Groen

Drijvende tuinen voor de Wittenburgergracht in de maak

Met het initiatief "Centrum Begroot" heeft de gemeente Amsterdam geld beschikbaar gesteld aan projecten die de leefbaarheid verbeteren en de verbinding tussen de bewoners versterken. Het project "Drijvende Tuinen in de Oostelijke Eilanden" is een voorbeeld hoe dat zou kunnen gebeuren. Een jaar lang gaan vlottenbouwers en buurtbewoners samen aan de slag om vlotten te bouwen en om te vormen tot drijvende tuinen die een plekje in de buurt krijgen. Ze zijn begin december van start gegaan.

In Tuinpark "Rust enVreugd" in Amsterdam-Noord hebben de vlottenbouwers hunwerkplek gevonden. Daar pakken zij gerecyclede EPS-blokken met windreductiegaas en visnetten goed en strak vast. Deze blokken van 100x100x50 cm zijn de "lego"steentjes waarmee zij de vlotten bouwen die de basis zullen vormen voor deze Drijvende Tuinen. Iedereen kan daaraan meehelpen en zo het ambacht van vlottenbouwer eigen maken. Ook kunnen bewoners meedenken over waar deze Drijvende Tuinen in de buurt zouden kunnen komen. Voortsel is om ze in de Wittenburgervaart te leggen tegenover de bandenboot van Robert Jasper Grootveld, die ook de geestelijke vader is van deze drijvende tuinen..
En uiteraard mogen in het voorjaar de vlotten ook beplant en onderhouden worden en uitgroeien tot een prachtige groene archipel in de vaarten en grachten van de Oostelijke Eilanden.

Website: www.vlottenbouwen.nu. Facebookpagina "Vrienden van 'tYland'.
Meedoen? mail@vlottenbouwen.nu

Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein lanceert alternatief plan 'Centraal Park' voor Marineterrein

Het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein heeft op 3 december zijn standpunt bepaald over de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Marineterrein. Het Platform is gechrokken hoe vol en hoe hoog de gemeente het terrein wil bebouwen (zie de huis-aan-huis verspreide informatiekrant). Behalve de Voorwerf en een sportveld zijn er slechts reepjes groen. De strokenbouw heeft geen enkele relatie met de huidige bebouwing van het terrein met losse gebouwen en maakt van dit unieke gebied een saai stuk stad met smalle straten. Het Platform kiest voor een uitbreiding van het huidige centrale groen - dat verdwijnt helemaal in het gemeenteplan - en voor paviljoens in plaats van stroken. Geen hoogbouw en zeker niet langs de Kattenburgerstraat, want het verkeersgeluid wordt erdoor weerkaatst.

Stedenbouwkundige Marinus Oostenbrink heeft de buurtwensen vertaald in een alternatief stedenbouwkundig plan ‘Centraal Park’. Daarin worden park en sportveld gecombineerd tot een grote groene ruimte. De bebouwing staat eromheen. Geen stroken, maar paviljoens. dat wil zeggen losse gebouwen. De gemiddelde bouwhoogte die in het gemeenteplan 30 meter bedraagt, is teruggebracht naar 18 meter. Oostenbrink pleit nadrukkelijk voor een langzame fasering, waarbij bestaande gebouwen zo mogelijk blijven staan en de nieuwbouw eerst daarbuiten wordt toegevoegd. Lees hier een getalsmatige vergelijking van de kenmerken van de bestaande inrichting, het gemeenteplan en de buurtvisie.

Het Platform wil dat de Kattenburgerstraat en de verbinding met Kattenburg deel uitmaken van het plangebied. Verder moeten er woningen en voorzieningen komen waar ook Kattenburg wat aan heeft: betaalbare woningen, betaalbare horeca, winkels en sociaal-culturele voorzieningen zoals een schhool, creche, buurthuis en atellierwoningen. Biodiversiteit moet uitgewerkt worden in de inrichting van het terrein en het water eromheen.

