Groen

Nieuwe opening voor behoud kastanjeboom Entrepotdok

In ons bericht van 11 juli 2019 meldden wij het voornemen van de gemeente om de monumentale Kastanjeboom aan het Entrepotdok te kappen in verband met de kadevernieuwing. Op 11 juli is daarover een informatiebijeenkomst gehouden.. Veel bewoners maakten bezwaar tegen de kap.

In ons bericht van 11 augustus berichtten wij dat het besluit over de kapvergunning was uitgesteld tot na de zomervakantie en plaatsten wij een link naar de uitgebreide brief van bewoners met een pleidooi voor maatwerk door het opschuiven van de kademuur, waardoor de kastanjeboom zou kunnen blijven staan..

Enkele woonbootbewoners en bewoners van het Entrepotdok hebben op 19 augustus een gesprek gevoerd met Waternet, want Waternet hield deze optie tegen vanwege het belang van doorstromingscapaciteit. Waternernet bleek in dat gesprek bereid om af te zien van hun bezwaar tegen het naar buiten plaatsen van de nieuwe kademuur, mits elders compenserend wateroppervlak beschikbaar zou komen. De bewoners stelden voor om een ongebruikte, met planten begroeide betonnen bak in een hoekje aan de overkant van het Entrepotdok te verwijderen. De gemeente zou moeten onderzoeken of dit mogelijk is.

De gemeente heeft zich intussen bereid verklaard om dit te onderzoeken en verwacht binnen twee weken een haalbaarheidsonderzoek te hebben afgerond. De deelnemers aan de informatiebijeenkomst van 11 juli zullen hierover worden geinformeerd.

Besluit kapvergunning monumentale kastanjeboom Entrepotdok uitgesteld

In ons bericht van 11 juli 2019 meldden wij het voornemen van de gemeente om de monumentale Kastanjeboom aan het Entrepotdok te kappen in verband met de kadevernieuwing. Op 11 juli is daarover een informatiebijeenkomst gehouden.. Veel bewoners maakten bezwaar tegen de kap.

Vooralsnog houden gemeente en Waternet voet bij stuk, maar debeslissing over de kapvergunning is wel uitgesteld tot na de zomervakantie.

Twee woonbootbewoners hebben de gemeentelijke projectleider na de informatiebijeenkomst een uitgebreide brief gestuurd, waarin ze het technisch onderzoek kritiseren en bepleiten om gebruik te maken van de bestaande fundering van houten palen. Houten funderingspalen hebben het euwige leven zolang ze maar onder water staan. Er is geen onderzoek gedaan naar de staat van de fundering van het afgebroken kadedeel, terwijl dat achter de damwand goed mogelijk zou zijn.. Dat geldt ook voor het deel van de kademuur ter hoogte van de kastanjeboom, dat nog stevig overeind staat. Zij pleiten voor maatwerk met een kleine verberding bij de ter hoogte van de kastanjeboom. Lees hier de complete brief.

Kapdreiging monumentale kastanjeboom Entrepotdok. Kom donderdag 11 juli 19:00 u naar 't Kromhout

De verzakte kademuur aan het Entrepotdok moet vervangen worden. Op donderdag 11 juli organiseert de gemeente om 19:00 uur een informatieavond in Museum ‘t Kromhout over de kadevernieuwing. Het lijkt erop dat al besloten is dat de reusachtige, monumentale en beeldbepalende kastanjeboom gekapt moet worden. Dat willen veel buurtbewoners voorkomen. Een oplossing zou zijn om de kademuur ter plaatse -die nog prima overeeind staat - te handhaven . Voor meer veiligheid zou aan de waterkant een stuk damwand kunnen worden aangebracht, eventueel verfraaid met baksteen. Dit stuit op een veto van Waternet in verband met de doorstroming. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat de doorstroming hiervan te lijden zou hebben. Formeel bezwaar maken is niet mogelijk. De enige mogelijkheid is druk uitoefenen op de gemeente om Waternet, waarin de gemeente vertegenwoordigd is, tot andere gedachten te brengen.

Kom donderdag 11 juli 19:00 uur naar ‘t Kromhout om te pleiten voor redding van de monumentale boom.

