Uitkomsten Buurtenquete 2019 Centrum Oost

1079 bewoners en 140 ondernemers hebben de buurtenquete Centrum-Oost van het stadsdeel ingevuld. Daarvan 114 bewoners van de Oostelijke Eilanden, 78 van de Kadijken, 116 van de Plantagebuurt en 119 van de Weesperbuurt. De meeste respondenten zijn geworven via de Facebookcampagne (873) en een mailing van het stadsdeel (457). Relatief veel hoger opgeleiden, 50-65-jarigen, en mensen van Nederlandse herkomst doen mee..

De tevredenheid met de eigen buurt is nergens zo hoog als op de Oostelijke Eilanden: rapportcijfer 7,6. Voor Weesperbuurt/Plantage is dat niet veel minder: 7,5, maar de verwachting voor de toekomstige ontwikkeling is daar minder positief: 6,4. Het meest verbeterd: heringerichte straten (Sarphatistraat, Amstel-oostzijde, Eilandenboulevard) en verkeersoverlast.. Op de Oostelijke Eilanden wordt ook ’groen’ veel genoemd. Toch wordt verkeersoverlast het meest genoemd als probleem dat de gemeente als eerste zou moeten aanpakken. De Weesperstraat en de Kattenburgerstraat springen eruit.
Het veiligheidsgevoel scoort hoog in onze buurten en is het laagst in de grachtengordel-zuid.. Op de Oostelijke Eilanden heeft 69 % minstens één van de extra veiligheidsmaatregelen na de schietpartijene opgemerkt, met name het cameratoezicht en de straatcoaches. Volgens 22 % hebben de maatregelen geen effect, volgens 20 % wel en volgens 51 % enigszins.
Overlast is er in de Weesperbuurt/Plantage meer dan op de Oostelijke Eilanden. In beide gebieden scoren bouwoverlast, (feest)botenoverlast en geparkeerde fietsen/scooters het hoogst.

In de Weesperbuurt/Plantage ervaart 59 % overlast van verhuur van woningen aan toeristen en op de Oostelijke Eilanden/Kadijken 43 %. Andere belangrijke bronnen van overlast zijn zwerfafval en verkeerd aangeboden afval. Van de ondernemers is een meerderheid bereid om samen één inzamelaar te kiezen voor hun bedrijfsafval.

Op de vraag of men een Leefstraat leuk vindt (maximaal 30 dagen geen autoparkeren, maar ander gebruik) antwoordt een derde positief en voor een ander derde hangt het af van de activiteiten.

In de Plantage en Weesperbuurt antwoordt 70 % positief op de vraag of zij de maximumsnelheid op de Plantage Middenlaan en de Roetersstraat willen verlagen naar 30 km/u en 78 % is voor meer groen door middel van opheffen van parkeerplaatsen en invoering eenrichtingverkeer.
In heel Centrum Oost zijn veel klachten over te weinig loopruimte bij terrassen; op de Oostelijke Eilanden het minst.

Van de bewoners van de Oostelijke Eilanden zegt 29 % behoefte te hebben aan een plek voor buurtactiviteiten zoals een buurtkamer, bibliotheek, expositieruimte of andere publieke ruimte.

Op de Oostelijke Eilanden wil 43 % meedenken over ontwikkelingen in de buurt en in de Plantage/Weesperbuurt 57 %. In onze beide buurten wordt Buurtkrant 1018 door 63 % van de bewoners gelezen.

Het aandeel bewoners met verhuisplannen is in onze beide buurten relatief laag, ca. 15 %. Leeftijd, drukte/overlast en veranderde gezinssamenstelling zijn de voornaamste verhuisredenen.

Lees hier het volledige enqueteverslag Centrum Oost

Gemeente ondertekent Maatschappelijk Akkoord Ma.ak020

Tijdens de manifestatie over de Verenigde Straten van Amsterdam op 9 november in het Hyperion Lyceum heeft wethouder Rutger Groot Wassink het Maatschappelijk Akkoord Ma.ak020 ondertekend dat ontwikkeld is door een groot aanal actieve burgers van Amsterdam.

