Plantagebuurt

Bewoners in gesprek met de burgemeester over Holocaust Namenmonument

Op maandagavond 5 oktober 2015 werd de belofte ingelost om een vervolg te geven aan de bijeenkomst van 2 juli 2014, waarin bewoners en betrokkenen op uitnodiging vanburgemeester van der Laan hun wensen en bezwaren hadden kunnen uiten met betrekking tot zijn voorgenomen besluit tot plaatsing van het Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark.

Ter vergadering lagen een drietal rapportages voor: de studie' Effecten Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark in Amsterdam', het 'Vooronderzoek Locatiekeuze Holocaust Namenmonument in Amsterdam' en een 'Rapport Bezoekersonderzoek Wertheimpark'.
In de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad en in het begeleidende persbericht werd in aansluiting op het effectenrapport gesteld:
Uit het rapport komt naar voren dat het Holocaustmonument in deze vorm in het Wertheimpark enkele negatieve effecten heeft, waaronder de door de gebruikers gevreesde sfeerverandering. Dit betekent in dot stadium nog niet dat het Wertheimpark als locatie definitief afvalt, maar is wel een erkenning van het feit dat er een verkeerde start is gemaakt.

In een nog altijd kritische maar verder constructieve sfeer werden de rapportages besproken en met name gevraagd naar de conclusies die daaruit getrokken konden en moesten worden voor het geplande vervolgtraject. Is er voor het Holocaustmonument in deze vorm een alternatieve locatie? Gaat daarbij de voorkeur uit naar een plaats in de openbare ruimte of niet? Moet dat een locatie zijn in Amsterdam of kan het ook daar buiten zijn? Is er een aangepast of alternatief denkbaar en wie heeft of houdt daarbij het initiatief en faciliteert dit?

De herstart is gemaakt. Ter vergadering werden nog andere alternatieve locaties, ontwerpen en ideeën aangedragen. De voorkeur van de burgemeester ging uit naar een locatie in Amsterdam. Hij bracht zelf het ontwerp in van een bladerboek, dat hij in Berlijn had gezien. In ieder geval was en werd er deze avond een hoofdstuk afgesloten en een blad omslagen. Er is verslag gemaakt van deze bijeenkomst.

12 november 17:30 u Toelichting plannen Sjoa Museum Pl. Middenlaan 27

12 november 17:30 u Toelichting plannen Sjoa Museum Pl. Middenlaan 27

De directie van de Hollandsche Schouwburg nodigt  de buurtbewoners in de Plantagebuurt uit voor een toelichting op de plannen rondom het Nationaal Sjoa Museum. Zoals bekend streeft de Hollandsche Schouwburg ernaar om in de voormalige Hervormde Kweekschool/IVKO dit nieuwe museum te vestigen. De plannen voor de eerste fase van dit project zijn nu zo ver uitgewerkt dat we ze kunnen realiseren en daarom laten we ze graag aan de buurtbewoners zien. De bijeenkomst vindt plaats in het genoemde gebouw, Plantage Middenlaan 27, op donderdag 12 november 2015, tussen 17.30-19.00 uur. Met een kopje koffie maken we graag nader kennis met de buurt, vertellen we u graag over onze plannen en bent u in de gelegenheid om vragen te stellen.

Concept Gebiedsplan 2016 Centrum-Oost: commentaar en inspraak mogelijk

Het concept-Gebiedsplan 2016 voor deelgebied Oost van stadsdeel Centrum bevat de prioriteiten voor transformaties zoals van het Marineterrein,  het Zeeburgerpad, het Roeterseiland en de Dijksgracht, de prioriteiten bij de aanpak van de openbare ruimte met o.a. herprofilering Eilandenboulevard en Weesperplein en omgeving, het beleid inzake hotels en short-stay en het sociaal en welzijnsbeleid. Lees hier het Gebiedsplan.

Bij het opstellen van het gebiedsplan is gebruik gemaakt van de inbreng vanuit de buurtgesprekken en de buurtenquête. Er is ook een paragraaf opgenomen over bewonerswensen die niet gehonoreerd zijn en de reden daarvoor. 
U kunt t/m 11 oktober per e-mail reageren naar r.bodrij@amsterdam.nl als u vindt dat onderwerpen vergeten zijn  of op een andere manier aandacht verdienen.
Op 3 november is de eerste bespreking in de het Algemeen Bestuur (AB) van de Bestuurscommissie. U kunt u  t/m 2 november 16:00 per e-mail aanmelden bij bestuursondersteuning.SDC@amsterdam.nl om daar in te spreken. Op 17 november bespreekt het AB moties en amendementen en op 1 december neemt het AB besluiten over de gebiedsplannen.