Lees hieronder de oproep van de Wakkere Kadijkers.

Geen watertuinen Schaduwkade

Geen watertuinen Schaduwkade

Er komen geen watertuinen in de Nieuwe Keizersgracht bij de Hermitage. Op 27 september 2018 berichtten wij over het bewonersinitiatief hiervoor. Lees hier het bericht Het voorstel van buurtbewoner Dirk Jan Veldman om de buurt te vergroenen en om zo de Schaduwkade te vrijwaren van aanleggende plezierboten oogstte vorig najaar op Stem van Centrum veel instemming en ook de stadsdeelcommissie was enthousiast.

Na intern beraad heeft Waternet nu echter zijn veto uitgesproken over het voorste. Reden is dat de zijgrachten van de Amstel richting IJ cruciaal zijn voor een snelle afvoer van overtollig water uit het achterland. Om die reden mag in die grachten, buiten de al aanwezige woonboten, geen enkel object worden geplaatst.

Bestuurder Micha Mos van stadsdeel Centrum deelde op 18 juni in een commissievergadering mee dat hij gaat overleggen met het Evenementenbureau van de gemeente om de overlast op de drie drukste dagen, Koningsdag, 5 mei en de Canal Parade te beperken door afvalcontainers en plasvoorzieningen op de Schaduwkade te plaatsen.

Wormenhotel op het Windroosplein

Groente- en fruitafval verwerken tot waardevolle compost. Dat is het idee achter de ‘wormenhotels’ in Amsterdam. Op het Windroosplein op Wittenburg komt zo’n wormenhotel, op initiatief van een aantal buurtbewoners.

In een wormenhotel leven zo'n duizend wormen. Buurtbewoners gooien hun groente-, fruit- en tuinafval erin en de wormen zorgen ervoor dat de lade zich dagelijks vult met compost. Inmiddels staan er 25 wormenhotels verspreid over de hele stad. Dit jaar komen daar nog eens 50 nieuwe wormenhotels bij. In stadsdeel Centrum staan al wormenhotels op de Sarphatistraat, de Plantage Doklaan en de Bantammerbrug.

Het composteren met wormen zorgt niet alleen voor betere afvalscheiding van groente en fruit, maar ook voor bewustwording. En, ook niet onbelangrijk: er wordt door de wormen hoogwaardige compost geproduceerd. Groente- en fruitafval verwerken tot waardevolle compost. Dat is het idee achter de ‘wormenhotels’ in Amsterdam. Op het Windroosplein op Wittenburg komt zo’n wormenhotel, op initiatief van een aantal buurtbewoners.

In een wormenhotel leven zo'n duizend wormen. Buurtbewoners gooien hun groente-, fruit- en tuinafval erin en de wormen zorgen ervoor dat de lade zich dagelijks vult met compost. Inmiddels staan er 25 wormenhotels verspreid over de hele stad. Dit jaar komen daar nog eens 50 nieuwe wormenhotels bij. In stadsdeel Centrum staan al wormenhotels op de Sarphatistraat, de Plantage Doklaan en de Bantammerbrug.

Het composteren met wormen zorgt niet alleen voor betere afvalscheiding van groente en fruit, maar ook voor bewustwording. En, ook niet onbelangrijk: er wordt door de wormen hoogwaardige compost geproduceerd. Bewoners kunnen die compost gebruiken als voeding in hun tuin of op het balkon. Waardevolle voedingsstoffen worden zo weer aan de bodem teruggegeven en dragen bij aan de groei van planten en bloemen.

Het wormenhotel op het Windroosplein is op 27 mei officieel geopend.

Bewoners kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen voor een wormenhotel. De gemeente neemt daarna contact op voor de afhandeling. Een adviseur Buurtcomposteren peilt de animo, geeft een workshop ter introductie en begeleidt de buurt de eerste maanden bij beheer, gebruik en eerste ‘oogst’.
De gemeente geeft een wormenbak in bruikleen, met een aantal spelregels voor gebruik. De gemeente monitort en evalueert de voortgang en resultaten van het initiatief. Het streven: is om de wormenhotels als lokaal inzamelpunt van gf-afval op de kaart met afvalpunten van de gemeente te zetten.