Het akkoord is bedoeld om de zeggenschap te verschuiven naar een zo lokaal mogelijk niveau, van de vertegenwoordigende democratie naar een meer directe democratie waarin burgers meer ruimte krijgen voor eigenaarschap en vormgeving van hun leefomgeving. Enkele punten uit het akkoord:

  • Er wordt tot 10% ruimte in de begroting gecreëerd voor maatschappelijk aanbesteden. Voor de komende twee jaar is dit uit de vrij besteedbare ruimte; voor de termijn erna jaarlijks oplopend van 1% tot 10% van de gehele begroting;

  • 10% van de gemeentebegroting wordt participatief begroot, zowel op stedelijk als op buurtniveau;

  • Gekoppeld aan bovenstaande: 2% van de vrij besteedbare begroting wordt vrijgemaakt voor de invoering van de nieuwe werkwijze die voortkomt uit het Maatschappelijk akkoord;

  • Buurtbegroten wordt ingevoerd met buurtbudgetten oplopend tot een half miljoen euro per buurtcombinatie (er zijn 99 buurtcombinaties);

  • Er komt verruiming van de inzet van social return inclusief meebepalen van de inzet ervan door de doelgroep;

  • Er wordt een maatschappelijk initiatievenfonds opgericht met bijdragen van verschillende partners.

Het akkoord is vanaf 1 januari 2020 van kracht en loopt tot tenminste 2025.

Lees hier het volledige akkoord en hier de krant die daarover is gemaakt. Zie ook www.ma.ak020.nl.

Concept-Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost verschenen

Omdat uit evaluaties is gebleken dat de gebiedsplannen van voorgaande jaren te complex zijn, is gekozen voor een nieuwe werkwijze. Er komt vanaf nu een beperkter gebiedsplan met maximaal zes focuspunten. In het gebiedsplan worden niet alle activiteiten opgenomen, het geeft slechts aan wat er komend jaar in het gebied de belangrijkste prioriteiten zijn en wat daaraan gaat gebeuren.

Het wordt aan de stadsdeelcommissie overgelaten of zij bewonersraden willen betrekken bij hun advisering. Bewonersraden kunnen per mail/brief gevraagd worden te reageren op de gebiedsplannen of ze kunnen worden uitgenodigd om in te spreken bij de bespreking van de gebiedsplannen in de vergadering van de stadsdeelcommissie op 19 november.

De zes focusprojecten voor 2020 voor Centrum-Oost zijn:

  1. Aanpak Binnenstad: dit gaat over toerisme en betreft niet postcodegebied 1018.

  2. Autoluw: hier wordt genoemd dat de overlast op de Prins Hendrikkade wordt beperkt en dat voor de Kattenburgerstraat plannen worden uitgewerkt om de leefbaarheid en veiligheid te kunnen blijven garanderen.

  3. Aanpak Oostelijke Eilanden: het stadsdeel zet in op onderlinge verbondenheid en stimuleren van bewonersinitiatieven. Bewoners worden uigenodigd mee te denken over de planvporming. Verder wordt genoemd: definitieve locatie jongerenwerk, reconstructie Kattenburgerkruisstraat en ontwerprichting bepalen voor Wittenburgerplein

  4. Knowledge Mile: bewoners en ondernemers aan de Weesperstraat en Valkenburgerstraat worden gefaciliteerd met geveltuinen en gevelbegroeiing. Er wordt samen gekeken waar bomen geplant kunnen worden en groenstrokenn aangelegd kunnen worden. Ook wordt gezocht naar duurzame oplossingen met groene daken, zonnepanelen, etc.

  5. Ouderenhuisvesting: inzet van een woonconsulent ouderen moet ouderen helpen om een andere woning te vinden. Er wordt gezocht naar mogelijkheden voor trapliften en er wordt ingezet op mogelijkheden voor geclusterd wonen. De mogelijkheden voor uitruil van corporatiebezit worden in beeld gebracht. In het voorjaar komt er een informatiemarkt.

  6. Winkeldiversiteit. Postcodegbeid 1018 wordt hierin niet genoemd. Wel komt er een marktvisie Oostelijk deel Amsterdam en wordt met bewoners gesproken over hoe warenmarkten in hun behoeften kunnen voorzien.

Lees hier het complete concept-Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost.


Omleiding fietsverkeer Weesperstraat wegens bouw Namenmonument leidt tot klachten

Op 31 oktober organiseerde de gemeente een informatieavond over de omleidng voor fietsers en voetgangers tijdens de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Fietspad en trottoir voor het bouwterrein worden afgesloten. Twee jaar lang wordt al het fietsverkeer op de Weesperstraat van west naar oost omgeleid over Nieuwe Herengracht oneven zijde, Amstel en Nieuwe Keizersgracht even zijde. Voetgangers moeten twee keer de Weesperstraat oversteken.