Vraag vóór 1 november groenbudget aan voor de Oostelijke Eilanden

Er is bij stadsdeel Centrum nog groenbudget beschikbaar voor de Oostelijke Eilanden en Czaar Peterbuurt. Je moet wel snel zijn. Heb je een idee voor meer groen in de buurt, een openbaar tuintje of een groen buurtproject? Neem vóór 1 november contact op met gebiedsmakelaar Danny Konings Danny.konings@amsterdam.nl

Uitkomsten groenschouw Oostelijke Eilanden 3 september

Twee groepen bewoners en ambtenaren hebben op 3 september in de stromende regen probleempunten en vraagpunten rond openbaar groen en zelfbeheergroen bekeken. Daarvan is een mooi verslag gemaakt, geillustreerd met foto’s. Lees hier het verslag.

Dit zijn de voornaamste aandachtspunten:

  • Boom op de Kattenburgerkade bevrijden van zijn ketting. 

  • Watervoorziening zelfbeheertuinen zoals het Windroosplein 

  • Verwaarloosd plantsoen Windrooskade 

  • Grond losmaken tussen de bomen bij de Blankenstraat

  • Onkruid op aangegeven plekken weghalen (Kattenburg en Kadijken) 

  • Dode bomen verwijderen Kattenburg en dode Fluweelboom in Sibbelpark

  • Herstel pad en plaatsen vuilnisbak bij Sibbelpark 

  • Uitzoeken wat regels zijn voor op publieke ruimte overhangend hinderlijk groen en wie daarop aangesproken moet worden zodat dit verwijderd wordt.

Nieuw in Centrum. De eerste containertuintjes in het Touwbaanpark op Oostenburg

De Amsterdamse stadsdelen zetten een nieuw wapen in tegen afval dat naast vuilcontainers wordt geplaatst: tuintjes. Bovenop de stortkoker worden speciaal voor Amsterdam ontwikkelde plantenbakken geplaatst. Bij het legen van de ondergrondse vuilcontainer gaan die bakken voortaan mee de lucht in.

Het gaat om een proef met zeventien ‘containertuintjes’. De eerste containertuintjes in stadsdeel Centrum komen aan het Touwbaanpark op Oostenburg.
De gemeente heeft van een eerdere proef met kunstgras geleerd dat een voorwaarde voor succes is dat de containers worden geadopteerd door buurtbewoners. Een groep bewoners van Oostenburg-zuid met als grote inspirator Kees Kruijthof heeft hiervoor het initiatief genomen en gaat zich ontfermen over het beheer. Zij spreken mensen persoonlijk aan die hun afval naast de containers dumpen, bellen en mailen met Stadswerken om grofvuil op te halen of containers die vol zijn te legen. Dat gebeurt heel regelmatig. Kees is de man in het rode overhemd die op één foto de plantjes water geeft.

Daar is trouwens meteen een probleempje: De beherende bewoners hebben een contract getekend om de tuintjes bij te houden, maar nu willen ze graag dat de gemeente voor een kraan ter plaatse zorgt.

Over drie maanden wordt bekeken of het experiment een vervolg krijgt. Dan moet blijken of er inderdaad minder vuilnis of grofvuil wordt achtergelaten, of dat de tuintjes vuilnismannen hinderen bij het legen van de containers.

Groenvisie 2050 in inspraak t/m 25 juni

Op 12 mei hebben B&W de Groenvisie 2050 vrijgegeven voor inspraak. Verantwoordelijk wethouder is Laurens Ivens.
De gemeente neemt het grote belang van groen voor gezondheid, het sociale welzijn, hittedemping en biodiversiteit als uitgangspunt.
De gemeente geeft aan wat ze daarvoor gaat doen in de hele stad, en voor welk type groen. Ze leggen nieuw groen aan op daken en gevels, langs straten, op pleinen, en maken nieuwe stadsparken en een stadsbos. Ze zorgen ervoor dat het bestaande groen aantrekkelijker wordt voor meer mensen en dieren, door daar de waarde voor natuur, gezondheid, sociaal welzijn en klimaatadaptatie te vergroten. Dat doen we door in binnentuinen tegels weg te halen, door in stadsparken het eigen karakter te versterken, door groene gebieden zoals volkstuinparken toegankelijker te maken, en door landschapsparken te ontwikkelen in het landschap direct om de stad. De grotere groene gebieden in en om de stad worden met elkaar door groene wandel- en fietsroutes.
Iedere Amsterdam moet binnen tien minuten wandelen een park of groengebied kunnen bereiken. Bewoners worden aangesproken om het groen mede te beheren en moestuinen aan te leggen.

