Weesperbuurt

Bridge Hotel mag niet uitbreiden

De Amsterdamse rechtbank heeft begin februari de omgevingsvergunning vernietigd waarmee de gemeente in 2019 groen licht had gegeven voor de uitbreiding van het Bridge Hotel aan de Amstel naast Carré. Zoals eerder op deze site vermeld waren de bewoners van de Onbekendegracht allesbehalve blij met de plannen voor een groot bouwblok tegenover hun woningen.

Petit Versailles blijft groen

De voorgenomen bouw van een onderwijsgebouw op Petit Versailles, het buurtparkje op het terrein van de Roeterseilandcampus achter de Sarphatistraat, gaat niet door.. Daarmee is een einde gekomen aan de jarenlange strijd van een groep bewoners van de Sarphatistraat tegen de dreigende komst van een kolossaal nieuw gebouw pal achter hun woningen

Lever uw oude kerstboom in

Van 4 januari tot en met 1 februari 2021 kunt u uw kerstboom elke dag neerleggen op 1 van de meer dan 1000 inzamelpunten.
Haal alle versieringen uit de boom, en leg hem kaal op de inzamelplek. Dan kan de gemeente uw kerstboom duurzaam verwerken tot o.a. compost.
Klik hier om de dichtstbijzijnde inzameleingslocatie te vinden. Er zijn er nog meer dan u op bovenstaande kaart ziet staan.

Monument van de Joodse Erkentelijkheid keert terug naar het Weesperplein

Het Monument van de Joodse Erkentelijkheid komt in februari 2021 in de groenstrook op het Weesperplein. Op 14 december starten de voorbereidende werkzaamheden.

In 1950 werd het monument op het Weesperplein onthuld. Het was een dankbetuiging voor de Amsterdammers die de Joodse bevolking hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Toenmalig burgemeester d’Ailly zei bij de onthulling het monument met trots te aanvaarden, maar ook met schaamte. Zoals bekend hebben de meeste Joden de oorlogsjaren niet overleefd. Vanwege de beladen geschiedenis komt er bij het monument een bordje met een toelichting.

Het monument heeft maar kort op het Weesperplein gestaan. In de jaren ’60 verhuisde het naar de tijdelijke locatie aan de Weesperstraat, vanwege de bouw van de metrolijn. Het bleef daar staan tot afgelopen zomer. Toen moest het worden verwijderd vanwege de bouw van het Nationaal Holocaust Namenmonument. Na een participatietraject waarin verschillende locaties aan bod zijn geweest, is door het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum besloten het terug te plaatsen op het Weesperplein.

Vanaf 14 december worden bouwhekken geplaatst. Vanaf 11 januari 2021 start de gemeente met funderingswerkzaamheden. De plaatsing van het monument zal eind januari of begin februari gebeuren.

De projectorganisatie Knowledge Mile Park gaat kort na de terugplaatsing van het monument een participatieproces starten over de herinrichting van het Weesperplein.

Monnie overleden, de legendarische uitbater van de avondwinkel in de Roetersstraat

Monnie, de legendarische eigenaar van avondverkoop Holland-Belgie in de Roetersstraat, is op 86-jarige leeftijd overleden.
Samen met zijn vrouw Stientje stond hij 57 jaar in de winkel, met altijd een grap en de lekkerste patat.
In juni 2010, na een gewapende overval, sloot de avondwinkel.

Lees hier ‘Tenslotte’ uit Het Parool van 15 december.

Knip Weesperstraat 6 in plaats van 8 weken en niet 's nachts

De gemeenteraad heeft op 25 november twee moties aangenomen over de pilot knip Weesperstraat, gepland van 15 maart tot 10 mei 2021::

Motie Vroege (D’66): duur van de pilot beperken tot 6 weken in plaats van 8;

Motie Vroege (D66) en Boutkan (PvdA): Geen knip tussen 23:00 uur ‘s avonds en 6:00 uur ‘s ochtends, zodat nachtbussen en taxi’s niet nodeloos gehinderd worden.

Gebiedsplan Centrum-Oost 2021 is op 3 november behandeld in de stadsdeelcommissie

De stadsdeelcommissie Centrum heeft al in de zomer input geleverd voor de Gebiedsplannen. Op 3 november besprak de commissie het voorlopig resultaat. In de volgende vergadering. Op 17 november zal ze advies uitbrengen over de concepten.

