestaanden van de overleden jongen is een onbeschrijfelijk gat geslagen door het verlies van hun zoon, broer en neef. (-) Bij de twee gewonde slachtoffers waren levensreddende operaties noodzakelijk. (-) De overige vier zijn beschoten en waren er getuige van dat hun vrienden door kogels zijn geraakt. De onbezorgde jeugd van alle betrokken jongens was in één klap voorbij. Dit zullen zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich dragen.”

Stand van zaken Groenplan Oostelijke Eilanden

De afgelopen maanden hebben bewoners van Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg hun groene ideeen ingediend voor buurttuintjes, plantenbakken, watertuinen, vergroenen van nieuwe ondergrondse vuilcontainers, etc. De realisatie zal in twee perioden gebeuren: april/mei en oktober/november. Nieuwe ideeen zijn nog steeds welkom. Mail ze naar CarlindeAdriaanse@balance.nl.

Nieuwsgierig? Kom kijken op 11 april 19:00 - 21:30 uur in de Oosterkerk naar de presentatie ‘Groenplan in woord en beeld’. aanmelden kan bij c.azarhoosh@amsterdam.nl onder vermelding van ‘11 april’.

Op 11 mei wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt: Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport- en spelactiviteiten en meer. Heeft u interesse of een tip, mail naar c.azarhoosh@amsterdam.nl

Verhuisregeling nu ook voor vierkamerwoningen: voorrang voor kleinere woning zonder hogere huur en met € 4000 verhuiskostenvergoeding

De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt. Amsterdamse huurders met een woning van vier kamers en ten minste 70 m2, komen nu dus ook in aanmerking voor de verhuisregeling Van Groot naar Beter. Dergelijke vierkamerwoningen zijn er veel op Kattenburg. Eerst was de regeling alleen voor huurders die verhuizen uit een woning van vijf of meer kamers. Daarvan zijn er maar weinig in postcodegebied 1018.

Aanwijsbesluit locatie ondergrondse afvalcontainers Oostelijke Eilanden - zienswijzen mogelijk

Op de Oostelijke Eilanden worden in oktober-november 2019 ondergrondse afvalcontainers geplaatst.

De 50 reacties met suggesties op het schetsontwerp zijn verwerkt in het nieuwe ontwerp, de zogeheten Ontwerp Aanwijsbesluiten. De bewoners van Kattenburg, Wittenburg, Oostenburg en de Czaar Peterbuurt hebben hierover in februari een informatiebrief ontvangen. Door onderstaande regels aan te klikken kunt u de locaties per eiland bekijken.

Buurtbewoners kunnen hierop tot 3 april hun zienswijze indienen via e-mailadres inzamelvoorzieningencentrum@amsterdam.nl of schriftelijk naar Postbus 202, 1000 AE, Amsterdam ter attentie van ‘Westerbos-OAIS stadsdeel Centrum’. Bij het definitief vaststellen van de locaties houdt het stadsdeel zoveel mogelijk rekening met de zienswijzen die zijn ingediend. Ook over de definitieve locaties ontvangen buurtbewoners een brief.

Wanneer bewoners het niet eens zijn met de definitief vastgestelde locatie, kunnen zij een beroep indienen bij de Raad van State. Het projectteam wil deze gang naar de rechter liever vermijden door in goed overleg met alle betrokkenen te kiezen voor de beste oplossing. Of anders voor de minst slechte.

Verkeersonderzoek Weesperstraat en Kattenburgerstraat 13 december in raadscommissie MLD-Verkeer

De gemeenteraad heeft bijna een jaar geleden bij de vaststelling van het Beleidskader Verkeersnetten bij motie gevraagd om in overleg met betrokken (bewoners)organisaties te onderzoeken of de Weesperstraat verkeersluwer en aantrekkelijker gemaakt kan worden. Tegelijkertijd vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar de kruising Prins Hendrikkade - Valkenburgerstraat en in dat verband ook te bezien of de Kattenburgerstraat - nu ‘Plusnet-corridor Auto’ afgewaardeerd kan worden naar een gewone straat.

Op 13 december komen beide onderzoeken als agendapunt 20 aan de orde bij de gemeenteraadscommissie MLD, onderdeel verkeer. Lees hier alle stukken (klik op rood pijltje achter agendapunt 20). De vergadering is om 9:00 uur in de commissiezaal van het stadhuis.

