Plantagebuurt

Luther Museum in De Wittenberg gaat op 22 juni open

Het Luther Museum opent op 22 juni zijn deuren; Het tijdstip van de openingsceremonie is nog niet bekend. Het museum wordt gevestigd in de bestuurskamers, gang en aanpalende kerkzaal van gebouw De Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht 570. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie. Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde destijds een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen. De tijden veranderen, want nu wonen er expats in short-stay appartementen.

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking Luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed. 

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Het Luther Museum is nog op zoek naar vriendelijke, enthousiaste vrijwilligers. Als het u leuk lijkt om betrokken te zijn als gastheer of gastvrouw, stuur dan een mail naar info@luthermuseum.nl.

Het museum is open van donderdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Website: http://www.luthermuseum.nl/

Amsterdam Light Festival 2019-2020 grotendeels in gebied 1018

Van 28 november 2019 t/m 19 januari 2020 wordt de 8e editie van het Amsterdam Light Festival gehouden. Dat is nu nog ver weg. Maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Er komen circa 20 lichtkunstwerken te staan langs de vaar-, fiets- en wandelroute die grotendeels al geselecteerd zijn.

Reden om het nu vast te melden is dat de route dit jaar grotendeels door postcodegebied 1018 voert: van het Oosterdok via Oude Schans, Amstel met lus naar Carré, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht rond Artis, Entrepotdok, Nieuwe Herengracht via Marineterrein terug naar Oosterdok . Dat zal gedurende 53 dagen een stroom van boten, fietsers en wandelaars met zich meebrengen. De kunstwerken zijn van 17:00 uur tot 23:00 uur verlicht. Ze worden vanaf het water opgebouwd. Ze maken geen geluid en er wordt rekening gehouden met lichthinder voor bewoners.

Alle bewoners aan de route ontvangen nog een informatiebrief. Waarschijnlijk wordt er ook een presentatie met gelegenheid voor vragen gehouden in het Plantage Weesperbuurtoverleg van 2 september, waar dan ook de bewoners van het Entrepotdok welkom zijn.

Meer info op www.amsterdamlightfestival.nl/bewoners. Heeft u vragen, tips of suggesties? Neem dan contact op via  bewoners@amsterdamlightfestival.com.

Brenda Hey stelt zich voor, de nieuwe groene opbouwwerkster voor Centrum-Oost

Ik ben Brenda Heij en sinds afgelopen maart ben ik opbouwwerker Groen bij DOCK.

Het groener maken van de buurt heeft natuurlijk vele voordelen voor mens, dier, plant en klimaat. Mijn rol als opbouwwerker is ondersteunend en activerend, ik gebruik groen als middel om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.  

De sociale impact van meer groen in de buurt kan heel groot zijn. Ik probeer mensen te bereiken die ‘iets met groen’ willen, maar niet precies weten hoe te beginnen of wat er mogelijk is. Hierbij heb ik als buurtwerker een verbindende rol. Ook kan ik ondersteuning bieden in het opzetten van diverse groeninitiatieven, zelfbeheer projecten of buurttuintjes. Op het gebied van openbaar groen wordt door de gemeente veel gefaciliteerd en ook gesubsidieerd, maar nog veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Hierbij wil ik helpen door de drempel te verlagen voor buurtbewoners om met groen te starten. Zo gaan we bijvoorbeeld vanuit de Witte Boei tuingereedschap uitlenen. Daarnaast ben ik naar het voorbeeld uit de Jordaan ook bezig met de ontwikkeling van een Groenploeg op de Oostelijke Eilanden, bestaande uit een team van vrijwilligers die zich inzetten voor tuinklusjes bij mensen die dit niet meer zelf kunnen.