Er worden geen gebiedsgerichte uitspraken gedaan. Het kan voor de Oostelijke Eilanden van belang zijn om in een inspraakreactie het belang van een parkachtige invulling van het Marineterrein te benadrukken.

Lees of download hier de inspraakversie van de Groenvisie 2050.

Tot donderdag 25 juni 2020 kunt u uw reactie geven op het voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050. Bij alle Stadsloketten is de Groenvisie op afspraak in te zien. U kunt een afspraak maken door te bellen met 14 020.
U kunt uw reactie sturen via het digitaal formulier of schriftelijk.naar Gemeente Amsterdam, t.a.v. de directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voorstellen Eilandenoverleg voor gebiedscyclus/jaarplan stadsdeel Centrum gereed

Na digitale raadpleging van het Eil;andenoverleg op basis van een concept-wensenlijst is nu een definitieve lijst met voorstellen voor de gebiedscyclus / het jaarplan van stadsdeel Centrum klaar voor overleg met het stadsdeel. Bespreking van een concept in een vergadering van het Eilandenoverleg was deze keer niet mogelijk. Wie ernstige tekortkomingen signaleert, kan mailen naar eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl

Het gaat in totaal om 39 voorstellen, ingedeeld in vier hoofdtukken:

  1. Wonen: o.a. om het woningtoewijzingsbeleid van De Key voor uitsliuitend jonge starters met vijfjaarcontracten te stoppen.

  2. Sociaal: o.a. behoud van de Oosterkerk als cultureel en sociaal middelpunt van de buurt, dus geen verkoop aan Stadsherstel. Steun voor Stichting ‘Kom over de brug’ bij het ontwikkelen van ‘Bob Helpt’ , een werkgelegenheidsproject voor jongeren.

  3. Openbare ruimte, verkeer en overlast: o.a. dat de Kattenburgerstraat veiliger, schoner en groener moet worden. Geen nachtstalling aan de Dijksgracht-Oost. Bewaken groenfunctie voor het Marineterrein.

  4. Biodiversiteit en groen: o.a. inheemse plantensoorten aanplanten, watervoorziening voor zelfbeheergroen, groene daken voor warmteisoltaie van woningen verbindingen maken naar andere groengebiieden buiten de buurt.

Lees hier de complete lijst met voorstellen.

Trek Raaigras (grasaren) eruit!

Het schiet weer overal op langs stoepranden en gevels: Raaigras. Het ziet er grappig uit, maar wist je dat het gevaarlijk kan zijn voor je hond of kat? De grasaren hebben een geweldig vermogen zich vast te haken en vervolgens omhoog te klimmen. Niet zo fijn als ze hun weg omhoog werken in hondenoren of kattenneuzen. Maar ook kunnen ze zich in honden en katten pootjes dringen. Je dier kan daardoor bij de dierenarts belanden. Trek de grasaren daarom bij jou in de straat uit de grond!

De Werkgroep Groen Oostelijke Eilanden heeft de gemeente gevraagd om haast te maken met de verwijdering van het Raaigras. Binnen enkele weken zullen de zaden zich verspreiden, zodat er steeds meer Raaigras zal komen. Het is dus belangrijk om het Raaigras nu zo snel mogelijk te verwijderen.

Definitief ontwerp Kattenburgerkruisstraat is aangepast volgens buurtwensen

Het Definitieve Ontwerp van de herinrichting Kattenburgerkruisstraat is begin maart door stadsdeel Centrum vastgesteld. Dankzij zienswijzen van 70 Kattenburgers en het Eilandenoverleg blijft de grote stoep van ongeveer 150 m2 langs de noordzijde van de tegelwand bestaan. Daar wil de buurt een pleintje als ontmoetingsruimte ten behoeve van buurtkoffies e.d. om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Er waren eerst vijf parkeerplaatsen gepland, maar die komen er dus niet.

Verder krijgt de straat een wadi voor opvang van regenwater, ondergrondse afvalcomntainers en veel nieuw groen en nieuwe bomen. Bekijk hier het ontwerp.

Het zelfbeheergroepje heeft inmiddels toegang gekregen tot de grote parkeergarageruimte voor opslag van spullen die ze op het pleintje willen gaan gebruiken.