Meer weten over de wormenhotels in Amsterdam? Kijk op www.amsterdam.nl/composteren

Aanvraag kapvergunning voor 21 bomen in 1018 vanwege veiligheid

De gemeente heeft op 22 mei bekendgemaakt dat 1796 bomen om veiligheidsredenen gekapt moeten worden op basis van inspectie van de helft van de 300.000 bomen in gemeentelijk beheer.. Daarvan staan er 21 in postcodegevbied 1018. Lees voor meer details https://bekendmakingen.amsterdam.nl/bekendmakingen/stadsdeel-centrum/2019/week-21/aanvragen/aanvraag/

De andere helft van de bomen wordt dit jaar nog onderzocht. Daarbij wordt een soortgelijk aantal te vervangen bomen verwacht.

De bomen waar het nu om gaat, zijn te bekijken op https://maps.amsterdam.nl. Daar staat een kaart met de titel ‘Vervangen bomen vanwege veiligheid Amsterdam’. Ook de omstreden kap van de monumentale kastanjboome aan het Entrepotdok naast de verzakte kade lijkt erin opgenomen.

Heeft u vragen over een boom bij u in de buurt, dan kunt u mailen naar bomen@amsterdam.nl. Vergeet hierbij niet het boomnummer te vermelden. Het boomnummer kunt u vinden op bovenvermelde kaart. Als u in uw mail aangeeft dat u graag telefonisch geïnformeerd wilt worden, geef dan ook uw contactgegevens door. Dan zult u zo spoedig mogelijk teruggebeld worden.

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Op een andere kaart van https://maps.amsterdam.nl i is te zien dat in postcodegebied 1018 geen Canadese populieren gekapt worden. Dat gebeurt elders in Amsterdam wel op grote schaal vanwege het gevaar van vallende takken..

Brenda Hey stelt zich voor, de nieuwe groene opbouwwerkster voor Centrum-Oost

Ik ben Brenda Heij en sinds afgelopen maart ben ik opbouwwerker Groen bij DOCK.

Het groener maken van de buurt heeft natuurlijk vele voordelen voor mens, dier, plant en klimaat. Mijn rol als opbouwwerker is ondersteunend en activerend, ik gebruik groen als middel om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.  

De sociale impact van meer groen in de buurt kan heel groot zijn. Ik probeer mensen te bereiken die ‘iets met groen’ willen, maar niet precies weten hoe te beginnen of wat er mogelijk is. Hierbij heb ik als buurtwerker een verbindende rol. Ook kan ik ondersteuning bieden in het opzetten van diverse groeninitiatieven, zelfbeheer projecten of buurttuintjes. Op het gebied van openbaar groen wordt door de gemeente veel gefaciliteerd en ook gesubsidieerd, maar nog veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Hierbij wil ik helpen door de drempel te verlagen voor buurtbewoners om met groen te starten. Zo gaan we bijvoorbeeld vanuit de Witte Boei tuingereedschap uitlenen. Daarnaast ben ik naar het voorbeeld uit de Jordaan ook bezig met de ontwikkeling van een Groenploeg op de Oostelijke Eilanden, bestaande uit een team van vrijwilligers die zich inzetten voor tuinklusjes bij mensen die dit niet meer zelf kunnen.

Wil jij ook een (groen) steentje bijdragen aan de buurt? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Brenda Heij, opbouwwerker Groen DOCK Amsterdam Centrum-Oost via bheij@dock.nl

11 mei 12:00 - 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein op Wittenburg

Let op: gewijzigde begin- en eindtijd!

Op 11 mei 12:00 - 16:00 uur wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt op het plein achter de Oosterkerk. Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport en spel, ACCU fanfare, Put & Pits muziek..

Lees hier het complete programma.

