Jongeren

Donderdag 11 juli 17:30 u: Kom meepraten over bewonersinitiatieven buurtontmoeting op Oostenburg-Noord

Kom meepraten op donderdag 11 september 17:30 uur in De Witte Boei over bewonersinitaitieven om oude en nieuwe bewoners met elkaar in contact te brengen.

De komst van 3000 nieuwe bewoners op Oostenburg is aanleiding voor een initiatiefgroep van Oostenburg-bewoners om te werken aan de sociale samenhang met de omliggende buurten.

De initiatiefgroep gaat nu de Stichting ‘Kom over de Brug’ oprichten om hun inzet te realiseren. Vanuit deze stichting worden het buurtontmoetingscentrum, de evenementen in de Werkspoorhal en een jongerenwerkbedrijf opgezet. Woningcorporatie Stadgenoot heeft al medewerking toegezegd. Gesprekken met andere ontwikkelaars en instellingen zijn gaande.

Kom meepraten op donderdag 11 september 17:30 uur in De Witte Boei of neem contact op via stelplaats@gmail.com

Resultaat Design Sprint Marineterrein juni 2019: projecten voor kinderen 8-12 jaar

In het kader van we make the city  was er in juni op het Marineterrein een Design Sprint. Bedrijven van het Marineterrein gingen met buurtbewoners in gesprek over de vraag: hoe kunnen we meer verbinding tussen de buurt en het Marineterrein creëren en hoe kan de buurt daarvan profiteren.  

De Design Sprint is een methode om met een groep mensen binnen een week te komen tot een concreet resultaat, dat ook toetsbaar is. En dat is gelukt. 

De groep bestond uit medewerkers van het Bureau Marineterrein, de gebiedsmakelaar (ambtenaar), werkers bij IJsfontein (bedrijf) en bewoners. Regelmatig kwamen er deskundigen langs (ontwerpers, iemand van AMS, van Codam).  

En wat is er uitgekome? We maken een M-Lab waarin kinderen van 8 – 12 jaar gratis aan buitenschoolse activiteiten kunnen meedoen. Het zijn concrete projecten van 2 tot maximaal 10 weken. Geen sport en spel, wel iets tastbaars ontwerpen en bouwen, een voorstelling maken kan ook. De kinderen merken dat techniek, ict en cultuur samen gaan.  

Er komt een Stichting, de werkers op het Marineterrein wordt gevraagd om 4 uur op jaarbasis gratis mee te werken, bewoners gaan zich actief inzetten met hun deskundigheid en inzet.

5 juni t/m 28 augustus Kickboksen bij de fitnesstuin op het Marineterrein

Twee jaar geleden is Boksschool Bijlmerbajes begonnen met het doel om op laagdrempelige, ongecompliceerde wijze contact tussen oude en nieuwe Amsterdammers te stimuleren. En nu komen ze naar het Marineterrein toe deze zomer. Kom jezelf fysiek en mentaal uitdagen!

  • Door: Maartje & Willempje van Boksschool Bijlmerbajes

  • Data: Iedere woensdag

  • Tijdstip: van 18.00 tot 19.00 uur

  • Locatie: Fitnesstuin Marineterrein (tussen gebouw 024 & 025), Kattenburgerstraat 5, Amsterdam

  • Kosten: € 10,00 per les, € 35 per maand

  • Meedoen: bel of app naar 06 41 29 39 23

  • Meer info: Boksschoolbijlmerbajes.nl

Neem sportkleding mee en zorg dat u 15 minuten voor aanvang aanwezig bent, zodat alles uitgelegd kan worden.

Strafeis 16 jaar voor moordenaar Ayman Mouyah / schietpartij Kattenburg

Op 18, 19 en 20 maart heeft de strafzaak tegen Tim S. gediend bij het Arondissementsparket. Het Openbaar Ministerie heeft daarover een persbericht uitgebracht, dat wij hieronder volledig weergeven omdat de hele toedracht hier eindelijk volledig duidelijk wordt..

.In de nacht van 22 op 23 november 2017 is een 19-jarige jongen doodgeschoten, op zes anderen is geschoten waarbij twee van hen door kogels zijn geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis moesten afgevoerd. Voorafgaand aan de schietpartij was er een ruzie waarbij verdachte werd geslagen en geschopt. In de avond van 23 november werd de verdachte aangehouden nadat hij zelf de politie had gebeld. De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van zestien jaar.