Buurtprotest tegen plan verplaatsing Artis-tramhalte ten koste van vijf bomen

De Plantage Weesperbuurt Vereniging heeft een zienswijze d.d. 24 september 2015 ingediend met bezwaren tegen het plan om de tramhalte bij Artis stad uit te verleggen naar de andere kant van het kruispunt Plantage Middenlaan - Plantage Kerklaan. De verplaatsing zou nodig zijn om snelheidswinst voor lijn 9 te bereiken en omdat de bestaande halte te smal en te onveilig zou zijn. De Plantage Weesperbuurt Vereniging herkent de problemen waarvoor dit een oplossing zou moeten vormen niet. De tijdwinst is minimaal en kan ook met andere middelen worden bereikt. De onveiligheid is bij de buurt niet bekend en onderbouwing in de vorm van  ongevalcijfers ontbreekt.  Lees hier het plan van de gemeente en hier de zienswijze van de buurtvereniging.

Onderzoek naar vijftien locaties voor het Holocaust Namenmonument

Onderzoek naar vijftien locaties voor het Holocaust Namenmonument

Het College van B&W heeft op 24 september een persbericht doen uitgaan 'Zorgvudlige procedure voor keuze Namenwand'. De keuze verloopt in twee fasen. Eerst gaat de gemeenteraad beoordelingscriteria en wegingsfactoren vaststellen, alsmede de lijst met locaties. Er kunnen nog locaties worden toegevoegd. In de tweede fase worden de locaties gewogen en maakt de gemeenteraad een keuze.

B&W steunen de realisatie van een Namenmonument ten volle, maar erkennen ook dat er een verkeerde start is gemaakt met de aanwijzing van het Wertheimpark als locatie. In het rapport "Studie effecten Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark Amsterdam'van Royal Haskoning worden de mogelijke effecten behandeld, waaronder ook de negatieve effecten in de vorm van de door gebruikers gevreesde sfeerverandering. Maar de locatie valt nog niet af.

In een tweede rapport 'Vooronderzoek Locatiekeuze Holocaust Namenmonument in Amsterdam' worden vijftien locaties in beeld gebracht. Naast het Wertheimpark onder meer het Amsterdamse Bos, Amstelpark, Beatrixpark, Mr. Visserplein, het stadhuis en de Hollandse Schouwburg.

Septembernummer Buurtkrant 1018 is verschenen

In het septembernummer van Buurtkrant 1018 vindt u onder meer:

  • Interview met Margriet Kotek over de Portugese Synagoge
  • Afscheid directeur Siebe Hentzepeter van de BOE-school
  • Stadsdorp over het levenstestament
  • Het Letterenhuis, voormalige Kweekschool Nieuwe Kerkstraat/Nieuwe Prinsengracht
  • Vincent van Gogh woonde in 1877 op het Marineterrein
  • De varianten voor herinrichting van de Eilandenboulevard
  • Programma Patatatoe 12 september 2015
  • De plannen voor een Sjoa Museum in de Plantage Middenlaan
  • Verslag van de zomertentoonstelling in de SOOP.

Lees hier het complete septembernummer

Groene Plantage Middenlaan is groot succes

Hans van Lissum heeft in Het Parool van 25 augustus een razend enthousiast artikel geschreven over de herinrichting van de Plantage Middenlaan tussen Hortus en Wertheimplantsoen. Hij schrijft: Het beton waarin de tramrails in het midden eens lagen verzonken is vervangen door een reep kakelfris groen; een oplossing die aan populariteit zou moeten winnen in de stad. (…) Het geeft een stuk straat waar je eerst nooit naar keek met simpele middelen een vriendelijkheid die een mens goed doet. Het is al met al een elegante entree voor de Plantagebuurt geworden, die een jaar geleden toch al nieuw elan kreeg door het nieuwe Artisplein.

Aprilnummer Buurtkrant 1018 verschenen

Het aprilnummer van Buurtkrant 1018 bevat onder meer de volgende onderwerpen:

  • Interview met Job van Tol, vogelverzorger bij Artis
  • 4 mei herdenkingen in onze buurt
  • Tentoonstelling 'Geen nummers maar Namen' in het Verzetsmuseum
  • Stadsdorp Centrum Oost
  • Historie van het Marineterrein
  • 1018 Kunst: beeld De Danser Oranje Nassau Kazernetrrein
  • Henk van Laar, de rode schoolmeester van de Conradschool
  • Hugo de Vrieslaboratorium 100 jaar
  • Galerieën in 1018
  • Plannen met Stadswerf Oostenburg, deel 2
  • Het gezicht van 1018: Kees Coldijk, Kadijken, zanger 4tuoze Matrozen

Klik hier om het complete nummer te lezen.

Februarinummer buurtkrant 1018 verschenen

Het februarinummer van Buurtkrant 1018 is verschenen, met daarin onder meer:

Klik op de afbeelding om het complete blad te lezen

Klik op de afbeelding om het complete blad te lezen

  • Interview met de concierge van het Amstelhotel
  • Hildo Krop, beeldhouwer met idealen
  • Kunstwerk 'The Sailing Man' op het Kattenburgerplein
  • De slag om de Kattenburgerbrug in 1787
  • Marokkaans cultuurhuis aan de Plantage Middenlaan / Plantage Badlaan
  • Sluiting natuurvoedingswinkel 't Zonnemeer in de Nieuwe Kerkstraat
  • Wat vindt u op de website van Buurtorganisatie 1018?
  • Afscheid opbouwwerker Pim van Galen van de Oostelijke Binnenstad
  • Het gezicht van 1018: Boas Langendijk

Verpleeghuis Sint Jacob verkocht. Sloop in 2016

Amstelring heeft verpleeghuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan voor 31 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Koopmans uit Enschede en Syntrus Achmea. Er wonen nu nog zeventig ouderen. Ooit waren het er 400. In april wordt het officieel gesloten. De sloop begint op zijn vroegst over een jaar.

