Gemeente Amsterdam

Bewoners in gesprek met de burgemeester over Holocaust Namenmonument

Op maandagavond 5 oktober 2015 werd de belofte ingelost om een vervolg te geven aan de bijeenkomst van 2 juli 2014, waarin bewoners en betrokkenen op uitnodiging vanburgemeester van der Laan hun wensen en bezwaren hadden kunnen uiten met betrekking tot zijn voorgenomen besluit tot plaatsing van het Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark.

Ter vergadering lagen een drietal rapportages voor: de studie' Effecten Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark in Amsterdam', het 'Vooronderzoek Locatiekeuze Holocaust Namenmonument in Amsterdam' en een 'Rapport Bezoekersonderzoek Wertheimpark'.
In de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad en in het begeleidende persbericht werd in aansluiting op het effectenrapport gesteld:
Uit het rapport komt naar voren dat het Holocaustmonument in deze vorm in het Wertheimpark enkele negatieve effecten heeft, waaronder de door de gebruikers gevreesde sfeerverandering. Dit betekent in dot stadium nog niet dat het Wertheimpark als locatie definitief afvalt, maar is wel een erkenning van het feit dat er een verkeerde start is gemaakt.

In een nog altijd kritische maar verder constructieve sfeer werden de rapportages besproken en met name gevraagd naar de conclusies die daaruit getrokken konden en moesten worden voor het geplande vervolgtraject. Is er voor het Holocaustmonument in deze vorm een alternatieve locatie? Gaat daarbij de voorkeur uit naar een plaats in de openbare ruimte of niet? Moet dat een locatie zijn in Amsterdam of kan het ook daar buiten zijn? Is er een aangepast of alternatief denkbaar en wie heeft of houdt daarbij het initiatief en faciliteert dit?

De herstart is gemaakt. Ter vergadering werden nog andere alternatieve locaties, ontwerpen en ideeën aangedragen. De voorkeur van de burgemeester ging uit naar een locatie in Amsterdam. Hij bracht zelf het ontwerp in van een bladerboek, dat hij in Berlijn had gezien. In ieder geval was en werd er deze avond een hoofdstuk afgesloten en een blad omslagen. Er is verslag gemaakt van deze bijeenkomst.

Nieuws van het Marineterrein

De bouw van de tijdelijke fiets-/voetgangersbrug over de Dijksgracht is begonnen en zal waarschijnlijk eind november klaar zijn. In december draagt Defensie delen van het terrein over, waardoor de brug ook publiek toegankelijk wordt. Lees meer in de Nieuwsbrief Marineterrein. Rechts op de pagina kunt u zich abonneren op de Nieuwsbrief.

Een andere intereessante nieuwsbron over het Marineterrein is het Blog http://marineterrein.blogspot.nl/. Dit blog meldt over de brug Dijksgracht dat de veronderstelde tijdwinst van 3 minuten tussen Oostelijke Eilanden en CS verloren gaat omdat de gemeente de fietsbrug over de Oostertoegang gaat afsluiten, zodat fietsers vanaf het Oosterdokseiland via de Odebrug en de Prins Hendrikkade naar de rijwielstalling van het CS moeten rijden. 

Onderzoek naar vijftien locaties voor het Holocaust Namenmonument

Onderzoek naar vijftien locaties voor het Holocaust Namenmonument

Het College van B&W heeft op 24 september een persbericht doen uitgaan 'Zorgvudlige procedure voor keuze Namenwand'. De keuze verloopt in twee fasen. Eerst gaat de gemeenteraad beoordelingscriteria en wegingsfactoren vaststellen, alsmede de lijst met locaties. Er kunnen nog locaties worden toegevoegd. In de tweede fase worden de locaties gewogen en maakt de gemeenteraad een keuze.

B&W steunen de realisatie van een Namenmonument ten volle, maar erkennen ook dat er een verkeerde start is gemaakt met de aanwijzing van het Wertheimpark als locatie. In het rapport "Studie effecten Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark Amsterdam'van Royal Haskoning worden de mogelijke effecten behandeld, waaronder ook de negatieve effecten in de vorm van de door gebruikers gevreesde sfeerverandering. Maar de locatie valt nog niet af.

In een tweede rapport 'Vooronderzoek Locatiekeuze Holocaust Namenmonument in Amsterdam' worden vijftien locaties in beeld gebracht. Naast het Wertheimpark onder meer het Amsterdamse Bos, Amstelpark, Beatrixpark, Mr. Visserplein, het stadhuis en de Hollandse Schouwburg.

Groenstrook Entrepotdok/Plantage Kerklaan gered; parkeergarage op de lange baan geschoven

De omwonenden van Artis waren erg geschrokken van plannen van Artis om de groenstrook langs het Entrepotdok en de Plantage Kerklaan geheel te kappen ten behoeve van een weg voor het bouwverkeer naar het nieuw te bouwen Olifantenverblijf, dat deels op en deels achter het parkeerterrein gebouwd wordt.  Ze hebben zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor behoud van het resterende groen. Aanvankelijk kregen ze met een verzoek om met Artis te praten geen gehoor. De bewoners benaderden vervolgens de Bestuurscommissie Centrum, de Gemeenteraad, de buurtvereniging en de Raad van Toezicht van Artis. 