Bewoners zijn bang dat dit tot gevaarlijke situaties gaat leiden.:

  • De Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht. Dit zijn beiden smalle grachten, waar als er een auto staat fietsers al uitwijken naar het zeer smalle trottoir. Op deze grachten staan dagelijks vrachtwagens langere tijd te lossen voor bijvoorbeeld de hotels of bedrijven zoals een wijnimporteur.

  • Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht en op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Keizersgracht kruisen fietsers twee keer doorgaande fietsers over de Amstel.
    De Amstel oneven zijde is een belangrijke fietsroute voor Amsterdam.

  • Het flatgebouw op de Weesperstraat. Fietsers die niet willen omfietsen zullen hier tegen het verkeer in gaan fietsen.

  • Voetgangers zullen in dde verleiding komen om over de rijbaan te lopen.

Als alternatief hebben bewoners voorgesteld om één rijbaan voor het autoverkeer vrij te maken voor fietsers en voietgangers.

Help de Kattenburgerstraat aan een prijs bij de verkiezing 'Meest Verenigde Straten' van Amsterdam

De gemeente hecht aan eigenwijze Amsterdammers die zich samen inzetten voor de stad. Een straat die het heft in eigen hand neemt, de buren daarin meekrijgt, samen weet te werken met anderen, en zo resultaat boekt. Dat noemt de gemeentej een verenigde straat.. De gemeente stelt prijzen ter beschikking voor de vijf meest verenigde straten van de stad, in totaal € 25.000. Een prijs om het goede werk voort te kunnen zetten.

De Kattenburgerstraat is vanuit de buurt genomineerd voor deze prijs. Er zijn nu 35 genomineerder straten. Een jury gaat hieruit vijf straten selecteren en daarbij telt ook het aantal ‘likes’ mee. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk buurtbewoners dat doen. Ga daarvoor naar https://deverenigdestratenvan.amsterdam.nl/straat/10657 en klik op het blauwe vakje ‘Like’. Daarna wordt je gevraagd je e-mail adres op te geven en daarna kan je inloggen om de like geldig te maken door nogmaals op het blauwe vakje te klikken.

Op woensdag 6 november wordt bekendgemaakt welke vijf straten genomineerd zijn.

Het publiek verdeelt op zaterdag 9 november €25.000,- onder de vijf meest verenigde straten, tijdens de manifestatie de Verenigde Straten van Amsterdam. Die wordt gehouden in het Hyperion College in Amsterdam-Noord, Badhuiskade 361 (500 meter vanaf pont Buiksloterweg). De manifestatie begint om 13:00 uur. Tussen 15:30 en 16:30 uur vindt de stemming plaats. Lees hier het complete programma van de manifestatie. Wilt u 9 november naar de manifestatie komen, vul dan het aanmeldformulier in. U kunt zich daar ook inschrijven voor een van de workshops.

Verslag Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden 31 oktober 2019

Op donderdag 31 oktober vond het derde Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden plaats in de tijdelijke locatie jongerenwerk, Grote Wittenburgerstraat 61. Er waren circa 70 buurtbewoners.
Tijdens het gesprek met politie en stadsdeel bleek opnieuw geen enkele informatie gegeven te kunnen worden over het onderzoek naar de schietpartijen. Stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate. beloofde om het Openbaar Ministerie te benaderen met het verzoek om op een volgende bijeenkomst wel met wezenlijke informatie te komen.
Wijkagente Saieda Kajouaa vindt dat er meer saamhorigheid is gekomen in de wijk. Ouderen en jongeren zijn meer met elkaar in gesprek. Dat heeft er onder meer toe geleid dat er minder geknald wordt met illegaal vuurwerk. Sinds de schietpartijen betekent een rotje voor de bewoners iets anders dan vroeger en veel jongeren begrijpen dat wel.
De Wijkagente riep op om vooral meldingen te doen bij overlast of dreigende situaties. Lees hier hoe je kunt melden.