Wil jij ook een (groen) steentje bijdragen aan de buurt? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Brenda Heij, opbouwwerker Groen DOCK Amsterdam Centrum-Oost via bheij@dock.nl

Agenda SOOP t/m augustus 2019

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Maand mei t/m 5 juni Expositie ‘Poezie in Verf’ van beeldend kunstenaar Ben Vollers in de Gelaghkamer en de garderobe.
donderdag 23 mei 17:30 uur: buurtborrel in samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.
donderdag 6 juni 16.30 uur: feestelijke opening van de expositie ‘Imaginaire Landschappen van beeldend kunstenaar en zangeres Naqiba Bergefurt.
donderdag 27 juni 17:30 uur: buurtborrel in samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.
Wegens verbouwing is de SOOP drie weken gesloten van maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus. Maandag 12 augustus is de SOOP weer open.
Voor het overige is de SOOP  tijdens de maanden juli en augustus (op werkdagen) open.
Maar: De zomercursussen worden gegeven van maandag 1 juli t/m vrijdag 19 juli en van maandag 12 augustus t/m vrijdag 30 augustus. (tussendoor verbouwing van de SOOP).

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Hoopvolle perspectieven na werkatelier herinrichting Plantage Middenlaan 16 april

Op 16 april vond het werkatelier plaats over de herinrichting van de Plantage Middenlaan, georganiseerd door de gemeente om buurtbewoners in de gelegenheid te stellen om mee te denken over alternatieven voor de herinrichting. Het gaat daarbij met name over het kruispunt Plantage Middenlaan-Plantage Kerklaan, waa rbredere, toegankelijke tramhaltes moeten komen. Bewoners en bewonersgroepen uit de Plantage oefenen al jaren scherpe kritiek uit op de gemeentelijke voorstellen, met name vanwege de invoering van eenrichtingverkeer voor auto’s op de Plantage Middenlaan. Dat levert veel extra verkeer op voor Plantage Kerklaan en Plantage Doklaan. De Fietsersbond is ontevreden omdat de situatie voor de fietsers verslechtert. Fietsers moeten samen met de auto op een veel te smalle rijweg rijden, terwijl er nu vrijliggende fietspaden zijn. Zie voor meer informatie het dossier Plantage Middenlaan op onze website.

Een tiental buurtbewoners en een vertegenwoordiger van de Fietsersbond Amsterdam namen deel aan het werkatelier. Vooraf waren de bewoners in de gelegenheid gesteld om alternatieven aan te dragen voor de ligging van de tramhaltes. Die alternatieven waren door de ambtenaren uitgewerkt; ze werden een voor een besproken. De meest alternatieven gaan uit van meerijden van de auto’s op de trambaan en allemaal gaan ze uit van tweerichtingverkeer voor auto’s. Een voorstel dat goed scoorde was een strengelhalte zoals in de Czaar Peterstraat. Andere voorstellen betroffen het laten verspringen van de haltes, bijvoorbeeld beide voor de kruising of nog verder uit elkaar.

Aan het eind kwam de samenhang met het Programma Autoluw ter sprake. Dit kan grote invloed hebben op de afweging van alternatieven, bijvoorbeeld als de Anne Frankstraat voor autoverkeer wordt afgesloten, wat serieus wordt overwogen. Over dit programma wordt pas aan in het najaar iets beslist. Ook worstelt de gemeente met het probleem dat onverwacht heel veel extra geld nodig is voor herstel van kades en bruggen. Allemaal factoren die er waarschijnlijk toe leiden dat er voorlopig niets gebeurt. En dat vonden veel bewoners een prettig vooruitzicht.

Raad van State verwerpt bezwaren omwonenden tegen nieuwbouw Sint Jacob

Het hoger beroep van de omwonenden van het voormalig verpleeghuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan tegen de voorgenomen nieuwbouw is op 27 februari door de Raad van State op alle onderdelen ongegrond verklaard.

Met deze uitspraak is een einde gekomen aan een lange juridische strijd tegen het ontwerp dat volgens de omwonenden in meerdere opzichten tekort schiet.

Overlast Alexanderplein na alcoholverbod Oosterpark

Het Parool van 4 februari meldt dat de groep overlastgevers uit het Oosterpark na het invoeren van een alcoholverbod daar ‘s winters, is neergestreken op het Alexanderplein. Ze dirnken alcohol, gebruiken drugs en zijn afgressief tegen buurtbewoners. Er zijn veel klachten van omwonenden:bierkratten uit de tuin gestolen, spuiters in portieken, kerstbomen in brand gestoken. De groep is inmiddels gegroeid tot wel twintig man..