Tot verrassing van de bewoners stond vandaag Artisdirecteur Haig Balian bij hen voor de deur.. In het gesprek dat volgde maakte hij duidelijk dat dat de groenstrook langs de kade en langs de Plantage Kerklaan niet wordt aangetast en dat de plannen voor de aanleg van de parkeergarage op de lange baan geschoven worden. Artis heeft er geen geld voor..

 

Raadsadres Eilandenoverleg: Oosterkerk niet verkopen, maar behouden als kroonjuweel

Het Eilandenoverleg heeft een adres aan de gemeenteraad gestuurd met het verzoek om de Oosterkerk niet te verkopen, maar te behouden als kroonjuweeel. In het najaar gaat de gemeenteraad namelijk aan de hand van een inventarisatie van al het gemeentelijk vastgoedbezit besluiten wat verkocht gaat worden en wat behouden moet blijven als kroonjuweel.

Zie voor het concertprogramma www.oosterkerk-amsterdam.nl

Gebiedsagenda Centrum-Oost in gemeenteraadscommissies

Deze maand worden tegelijk met de Voorjaarsnota de gebiedsagenda's van 22 gebieden in Amsterdam in de diverse gemeenteraadscommissies behandeld. Het zijn er zoveel dat over de afzonderlijke gebiedsagenda's waarschijnlijk niet veel gezegd zal worden. De 22 gebieden zijn zo groot, dat bewoners dit nauwelijks als 'hun' wijk zullen herkennen. De gebiedsagenda Centrum-Oost (verwarrende naam!) omvat niet alleen deelgebied Oost=postcodegebied 1018, maar ook de Nieuwmarkt/Lastage, de grachtengordel Zuid en de Weteringschans en omgeving.

Wel worden voor deelgebied Oost (=Oostelijke Eilanden/Kadijken en Plantage-Weesperbuurt) apart de voornaamste opgaven voor 2016-2019 aangegeven. Daartoe behoren het bewaken van de balans tussen wonen, werken en recreëren, de transformatie van Marineterrein, Zeeburgerpad, Roeterseiland en Kop Dijksgracht en de openbare ruimte daaromheen, bewoners met sociaal-economische achterstand laten profiteren van ontwikkeling van het gebied, het versterken van sociale cohesie en stimuleren van sport/bestrijden obesitas onder jongeren. Lees hier de Gebiedsagenda Centrum-Oost 2016-2019. Als achtergrondinformatie is de Gebiedsanalyse 2015 Centrum Oost beschikbaar.  In september verschijnen de concepten van de gebiedsjaarplannen 2016. 

Sjoerd Soeters: Oosterkerk niet verkopen

De nieuwe dienst Gemeentelijk Vastgoed is bezig om al het gemeentelijk vastgoed te inventariseren om vast te stellen welke panden in de verkoop moeten om een kwart miljard van de gemeentelijke schuld te kunnen aflossen. Het Parool laat  een aantal deskundigen aan het woord om een voorzet te geven in de krant van 25 mei. Achitect Sjoerd Soeters wil 'Living Tomorrow' zo snel mogelijk verkopen. "De zeventiende eeuwse Zuiderkerk en Oosterkerk zijn daarentegen van onschatbare waarde voor Amsterdam.

Meld je aan voor Burgertop Amsterdam op 6 juni 10:00 - 17:00 u Zuiderkerk

Zo'n 500 Amsterdammers gaan op 6 juni praten over hun stad. Ze brengen zelf de onderwerpen in die ze op die dag met elkaar gaan bespreken én waar ze concrete ideeën en oplossingen voor gaan bedenken. De resultaten zijn direct voor iedereen zichtbaar en worden later aangeboden aan het Gemeentebestuur.De politiek vindt het een spannend initiatief maar steunt het wel financieel. iedereen kan zich aanmelden via het aanmeldformulier op http://burgertop-amsterdam.nl/ 

 

Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord dient zienswijze in bij ontwerpbestemmingsplan Stadswerf Oostenburg

De Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord heeft een uitgebreide zienswijze met 13 punten opgesteld over het ontwerpbestemmingsplan voor het voormalige Storkterrein . Lees hier de zienswijze.

Verkoop Oosterkerk lukt niet

Op 17 april verscheen een groot artikel in het Parool over de Oosterkerk met als titel 'Een monumentaal blok aan het been'. Sinds 1 januari is de verantwoordelijkheid voor de Oosterkerk overgegaan van stadsdeel Centrum naar de centrale stad, Gemeentelijk Vastgoed.  Vastgoedman Verbeem zegt er een hard hoofd in te hebben of het gaat lukken om de Oosterkerk te verkopen of te verhuren, want dat is al drie jaar niet gelukt. "Ziet de gemeente een duur gebouw dat moet worden afgestoten, of een waardevol zeventiende-eeuws stuk geschiedenis waar ze de verantwoordelijkheid voor draagt, dat ze zo goed mogelijk moet preserveren, ook als dat betekent dat je er geld op toe blijft leggen?"