Focus opgaven in het Gebiedsplan Centrum Oost 2021:

  1. Aanpak Binnenstad: vooral gericht op tegengaan van overlast en drukte, met name in het Wallengebied. Ook: aanpak overlastgevende horeca, o.a. met extra avondcomntroles. De taxi aanpak is gericht op pop-up standplaatsen en regeulering.;

  2. Verbetering openbare ruimte: terugdringen van het overwicht van auto’s en meer ruimte voor langzaam verkeer, met name ten oosten van de Amstel. Daarbij worden knip Weesperstraat en herinrichting Kattenburgerstraat genoemd;

  3. Wonen: woningen geschikt maken ovor ouderen, geculsterd wonen voor ouderen. Uitbreiden verbod op vakantieverhuur naar de hele binnenstad, behalve de Oostelijke Eilanden;

  4. Aanpak Oostelijke Eilanden: meer ambulant jongerenwerk, meerdere buurtschouwen samen met bewoners, preventieprogramma jeugdcriminaliteit ‘Kapot Sterk’ op twee basisscholen, opvoedgesprekken met migrantenvaders en -moeders, inzet flexibel cameratoezicht, uitvoeren groeninitiatieven in zelfbeheer, lichtkunst in tunnel Kattenburgerstraat, nieuw ontwerp voor het Wittenburgerplein, communitybuilding op Kattenburg en Wittenburg en verduurzaming Groot Kattenburg. Voor dit laatste worden gesprekken gevoerd met VVE en corporatie.

  5. Groen en Duurzaamheid: aanleg van meer groen in de binnenstad, vergroenen van gevels en daken, zonnepanelen en energiebesparing, vergroening Knowledge Mile, samenwerking met de culturele instellingen verenigd in de ‘Duurzame Planatage’., duurzaam vervoer per ferry (start gepland in zomer 2021), waterberging en vergroening op het Marineterrein.

Lees hier het complete Gebiedsjaarpan 2021 Centrum Oost

Uitspraak Raad van State in hoger beroep bezwaar Namenmonument

Op 28 oktober is de uitspraak verschenen in het hoger beroep dat de Plantage Weesperbuurtvereniging en Stichting De Groene Plantage hadden aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank d.d. 9 juli 2019 inzake de bezwaren tegen de oprichting van het Holocaust namenmonument aan de Weesperstraat.

De Raad van State bevestigt de rechtmatigheid van het handelen van de gemeente Amsterdam en verklaart het beroep ongegrond: “Stichting De Groene Plantage en Plantage-Weesperbuurtvereniging hebben voor het overige volstaan met een verwijzing naar hetgeen door henin bezwaar en beroep is aangevoerd. Zij hebben niet betoogd, dat en waarom de desbetreffende overwegingen van de rechtbank onjuist, dan welonvolledig zijn. Het aangevoerde kan daarom evenmin tot vernietiging van de aangevallen uitspraak leiden.” Lees hier de volledige uitspraak.

De Plantage Weesperbuurtvereniging heeft een schriftelijke reactie opgesteld en schrijft daarin: “Wij hebben ingebracht dat op allerlei punten zijn dingen niet netjes zijn verlopen. Zo is uitdrukkelijk beloofd dat er inspraak en ook dat er een onderzoek zou komen naar draagvlak. Niet gebeurd. De Raad van State vind een informatiebijeenkomst voldoende als draagvlakonderzoek. Ook stelden wij dat onjuist is afgeweken van het bestemmingsplan”. De PWV betreurt vooral dat het herdenken van de Holocaust zeer veel mensen diep raakt en dat de vormgeving van het monument door een heel kein groepje is bepaald zonder te luisteren naar andere geluiden. Lees hier de complete reactie