Presentatie Groenplan Oostelijke Eilanden 11 april in de Oosterkerk

Op 11 april presenteerde projectleider Carlinde Adriaanse in de Oosterkerk het voorlopig resultaat van het Groenplan Oostelijke Eilanden. het bestaat uit een groot aantal grote en kleine bewonersinitiatieven, meestal gericht op zelfbeheer (zie kaart). Een aantal bewoners lichtte hun initiatief toe. Uit de verhalen kwam naar voren dat het opzetten van een groeninitiatief veel onderlinge contacten tussen bewoners oplevert, al was het maar omdat minstens drie huishoudens bereid moeten zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van een groeninitiatief.
Inj de Tweede Wittenburgerdwarsstraat hebben bewoners een vergroeningsplan dat ze samen met de jongeren van het jomngerencentrum in het voormalige postkantoor willen uitvoeren.
Het groenplan wordt deels in het voorjaar en deels in het najaar uitgevoerd. De gemeente gaat zelf zomerbollen planten die in de zomer tot bloei komen, o.a. langs de Kattenburgerkade. Deze actie is met een bewonersbrief aangekondigd voor 15 aprl, maar wegens ziekte moest dit worden uitgesteld tot na Pasen.
Op 11 mei 9:00-19:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein achter de Oosterkerk.
23 april 19:00 u Informatieavond voor VVE-bestuurders over vergroening Kopgevels Oostelijke Eilanden. Locatie Instock, Cz. Peterstr. 21
Er kunnen nog steeds groeninitiatieven worden aangemeld bij carlindeAdriaanse@balance.nl 

Stand van zaken Groenplan Oostelijke Eilanden

De afgelopen maanden hebben bewoners van Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg hun groene ideeen ingediend voor buurttuintjes, plantenbakken, watertuinen, vergroenen van nieuwe ondergrondse vuilcontainers, etc. De realisatie zal in twee perioden gebeuren: april/mei en oktober/november. Nieuwe ideeen zijn nog steeds welkom. Mail ze naar CarlindeAdriaanse@balance.nl.

Nieuwsgierig? Kom kijken op 11 april 19:00 - 21:30 uur in de Oosterkerk naar de presentatie ‘Groenplan in woord en beeld’. aanmelden kan bij c.azarhoosh@amsterdam.nl onder vermelding van ‘11 april’.

Op 11 mei wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt: Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport- en spelactiviteiten en meer. Heeft u interesse of een tip, mail naar c.azarhoosh@amsterdam.nl

Verbod bomenkap voor Namenmonument door uitspraak rechtbank

De Amsterdamse rechtbank heeft de gemeente verboden om op 1 maart te beginnen met de kap van 25 bomen langs de Weesperstraat ter hoogte van de Hoftuin. Met die kap zou een onomkeerbare stap zijn gezet op weg naar de geplande bouw van het Holocaust Namenmonument op die plek.

De rechter heeft op 28 februari geoordeeld dat met de kap en met de bouw moet worden gewacht totdat later dit jaar duidelijk wordt of de gemeente het Auschwitz Comité terecht een vergunning voor de bouw heeft gegeven. Verschillende bewonersgroepen uit de Plantage en de Weesperbuurt maken al een tijdlang bezwaar tegen het verlenen van die vergunning. Zij zijn niet tegen de bouw van een Namenmonument, maar vinden de nu gekozen plek om meerdere redenen ongeschikt.

Afgelopen najaar verklaarde de bezwaarschriftencommissie van de gemeente een door de omwonenden aangetekend bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de bouw van het monument ongegrond. Tegen deze uitspraak hebben de omwonenden beroep aangetekend bij de rechtbank, die de zaak op 28 mei zal behandelen. Dat zal voor het eerst zijn dat een onafhankelijke rechter zich over de zaak uitspreekt. De uitspraak van deze week impliceert dat de gemeente de bomen langs de Weesperstraat tot dat moment met rust moet laten en dat het Auschwitz Comité niet mag beginnen met bouwen..

De gemeente is ook veroordeeld tot betaling van de griffierechten en de door de verzoekers gemaakte proceskosten.

Lees hier de complete uitspraak van de rechtbank.

Holocaust Namenmonument: beroepschrift ingediend

Na de negatieve beschikking op het bezwaarschrift , eind november 2018, hebben de bezwaarmakers uit de buurt besloten in beroep te gaan. Op 5 februari werden de gronden van het beroep bij de rechtbank ingeleverd. De belangrijkste punten waarop wordt gefocust zijn de gebrekkige besluitvormingsprocedure, het feit dat het ontwerp zich niet aan gestelde randvoorwaarden heeft gehouden en dat er nooit enige inspraak is geweest noch enig onderzoek naar draagvlak. Ook gaat het beroepschrift in op elementen als veiligheid en verkeer, en een aparte paragraaf word besteed aan de kapvergunning. En tenslotte wordt gesteld dat er geen behoorlijke belangenafweging heeft plaatsgevonden.