In het rapport over de Weesperstraat zijn varianten onderzocht van verkeersmaatregelen en hun effecten op de omgeving, met een indicatie van de gevolgen voor geluidshinder en luchtkwaliteit.

Er is onder meer gekeken naar een knip ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht en knip bij het Rhijnspoorplein. Interessant is dat een variant met knip ter hoogte Nieuwe Keizersgracht gekombineerd is met knips in de Anne Frankstraat, Entrpotdok, Hoogte Kadijk en Kattenburgergracht.

Helaas levert al dit onderzoek volgens de conclusies in de voordracht van B&W vrijwel niets op:

  • de variant met 2x1 rijstroken op de Weesperstraat leidt niet tot substantieel minder autoverkeer;

  • De onderzochte knipvarianten verminderen het autoverkeer op de Weesperstraat wel substantieel, maar de knipvarianten zorgen voor het uitwijken van het autoverkeer naar de omliggende woonstraten die daar niet geschikt voor zijn. Om dit te voorkomen is ook een knipvariant beschouwd waarbij aanvullende knippen in het omliggende deel van het autonetwerk zijn aangebracht;

  • De knipvarianten zorgen voor een zodanige verschuiving van het autoverkeer dat het functioneren van andere delen van het autonetwerk (verder) onder druk komen te staan. Het autonetwerk is op dit moment niet geschikt voor deze varianten. Het zal opnieuw, in een grotere samenhang, bekeken worden in het kader van de Agenda Autoluw.

Uit het onderzoeksrapport naar het kruispunt Prins Hendrikkade blijkt volgens B&W dat afwaardering van de Valkenburgerstraat en de Kattenburgerstraat door het verlagen van de maximumsnelheid van 50 km/uur naar 30 km/uur nu niet mogelijk is, omdat de intensiteiten voor het autoverkeer op met name de Valkenburgerstraat dan nog steeds te hoog zijn voor een duurzaam veilige 30km/uur-straat.

Gemeentevoorstel locaties ondergrondse afvalcontainers Oostelijke Eilanden

Op 28 november heeft de gemeente tijdens een inloopavond in de Oosterkerk de locaties getoond waar op Kattenburg, Wittenburg, Oostenburg en de Czaar Peterbuurt de ondergrondse vuilcontainers geplaatst gaan worden.

De Oostelijke Eilanden zijn het eerste deel van een groter gebied in stadsdeel Centrum dat overstapt op ondergrondse afvalinzameling. Uiteindelijk worden in het gehele postcodegebied 1018, van de Oostelijke Eilanden tot de Amstel, ondergrondse containers geplaatst. Nadat in een buurt containers zijn geplaatst, komen de vaste ophaaldagen te vervallen en worden er geen losse zakken meer ingezameld.

De gemeente verzamelt op dit moment de reacties op de voorgestelde locaties en zal na verwerking met een aangepast voorstel komen. Dat wordt begin 2019 bestuurlijk vastgesteld. Daarna kunt u formeel bezwaar maken. In het voorjaar van 2019 volgt dan het definitieve besluit van het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Centrum. In de loop van 2019 worden de containers geplaatst.

Op 12 december bespreekt het Eilandenoverleg de locatievoorstellen.

Klik hieronder de kaarten per deelgebied aan met de containerlocaties. Klik om ze te bekijken.

1 november 18-21 uur Buurtgesprek Kattenburg en soep in De Witte Boei

Op donderdag 1 november 19-21 uur worden de bewoners van Kattenburg uitgenodigd voor het Kattenburgerbuurtgesprek in buurthuis De Witte Boei. Om 18:00 uur kun je aanschuiven voor een kop soep met brood. Om 19:00 uur begint het gesprek. Geef svp door of je erbij bent, ook in verband met het eten, via i.vroegop@ikvolgje.nl

Het gesprek wordt georganiseerd door Irma Vroegop en Birgit Oelkers. Zij werken in opdracht van de woningcorporaties De Key en Rochdale en de gemeente de komende maanden aan verbetering van de veiligheid en het leefklimaat op Kattenburg. Gespreksonderwerpen op 1 november zijn buurtveiligheid (met politie en straatcoaches), een open podium voor jongeren, start van een whatsapp-groep voor buurtveiligheid. Lees hier de uitnodiging.