Het monumentale middendeel wordt niet gesloopt. Hier gaat Amstelring na verbouwing 32 chronisch zieke of demente ouderen verzorgen. De vleugels maken plaats voor 317 seniorenwoningen.

Gemeente in conflict met diaconie over shortstay Wittenberg

De acties van het Plantage-Weesperbuurtoverleg en anderen tegen de verbouwplannen van voormalig verpleeghuis de Wittenberg hebben succes gehad. In de gemeenteraadsvergadering van 4 februari is duidelijk geworden dat de gemeente niet instemt met shortstay in  de Wittenberg. De diaconie overweegt nu een rechtszaak. Zie onderstaand bericht in Het Parool van 5 februari 2015.

Decembernummer Buurtkrant 1018

Het decembernummer van Buurtkrant 1018 is verschenen, met daarin onder meer:

Klik op de afbeelding voor het complete nummer

Klik op de afbeelding voor het complete nummer

  • Tentoonstelling 'Naar de boeren!' over hongerevacués in het Verzetsmuseum
  • Architect G.B. Salm, vormgever van de Plantage
  • De Czaar Peterstraat bruist weer!
  • In de SOOP is altijd wat te doen
  • Wat doet Burennetwerk?
  • Repair Café in de Witte Boei
  • Regels voor vakantieverhuur, short Stay en Bed & Breakfast
  • Karel Warmenhoven, het gezicht van 1018

Brief burgemeester over Namenmonument

Burgemeester van der Laan heeft op 3 november samen met stadsdeelvoorzitter Oranje een brief geschreven aan de deelnemers aan het overleg op 2 juli over het Holocaust Namenmonument. Daarin biedt hij het verslag van 2 juli aan en meldt dat het besluit over vestiging van het Namenmonument in het Wertheimpark nog niet genomen is. Op dit moment worden alle bezwaren onderzocht door met belanghebbenden te spreken "en te kijken naar mogelijke oplossingen voor bezwaren, uitdrukkelijk inclusief alternatieve locaties". Begin 2015 zullen de resultaten van dit onderzoek aan de deelnemers van het gesprek op 2 juli worden voorgelegd.

Zie voor meer informatie het Dossier Namenmonument op deze website.

Buurtspreekuur Plantage-Weesperbuurt is verhuisd

Het wekelijkse Buurtspreekuur Plantage-Weesperbuurt is verhuisd van het Crea Café naar Café Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22. Elke woensdag 11:00 - 12:00 uur kan iedereen  hier met vragen terecht over ontwikkelingen of problemen in de buurt, veiligheid en hulpvragen. Deelnemers: Plantage Weesperbuurt Vereniging, Stichting tussen Amstel en Weesper, Sociaal Wijkteam en de wijkagent. Info via Huis van de Buurt De Witte Boei, 020-6223879.

Raadsadres Holocaust Namenmonument

Spandoek Wertheimpark

Een aantal mensen van De vrienden van het Wertheimpark hebben besloten het uitstekende stuk van José Bolten over het Holocaust Namenmonument te zenden aan burgemeester Van der Laan en B&W. José Bolten komt na een uitvoerige historische analyse met de aanbeveling om het Namenmonument op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork te bouwen, waar zeer veel ruimte beschikbaar is.  

Bovendien is het stuk verzonden als Raadsadres naar de gemeenteraad, zodat de kwestie van het namenmonument en de aanbeveling op de agenda moet worden gezet en behandeld in de gemeenteraad binnen een termijn van 6 weken na ontvangst.

Verzet tegen Shortstay in De Wittenberg

Het Plantage-Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 22 oktober een adres geschreven aan de Bestuurscommissie Centrum. Tijdens een informatieavond op 15 oktober over de toekomst van het voormalige verpleeghuis De Wittenberg aan de Nieuwe Kerkstraat werd duidelijk dat de Evagelische Diaconie een akkoord had bereikt met een Engelse ontwikkelaar om het gebouw van binnen geheel te slopen en er 115 shortstay appartementen in te maken. Ook moeten er 25 parkeerplekken in de tuin komen. In het verleden was voorgespiegeld dat hier woningen voor ouderen zouden komen. Er komen ook al shortstay appartementen in gebouw Metropool in de Weesperstraat. De bewoners vinden dat nog meer shortstay geen positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van de buurt. Het PWO vraagt de Bestuurscommissie om dit tegen te houden en te onderzoeken of er geen ouderenwoningen kunnen komen. Lees hier het raadsadres.