Verdachte, een toen 39-jarige man woonachtig op Kattenburg, heeft bekend te hebben geschoten. Op basis van die bekentenis, de getuigenverklaringen, van het sporenbeeld en van de letselrapportages kan worden geconcludeerd dat de verdachte die nacht zeven kogels heeft afgevuurd op een groepje vluchtende jongens. Een 19-jarige jongen raakte dodelijk getroffen en twee anderen liepen zware verwondingen op, vier anderen zijn ontkomen aan de kogels. De officier van justitie verdenkt de verdachte van één keer doodslagen zes keer poging daartoe.

Geschopt en geslagen
Aan die schietpartij zou een conflict rond een gestolen scooter en beenkleed ten grondslag hebben gelegen. De verdachte zou een paar dagen eerder een scooter met beenkleed hebben weggenomen. Dezelfde dag kreeg de eigenaar de scooter weer van hem terug, maar zonder het bijbehorende beenkleed. Vlak voor de schietpartij probeerde de verdachte het beenkleed alsnog op de scooter te bevestigen. Toen dat niet lukte, werd de verdachte van achteren aangevallen. Uit het politieonderzoek is inderdaad duidelijk geworden dat een aantal van de latere slachtoffers verdachte voorafgaand aan de schietpartij hebben geschopt en geslagen. Na de aanval, haalde de verdachte zijn vuurwapen uit zijn broeksband, schoot hij vanuit een geknielde houding en daarna ging hij schietend achter de jongens aan.

Van achteren beschoten
De verdachte heeft aangegeven uit noodweer te hebben geschoten. In haar requisitoir heeft de officier van justitie vanochtend uitgelegd dat daar geen ruimte voor is, omdat het onderzoek heeft aangetoond dat verdachte die avond zelf – nadat hij de jongens had gezien – de straat op is gegaan met een (door)geladen vuurwapen, dat de jongens zijn weggevlucht op het moment dat de verdachte zijn vuurwapen ter hand heeft genomen en dat de vluchtende (ongewapende) jongens van achteren – zeven keer - zijn beschoten. Verdachte gaf aan dat hij doodsangst zou hebben uitgestaan.  Nergens blijkt uit dat verdachte daadwerkelijk door een hevige gemoedsbeweging tot zijn handelen is gekomen. Dus ook noodweerexces is in de ogen van de officier van justitie niet aan de orde.

In één klap voorbij
De officier van justitie heeft een hoge strafeis geformuleerd gezien de ernst van de feiten. “Bij de nabestaanden van de overleden jongen is een onbeschrijfelijk gat geslagen door het verlies van hun zoon, broer en neef. (-) Bij de twee gewonde slachtoffers waren levensreddende operaties noodzakelijk. (-) De overige vier zijn beschoten en waren er getuige van dat hun vrienden door kogels zijn geraakt. De onbezorgde jeugd van alle betrokken jongens was in één klap voorbij. Dit zullen zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich dragen.”

5 maart - 7 april: zeven schetsontwerpen voor kavel 6 Oostenburg-Noord te zien in ARCAM

Woningcorporatie Stadgenoot vroeg vier jonge talentvolle en drie ervaren architectenbureaus om een schetsontwerp te maken voor de invulling van kavel 6 op Oostenburg-Noord. De schetsontwerpen van alle zeven architectenbureaus zijn van 5 maart tot en met 7 april 2019 te zien in een mini-expo in Arcam, Prins Hendrikkade 600..

Op deze kavel wil Stadgenoot ongeveer 150 huurwoningen voor jongeren, 30 voor senioren en een bedrijfsruimte bouwen. Donderdag 28 februari 2019 zal één ervaren architectenbureau gekozen worden om de woontoren met jongerenstudio’s te ontwerpen en twee talentvolle jonge architectenbureaus om de kleinere (woon)gebouwen met jongerenstudio’s, seniorenhuisvesting en bedrijfsruimte te ontwerpen.

De drie ervaren bureaus zijn: CULD / (jvantspijker & partners), Attika Architekten en NEXT Architects; de vier jonge talentvolle bureaus: MeesVisser, HOH Architecten, Urban Echoes en Loer Architecten.

