Het Amsterdamse gemeenteraad heeft op 8 november besloten dat er een extern onderzoek moet komen naar hoe de samenwerking tussen gemeente en de nood- en hulpdiensten verbeterd kan worden. Uit openbaar gemaakte stukken was gebleken dat tijdens de proef met de knip in de Weesperstraat deze zomer veel meer is misgegaan dan wat aanvankelijk door wethouder Van der Horst aan de gemeenteraad was gemeld. De wethouder had de raad niet afdoende geïnformeerd omdat het projectteam haar niet steeds volledig op de hoogte had gehouden, in het bijzonder niet over alle noodkreten van politie, brandweer en ambulance.
De oppositie liet tijdens het interpellatiedebat begin november weinig heel van de manier waarop de proef is uitgevoerd. Het debat was door Daan Wijnants (VVD) aangevraagd naar aanleiding van een artikel in het Parool over de falende communicatie tijdens de proef tussen 12 juni en 23 juli. Dankzij een beroep op de Wet Open Overheid (WOO) had de krant inzage gekregen in documenten waaruit bleek dat al kort na de start van de proef incidenten bij de slagbomen hadden plaatsgevonden en dat noodkreten van ambulances die de doorgang was geweigerd toen wel degelijk op het stadhuis waren ontvangen. Toch had Van der Horst de raad tijdens een spoeddebat op 28 juni meegedeeld dat er op dat moment nauwelijks signalen van de nood- en hulpdiensten bekend waren over vertragingen of andere problemen bij de slagbomen. Met name die onwetendheid verbaasde de raad. ‘Waarom wist de wethouder niets van de problemen af’, vroeg Kevin Kreuger van Ja21 zich af. ‘En waarom is ze er toen ze het wist, niet meteen mee naar de raad gegaan?’ Van der Horst gaf in een uitgebreide reactie toe dat zij op 28 juni onvoldoende op de hoogte was geweest van de problemen. Wel had zij na het spoeddebat de teugels aangetrokken en was sinds die dag het overleg met de nood- en hulpdiensten verbeterd.
Na een ruim drie uur durend debat besloot de raad genoegen te nemen met de antwoorden van de wethouder. Wel vroegen de aanvragers van het debat in een motie dus om een extern onderzoek naar de samenwerking tussen de gemeente en de nood- en hulpdiensten. Een schuldbewuste wethouder toonde zich maar al te graag bereid om de motie uit te voeren.
De wethouder zei in het debat meermaals dat er op heel wat punten lessen te leren waren. In een gesprek met AT5 daags na het debat benadrukte zij daarbij dat een dergelijke grootschalige proef van de knip niet nogmaals zo zou plaatsvinden. Zij voegde daar aan toe dat voor eventuele toekomstige maatregelen rond het verkeer op de Weesperstraat een breder draagvlak heel belangrijk is. “Daarom praten we nu ook met Amsterdammers om te kijken hoe we het gaan doen."
De evaluatie van de hele pilot in de gemeenteraad was eind van dit jaar gepland, maar vanwege het feit dat het afhandelen van nogal wat lopende WOO-verzoeken veel tijd en inzet van betrokken ambtenaren vraagt, is de presentatie van het evaluatierapport uitgesteld tot begin volgend jaar.