Knip Weesperstraat uitgesteld naar 15 maart. Plan van Aanpak gereed

Het Plan van Aanpak Pilot Knip Weesperstraat is op 6 oktober door B&W vastgesteld. Hierin worden de locaties van de knip en de drie aanvullende knips beschreven. (zie ook presentatie projectteam in ons eerdere bericht). Nabij de knips komt een keerlus, de maximum snelheid is 30 km/u. Rondom de knips komt veel tijdelijk groen.
Tijdens de pilot die acht weken duurt, van 15 maart tot 10 mei 2021, wordt de verkeerssituatie voortdurend gemonitord, zodat steeds bijgestuurd kan worden, bijvoorbeeld dorr aanpassing verkeerslichten, inzet verkeersregelaars, tegengaan sluipverkeer, etc. Verwacht wpordt dat het verkeer na ongeveer drie weken gewnd is aan de nieuwe situatie.. Als gevolg van de knips wordt een toename van het autoverkeer verwacht op de A10 en de S100-oost. Het wordt veel rustiger op de Wibautas, de Eilandenboulevard, de Plantagebuurt en de Anne Frankstraat. De reistijd per fiets verbetert, voetgangers kunnen makkelijker oversteken.
Een op te stellen Stedenbouwkundige Visie Oostelijke Binnenstad moet de kansen laten zien wat de knips voor de leefbaarheid en kwaliteit van de openbare ruimte kunnen opleveren.
Het projectteam zorgt voor kaartmateriaal (digitaal en op papier), info via routeplanners en sociale media, bewonersbrieven, informatieavonden en nieuwsbrieven.
Het uitstel van de knip is mogelijk omdat de sluiting van de Piet Heintunnel voor 1,5 jaar uitgesteld is naar eind juni.
Op basis van monitoring van verkeersgegevens, geluid en luchtkwaliteit wordt na afloop van de pilot een evaluatierapport opgesteld. Vlak voor invoering van de pilot wordt een nulmeting uitgevoerd.
De kosten van de pilot bedragen bijna 2 miljoen Euro.

Lees hier het complete Plan van Aanpak. In de ochtend van 29 oktober bespreekt de raadscommissie MLW het Plan van Annpak.

Bewoners vragen verlenging pilot knip Weesperstraat van acht naar zestien weken

Bewonerscommissie CERES, bewonersplatform Weesperwijs, Wijkcentrum d'Oude Stadt en de Bewonersraad Nieuwmarkt Groot Waterloo hebben op 13 september een adres naar de gemeenteraad gestuurd met het verzoek om de voorgenomen pilot van acht weken te verlengen naar zestien weken. Zij verwijzen daarbij naar de aangenomen raadsmotie van 23 januari, waarin de raad aandringt op een zo goed mogelijke uitvoering van de pilot. Een langere duur van de pilot geeft weggebruikers langer de kans om aan de situatie te wennen en alternatieve routes of vervoerswijzen te kiezen. Een langere periode levert ook meer en betere meetgegevens op.

Een langere pliot dan acht weken leekt tot voor kort niet mogelijk omdat de pilot klem zat door de sluiting van de Piet Heintsnnel per april 2021. Nu bekend is geworden dat de sluiting wordt uitgesteld naar 25 juni 2021, is dit beletsel weggevallen. Lees hier het raadsadres van de bewonersgroepen.

26 november t/m 17 januari Amsterdam Lightfestival opnieuw in 1018

Stichting Amsterdam Light Festival vraagt een evenementenvergunning aan voor de negende editie van het Amsterdam Light Festival.. Tijdens het evenement kunnen op diverse locaties in de binnenstad 25-30 lichtkunstwerken worden aanschouwd. Daarnaast worden enkele andere objecten geplaatst. Er is een vaarroute en een wandel/fietsroute.

Het evenement wordt gehouden van 26 november 2020 tot en met 17 januari 2021 en vindt dagelijks plaats van 16:30 – 23:00 uur, met uitzondering van 31 december (16:30 – 20:00 uur). Dit jaar kan, indien noodzakelijk door ontwikkelingen op het gebied van Corona, het evenement worden ingeperkt tot alleen een wandelroute of beperkt tot ‘een noodsituatie’ waarin een viertal lichtkunstwerken wordt geplaatst in gebied Roeterseiland.

De vaarroute loopt van het Oosterdok naar de Oudeschans, Zwanenburgwal, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, r0ndom Artis, Entrepotdok, Schippersgracht en terug naar het Oosterdok.

De wandelroute loopt van het Wertheimpark via het JW van Overloopplantsoen, de Roeterstraat, Nieuwe Achtergracht, de Plantage Muidergracht, terug over de Sarphatistraat, via de Nieuwe achtergracht door de lepelkruisstraat, Manegestraat, Nieuwe Kerkstraat, brug over de Weesperstraat, Nieuwe Keizersgracht, Hortusplantsoen terug naar het Wertheimpark.