Zowel politie als gemeente, i.c. de gebiedsmakelaar, is attent op de ontwikkelingen aldaar (alcohol en drugs gebruik gerelateerd). Zij verzoeken omwonenden te melden als zij overlast ervaren zodat zo mogelijk dan snel actie kan worden ondernomen. De gemeente zet extra handhavers en extra reiniging in

Melden kan via de gangbare politie telefoonnummers, bij de gemeente (website of bel 14020) of het wekelijkse buurtspreekuur op woensdag 11.00 - 12.00 uuur in Eik & Linde. Daar is regelmatig ook de wijkagent aanwezig.

Studenten met zachte drang en dwang naar nieuwe fietsenstalling Roetersstraat

De RoetersEilandCampus (REC) genereert dagelijks vele duizenden voetgangers en fietsbewegingen. Het fietsparkeren levert voor veel direct omwonenden en buurtgenoten veel overlast. Het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en BAC hebben daar enige tijd terug contact over opgenomen met de UvA. Het probleem was daar bekend en men was al bezig met stappen die tot verbetering moeten leiden. Een van die zaken is de nieuwe fietsparkeergarage onder de gebouwen aan de Roetersstraat.
In samenwerking met de gemeente is ook signalering op het wegdek aangebracht en wordt een fietsverbod, inclusief het handhaven daarvan, de komende periode ingevoerd. Om de - vaak stugge - fietsers te verleiden gebruik te maken van de fietsparkeergarage, wordt momenteel zelfs gratis koffie aangeboden. Hoe luxe wil je het hebben?
Zoals op meer plekken in Centrum Oost blijft het fietsparkeren ook op en rond het Roetereiland een zaak die aandacht verdient. Met deze parkeergarage, de wegsignalering en geleidelijke invoeren handhaven "fietsen we wel een goede kant op". Aldus het PWO. Het PWO waardeert de medewerking en inzet van UvA en gemeentelijke diensten maar zegt ook “Let op: we zijn er nog niet”.

Nieuwe kansen voor herinrichting Plantage Middenlaan e.o.

Tijdens het Plantage Weesperbuurtoverleg van 4 februari hebben gemeenteambtenaren de laatste stand van zaken van het plan voor herinrichtiung van de Plantage Middenlaan, Plantage Parklaan, Anne Frankstraat en Plantage Kerklaan toegelicht en laten zien hoe zij na afweging van vele varianten tot hun keuzes gekomen zijn. De avond was niet bedoeld als inspraak of voor discussie. Buurtbewoners krijgen in maart de kans om deel te nemen aan een werkatelier om te zien of andere oplossingen mogelijk zijn.

Het buurtverzet richt zich met name tegen het eenrichting verkeer op de Plantage Middenlaan tussen Plantage Parklaan en Plantage Kerklaan, waardoor de Plantage Doklaan sluipverkeerroute zou kunnen worden.

De laatste versie van het Voorlopig Ontwerp, de notitie over de afweging van varianten en artistst impressions van onderdelen van het plan zijn opgenomen in het dossier ‘Plantage Middenlaan e.o. herinrichting’ op onze website.

Agenda SOOP februari en maart

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Donderdag 7 februari 16:30 u : Feestelijke opening van de expositie ”KLEUR, LICHT en BEWEGING” van beeldend kunstenaar en buurtgenoot HANS GRITTER Muzikale begeleiding Trio Blue Band.
De tentoonstelling is te bekijken t/m 3 april.

Donderdag 14 februari 16:30 u SOOPSALON Maud Sauer (hobo) en Monique Copper (piano) spoelen muziek uit Oost-Europa.

Zondag 24 februari 13:30 u SOOPCINEMA Italiaans misdaaddrama. Toegang € 3,50 (inclusief hapjes)

Donderdag 28 februari 16:30 u Lezing Carlien Blok, directeur Hortus, over haar plannen voor de komende jaren, o.a. de renovatie van de klimatenkas. Aansluitend 17:30 u: Buurtborrel i.s.m. Vrienden van de Plantage

Donderdag 14 maart 16:30 u SOOP Salon: Concert van pianiste Joke Muller. Werken van mozart, Bach, Sciabrin en Granados.