Vervolgens maakte stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate bekend dat de voorkeurslocatie voor de nieuwe locatie van het jongerenwerk de bovenverdieping van De Witte Boei is geworden.  De jongeren krijgen daar enkele vertrekken die ze zelf kunnen inrichten. Dit plan valt bij zowel de jongeren als de overige bewoners in goede aarde. Ze zullen gebruik maken van de ingang aan de Grote Wittenburgerstraat.
Vier jongeren vertellen wat het jongerenwerk inhoudt. Er is een groep van circa 16 jongens en een meidengroep van 20 meiden. Via het zakgeldproject doen ze allerlei klusjes, onder andere flyers rondbrengen en helpen bij buurtevenementen. Ze brengen eten rond van de voedselbank naar mensen die slecht ter been zijn en ze koken zelf twee keer per week.

Gebiedsmakelaar Danny Konings legt uit hoe het Groenplan Oostelijke Eilanden verder wordt uitgewerkt. Dat het Groenplan klaar is, betekent niet dat er geen geld is voor nieuwe projecten en er is ook subsidie beschikbaar voor kosten van bestaande projecten met een zelfbeheercontract. Aanvragen kan je doen via email danny.konings@amsterdam.nl Subsidiepotjes voor groen zijn er ook voor de Kadijken. Daar kan je aanvragen via gebiedsmakelaar Eefke van Lier, Eefke.van.Lier@Amsterdam.nl. Jeroen van Kemenade, gebiedsbeheerder bij de gemeentelijke dienst Stadswerken. legt uit dat een zelfbeheercontract niet zo ingewikkeld is. Tenminste drie bewoners nemen het onderhoud op zich en daarmee wordt vastgelegd dat de gemeente niet plotseling komt maaien. Op vertoon van bonnen kunnen ze een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

Feest met Willleke Alberti bij opening Eilandenboulevard 29 oktober

Afgelopen dinsdag 29 oktober is de Eilandenboulevard feestelijk geopend met mooie woorden voor iedereen en veel vrolijke muziek van de ACCU-muziekgroep van Jos Zandvliet en het WitteKattenkoor .

Het hoogtepunt was het verrassingsoptreden van Willeke Alberti met haar band in het Scheepvaartmuseum. Zij was gevraagd omdat haar vader zestig jaar geleden zong bij de opening van de Eilandenboulevard.

Organisatie Plantage Weesperbuurtfeest 28 juni 2020 zoekt versterking

Het is een mooie zomer-zondagavond, 28 juni 2020, en u maakt in de milde avondzon nog een ommetje in de Plantage. Er klinken intrigerende geluiden vanaf het Artisplein. Zo’n twintig buurtbewoners zitten om de tafel. Ze zijn een beetje uitgelaten met hun zelf meegebrachte drank en lauwe pizza’s. Wie zijn dit? Wat wordt hier gevierd?
 Het zijn de organisatoren, de mensen van de Plantage Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage, met alle helpers en assistenten. Zij kijken met een mengsel van opluchting en tevredenheid op de dag terug: de succesvolle editie 2020 van het jaarlijkse buurtfeest in het Wertheimpark. Deze mensen leverden samen weer een prestatie van formaat en zijn daarvoor beloond met een indrukwekkend aantal bezoekers.  

Aan die tafel op het Artisplein zijn nu nog plaatsen vrij. Oftewel: wij zoeken versterking. Wie zou deze ploeg vrijwilligers willen aanvullen? Zou u willen overwegen een bijdrage aan de organisatie van dit buurtfestijn te leveren? Neem dan contact op met Hans Soetekouw (hans.soetekouw@xs4all.nl). Hij kan u verder informeren over de veelsoortige werkzaamheden die ons wachten en het tijdsbeslag dat daarmee gemoeid is.

Plannen Zeeburgerpad op 5 november in stadsdeelcommissie Centrum

Op dinsdag 5 november 20:00 uur behandelt de Stadsdeelcommissie Centrum het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het Zeeburgerpad en de zienswijzen van de bewoners en omwonenden van het Zeeburgerpad. De bewoners maken bezwaar tegen hoger bouwen dan 12 meter; zij willen geen muur van gebouwen die het zonlicht wegneemt en willen de hoogte van de bebouwing laten aflopen in de richting van de molen. Zij vragen onderzoek naar het spoorlawaai in verband met de geplande toename van het aantal treinen. De groene kade langs de woonboten moet behouden blijven. Ze dringen aan op energieneutraal bouwen en hergebruik van afvalwater.