Indieningstermijn Centrum Begroot wordt verlengd. Veel nieuwe plannen ingediend

Wat is dat nou?

Op de hoek van de Panamalaan en deCruquiuskade waar tot voor kort kippen en geiten liepen, wil projectontwikkelaar VORM tegen de zin van de Funenbewoners het hoogbouwplan Fibonacci uitvoeren. Maar VORM wacht nog op vergunningen. Om te voorkomen dat vogels nesten bouwen in de bomen en zo de bouw zouden kunnen vertragen, heeft VORM de bomen ingepakt met netten.

Nieuwsbrief Groen Oostelijke Eilanden februari 2020 is verschenen

Nieuwsberichten in de Nieuwsbrief Groen Oostelijke Eilanden van februari:

  • Regentonactie 2020

  • Zaterdag 14 maart NL Doet. Kom oude geveltuinen opknappen met nieuwe aanplant.

  • Dinsdag 10 maart 19:00 u geveltuinenworkshop in De Witte Boei.

  • Zaterdag 7 maart 11:00 uur snelcursus snoeien in De Witte Boei.

  • Leg een containertuintje aan rond een ondergrondse container met steun van de gemeente

  • 16 mei Groene markt op de Eilandenboulevard

  • Gezocht: duurzame & groeninitiatieven om op 16 mei in de Oosterkerk te presenteren..

  • Groenliefhebbers gezocht die mensen willen helpen die zelf hun tuimntje niet meer kunnen onderhouden.

  • Tegels eruit, GROEN erin. De gemeente geeft gratis tuinadvies en kan ondersteuning bieden.

  • Tuingereedachapkist tegen de gevel van de Witte Boei voor het lenen van tuingereedschap..

Lees hier de complete nieuwsbrief.

Regenton voor half geld bij DOCK

Met een regenton in je (gevel)tuin heb je water bij de hand om aan je planten te geven. Bovendien draag je met een regenton bij aan een ‘rainproof’ stad: tijdens flinke regenbuien, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen, stroomt er door jouw regenton minder water direct af naar het riool en tijdens droge periodes ben je voorzien van water voor de planten.

Stichting DOCK houdt in 2020 een inkoopactie voor een regenton. De inkoopactie wordt ondersteund door Tonnellerie Den Oude uit Soest. Hierdoor kun je een ton en toebehoren zoals een vulautomaat kopen met 50% korting. Bovendien hoef je voor de meeste tonnen geen verzendkosten te betalen. En ze worden gewoon bij jou thuisbezorgd. Je kunt zelf kiezen welke regenton het meest geschikt is voor jouw tuin en budget. We hanteren een maximumbedrag van 150 euro per regenton. Meer informatie? neem contact op met bheij@dock.nl

Lees meer groen nieuws in het februarinummer van de Nieuwsbrief van de Werkgroep Groen

Kritische reactie op Terrassenplan Knowledgemile

Quinten Niessen, actief in bewonersgroep 'Buurtdiamant' rond het Weesperplein, heeft een uitgebreide en gedegen reactie geschreven op het Terrassenplan voor de Knowledgemile, dat tot 3 februari ter visie heeft gelegen. Hij beperkt zich daarbij tot zijn directe omgeving: Weesperplein en Weesperstraat.
Een greep uit de vele vraag- en kritiekpunten:

  • In het terrassenplan wordt verwezen naar een catalogus van mogelijkheden, maar die is nergens te vinden op de gemeentelijke website. Alleen dat de standaard afmeting van een geveltuin 3,50 x 0,45 metre is, en dat na aanleg van de geveltuin 1,50 m stoep moet overblijven.

  • Er zijn geen normen aangegeven voor de hoogte van plantenbakken. Het gevaar dreigt dat ze als te hoge afscheiding van terrassen gaan dienen.

  • Twee meter doorloopruimte is te weinig. Op deze zeer brede stoepen moet meer doorloopruimte mogelijk blijven.

  • Toegepast op de vijf bestaande horecagelegenheden op het Weespoerplein en de Weesperstraat zijn de voorwaarden en regels onduidelijk. Bij de Cantahrell op het Weesperplein is de doorloopruimte nu maar 1.20 meter. Het terras van Café Noir staat op de hoek van de Valckeniersstraat constant 50 cm over de vloerpinnen heen. Er is daar en op veel andere plekken geen ruimte voor geveltuinen.