Donderdag 28 maart 16:30 u Lezing Pienke Kal over de geschiedenis van het Tropenmuseum

Zondag 31 maart 13:30 u SOOPCINEMA Frans feelgood film. Toegang € 3,50 (inclusief hapjes)

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Cartesius 2 Lyceum komt toch niet aan de Plantage Muidergracht

Het Parool van 23 januari bericht dat de gemeente de renovatie van de gebouwen aan de Plantage Muidergracht 14 te duur vindt om daar het Cartesius 2 Lyceum te vestigen. Het zou 75 % duurder worden dan wat zo’n gebouw normaal kost. Er was ook geen aannemer voor de klus te vinden. De gemeente stelt nu het gebouw van IJburg 2 voor, de tweede locatie van het IJburg College. Daar is nog ruimte over. Het IJburg College ziet niets in dit plan, want denkt de ruimte zelf nodig te hebben.

Luthermuseum in De Wittenberg en concerten in de kerkzaal

In het gerenoveerde voormalige verpleeghuis De Wittenberg, op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat en de Nieuwe Keizersgracht, komt binnen afzienbare tijd een Luthermuseum. Zes zalen worden gewijd aan het Luthers erfgoed en de geschiedenis van Maarten Luther..

Wanneer het museum precies opengaat, is nog niet bekend. Het is gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht 570, in de regentenvleugel en de kerkzaal van De Wittenberg. In een ander deel van het pand zitten shortstayappartementen.

De kerkzaal van De Wittenberg wordt nu al gebruikt voor concerten. De concertagenda is samen met andere concerten van de Geelvinckmusea hier te vinden . Op deze website kunt u kaarten bestellen. Kosten € 18, met Stadspas of Museumkaart € 15.

Zondag 27 januari 16:45 uur: ‘Mozarts Verjaardag’ met I Musici Giovani en Julia Nefodov – piano & Jorgos Andreadis – altviool: Mendelssohn, J.C. Bach, Elgar en natuurlijk Mozart.

Zondag 3 februari 16:45 uur: Trio Julia Bronkhorst(  zangeres) met fluitiste Else Schraaij en pianist Peter Le Feber: Nederlands repertoire van de mid-19de eeuw en de Belle Époque tot de Roaring Twenties en daarna.

Zondag 17 februari 14:00 uur Liedklas van het Conservatorium van Amsterdam – duo’s zang en fortepiano – met Lieder van Robert Schumann.

Zondag 3 maart 16:45 uur: Chopin’s Verjaardagsconcert met Tomasz Ritter – 1ste Prijswinnaar Chopin Concours Warschau 2018.

Pop-up galerie 900 m2 in voormalige Renaultgarage, Pl. Middenlaan 19-21

Elke woensdag, zaterdag en zondag 14:00 - 18:00 uur en op afspraak gratis toegang in de imposante expositieruimte van 900 m2 in de voormalige Renaultgarage aan de Plantage Middenlaan 19-21 Acht kunstenaars exposeren daar op dit moment. Elke maand een andere tentoonstelling.

De ruimte is op verbluffende manier gerenoveerd door een projectontwikkelaar, met de bedoeling deze als kantoorruimte te verhuren. De huur bedraagt € 300.000 per jaar, In afwachting van huurders kan de riuimte voor tijdelijke exposities gebruikt worden.

Zondag 14 februari 14:00 - 19:00 u opening expositie ‘On the road again’ met beelden, schilderijene en fotografie van Jan Willem Maris, Juuls Kiryanova, Rein Schoondorp, Thijl Wijdeveld, Ruud Broersma, Sasja Wagenaar, José Samson, Michel van Zinnicq Bergman, Ria Schimmelpennink, Hetty Huisman.

Agenda SOOP januari

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

EXPOSITIES
Fotograaf en journalist ANNELIES RIGTER. Titel: India en zijn rituelen.

 Langs de trappen naar de eerste etage:
foto’s met als titel BEWEGEND WATER, gemaakt door de SOOP-Fotoclub.

Concert donderdag 17 januari 16:30 uur door muziekstudenten van het conservatorium

SOOPCINEMA 27 januari 14:00 u Frans oorlogsdrama uit 1982

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Agenda SOOP december

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

EXPOSITIES gedurende de hele maand december
Fotograaf en journalist ANNELIES RIGTER. Titel: India en zijn rituelen.