Actie Kattenburgerstraat 26 oktober en verslag vergadering 29 oktober in Pakhuis de Zwijger

Op zaterdag 26 oktober hebben de bewoners van Kattenburg laten zien dat het menens is met hun bezwaren tegen 30 % meer autoverkeer in de Kattenburgerstraat in het kader van de Agenda Autoluw. Minstens 100 bewoners, jong en oud, blokkeerden tussen 12:00 en 13:00 uur de Kattenburgerstraat door met spandoeken heen en weer te lopen over de zebra en een laweaaiconcert uit te voeren met potten en pannen en toeters. Alle kranten schreven erover. De Kattenburgerstraat kwam op TV bij Pauw. Bekijk hier het fimpje van AT5.

Op maandag 28 oktober was er een informatiemarkt over de Agenda Autoluw in Hotel Double Trre by Hilton, waar de voorgestelde inrichting van Oostertoegang en Prins Hendrikkade te zien was en met ambtenaren gesproken kon worden. Daar was niet echt gelegenheid om te reageren. Die gelegenheid was er wel dinsdag 29 oktober, geheel gewijd aan de gevolgen voor de Kattenburgerstraat, in Pakhuis De Zwijger. De zaal was stampvol boze buurtbewoners. Dimitri Drijver, programmamanager Autoluw bij de gemeente, probeerde uit te leggen waarom de Kattenburgerstraat extra belast wordt en hoe dat berekend is en hoe weinig het uitmaakt voor de vuile lucht. Hij had nu eenmaal de opdracht dat het verkeer door afsluitingen elders niet vast mag komen te staan en dus moet de capaciteit van de Kattenburgerstraat vergroot.. Hij kreeg het flink om de oren vanuit de zaal: “Schande, jullie houden er helemaal geen rekening mee dat dit een woonwijk is”.” Jullie verplaatsen alleen het verkeer, maar verminderen niet”. Veel bewoners vertelden over hun gezondheidsklachten vanwege het verkeer. Lang niet alle bewoners konden aan het woord komen en ook was onduidelijk wat er gedaan werd met alle opmerkingen en vragen. Daarom is onder druk van de zaal afgesproken dat iedereen nog vragen kan doorgeven via autoluw@amsterdam.nl. Er komt dan schriftelijk antwoord op alle binnen en buiten de vergadering gestelde vragen.

Vervolg:
Op 12 november 19:00-21:00 uur is er in de Oosterkerk een informatieavond speciaal over de mogelijke nieuwe inrichting van de Kattenburgerstraat. Bewoners worden uitgenodigd om met wensen en suggesties te komen.
Op 16 januari spreekt de gemeenteraadscommissie MLD over de plannen en kunnen bewoners inspreektijd aanvragen (waarschijnlijk 1-2 minuten) en 22 en 23 januari beslist de gemeenteraad. Daarna gaat de besluitvorming over de afzonderlijke plannen (met inspraak!) zeker nog wel een jaar duren.

97 woningen in de verkoop op Oostenburg-Noord. Informatiemarkt 30 oktober 17:30-20:20 u

Projectontwikkelaar VORM bouwt binnenkort 97 koopwoningen op Oostenburg-Noord die nu in de verkoop komen. Oplevering in 2021.

Aan de Wittenburgervaart:

  • De Vijzel 21 appartementen 48-100 m2 € 440.000 - € 1.300.000 VON op eigen grond

  • De Admiraal: 28 appartementen 51-134 m2 € 495.000 - € 1.500.000 VON op eigen grond

  • De Keizer: 44 appartementen 34-102 m2 € 299.000-€ 775.000 VON op eigen grond.

  • De Hout: vanaf december 2019 in de verkoop: 4 appartementen

Aan de Oostenburgervaart:

  • De Susanna: 57 appartementen in vier panden 23-74 m2 € 170.000-695.000 VON eigen grond.

Meer informatie op www.opoostenburg.nl . Per complex vindt u een prijslijst onder ‘Aanbod’ en vervolgens ‘Downloads’..

Op woensdag 30 oktober 17:30 - 19:30 uur organiseert projectontwikkelaar VORM een informatiemarkt over deze koopwoningen in het INIT-gebouw, Bontiusplaats 9, naast de bouwterreinen.