Stem tot en met 26 augustus op buurtinitiatieven in Centrum Begroot

Tot en met woensdag 26 augustus kunt u stemmen op de buurtinitiatieven in Centrum Begroot. Het stadsdeel verdeelt € 500.000 over de plannen met de meeste stemmen. Bijzonder is dat voor dfe Oostelijke Eilanden € 150.000 is voorbestemd, dus deze plannen maken meer kans. Voor de Haarlemmer Houttuinen is € 100.000 beschikbaar en voor de rest van Centrum € 250.000.

Maak gebruik van uw stem! Daarvoor is wel de code nodig onderaan de brief die elke bewoner van stadsdeel Centrum heeft ontvangen (gedateerd 20 juli).
Ga naar de website www.centrumbegroot.amsterdam.nl/stemmen. U kunt tot € 500.000 verdelen door plannen toe te voegen. Bovenaan ziet u hoeveel u al verdeeld heeft en hoeveel u nog over hebt.
Als u maximale steun wilt geven aan de plannen in postcodegebied 1018, filter dan als gebied ‘Oostelijke Eilanden’ en voeg alle 17 plannen van de Oostelijke Eilanden toe (totaal € 257.600). Verwijder er vervolgens een paar tot u het maximum van de beschikbare € 150.000 heeft bereikt. Deze plannen concurreren niet met plannen in andere gebieden.

De Czaar Peterbuurt en de Kadijken worden niet tot de Oostelijke Eilanden gerekend. Kies hiervoor het filter voor gebied ‘Centrum Oost’ en stem op alle 13 plannen in postcodegebied 1018 (zie hieronder/lees meer). Verwijder er vervolgens één of twee om tot het maximum van € 250.000 te komen.

Carré heeft terras aan de Amstel en programma S A M E N 2 t/m 8 juli

Op de Amstel, voor theater Carré, drijft deze zomer een uniek terras met uitzicht op Carré, de Amstel en de Magere Brug. Het terras is elke dag vanaf 11:00 uur geopend voor borrel, lunch en diner. Reserveer om zeker te zijn van een plekje op het mooiste terras van Amsterdam. U kunt ook langskomen zonder reservering.

Theater Carré, De Kleine Komedie en Theater Bellevue gaan van start met een speciaal programma onder de naam S A M E N. De diverse voorstellingen zijn van 2 tot en met 8 juli in Carré te zien voor maximaal 100 bezoekers. De kaartverkoop is per direct gestart. Het aantal beschikbare kaarten is beperkt, dus wees er snel bij! Op Het programma: Steef De Jong, Spinvis, Freek de Jonge, Erik van Muiswinkel, Dolf Jansen en vele anderen.

Klik hier voor kaarten, reserveer hier een plekje op het terras

De SOOP is weer open maandag t/m vrijdag van 11:00 - 17:00 uur)

De SOOP is als ontmoetingsruimte weer geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

U kunt dagelijks binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje of de krant doornemen aan de leestafel

Lees hier SOOP-Nieuwsbrief 155 over de cursussen die deze zomer gegeven worden.

De SOOP-website is vernieuwd. Onder andere moet de website nu beter leesbaar zijn op tablets en smartphones. Aan de website wordt nog gewerkt. Ga naar http://www.soopnet.nl om de website te bekijken.

Proef met knip Weesperstraat in februari en maart 2021

Doorgaand verkeer over de Weesperstraat zal begin volgend jaar voor in ieder geval twee maanden een andere route moeten kiezen. In februari en maart wordt er, bij wijze van proef, een knip toegepast, waardoor een rechtstreekse verbinding tussen de drukke Wibautstraat en de IJtunnel verdwijnt.

Ter hoogte van brug over de Nieuwe Keizersgracht, komt straks een blokkade te staan en kunnen automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en motorrijders niet meer verder. Een dergelijke knip werd eerder gemaakt op de straat Amstel bij het Muntplein en op de Plantage Middenlaan. De proef op de Weesperstraat is onderdeel van de plannen van het huidige college van burgemeester en wethouders om de stad autoluw te maken. De proef vindt plaats vlak voordat het groot onderhoud aan de Piet Heintunnel (met afsluiting) begint. Met de proef wordt onderzocht wat de effecten van de afsluiting van de Weesperstraat zijn op verkeer, luchtkwaliteit en leefbaarheid. Mocht het stadsbestuur vinden dat de uitkomsten van de proef een succes zijn, dan volgt later mogelijk een definitieve afsluiting.