Verslag Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden 15 januari over Jeugd en Veiligheid

Op 15 januari is de eerste bijeenkomst van het Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden gehouden. Dit is een in initiatief van stadsdeel Centrum om bewoners beter te informeren wat het stadsdeel, welzijnsorganisaties, politie en andere instanties allemaal doen op de Oostelijke Eilanden. Zowel de keuze van de thema’s als de agenda van die bijeenkomsten worden tevoren met bewonersvertegenwoordigers besproken. Het is de bedoeling om eens in de twee maanden een bijeenkomst te organiseren.

De bijeenkomst op 15 januari had als thema ‘Jeugd en Veiligheid’. Er waren circa 50 bewoners. Tijdens de plenaire opening werd toegelicht wat stadsdeel, politie, Dock, Streetcornerwork en Sciandri allemaal gedaan hebben het afgelopen jaar en hoe in de nabije toekomst daaraan verder gewerkt wordt. Klik hier voor de presentatie. Daarna werd in twee rondes in kleinere groepen doorgepraat over de deelthema’s ‘Op straat en veiligheid’, ‘Zorg’ en ‘Samen activiteiten’. Lees hier de gespreksverslagen van de deelthema’s.

Na de vergadering is ook een lijst met telefoonnummers en emailadressen verstuurd van instanties waar jeugdoverlast gemeld kan worden.

Zaterdag 26 januari 16:00 u Herdenking Mohamed Bouchikhi en ceremonie gedenksteen

Op 26 januari is het precies een jaar geleden dat Mohamed Bouchikhi bij de schietpartij in speeltuingebouw Wittenburg om het leven kwam.

Op zaterdag 26 januari 16:00 - 17:00 uur organiseert de gemeente Amsterdam een herdenking in de Oosterkerk. Alle direct betrokkenen, waaronder de familie van Mohamed, zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Ook andere buurtbewoners zijn welkom.

In het bijzijn van onder andere burgemeester Femke Halsema wordt in de Oosterkerk stilgestaan bij deze noodlottige gebeurtenis. Aansluitend wordt in de gevel van het speeltuingebouw een gedenksteen onthuld, als blijvende herinnering aan het overlijden van de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi.

  • 15.30 uur: inloop in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1

  • 16.00 uur: herdenkingsbijeenkomst met onder andere burgemeester Femke Halsema

  • 16.30 uur: stille tocht naar speeltuingebouw Wittenburg, Fortuinstraat 4

  • 16.45 uur: ceremonie bij gedenksteen voor Mohamed Bouchikhi

  • 17.00 uur: gelegenheid om na te praten in de Oosterkerk

Wilt u bij de herdenking aanwezig zijn? Aanmelden is gewenst en kan via aanmelden26januari@amsterdam.nl.

15 januari 19:30 u Eerste Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden over jeugd en veiligheid

Bewoners, jongerenwerk, politie, stadsdeel Centrum en andere instanties zijn samen het Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden gestart. Hier gaan de verschillende partijen met elkaar in gesprek. Bij elke bijeenkomst staat een thema centraal. De eerste bijeenkomst is op

dinsdag 15 januari 19:30 uur in De Witte Boei (inloop vanaf 19:15 uur)
Thema: Jeugd en veiligheid op de Oostelijke Eilanden.

Op de bijeenkomst zijn veel professionals aanwezig die dagelijks te maken hebben met dit thema, zoals jongerenwerk, straatcoaches en politie. Wilt u weten wat deze organisaties op de Oostelijke Eilanden doen? Heeft u vragen voor deze instanties die werken met jeugd of voor veiligheid? Dan is op deze avond alle ruimte om uw vraag te stellen.  En neem ook uw buurman of buurvrouw mee naar de bijeenkomst.

In het eerste halfuur houden de professionals van diverse instatnties korte pitches over wat hun opdracht is , hoe ze die uitvoeren en wat bewoners daarvan merken. Daarna kunt u in twee rondes van elk 25 minuten deelnemen aan gesprekken in kleine groepen over ‘Zorg’, ‘Veiligheid op straat’ of ‘Samen activiteiten’. Tenslotte volgt een plenaire terugkoppeling in interviewvorm.

Telefoonnummers voor meldingen van jeugdoverlast

Op verzoek van bewoners van Kattenburg heeft de gemeente telefoonnummers en emailadressen op een rijtje gezet voor meldingen van jeugdoverlast.

Als u overlast ervaart, is het verstandig dat u dit meldt. Uw melding wordt namelijk geregistreerd en gezien, zodat u hiermee een dossier kunt opbouwen als de overlast aanhoudt. Uw melding wordt altijd in behandeling genomen.