Concerten Oosterkerk t/m 17 november

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

vrijdag 25 oktober 14:30-15:15 u: pianiste Satomi Chihara & sopraan Elizaveta Agrafenina brengen muziek van o.a. Beethoven, Mendelssohn, Frank Bridge, Schubert en Schumann. 

zaterdag 2 november 20:00 u: Schatten van Vrouwen – Het Intercontinental Ensemble speelt stukken van drie vrouwelijke componisten:.Louise Farrenc (1804-1875), Bianca Bongers (1987) en Clara Schumann (1819-1896).

maandag 4 november 20:00 u: St. Nicholas Catholic High School Choir & Orchestra met zowel klassiek als populair repertoire.

dinsdag 5 november 20:00 u: Jong Talent – Pianist Illia Fialko speelt muziek van Bach, Chopin, Debussy & Haydn.

woensdag 6 november 19:30 u: Charters School Orchestra, Choir & Chamber Choir

Van 8 t/m 10 november 12:00-17:00 u: Jubileumexpositie Meer-Kunst 35 jaar, vereniging van beeldend kunstenaars. OPENING expositie 8 november 17:30 – 20:00 uur met optreden vrouwenkoor Blond Brutal. 9 november 14:00 uur lezing Joke Hermsen ‘Kunst = geen linkse hobby’. 10 november 14:00 u lezing Sam Drukker ‘Ons brein kijkt te veel mee’.

 donderdag 14 november 20:00-21:20 u: Henk Verhoef speelt orgelmuziek van Bach e.a. – J.S. Bach en de Romantiek

zaterdag 16 november 20:00 u: vilolist Maxime Gulikers & pianist Pieter Bogaert spelen muziek van o.a. Beethoven, Eugène Ysaÿe en Maxim Shalygin.  

zondag 17 november 12:00 u: Koffieconcert – Duo Volgaris. Fluitist Bartolomeo Audisio en pianist Richard He brengen een breed muziekrepertoire van de barok tot de 21e eeuw.

  Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Agenda SOOP t/m 7 mei 2020

DE SOOP IS TOT 1 APRIL GESLOTEN.

ALLE ONDERSTAANDE BIJEENKOMSTEN GAAN DUS NIET DOOR

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

De expositie “Reisverhalen uit Griekenland ” van Ria Schimmelpenninck is nog te zien t/m 1 april.

Donderdag 26 maart 16:30 u: Lezing Fleur Crusius, directeur van Desmet over de geschiedenis van dit bedrijf. In samenwerking met Vrienden van de Plantage.Aansluitend om 17:30 uur Buurtontmoetingen.

Donderdag 2 april 16:30 u : Vernissage expositie ‘It’s all about colour’ van Mariamnne Pruimboom. Muzikale beleiding door Hein Heijnen op piano.

Vrijdag 3 april 19:00-22:00 u: Jazz in de SOOP

Donderdag 9 april 16:30 u SOOP-salon. Hobo- en pianoduo Maud Sauer een Monique Copper spelen muziek van o.a. Hindemith, Kurtag, Poulenc, Mesiaen en Handel.

Zondag 19 april 18:00 u: Vrijwilligers maken een maaltijd voor 15 personen. Kosten € 10 incl. koffie/thee. Aanmelden vanaf een week tevoren op het mededelingenbord naast de bar.

Zondag 26 april 14:00 u: SOOP-Cinema. The Blues Brothers. Toegang € 4.

Donderdag 30 april 16:30 u: Documentairemaker en buurtbewoner Anita Mizrahi vertoont en becommentarieert haar film ‘OPERA PIETJE”. De film vertelt over het leven van PIET BOS, een Jordanese marktkoopman, die vanaf zijn achtste levensjaar tot vandaag de dag met opera bezig is. Als inspirator, stimulator, organisator en verzamelaar.

Donderdag 7 mei 16:30 u: SOOP-salon met optredens van eigen SOOP-talent. Vanaf april kan je je aanmelden om mee te doen.. Pianiste Joke Muller speelt werk van o.a. Clara Schumann en Felix Mendelssohn.

Elke woensdag en vrijfdag 13:30-17:30 u Bridge spelen.

Elke tweede en vierde vrijgdag van de maand vanaf 14:30 u spelletjesinloop.

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Magere oogst voor 1018 in Centrum Begroot

Op 15 oktober heeft stadsdeel Centrum de uitslag bekendgemaakt van de stemronde van ‘Centrum Begroot’ waar alle bewoners aan mee konden doen .