Lees hier het hele Parool-artikel.

StartupAmsterdam op Marineterrein krijgt € 5,27 miljoen

Marineterrein

Marineterrein

De gemeente Amsterdam stelt € 5,27 miljoen beschikbaar voor Startup Amsterdam. Dat heeft de gemeenteraad op 11 februari 2015 besloten. StartupAmsterdam is gekoppeld aan het StartupDelta-initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Neelie Kroes heeft daarbij de leiding. Het kantoor wordt gevestigd op het Marineterrein vanwege de potentie van dit terrein voor starters. Om het startup ecosysteem sterker te maken wordt ingezet op vijf pijlers, voorwaarden voor startups om te kunnen groeien. Daartoe behoort ook 'een omgeving met een startup mindset'.  Wie weet wat dat nog voor Kattenburg gaat betekenen.

Werkzaamheden Rhijnspoorgebouw starten 9 maart

Op 19 februari heeft een bewonersavond plaatsgevonden over de volgende uitbreiding van de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam: het Rhijnspoorgebouw op de hoek Wibautstraat - Mauritskade naast het Theo Thijssenhuis, op de plek van het oude rioolgemaal.

De bouw zelf start eind 2015 en zal begin 2018 zijn afgerond. Damwanden en heipalen worden gedrukt in plaats van geheid om de overlast te beperken.

De gemeente begint al op 9 maart a.s. met voorbereidende werkzaamheden:

  • Gedurende 7 weken wordt een rijstrook op de Mauritskade afgesloten
  • Vanaf medio mei wordt de oprit naar de Wibautstraat vanaf de Mauritskade volledig afgesloten
  • Het parkeerterrein wordt opgeheven; vergunninghouders kunnen parkeren in de Kohnstammgarage
  • Verkeer -ook fietsverkeer - wordt met borden omgeleid.

De HvA zal 3 tot 4 keer per jaar bewonersavonden organiseren en de buurt tijdig informeren. Zie voor actuele informatie www.hva.nl/amstelcampus  

Gemeente in conflict met diaconie over shortstay Wittenberg

De acties van het Plantage-Weesperbuurtoverleg en anderen tegen de verbouwplannen van voormalig verpleeghuis de Wittenberg hebben succes gehad. In de gemeenteraadsvergadering van 4 februari is duidelijk geworden dat de gemeente niet instemt met shortstay in  de Wittenberg. De diaconie overweegt nu een rechtszaak. Zie onderstaand bericht in Het Parool van 5 februari 2015.

Brief burgemeester over Namenmonument

Burgemeester van der Laan heeft op 3 november samen met stadsdeelvoorzitter Oranje een brief geschreven aan de deelnemers aan het overleg op 2 juli over het Holocaust Namenmonument. Daarin biedt hij het verslag van 2 juli aan en meldt dat het besluit over vestiging van het Namenmonument in het Wertheimpark nog niet genomen is. Op dit moment worden alle bezwaren onderzocht door met belanghebbenden te spreken "en te kijken naar mogelijke oplossingen voor bezwaren, uitdrukkelijk inclusief alternatieve locaties". Begin 2015 zullen de resultaten van dit onderzoek aan de deelnemers van het gesprek op 2 juli worden voorgelegd.

Zie voor meer informatie het Dossier Namenmonument op deze website.

Initiatief buurtmoestuin kop Dijksgracht

Gewapend met gieters en schoffels, de eerste tuinpioniers van de toekomstige Shaffy’s tuin betraden op 26 oktober het leeggekomen IVV terrein op de Dijksgracht. Ramses Shaffy woonde in de jaren zeventig op een woonboot aan de Dijksgracht.

In afwachting van een nieuwe bestemming hebben bootbewoners van de Dijksgracht de gemeente benaderd met het plan om hier een tijdelijke tuin voor buurtbewoners op te zetten. Tot 31 december 2018 wordt er getuinierd in bakken, daarna besluit de gemeente opnieuw over de toekomst van het terrein. De hoop is dat de tijdelijke tuin zich in de komende 4 jaar als onmisbare buurtvoorziening zal bewijzen. De eerste tuinpioniers komen uit de Nieuwmarktbuurt, Oosterdokseiland en Kattenburg.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij joanne@shaffystuin.nl, meer informatie over plannen kop Dijksgracht op www.enwatkomterdan.nl en toekomstvisie shaffystuin op www.shaffystuin.nl

Amsterdam presenteert Gemeentebegroting 2015 inclusief begrotingen stadsdelen

Voor het eerst bevat de gemeentebegroting ook de begrotingen van de stadsdelen. Het budget van stadsdeel Centrum omvat EUR 154 miljoen. Op blz. 270 en 271 staan de aandachtspunten voor stadsdeel Centrum. Voor de Oostelijke Eilanden houdt dit onder meer in het versterken van de sociale cohesie door de bewoners meer regie te geven op de sociale infrastructuur (aanpak Buurtpraktijkteam).

Zie persbericht http://www.amsterdam.nl/actueel/persberichten/persbericht_actueel/@810667/amsterdam/  

Zie begroting: 

www.amsterdam.nl/publish/pages/643578/begroting_2015.pdf