 Langs de trappen naar de eerste etage:
foto’s met als titel BEWEGEND WATER, gemaakt door de SOOP-Fotoclub.

 MUZIEK LEZING op donderdag 20 december om 16.30 uur: SOOPsalon 

Een muziek lezing door Harald Kunst over Ernste Gesänge van Hanns Eisler. Ernste Gesänge voor bariton en strijkorkest is de laatste compositie van Hans Eisler (1962). In de lezing zal zowel op de muziek als op de teksten nader worden ingegaan.  

KERST- INLOOP in de Gelaghkamer op woensdag Tweede Kerstdag 26 december van 14.00 - 20:00 uur, met van alles wat bij die dag hoort, zoals muziek, verrassingen en lekkernijen.

Amsterdam Lightfestival t/m 20 januari 2019

Van 29 november t/m 20 januari wordt voor de zevende keer het Amsterdam Lightfestival gehouden. Kunstenaars uit binnen- en buitenland maakten speciaal voor Amsterdam dertig lichtkunstwerken. De 53 dagen durende tentoonstelling staat dit jaar in het teken van het thema ‘The Medium is the Message’, de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Jeroen Henneman is eregast van het festival. 

De totale wandelroute is 8,5 km en start op het Beursplein. Liever een kortere route? Je kunt ook vanaf de verschillende metrostations een kleiner deel van de route lopen. In postcodegebied 1018 loopt de route weer langs de Nieuwe Herengracht.
De vaarroute is vrijwel gelijk aan de wandelroute. Ga naar de website van het festival om een vaartour of begeleide wandeltour te boeken. Je kunt uiteraard ook op eigen gelegenheid gaan. Bij de Hoftuin en bij de VVV bij CS is een kaart en een boekje verkrijgbaar. Wie niet naar buiten wil, kan alle kunstwerken hier bekijken.

Verkeersonderzoek Weesperstraat en Kattenburgerstraat 13 december in raadscommissie MLD-Verkeer

De gemeenteraad heeft bijna een jaar geleden bij de vaststelling van het Beleidskader Verkeersnetten bij motie gevraagd om in overleg met betrokken (bewoners)organisaties te onderzoeken of de Weesperstraat verkeersluwer en aantrekkelijker gemaakt kan worden. Tegelijkertijd vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar de kruising Prins Hendrikkade - Valkenburgerstraat en in dat verband ook te bezien of de Kattenburgerstraat - nu ‘Plusnet-corridor Auto’ afgewaardeerd kan worden naar een gewone straat.

Op 13 december komen beide onderzoeken als agendapunt 20 aan de orde bij de gemeenteraadscommissie MLD, onderdeel verkeer. Lees hier alle stukken (klik op rood pijltje achter agendapunt 20). De vergadering is om 9:00 uur in de commissiezaal van het stadhuis.

In het rapport over de Weesperstraat zijn varianten onderzocht van verkeersmaatregelen en hun effecten op de omgeving, met een indicatie van de gevolgen voor geluidshinder en luchtkwaliteit.

Er is onder meer gekeken naar een knip ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht en knip bij het Rhijnspoorplein. Interessant is dat een variant met knip ter hoogte Nieuwe Keizersgracht gekombineerd is met knips in de Anne Frankstraat, Entrpotdok, Hoogte Kadijk en Kattenburgergracht.

Helaas levert al dit onderzoek volgens de conclusies in de voordracht van B&W vrijwel niets op:

  • de variant met 2x1 rijstroken op de Weesperstraat leidt niet tot substantieel minder autoverkeer;

  • De onderzochte knipvarianten verminderen het autoverkeer op de Weesperstraat wel substantieel, maar de knipvarianten zorgen voor het uitwijken van het autoverkeer naar de omliggende woonstraten die daar niet geschikt voor zijn. Om dit te voorkomen is ook een knipvariant beschouwd waarbij aanvullende knippen in het omliggende deel van het autonetwerk zijn aangebracht;

  • De knipvarianten zorgen voor een zodanige verschuiving van het autoverkeer dat het functioneren van andere delen van het autonetwerk (verder) onder druk komen te staan. Het autonetwerk is op dit moment niet geschikt voor deze varianten. Het zal opnieuw, in een grotere samenhang, bekeken worden in het kader van de Agenda Autoluw.