Voor postcodegebied is de uitslag teleurstellend: slechts twee van de negen plannen uit dit gebied krijgen geld:

  • het plan voor AED’s in buurthuis De Witte Boei en speeltuingebouw Wittenburg

  • het plan voor een zomerfeest in 2020 in de Hoftuin (achter de Hermitage).

Lees hier de uitslag van de stemming met aantal stemmen en toegekende bedragen voor elk plan.

Doe mee met de protestactie Kattenburgerstraat zaterdag 26 oktober 12:00 uuur

Op zaterdag 26 oktober 12:00 uur organiseren bewoners van Kattenburg een protestactie in de Kattenburgerstraat bij het kruispunt Kattenburgerkruisstraat. Verzamelen 11:30 uur. De media hebben toegezegd dat ze komen en politici zijn uitgenodigd. Hoe meer mensen, des te meer effect.

De gemeente wil veel meer autoverkeer door de Kattenburgerstraat laten rijden na afsluiting van de Oostertoegang voor noord-zuidverkeer. Dat staat in de Agenda Autoluw die in januari door de gemeenteraad behandeld gaat worden. De bewoners willen dat deze maatregel wordt geschrapt of aangepast.

Lees hier de flyer.

De bewoners roepen op om mee te doen op 26 oktober en de petitie te ondertekenen op HTTPS://KATTENBURGERSTRAAT.PETITIES.NL/

Blijf je graag op de hoogte? Mail dan naar actie@grootkattenburg.nl

Concerten in het Luthermuseum 20 oktober, 10 november en 24 november

  • Zondag 20 oktober 16:45 u Chopin in memoriam met Chopin en Schubert. Alexandra Swigut op fortepiano.

  • Zondag 10 november 16:45 u Muziek van Debussy en Frank Bridge voorr klarinet, cello en piano door Trio Mijnders, Broncano & Milon.

  • Zondag 24 november 16:45 u Schubert’s Winterreise door countertenor Sytze Buwalda.

Kaartverkoop aan de deur of online via www.geelvinck.nl Reguliere prijs € 18. Stadspas of Museumjaarkaart € 15. Het Luthermuseum is gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht 570.

Bewoners Kattenburgerstraat komen in actie tegen verkeerstoename in Agenda Autoluw

De bewoners van Kattenburg zijn ernstig verontwaardigd over het gemeentelijke plan om nog meer verkeer door de Kattenbugerstraat te laten rijden door gedeeltelijke afsluiting van de Oostertoegang en verplicht rechtsafslaan vanaf de Geldersekade.

Zij roepen de bewoners van Kattenburg op om dinsdag 15 oktober 20:00 uur naar de Boekmanzaal in het Stadhuis te komen om in te spreken of de inspraak van anderen te ondersteunen in de Stadsdeelcommissievergadering. De Stadsdeelcommissie is door de centrale stad om advies gevraagd over de voorstellen in de Agenda Autoluw.

Lees hier het pamflet dat op Kattenburg is/wordt verspreid.

Uitwerkingsplan Lijnbaan (Oostenburg-Noord) ter visie t/m 17 oktober

Het Uitwerkingsplan Lijnbaan is de vierde en laatste uitwerking van het bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg. Hierin wordt precies vastgelegd waar de gebouwen komen te staan en hoe hoog ze mogen worden. Het deelgebied Lijnbaan ligt tussen de Conradstraat, de spoorbaan, de Isaac Titsinghkade en de Oostenburgervaart. het plangebied is op dit moment volledig onbebouwd en vrijwel geheel in gebruik als parkeerterrein.

het nieuwbouwplan bestaat uit een langgerekte strip van gebouwen die in bouwhoogte sterk varieren; van 7 m tot 19 m. Helemaal in de noordwestelijke hoek, tegen het spoor, komt een toren van 52 m hoog. Ter hoogte van restaurant Rosa en Rita is een autoluw buurtplein gepland met een doorsteek naar het INIT-gebouw.

Er is in het plangebied sprake van spoorweglawaai. De geluidsgrenswaarden voor de nachtperiode worden met maximaal 10 dB(A) overschreden. Hiervoor worden maatregelen getroffen. Woningen in de geluidsbelaste zone moeten voorzien zijn van een dove gevel en een stille zijde.