De gemeente heeft aangekondigd op 1 maart te willen gaan beginnen met kappen. Daarom heeft de buurt een voorlopige voorziening moeten aanvragen, een verzoek aan de rechtbank om de gemeente te verbieden met kap en bouw te beginnen voor een rechter inhoudelijk op het beroepschrift heeft beslist. De zitting zal eind februari plaatsvinden.

Alle stukken zijn te vinden op https://www.buurtorganisatie1018.nl/holocaust-namenmomument/ onder documenten.

Oproep voor zelfbeheerinitiatieven in kader Groenplan Oostelijke Eilanden

Om in het voorjaar gereed te zijn voor het aanleggen van de nieuwe zelfbeheer(gevel)tuinen en het aanplanten van nieuw groen, is het van groot belang dat Carlinde Adriaanse, projectleider van het gemeentelijke Groenplan, in de komende paar weken uw initiatief ontvangt.

De initiatieven kunnen betrekkieng hebben op geveltuinen, buurttuinen, plantenbakken voor op straat of balkon/galerij of voorstellen voor aanpassing/uitbreiding van gemeentelijke groen. Er is nu eenmaling € 150.000 beschikbaar voor groeninitiatieven binnen het gebied tussen Kattenburgerstraat, Czaar Peterstraat, Eilandenboulevard en spoorlijn.

Met elke (groep) initiatiefnemer(s)maakt Carlinde Adriaanse afspraken om de plannen verder uit te werken, zodat op korte termijn de haalbaarheid ervan getoetst kan worden door de gemeente. Zo mogen bv. kabels en leidingen niet in de weg zitten, moet er voldoende stoep overblijven (1,5 meter) als een geveltuin wordt aangelegd en moet de aanvraag worden ingediend door meer dan één huishouden.  Zo nodig worden de plannen verder uitgewerkt en voorzien van een professionele ontwerptekening, een beplantingsplan, een zelfbeheercontract. Half-stam- fruitbomen zijn ook mogelijk voor uw zelfbeheerinitiatief, andere bomen niet. Lees hier vragen en antwoorden over zelfbeheer.

Aanvraag geveltuin: online formulier invullen klik hier en bericht sturen aan carlindeadriaanse@balance.nl

Aanmeldformulier buurttuin klik hier. Maar eenvoudige tekening op ruitjespapier Klik hier. Stuur op naar carlindeadriaanse@balance.nl

Stem voor plan watertuinen in de Nieuwe Keizersgracht

De kade van de Nieuwe Keizersgracht tussen Amstel en Weesperstraat aan de Hermitagezijde heeft een aanlegverbod. Alleen in het middenstuk is er een laad- en losplaats voor boten. Aan weerszijden van deze laad- en losplaats is ruimte voor drijvende tuinen over een totale lengte van ongeveer 100 meter.

De aanblik van de kade wordt met de drijvende tuinen weer groen. Voor de komst van de Hermitage was er een grasveldje en enkele bosschages.
Watertuinen zullen overtreding van het aanlegverbod tegengaan. Drijvende tuinen dragen bovendien bij aan verbetering van de luchtkwaliteit. Lees hier meer over het plan.

Dit plan is door buurtbewoner Dirk Jan Veldman ingebracht bij stadsdeel Centrum via ‘De Stem van Centrum’. Via een website kunnen bewoners een stem uitbrengen op ingediende bewonersinitiatieven. Bij voldoende positieve stemmen (meer dan 100) wordt het plan in de stadsdeelcommissie besproken. Er zijn al 50 positieve stemmen uitgebracht. U kunt het plan steunen door hier te klikken en het duimpje omhoog onder het plan ‘Watertuinen’ aan te klikken.