Op 3 oktober heeft een eerste buurtgesprek plaatsgevonden. Daar werd duidelijk dat veel kattenburgers zich ‘s avonds niet veilig voelen. in verband met hangplekken van jongeren die voornamelijk van buitend e buurt komen. Lees hier het verslag van 3 oktober.

Er is gevraagd om een overzicht van meldpunten voor jeugdoverlast. Lees hier het overzicht.

7 juni 19:00 uur Buurtschouw Wittenburg / 11 juni 19:00 u Buurtschouw Kattenburg

Stadsdeel Centrum  organiseert samen met woningcorporaties twee schouwen, waarbij buurtbewoners kunnen meelopen en punten van aandacht in de openbare ruimte kunnen aanwijzen en toelichten, ook punten die te maken hebben met veiligheid. De schouw duurt maximaal twee uur.

Tijdens de schouw wordt ook de vorige schouwverslagen doorgenomen en gecheckt of het probleem is verholpen. De zaken die worden genoemd tijdens deze schouw worden genoteerd en opgenomen in het schouwverslag.

Donderdag 7 juni 19:00 u Schouw Wittenburg. Vertrekpunt Buurthuis De Witte Boei.

Maandag 11 juni 19:00 u Schouw Kattenburg. Vertrekpunt Buurthuis De Witte Boei.

U kunt zich voor de schouw aanmelden via k.lauterslager@amsterdam.nl en u kunt zich ook op de mailinglist laten zetten voor volgende schouwen.

Inspraakreactie Eilandenoverleg op Voorlopig Ontwerp Dijksgracht-oost

Op 25 april vond in het INIT-gebouw een inspraakavond plaats over het voorlopig ontwerp van de nieuwe fiets- en wandelroute Dijksgracht Oost, onderlangs de spoordijk tussen Kattenburgerstraat en Oostenburg-Noord.

Het fietspad wordt 4.50 m breed (in rood asfalt) en het voetpad 1.80 m. De toegang bij de Kattenburgerstraat wordt verbreed en er komt een oversteek met een vluchtheuvel naar de Dijksgracht-West. Zodra de Oosterdoksdraaibrug over twee jaar weer open is, wordt dit voor fietsers uit de Czaar Peterbuurt en Oostenburg de kortste weg naar OBA en CS.
Bekijk hier het ontwerp voor het fietspad met een plattegrond, een dwarsdoorsnede, een aanduiding van toegepaste materialen en een detail van de kruising met de Kattenburgerstraat.

Complicaties zijn nog dat het fietspad ook gebruikt gaat worden door de veegautootjes van de Reiniging Centrum en dat rekening wordt gehouden met een nachtstalling voor rondvaartboten.

Mede naar aanleiding van daar gemaakte opmerkingen en bespreking in het Buurtoverleg van 15 mei heeft het Eilandenoverleg een inspraakreactie ingezonden. Het Eilandenoverleg is blij met de nieuwe verbinding en vindt de hoofdlijnen van het ontwerp prima, maar dringt er wel op aan om bromfietsen en snorscooters op deze recreatieve route te verbieden en maakt ernstig bezwaar tegen de geplande nachtstalling voor rondvaartboten aan de Dijksgracht.
Het Eilandenoverleg steunt ook de suggestie die tijdens de inspraakavond naar voren kwam om te onderzoeken of de verbinding van Dijkgracht-west en Dijksgracht-oost ongelijkvloers de Kattenburgerstraat kan kruisen door aanleg van een verdiept fietspad onder de Mariniersbrug door.

Lees hier alle elf gemaakte opmerkingen van het Eilandenoverleg.

Consultatie varianten Javabrug

Op maandag 23 januari 19:00 uur organiseert de gemeente in Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, een informatiebijeenkomst over de varianten voor de locatiekeuze van de Javabrug. De volgende dag, 24 april, is er om 19:00 uur een zelfde bijeenkomst in de Kromhouthal in Noord. Het gaat daarbij nog niet om een architectonisch ontwerp, maar alleen over de ligging van de fietsbrug en de opritten. In alle varianten wordt de kop Javaleiland doorsneden door een nieuwe gracht, de Djakartagracht, met beweegbare bruggen voor de recreatievaart, met name zeilboten. Er zijn twee hoogtevarianten: één die vanaf de kop Java omhoog gaat en met kronkels omhoog gaat en éeen waarbij de fietspaden aan weerszijden van de Schaeferbrug vanaf het hoogste punt van die brug al beginnen te stijgen en hoog langs het kopblok Java-eiland in een rechte lijn over het IJ gaat. Voor de oost-west ligging zijn er drie varianten: oost, midden en west. 
De variant midden met een gestrekte route lijkt voor de fietsers de meest aantrekkelijke. In alle varianten komen aan weerszijden liften voor voetgangers en daar kan ook een fiets in.
U ziet de zes varianten op www.amsterdam.nl/javabrug. Op deze pagina kunt u vanaf 23 april meepraten. U moet zich aanmelden voor de bijeenkomst van 23 april 19:00 uur in Pakhuis de Zwijger en van 24 april 19:00 uur in de Kromhoutha.l zijn er bijeenkomsten van 19.00 tot 22.00 uur. 