Uit het onderzoeksrapport naar het kruispunt Prins Hendrikkade blijkt volgens B&W dat afwaardering van de Valkenburgerstraat en de Kattenburgerstraat door het verlagen van de maximumsnelheid van 50 km/uur naar 30 km/uur nu niet mogelijk is, omdat de intensiteiten voor het autoverkeer op met name de Valkenburgerstraat dan nog steeds te hoog zijn voor een duurzaam veilige 30km/uur-straat.

Bezwaren omwonenden tegen locatiekeuze Namenmonument afgewezen

Op 27 november heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum groen licht gegeven voor de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat en de daarvoor benodigde kap van 25 bomen. Het Dagelijks bestuur volgt daarmee het advies van de Bezwaarschriftencommissie, die daar een half jaar aan had gewerkt.

De bezwaarmakers hebben nu zes weken de tijd om in beroep te gaan. Daarna is alleen nog een gang naar de rechter mogelijk.

Lees hier het Parool-artikel van 28 november over de afwijzing van de bezwaren.

17 december 12:00 u Buurtlunch voor ouderen Plantage en Weesperbuurt bij Swift

Op maandag 17 december om 12 uur is er in het clubhuis van Swift, Plantage Parklaan 20A, een buurtlunch voor 65-plussers uit de Plantage en Weesperbuurt.

Korfbalvereniging Swift heeft de ambitie om meer maatschappelijk betrokken te worden en wij dit is opgepakt door drie ergotherapie-studenten van de Hogeschool Amsterdam. Het doel is om mensen samen te brengen, met als accommodatie het clubhuis van Swift! Ondanks dat Swift een sportvereniging is hoeft het niet te betekenen dat het om sportactiviteiten gaat.

Omdat het clubhuis op maandagen overdag leeg staat, is dit een geschikte dag om mensen samen te laten komen. Wat voor activiteiten er ondernomen zullen worden is afhankelijk van de wensen van de groep. Voor de eerste bijeenkomst hebben de studenten iets bedacht.

Kent of bent u iemand die hier bij wilt zijn, of wilt u met iemand samen komen? Laat het weten via meike.ploem@hva.nl of via 06-14872412.

Gebiedsplan 2019: PWO wil meepraten over herinrichting Plantage Middenlaan

Bewoners van de Plantage willen nauw betrokken worden bij de planvorming over de herinrichting van de Plantage Middenlaan. Dat is de belangrijkste wens in de schriftelijke inbreng voor het Gebiedsplan Centrum-Oost 2019 die het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) begin november naar het stadsdeelbestuur Centrum heeft gestuurd.

De dringende wens om mee te mogen praten over de herinrichting van de Plantage Middenlaan  vloeit voort uit de frustratie van veel buurtbewoners over de gang van zaken tot nu toe. Ondanks de stellige bewering van de gemeente dat inspraak van de bewoners op prijs wordt gesteld, zijn de door hen aangedragen suggesties in de afgelopen twee jaar stelselmatig genegeerd. De bewoners maken vooral bezwaar tegen het voornemen van de gemeente om op het stuk Middenlaan tussen de Plantage Kerklaan en de Plantage Parklaan eenrichtingsverkeer in te voeren. Volgens hen zal dit een sterke toename van autoverkeer met zich meebrengen in niet voor doorgaand verkeer bedoelde, smalle straten zoals de Plantage Doklaan en de Nieuwe Kerkstraat.   

Niet alle wensen op het lijstje van het PWO zijn even controversieel. Zo wordt er gevraagd om meer aandacht voor de bestrating van straten en fietspaden met speciale aandacht voor de Nieuwe Kerkstraat, een voornemen dat ook in de gemeentelijke plannen is terug te vinden. Datzelfde geldt voor de wens om ondergrondse afvalcontainers in de buurt te plaatsen. Nieuw is een verzoek om openbare toiletten met daaraan gepaard een striktere handhaving van het verbod op wildplassen. Met name op de Schaduwkade aan de zijkant van de Hermitage is dit ’s zomers een groot probleem.

Zowel het concept-Gebiedsplan zelf als de wensenlijst van het PWO zullen in de hoorzitting van de stadsdeelcommissie van 20 november worden besproken.