Wensenlijst Eilandenoverleg voor Gebiedsjaarplan 2019 en kleine projecten op korte termijn

In het Eilandenoverleg van 13 juni is een wensenlijst opgesteld voor het Gebiedsjaarplan 2019 Centrum-Oost van stadsdeel Centrum en een lijst met kortetermijnmaatregelen om de leefbaarheid te verbeteren. Enkele punten uit de wensenlijst: glasvezelnet voor de Oostelijke Eilanden, bierfietsverbod, behoud Oosterkerk als cultureel centrum van de buurt, verbetering van de verbinding Marineterrein - Oostelijke Eilanden, minder doorgaand autoverkeer Kattenburgerstraat, geen nachtstalling voor rondvaartboten aan de Dijksgracht-oost, medewerking stadsdeel aan initiatif Werkspoorhal als ontmoetingscentrum, beperking bouwhoogte Zeeburgerpad tot12 meter, behoud drijvende tuin van Arie Taal.

Confrontatie voor- en tegenstanders Namenmonument in hoorzitting

Op 15 mei vond de hoorzitting plaats van de bezwaarcommissie over de brzwaren tegen de locatie van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Een tiental organisaties en particulieren vochten daarbij de omgevingsvergunning voor het monument op deze plek aan en het Auschwitz Comité en de gemeente verdedigden het besluit. Behalve over de grootte van het monument, de 25 te kappen bomen en de zichtlijnen ging het ook over de procedure. Het nieuwe ontwerp van architect Libeskind is nooit in de raadscommissie of de gemeenteraad besproken en bewoners kregen te horen dat het besluit al genomen was. 

De bezwaarcommissie heeft nog geen uitspraak gedaan. De bezwaarmakers zijn van plan om naar de rechter te gaan als de bezwaren worden afgewezen.

Lees hier het artikel in Het Parool van 16 mei over de hoorzitting.

Zie voor drie pleitnota's van bezwaarmakers het dossier Namenmonument onder 'Documenten'.

Ontwikkelingen rond het Touwbaanpark op Oostenburg-zuid

Het Touwbaanpark is aan de kant van het Wienerterrein klaar en ook het fietspad ligt er mooi bij. Stadsdeel Centrum heeft twee bewonersbrieven verspreid over ontwikkelingen rond het Touwbaanpark. In de biref van 17 oktober worden voorbereidende werkzaamheden aangekondigd voor de ruimte aan de andere kant van het fietspad. De gemeente start met het bouwrijp maken voor de koppanden die tegen de panden van Oud-Oostenburg gebouwd worden. Hier komen tien vrije sectorwoningen, zoals vastgelegd in het bestemmingsplan. Vanuit de buurt was hiertegen destijds veel verzet, maar dat heeft niet mogen baten. Jarenlang was dit stukje aan de Nieuwe Oostenburgerstraat  bekend als het “Groene Balkon. Hier werd genoten van een filmpje, een hapje en het groen, dat door de buurt met liefde werd verzorgd. Het zelfbeheer van deze ruimte is inmiddels beëindigd.
In het kader van het bowurijp maken zullen de twee grote elzen naast de bandenboot worden gekapt en moet het terrein vrij zijn van objecten. Begin 2018 start de bouw.

De tweede Bewonersbrief is van 9 november. Daarin wordt een wijziging van de uitrit van de parkeergarage van het Wienerterrein aangekondigd. Nu wordt daarvoor het fietspad gebruikt en dat is niet de bedoeling. Daarom wordt naast de inrit ook de uitrit over de Oostenburgerdwarsstraat geleid. Daarvoor wordt het plantvak verkleind en het fietsenrek verplaatstt. Er wordt een spiegel aangebracht om het zicht voor de uitrijdende auto's te verbeteren. Ook het inrijden wordt vergemakkelijkt omdat de bocht vanuit de Oostenburgerdwarsstraat nu breder wordt. 
De werkzaamheden worden in de week van 20-24 november uitgevoerd. Een week later worden de stalen randen en zitelementen aan de plantvakken geplaatst.

Download hier alle documenten over het Touwbaanpark.