Vier andere knippen tegen sluipverkeer

Om te voorkomen dat straten rondom de knip overspoeld raken door sluipverkeer worden op vier andere locaties ook knippen gezet: op de Anne Frankstraat, de Wittenburgergracht, het Entrepotdok en de Hoogte Kadijk (zie kaartje). Bestemmingsverkeer kan nog overal komen. De knippen gaan niet gelden voor openbaar vervoer en de hulpdiensten, die kunnen nog steeds doorrijden.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Verkeerswethouder Dijksma dat er voorafgaand aan de proef nog een kentekenonderzoek uitgevoerd moet worden. Dat gebeurt naar verwachting in het najaar

Hoge nood in de Plantage en Weesperbuurt

Even voor een wandelingetje de deur uit, maar na een uur heel nodig moeten plassen. Voor de coronacrisis was dat al lastig, maar het probleem is groter geworden doordat toiletvoorzieningen in de horeca niet meer beschikbaar waren voor iedereen. Nu de horeca weer open is, is het probleem niet opgelost. Een passant mag niet zomaar naar het toilet. Je moet een reservering hebben, vragen over je gezondheid beantwoorden. Dan kan het al snel te laat zijn.

De Toiletalliantie probeert daar wat aan te doen. Dat is een samenwerkingsverband van dertien maatschappelijke organisaties, waaronder de Maag Lever Darm Stichting en de Fietsersbond. Zij propageren de plaatsing van Corona-vrije toiletten.

Bewoners van de Plantage-weesperbuurt haken daarop in en vragen stadsdeel Centrum nu om openbare toiletten te plaatsen op vijf locaties. In volgorde van voorkeur:

  1. Wertheimpark

  2. Nieuwe Keizersgracht, Schaduwkade (Amstelzijde)

  3. Hortusplantsoen

  4. Parkeerterrein Artis / Olifantenbrug

  5. Roeterseiland (achter bij ‘laatste’ open parkje)

Monument Joodse Erkentelijkheid tijdelijk naar opslag

Het Monument van Joodse Erkentelijkheid is op zondagochtend 24 mei met een bijzonder transport vervoerd vanaf de plek langs de Weesperstraat waar het vele jaren heeft gestaan, naar een tijdelijke opslag. De operatie nam ruim twee uur in beslag.
In augustus zal het Monument van beeldhouwer Jobs Wertheim worden herplaatst op het Weesperplein, waar het in 1950 werd opgericht als dankbetuiging van de Joodse gemeenschap aan die Amsterdammers die de Joodse bevolking van de stad tijdens WO2 hebben geholpen. Eind jaren zestig moest het monument daar wijken voor de aanleg van de metro.

De nieuwe verhuizing is een gevolg van het feit dat op de voormalige groenstrook voor de Hoftuin inmiddels al druk gewerkt wordt aan de voorbereidingen voor de bouw van het Holocaust Namenmonument van Daniel Liebeskind. Binnenkort zal worden begonnen met het plaatsen van 87 heipalen voor de fundering van het monument dat gaat bestaan uit de vier Hebreeuwse letters die samen het woord ‘In memoriam’ vormen. Het monument zal letter voor letter worden opgebouwd. De start van het metselwerk voor de eerste letter is in september gepland. Het plaatsen van de stalen constructie voor de eerste letter gebeurt eind oktober/begin november.

Holocaust Namenmonument: Informatie over het hoger beroep op 27 mei

De juridische procedure rond het Namenmonument gaat de volgende en laatste fase in. De geplande zitting bij de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State gaat door, en wel op 27 mei om 10.30 uur.

Echter, wegens de Corona-crisis zijn er speciale maatregelen genomen. Zo mogen per partij maximaal twee personen op de zitting aanwezig zijn. Dat geldt dus zowel voor degenen die bezwaar maakten (onder wie de Plantage Weesperbuurtvereniging en de Stichting de Groene Plantage) als voor de gemeente en het Nederlands Auschwitz Comté. Publiek is dus niet welkom. Pers wordt wel toegelaten.
Het is vooralsnog onbekend hoe lang het zal duren voor de Afdeling met een uitspraak zal komen.

Zie voor meer informatie en alle processtukken het dossier ‘Holocaust Namenmonument’ op deze website of mail naar Petra Catz, petra@campcatz.nl