Politie

  • 112 voor spoedeisende inzet

  • 0900 8844 voor niet-spoedeisende inzet of om een afspraak te maken met uw wijkagent. Dit is het nummer van de centrale meldkamer van de Politie regio Amsterdam-Amstelland. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Uw melding wordt geregistreerd, ook als er geen inzet mogelijk is vanwege spoedeisende meldingen die altijd voorrang hebben. Bij aanhoudende meldingen op en rond uw adres zal uw adres op dit nummer voorrang krijgen boven andere niet-spoedeisende meldingen.

Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA)

  • 020 4084555 voor directe inzet van straatcoaches bij jeugdoverlast. Dit is het nummer van de meldkamer van SAOA. In stadsdeel Centrum zijn zij bereikbaar van 16.00 tot 23.30 uur.

Meldpunt Zorg- en Woonoverlast (MZWO)

  • 020 2564800 voor langere termijn inzet. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur

  • Emailadres MZWO: zorgenwoonoverlast.centrum@amsterdam.nl

  • Emailadres voor jeugdoverlast: jeugdoverlastcentrum@amsterdam.nl

Belangrijk voor huurders: vergeet niet uw klacht te melden bij uw woningeigenaar!

  • Woningcorporatie Rochdale: wijkbeheerder (Jemel): 0636025444

  • Woningcorporatie De Key: wijkbeheerder (Gerry): (020) 621 43 33, gerry.vantwout@dekey.nl

Verdachte van moord Wittenburg aangehouden

Het Parool van 3 oktober meldt op de voorpagina dat een 25-jarige crimineel uit de Bijlmer is aangehouden als verdachte van de moord op de 17-jarige Mohamed Bouchikhi in het speeltuingebouw op Wittenburg op 26 januari. Hij was al gearresteerd vanwege twee andere schietpartijen. Hij staat bekend als onberekenbaar en raakte daardoor ook in het criminele milieu uit de gratie. Overigens maakte hij bij meerdere schietpartijen domme fouten, waaruit blijkt dat hij nauwelijks met wapens kan omgaan.

Over het motief van de schietpartij meldt Het Parool niets.

Lees hier het hele artikel.

6 oktober Open dag CODAM op het Marineterrein, ICT-school voor iedereen

Op zaterdag 6 oktober houdt de nieuwe CODAM-ICT-opleiding op het Marineterrein een open dag van 13:45 - 16:00 uur in gebouw Ijsfontein op het Marineterrein, Kattenburgerstraat 7. Volg de pijlen op de grond met ‘Codam’

Iedereen tussen 18 en 30 jaar kan zich aanmelden voor CODAM, een full-time opleiding van 3,5 jaar waain je leert programmeren. Ervaring of vooropleiding is niet nodig. Je betaalt geen lesgeld.. Lees meer over Codam op www.codam.nl

Lees hier over de toelatingsprocedure.

Op deze open dag en check-in, hoor je alles over de aanmeldingsprocedure, Codam en het opleidingsprogramma.

P.S. Er zijn snacks en drankjes aanwezig.

SCIANDRI organiseert jeugdvoetbaltoernooi Marineterrein 7 juli 11:00 - 16:00 uur

SCIANDRI organiseert op zaterdag 7 juli 11:00 - 16:00 uur een uniek jeugdvoetbaltoernooi op het Marineterrein, op het voetbalveld wat normaal afgesloten is. De teams spelen 6 tegen 6 en in drie verschillende leeftijdscategorieën namelijk, 6-9 jaar, 10-12 jaar en 13- 15 jaar.  Ingang Marineterrein: Kattenburgerstraat 7.

 Lijkt het jou leuk om samen met je team op een gave plek in Amsterdam mee te doen aan dit voetbaltoernooi? Schrijf je dan nu in via Anouk@sciandri.com!! Mocht je nog geen team hebben maar wil je wel graag mee doen, ook dan kun jij je aanmelden. Deelname is gratis! Legitimatie meenemen is verplicht.

Het eerder aangekondigde voetbaltoernooi voor volwassenen gaat dit jaar niet door.

