Groente- en fruitafval verwerken tot waardevolle compost. Dat is het idee achter de ‘wormenhotels’ in Amsterdam. Op het Windroosplein op Wittenburg komt zo’n wormenhotel, op initiatief van een aantal buurtbewoners.
In een wormenhotel leven zo'n duizend wormen. Buurtbewoners gooien hun groente-, fruit- en tuinafval erin en de wormen zorgen ervoor dat de lade zich dagelijks vult met compost. Inmiddels staan er 25 wormenhotels verspreid over de hele stad. Dit jaar komen daar nog eens 50 nieuwe wormenhotels bij. In stadsdeel Centrum staan al wormenhotels op de Sarphatistraat, de Plantage Doklaan en de Bantammerbrug.
Het composteren met wormen zorgt niet alleen voor betere afvalscheiding van groente en fruit, maar ook voor bewustwording. En, ook niet onbelangrijk: er wordt door de wormen hoogwaardige compost geproduceerd. Bewoners kunnen die compost gebruiken als voeding in hun tuin of op het balkon. Waardevolle voedingsstoffen worden zo weer aan de bodem teruggegeven en dragen bij aan de groei van planten en bloemen.
Het wormenhotel op het Windroosplein is op 27 mei officieel geopend.
Bewoners kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen voor een wormenhotel. De gemeente neemt daarna contact op voor de afhandeling. Een adviseur Buurtcomposteren peilt de animo, geeft een workshop ter introductie en begeleidt de buurt de eerste maanden bij beheer, gebruik en eerste ‘oogst’.
De gemeente geeft een wormenbak in bruikleen, met een aantal spelregels voor gebruik. De gemeente monitort en evalueert de voortgang en resultaten van het initiatief. Het streven: is om de wormenhotels als lokaal inzamelpunt van gf-afval op de kaart met afvalpunten van de gemeente te zetten.
Meer weten over de wormenhotels in Amsterdam? Kijk op www.amsterdam.nl/composteren