Schriftelijke zienswijzen kunnen t/m 17 oktober worden ingediend bij Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, p/a de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam. Het plan is in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl , ID NL.IMRO.0363.A1608BPSTD-OW01. Lees of download hier de plankaart , lees hier de planregels (dat is het juridisch harde deel) en lees of download ook de Toelichting van het Uitwerkingsplan.

Pilot Weesperstraat autoluw en Kattenburgerstraat drukker in Agenda Autoluw

De gemeente Amsterdam heeft op 2 oktober de langverwachte concept-Agenda Autoluw gepubliceerd.

Maatregel 12 is een pilot van een of meer aaneengesloten weken voor een knip in de Weesperstraat voor autoverkeer om doorgaand autoverkeer door de stad tegen te gaan. Maar eerst komt er een nieuw kentekenonderzoek en wordt overleg gevoerd met bewoners en ondernemers.

Maatregel 15 is gericht op verbetering van de fietsroute van Geldersekade naar het toekomstihge Pontplein aan de De Ruyterkade. De Kattenburgerstraat zal 30 % drukker worden doordat eenrichtingverkeer wordt ingevoerd op de Oostertoegang in noordelijke richting. Autoverkeer vanaf de Geldersekade wordt gewiongen rechtsaf de Prins Hendrikkade op te gaan. Dit betekent dat het doorgaand autoverkeer van de De Ruitertunnel richting IJtunnel via de Piet Heinkade en de Kattenburgerstraat zal moeten rijden.. Citaat van blz. 47: “Op de Kattenburgerstraat nemen we maatregelen om de effecten van het extra verkeer op de lchtkwaliteit en het geluid te beperken. We gaan de straat zo inrichten dat deze minder uitnodigt tot te hard rijden. We denken daarbij aan het substantieel opschuiven van de rijbaan weg van de gevels richting het Marineterrein en het verlagen en versmallen van de rijbaan. Bij deze herinrichting zetten we in op het versterken van het groene karakter van de straat. Ook kiezen we voor verbetering van de fiets- en voetpaden, onder andere door het aanleggen van een tweerichtingenfietspad aan de zuidzijde, aansluitend op het eerder genoemde toekomstige tweerichtingenfietspad langs de Prins Hendrikkade. Hiermee ontstaat een hoogwaardige fietsverbinding helemaal van de Kattenburgerstraat tot voorbij het Centraal Station.”

Het college heeft de stadsdelen gevraagd om de conceptversie van de Agenda Amsterdam Autoluw te voorzien van advies. Die adviezen worden vervolgens door het college besproken. De definitieve agenda wordt eind dit jaar gepresenteerd. Behandeling in de gemeenteraad vindt naar verwachting begin 2020 plaats.

Lees hier de complete Agenda Autoluw. Klik hier voor meer info documenten over de agenda Autoluw .

Regentonadvies op maat? Groennieuws Oostelijke Eilanden

Van 4 oktober t/m 6 november worden de Groene Najaarsweken gehouden in de drie buurthuizen in Centrum: De Witte Boei, het Claverhuis en De Boomsspijker, met gratis cursussen en workshops, bijvoorbeeld over een regentonadvies op maat.

Programma in De Witte Boei - Kleine Wittenburgerstraat 201 - inschrijven via bheij@dock.nl

  • zo 13 okt, 14:00-20:00 Oogstfeest Plukbos - opgeven via plukbos@hotmail.com

  • ma 14 okt, 19:30-21:00 Vergroen je buurt - Buurtgroen020

  • woe 16 okt,19:30-21:00 Regentonadvies op maat -Groene Buurten

  • vrij 18 okt, 10:30-12:00 Snoeicursus - Gert Snoei

  • ma 21 okt, 09:30-13:00 Eten uit de natuur - Wies Teepe

  • vrij 25 okt, 19:30-21:30 Fermenteercursus Rode Zuurkool - Toos Tuin

Inschrijven via b.heij@dock.nl. Bekijk hier het hele programma voor alle buurthuizen.

Dit nieuws is te lezen in de zojuist verschenen tweede Nieuwsbrief Groen Oostelijke Eilanden. Ander nieuws:

  • Wie heeft er interesse in een containertuintje?

  • Lily Lou en haar liefde voor groen

  • Wie organiseert de volgende lentemarkt?

  • De tuingereedschapskist bij de Witte Boei

  • Groenploeg in actie

Lees of downoad hier de Nieuwsbrief Groen en abonner je via oostelijkeeilandengroen@outlook.com