  • Er loopt een aparte vergunningprocedure op het Weesperplein om de bestaande groenstrook met terrasplanken te betimmeren voor een terras van Capital C. Dit zou integraal bekeken moeten worden in het kader van de vergroening van de Knowledgemile.

  • Horecaondernemers moeten precario betalen voor hun terras. Er zal geen ondernemer te vinden zijn die precario gaat betalen voor bakken op zijn terras; die kunnen dus uitsluitend buiten het terras komen.

De reactie eindigt met de roep om een integraal plan voor vergroening (waar terrassen deel van uit kunnen maken). Er is voor het Namenmonument nogal wat groen gesneuveld en er zal voor de plaatsing van het Monument van Erkentelijkheid op het Weesperplein nog groen verdwijnen. In het integrale plan kan de gemeente laten zien waar de vergroening daadwerkelijk gaat plaatsvinden en dan tevens alle andere functies een plek geven zoals laden en lossen, parkeren en fietsen stallen. Lees hier de complete zienswijze van Quinten Niessen op het terrassenplan.

Gratis voorjaarsbollen nog t/m 23 december in De Witte Boei

De buurthuizen van DOCK geven een aantal pakketten met biologiosche voorjaarsbollen weg zolas tulpen, narcissen en crocussen.

Tot en met 23 december kun je nog bollen komen halen, stuur een mailtje naar bheij@dock.nl om een afspraak in te plannen. Buurttuinen en geveltuinen hebben voorrang.

In de vroege zomer van 2020 sluit DOCK de actie af met een fototentoonstelling van de mooiste tuintjes en bakken met voorjaarsbloemen.

Green Mile Park: groene terrassen langs Weesperstraat-Wibautstraat

Een terrassenplan voor Knowledge Mile Park (tussen Amstelstation en IJtunnel) biedt ondernemers de mogelijkheid om groen toe te voegen aan hun terras. Om vergroening op een terras te realiseren zijn uitzonderingen gewenst op het huidige terrassenbeleid van stadsdeel Centrum en Oost. De wijzigingen staan in het terrassenplan Knowledge Mile Park. Concreet betekent dit dat horecaondernemers in het Knowledge Mile Park-gebied het terras maximaal 3 meter, gemeten van de gevel af, kunnen plaatsen om het aanleggen van een geveltuin mogelijk te maken. Daarnaast wordt het mogelijk om groenobjecten, zoals bloem- en/of plantenbakken toe te voegen in de bestaande terrasafmetingen en maximaal 1 meter buiten de terrasafmeting van de horecaondernemers. De groenobjecten zijn niet onderhevig aan de opruimplicht in het winterseizoen.

Lees of download hier het terrassenplan. Tot 3 februari kunt u zienswijzen indienen op dit terrassenplan via info@knowledgemilepark.nl .Zie ook de webpagina.De planning is om het terrassenplan Knowledge Mile Park in het eerste kwartaal van 2020 definitief te maken.

3 december 20:00 u Stadsdeelcommissie vergadert in De Witte Boei over de Oostelijke Eilanden

Op dinsdag 3 december 20:00 uur vergadert de Stadsdeelcommissie Centrum op de Oostelijke Eilanden, in De Witte Boei over onderwerpen van de Oostelijke Eilanden.

Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze vergadering en in gesprek te gaan met de Stadsdeelcommissie. Agenda:

  1.  Aanpak Oostelijke Eilanden
    Een korte toelichting op de aanpak. Daarna in gesprek over de huidige stand van zaken (waaronder locatie Jongerenwerk).

  2. .Herinrichting Kattenburgerkruisstraat
    Adviseren aan het dagelijks bestuur over de herinrichting.

  3. Buurtfunctie Wittenburgerplein/Oosterkerk
    Gesprek over de (mogelijke) buurtfunctie van plein en kerk. Bij dit punt een advies van dhr. Brink over het Wittenburgerplein.

  4. Groen. Hoe zit het met het groen in de buurt? Dhr. Brink heeft een advies opgesteld over de Witte Boei.

  5. Overige punten Oostelijke Eilanden
    Mogelijkheid voor eenieder om nog iets in te brengen wat nog niet aan de orde is geweest.