Slecht nieuws over bomen Czaar Peterstraat

Mede op voorstel van het Eilandenoverleg Heeft Prohold-boomdeskundige Van Proojen het rapport 'Second opinion bomen Czaar Peterstraat' uitgebracht (juli 2017). Dit rapport is op 3 oktober ter kennisname gezonden aan de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum.  De second opnion was gevraagd naar aanleiding van het rapport 'Boomtechnisch onderzoek 100 bomen Czaar Peterstraat' van de Bomenwacht uit 2016.

Het slechte nieuws is dat de bomen in slechte staat verkeren en voor het grootste deel niet meer te redden zijn. Negen bomen zijn zo slecht dat ze op zeer korte termijn gekapt moeten worden.
De bomen hebben zwaar te lijden gehad van de verhoging van de grondwaterstand met 60-80 cm sinds eind 2003. Dit heeft geleid tot sterfte van wortels en heeft kansen geboden aan de reuzenzwam en de dikrandtonderzwam, die beide de wortels aantasten.. Ook is veel schade toegebracht door graafwerkzaamheden.

Aanbevolen wordt om driekwart van de bomen in de Czaar Peterstraat - het zuidwestelijke deel - in zijn geheel te vervangen. Alleen dan is het mogelijk om de groeiplaatscondities duurzaam te verbeteren, bijvoorbeeld door het inrichten van een doorlopende groeisleuf met bomenzand onder het trottoir.
Het noordoostelijke kwart - vanaf de Tweede Leeghwaterstraat tot het spoor - kan voorlopig gehandhaafd worden, maar moet wel bewaakt worden middels jaarlijkse controle.

Lees hier het complete rapport van Prohold en hier het eerdere rapport uit 2016 van de Bomenwacht.

Contra-expertise bomenonderzoek Czaar Peterstraat

Vorig jaar heeft de Bomenwacht in opdracht van stadsdeel Centrum onderzoek gedaan naar de staat van de honderd bomen in de Czaar Peterstraat. Volgens dit onmderzoek moesten 7 bomen binnen zes maanden gekapt worden, 35 waren in slechte staat, 51 matig en slechts 11 van voldoende kwaliteit.

Enkele jaren geleden is uit een enquête van het stadsdeel duidelijk geworden dat een overgrote meerderheid van de bewoners van de Czaar Peterbuurt de bomen in de Czaar Peterstraat wil behouden. Het Eilandenoverleg heeft daarom in januari dit jaar een brief aan de Bestuurscommissie Centrum geschreven met het verzoek om een ander onderzoeksbureau - het Eilandenoverleg stelde Prohold voor - opnieuw naar de bomen te laten kijken en dat bureau advies te vragen wat er gedaan kan worden om de bomen te behouden. 

Lange tijd was onduidelijk hoe het vervolgonderzoek eruit ging zien, maar uiteindelijk is het verzoek van het Eilandenoverleg door het stadsdeel gehonoreerd. Prohold heeft nu opdracht gekregen voor een nieuw bomenonderzoek. Bij alle bomen wordt een bodem- en bewortelingsonderzoek uitgevoerd om de oorzaak van de slechte conditie en groei te achterhalen.

Voor de 7 bomen die volgens de Bomenwacht gekapt zouden moeten worden, is de kapvergunning opgeschort, in afwachting van de uitkomsten van het nieuwe onderzoek.

Verslag informatiebijeenkomst 'Verkenning Plantage Middenlaan' 12 december

Op maandag 12 december vond in Desmet studio´s aan de Plantage Middenlaan een informatiebijeenkomst plaats over de ‘Verkenning Plantage Middenlaan’. Aanleiding was de nieuwe start van de planvorming na de bezwaren van de buurt tegen de verlegging van de Artis-tramhalte. Op deze bijeenkomst waren ca. 50 buurtbewoners aanwezig. Het doel van de bijeenkomst was de buurt te informeren over de verkenning en vooral te luisteren naar de ideeën en wensen van de buurt.

Lees hier het sfeerverslag dat de gemeente daarvan heeft gemaakt.

De wensen en ideeen van de buurt die naar voren zijn gekomen zijn hier in beeld gebracht.

En lees hier het tijdschema van de vervolgprocedure.

Deze en meer documenten zijn terug te vinden op webpagina www.amsterdam.nl/projecten/plantagemiddenlaan/