Groot artikel in Trouw over situatie Oostelijke Eilanden na schietpartij

In het dagblad Trouw van 26 mei is een uitgebreid artikel verschenen over de schietpartij, hoe dit op de Oostelijke Eilanden is ervaren en wat er voor acties uit zijn voortgekomen. Titel: 'Een gewone buurt waar iets vreselijks gebeurt'.
​​​​​​​Verslaggever Hanne Obbink heeft minutieus onderzoek gedaan. Hij interviewde onder meer Dock-manager Frank van den Hoff, stadsdeelbestuurder Roeland Rengelink, gemachtigde namens de burgemeester Nelleke Hendriks, voorzitter Eilandenoverleg Bart Uitdenbogaart en Moon Rijven van de werkgroep Buurt op de Kaart.

Lees hier het compete Trouw-artikel.

Activiteiten Eilandenoverleg en DOCK als uitvloeisel van de dodelijke schietpartij

Na de dodelijke schietpartij in speeltuin Wittenburg was de buurt in shock. Maar inmiddels heeft de verslagenheid plaats gemaakt voor daadkracht. De afgelopen periode zijn er veel bijeenkomsten georganiseerd door zowel het Eilandenoverleg als door DOCK. Over het Eilandenoverleg van 7 maart schreven wij eerder een bericht (klik hier om te lezen). Dit resulteerde in de bewonerswerkgroep ‘Buurt op de Kaart’. (Klik hier voor hun recente bericht over de stand van zaken). Bewoners die mee willen doen kunnen zich melden via een e-mail aan buurtopdekaart@buurtorganisatie1018.nl

In het eerstvolgende Eilandenoverleg, op 4 april 20:00 uur in De Witte Boei, zijn vertegenwoordigers van gemeente, stadsdeel, politie en DOCK uitgenodigd om informatie uit te wisselen over acties en plannen en om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Klik hier voor de agenda van hert Eilandenoverleg van 4 april.

DOCK organiseerde en organiseert nog steeds bijeenkomsten naar aanleiding van de dodelijke schietpartij op 26 januari en doet dit naar aanleiding van een signaal of behoefte uit de wijk en altijd samen met bewoners en/of andere maatschappelijke organisaties. Zo is er bijvoorbeeld op 25 februari een bijeenkomst geweest voor ouders waarbij er hulpverleners aanwezig waren om te praten over hoe je met kinderen in gesprek kunt gaan over de angsten die de schietpartij heeft opgeroepen. Ook zijn er bijeenkomsten voor jongeren én ouders geweest met steun van hulpverleners en een imam om te praten over onveiligheidsgevoelens.

Buurtkracht 1018
Nadat het Eilandenoverleg op 7 maart in De Witte Boei een extra Eilandenoverleg had georganiseerd om te brainstormen over verbetering van veiligheid en leefbaarheid, hebben DOCK en stadsdeel Centrum op 8 maart een bijeenkomst in de Witte Boei belegd om nieuwe en bestaande buurtinitiatieven te verbinden. Bewoners konden hier hun initiatief presenteren en met elkaar in contact komen. DOCK gaat de daar gepresenteerde ideeën verder uitwerken en tijdens de vervolgavond op 29 maart terugkoppelen (klik hier voor meer informatie).. Een eerste initiatief was het opzetten van een buurtapp. Heeft u zelf een initiatief dat u wilt delen, of wilt u een bijdrage leveren aan een van de andere initiatieven in de buurt? Of wilt u lid worden van de buurtapp? Stuur dan een e-mail aan Alex te Paske, via atpaske@dock.nl

Weekendopenstelling De Witte Boei
De Witte Boei is t/m 22 april in de weekenden geopend voor jeugd vanaf 12 jaar, DOCK werkt hierin o.a. samen met IPA, GGD, Sciandri, de Buurtouders (voormalig buurtvaders) en de Straatcoaches. De jeugd kan samen sporten, koken en creatieve activiteiten doen. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom op  vrijdag tussen 16.00 – 20.00 uur, op zaterdag tussen 15.00 – 20.00 uur en op zondag tussen 15.00 – 20.00 uur. Jongeren kunnen gewoon binnenlopen, aanmelden is niet nodig.

Samen met de buurt, gemeente Amsterdam en andere maatschappelijke organisaties is DOCK druk aan de slag om een activiteitenaanbod te ontwikkelen vanuit de vraag van álle bewoners: jongeren, ouders, senioren, volwassenen etc. Hierin wordt ook samen met de buurt en het stadsdeel besproken wat er nodig is om speeltuin Wittenburg weer te openen. U bent van harte welkom om mee te denken. U kunt altijd binnenlopen bij de Witte Boei en uw ideeën laten horen.