Na de zomer van 2018 beslissen college van B&W en gemeenteraad over de precieze locatie van de brug, de vormgeving en de aanbesteding. Daarna beslist de gemeenteraad definitief over de komst van de brug en stelt zij geld beschikbaar voor de bouw (het zogenaamde uitvoeringsbesluit). Ook moeten de architectonische en stedenbouwkundige uitgangspunten voor de brug worden bepaald. De brug is  naar verwachting in 2025 gereed.

Er wordt ook gestudeerd op de aansluiting op de Kattenburgretsraat, maar dat is bij deze inspraak nog niet aan de orde. Mogelijk komt er een extra onderdoorgang onder het spoor naast het bestaande viaduct.

Bureau Marineterrein organiseert interessante bijeenkomsten voor de buurt

Op de agenda van Bureau Marineterrein staan vier interessante bijeenkomsten voor bewoners uit de omgeving. Bureau Marineterrein gaat in 2018 een serie 'meet-ups' (=bijeenkomsten) organiseren rondom onderwerpen als slimme waterhuishouding, adaptieve woningen, het leren van nieuwe vaardigheden en flexibele sportfaciliteiten. Doel is om samen met experts, omwonenden en andere geïnteresseerden ideeën verder te brengen en uit te testen. iedereen kan daarheen, maar wel aanmelden via info@marineterrein.nl o.v.v. de naam en datum van de bijeenkomst.

Woensdag 17 januari 19:00 - 21:00 uur in de Commandantswoning:
Meet-up: Meer slimme daken voor de stad
Smart Roof 2.0, het blauw-groene onderzoeksdak boven op gebouw 002 op het Marineterrein, is een groot succes. Het dak vangt regenwater op, voedt het hele jaar door de planten en koelt het gebouw. De kennis en de techniek die met dit project is opgebouwd, is ook goed inzetbaar op andere plekken. Uitdaging: kunnen we een tweede blauw-groen dak realiseren op Kattenburg?

Woensdag 31 januari 19:00 - 21:00 uur in de Commandantswoning:
Presentatie Erfgoed op het Marineterrein.
Presentatie voor buurtbewoners, gebruikers en instellingen met aansluitend een vragenronde.
Binnenkort verschijnt een nieuwe Cultuurhistorische verkenning over de laatste decennia van het Marineterrein. Sinds de aanleg van de IJ-tunnel (1958-1962) is een hele reeks gebouwen aan het complex toegevoegd. Hoe kijken we tegen die – relatief nieuwe – bebouwing aan?

Dinsdag 13 februari 19:00 - 21:00 uur Commandantswoning:
Meet-up: Sport, spel en beweging
Er wordt veel gesport op het Marineterrein en dat zal ook zo blijven. Op het publieke deel zijn fitnesstoestellen, een hardlooproute en een sprintbaan in gebruik. Het militaire deel – dat  in de zomer van 2018 vrijkomt – heeft een sportzaal, een sintelbaan, een voetbalveld en twee tennisbanen Uitdaging: hoe kunnen we optimaal en flexibel gebruikmaken van deze sportvoorzieningen? En welke kansen liggen er voor innovatie?
Tijdens deze meet-up presenteren Vincent Kompier en Daniel Casas Valle (Urban Dynamics) de resultaten van een onderzoek naar de kansen voor sporten, spelen en bewegen op het Marineterrein. 