Inloopuren in de wijk
In Huis van de Buurt De Witte Boei zijn er iedere week twee inloopuren. Hier kunt u terecht voor meer informatie. Ook kunt u uw zorgen delen of een melding doen. U kunt gewoon binnenlopen.
•   Iedere dinsdag van 10.00 – 11.00  uur is de wijkagent aanwezig.
•   Iedere woensdag van 16.00 – 18.00 uur is een medewerker van stadsdeel Centrum aanwezig.

De gemeente heeft een speciale webpagina www.amsterdam.nl/wittenburg met een overzicht van  de aanpak en maatregelen om de situatie in de buurt te verbeteren. Hier vindt u ook belangrijke contactgegevens. 

ICT-school voor kansloze jongeren start na de zomer op het Marineterrein

(Bericht overgenomen van www.marineterrein.nl)

Op het Marineterrein opent na de zomer een onorthodoxe programmeerschool: Codam (Coding in Amsterdam). Na onder andere Parijs en Silicon Valley wordt Amsterdam de volgende hotspot voor iedereen, jongens én meisjes, die de skills van de toekomst wil leren. Met garantie op een goede baan. De opleiding is extra bijzonder, omdat alle lessen plaatsvinden in een gebouw zonder docenten. Er zijn bovendien geen vaste lestijden. Verder is de opleiding gratis en studenten die het nodig hebben, krijgen ook nog hulp bij het vinden van een slaapplek.

Codam wil laten zien dat programmeren vooral ook een kwestie is van creativiteit en intensief samenwerken. Codam wordt een school waar in principe iedereen terechtkan. Het maakt niet uit wat je vooropleiding is of hoeveel affiniteit je hebt met technologie. Via een voor iedereen toegankelijke online test worden de eerste kandidaten geselecteerd.

Codam is gebaseerd op het gedachtegoed en lesprogramma van het vermaarde Ecole42 in Parijs. Al honderden studenten, afkomstig uit alle hoeken van de samenleving, hebben inmiddels goede banen gevonden na het afronden van de programmeerschool. Deze programmeerschool staat bekendstaat als de beste ter wereld.

Codam komt naar het Marineterrein op initiatief van de goededoelenstichting van Corinne Vigreux, co-founder van TomTom. Website: codam.nl

Artikel in de Volkskrant van 9 maart 2018
Collegegeld en vooropleiding zijn niet nodig; wel talent, creativiteit en doorzettingsvermogen. Op het voormalige Marineterrein in Amsterdam verrijst de ideële ict-school Codam van TomTom-topvrouw Corinne Vigreux.”  Dit schrijft de Volkskrant op 9 maart  in een interview met Corinne Vigreux, initiatiefnemer van de ideële school Codam, en Liesbeth Jansen, directeur van Bureau Marineterrein in Amsterdam.

Lees hier het hele artikel >>>

Extra Eilandenoverleg 7 maart n.a.v. schietpartijen leidt tot oprichten werkgroep 'Buurt op de kaart'

Meer dan veertig Eilanders van diverse bevolkingsgroepen hebben in het Eilandenoverleg van 7 maart meegedacht hoe de leefbaarheid in de buurt kan worden verbeterd na de dodelijke schietpartijen. Dat gebeurde in vier groepen, met als onderwerpen veiligheid, jongeren onder 14 jaar, jongeren 14+ en buurtinitiatieven. Elke groep kwam met een aantal ideeën.

De subgroep Veiligheid pleit voor een  Wijkveiligheidssteunpunt, tevens meldpunt voor politie, stadsdeel  en straatcoaches. Het leegstaande voormalige postkantoor op Wittenburg tegenover buurthuis de Witte Boei zou een goede locatie daarvoor zijn.

Veel steun was er voor het idee om het speeltuingebouw Wittenburg snel weer te openen, maar wel onder de voorwaarde dat de veiligheid en de faciliteiten worden verbeterd. Een bewoonster meldde zich aan als vaste beheerder. Zij wil werken aan een betere sfeer voor kinderen en ouders van alle bevolkingsgroepen.

Wat betreft de jongeren vanaf 14 jaar werd met nadruk gesteld dat er geen nieuwe ideeën ontwikkeld kunnen worden als de jongeren zelf daar niet bij worden betrokken. Dat geldt voor een eventueel nieuw jongerencentrum en ook voor sport- en spelmogelijkheden op het Marineterrein.

Zowel voor jongeren, hun ouders, maak ook ander volwassenen moeten meer (feestelijke) activiteiten georganiseerd worden om de onderlinge cohesie te versterken. De basisscholen en het welzijnswerk moeten daarbij betrokken worden.
Als buurthuis De Witte Boei ook in het weekend open zou zijn, ontstaan er veel meer mogelijkheden voor dergelijke activiteiten.

Aan het eind van de avond is de nieuwe werkgroep van het Eilandenoverleg ‘Buurt op de Kaart’ opgericht, met negen deelnemers. Het is duidelijk dat een avondje brainstormen niet voldoende is. De werkgroep zal initiatieven tot ontwikkeling moeten brengen en er moet overlegd worden met instanties. De inspanningen zullen zich over meerdere jaren uitstrekken.

Wie op een of andere manier een bijdrage wil leveren kan dat doorgeven aan het e-mailadres van de werkgroep: buurtopdekaart@buurtorganisatie1018.nl

Klik hier voor het volledige verslag van het extra Eilandenoverleg van 7 maart

Buurt toont betrokkenheid bij dodelijke schietpartij in speeltuingebouw

 

Zaterdag 27 januari toonden de bewoners van de Oostelijke Eilanden hun betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige stagiair die omkwam bij de schietpartij in het speeltuingebouw op Wittenburg (zie ons eerdere bericht hierover) door naar een demonstratieve bijeenkomst te komen op het plein achter de Oosterkerk. Daar werd gesproken door vertegenwoordigers van het Eilandenoverleg, Dock en Buurtcomité 1018. Ze benadrukten het belang van onderlinge steun, vroegen om maatregelen van de gemeente en deden een dringende oproep op de jongeren om af te zien van wraakacties. Klik hier voor een videoverslag van AT5

Het vervolg vond plaats in de Witte Boei in de vorm van een gesprek met de rouwende Marokkaanse moeders en hun familieleden en vrienden. 

Klik hier voor het verhaal van de buurman van de doodgeschoten 17-jarige Mohammed (van website AT5) .

Hassane Ouled Ali schreef op Facebook een ontroerende brief aan burgemeester Jozias van Aartsen. Hij vraagt hem om de veiligheid van de bewoners van de Oostelijke Eilanden zoveel mogelijk te garanderen. Lees hier de brief.

 

 

Opnieuw dodelijke schietpartij, nu op Wittenburg

In het jongerencentrum van speeltuin Wittenburg is vrijdagavond 26 januari om 19:30 uur een 17-jarige jongen doodgeschoten door twee gemaskerde mannen. Een 19-jarige jongen raakte zwaar gewond en een 20-jarige stagiaire werd in haar been geschoten.

Op het moment van de aanval waren kleine kinderen bezig met een kookles.  De consternatie bij kinderen, ouders en omwonenden was en is groot.

Lees  hier het bericht van de Parool-website van vrijdagavond.

Politie en pers zoeken naar een verband met de schietpartij op 23 november vorig jaar op de Kattenburgerkade, waarbij de 19-jarige Ayman om het leven kwam. Erg waarschijnlijk lijkt dat niet omdat de dader toen een verwarde man was.

Op dit moment, zaterdag 27 februari, is er van 14:00 - 18:00 uur open inloop in Buurthuis De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201 om te praten over de gebeurtenissen en de slachtoffers.
Er is door buurtbewoners een oproep gedaan om om 16:00 uur bijeen te komen op het plein achter de Oosterkerk om betrokkenheid te tonen en te bespreke hoe we als buurt moeten reageren op langzamerhand een hele reeks gewelddadige incidenten..

Nieuwjaarsreceptie Oosterkerk druk bezocht

Naar schatting 350 buurtbewoners en genodigden hebben op dinsdag 9 januari de Nieuwjaarsreceptie van Buurtorganisatie 1018, Dock, Centram en Stichting Oosterkerk bezocht.
Ze werden welkom geheten door een Syrische muziekgroep en vervolgens getracteerd op zang en dansnummersvan de jeugd van de Oostelijke Eilanden , afgewisseld met enkele korte nieuwjaarstoespraken vanaf de kansel.
Vrijwilligers met professionele vaardigheden zorgden voor de lekkere hapjes. Die werden rondgedeeld door de jongeren van het speeltuingebouw Wittenburg.

Klik hieronder op 'read more' om de foto's te zien.