Dinsdag 20 februari 19:00 - 21:00 uur in de Commandantswoning
Bijpraten met de buurt
Informele informatiebijeenkomst, speciaal voor mensen die in de buurt van het Marineterrein wonen. Doel is om betrokkenen in de directe omgeving van het Marineterrein als eerste bij te praten over stand van zaken en ontwikkelingen. ‘Bijpraten met de buurt’ vindt in 2018 vier keer plaats. De volgende informatiebijeenkomsten zijn gepland in het voorjaar (na de gemeenteraadsverkiezingen), in de zomer (rondom de overdracht van Defensiegebouwen aan het Rijksvastgoedbedrijf) en in het najaar.
In deze eerste bijeenkomst geeft de gemeente een update over de politieke besluitvorming en een vooruitblik naar 2018. De laatste tien minuten is er gelegenheid voor vragen en antwoorden.

Vergeet niet aan te melden via info@marineterrein.nl o.v.v. de naam en datum van de bijeenkomst.
U kunt op de hoogte blijven van wat er op het Marineterrein gebeurt door u op te geven voor de Nieuwsbrief van het Marineterrein op https://www.marineterrein.nl/nieuwsbrief/ of via Facebook.

Kees Hoekert overleden, grootvader van de Nederwiet

Kees Hoekert noemde zich directeur van de Lowlands Weed Company. Hij propageerde in de jaren zestig en zeventig de wietteelt vanaf zijn woonboot 'De Witte Raaf' in de Kattenburgergracht. Op zijn boot en in de rechtszaal dwong Kees Hoekert het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs af.  Hij plantte zelfs hennep in de plantenbakken van het politiebureau tegenover zijn boot aan de Kattenburgergracht. Hij werkte veel samen met Robert Jasper Grootveld en Julius Vischjager. Op zijn boot is in 1966 de rookbom gemaakt die werd gegooid naar de Gouden Koets bij het huwelijk van Beatrix en Claus.

Hij had een turbulent leven; hij had zes kinderen bij vijf vrouwen, is twee keer getrouwd geweest en heeft met zestien vrouwen op De Witte Raaf gewoond. Opmerkelijk is dat hij uit een streng gereformeerd nest kwam. Hij voltooide het gymnasium, haalde een onderwijzersakte en zelfs een godsdienstakte, was assistent trouwambtenaar en nachtsteward op de Holland-Amerikalijn. Ook woonde hij enige tijd in Parijs om Romanistiek te studeren aan de Sorbonne.

Hij was een bekende verschijning op de Oostelijke Eilanden. Op het laatst met name door zijn drankgebruik, wat hem uiteindelijk de das om deed.
Hij is op 88-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Elburg overleden.

Op vrijdag 5 januari wordt om 15:00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Kees Hoekert in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1.

Lees hier het uitgebreide artikel over Kees Hoekert uit de Volkskrant van 2 januari.

Verdriet om Ayman en zijn vrienden

Donderdagnacht 23 november tegen 1 uur werd de 19-jarige Ayman Mouyah doodgeschoten op de Kattenburgerkade; zijn vrienden Yassine en Gianni  raakten zwaar gewond. Er was een vechtpartij aan voorafgegaan, waarna de jongens naar de Kattenburgerkade waren gevlucht. Toen de schutter zijn magazijn had leeggeschoten zou hij volgens een buurtbewoner tegen een van de gewonde jongens hebben geschreeuwd: "De volgende keer gaat-ie  door je hoofd". Ayman was al overleden. Het ging hier om een uit de hand gelopen ruzie over een door de dader gestolen scooter.

Kwalijk was de manier waarop Het Parool probeerde het drama in de liquidatiegolf te plaatsen. "Volgens ingewijden gaat het om 'bekenden van de politie', maar niet over mannen die vooralsnog  als zware criminelen bekend staan." Aldus deze krant. En : "Hij kende ook een aantal jonge mannen die in het verleden verwikkeld raakten in de Amsterdamse onderwereldvete, als dader of als slachtoffer. De naam Mouyah werd tot op heden rondom die vete niet genoemd." In een apart kader getiteld "De onderwereld op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam":  kwamen weer alle namen langs van op de Oostelijke  Eilanden opgegroeide jongens die daar wèl  bij betrokken waren.
Er was geen enkele connectie met de "onderwereld", dus waarom werd dan de nagedachtenis van Ayman zo besmeurd? Ayman was een aardige en populaire jongen in de buurt, die als student maatschappelijke dienstverlening zojuist aan zijn stage bij Dock was begonnen. Hij haalde zijn vrienden van het plein af en bracht ze naar het jongerencentrum. Zijn dood is een groot verlies voor de hele buurt.

Wim Pelt