Eilandenoverleg

Slecht nieuws over bomen Czaar Peterstraat

Mede op voorstel van het Eilandenoverleg Heeft Prohold-boomdeskundige Van Proojen het rapport 'Second opinion bomen Czaar Peterstraat' uitgebracht (juli 2017). Dit rapport is op 3 oktober ter kennisname gezonden aan de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum.  De second opnion was gevraagd naar aanleiding van het rapport 'Boomtechnisch onderzoek 100 bomen Czaar Peterstraat' van de Bomenwacht uit 2016.

Het slechte nieuws is dat de bomen in slechte staat verkeren en voor het grootste deel niet meer te redden zijn. Negen bomen zijn zo slecht dat ze op zeer korte termijn gekapt moeten worden.
De bomen hebben zwaar te lijden gehad van de verhoging van de grondwaterstand met 60-80 cm sinds eind 2003. Dit heeft geleid tot sterfte van wortels en heeft kansen geboden aan de reuzenzwam en de dikrandtonderzwam, die beide de wortels aantasten.. Ook is veel schade toegebracht door graafwerkzaamheden.

Aanbevolen wordt om driekwart van de bomen in de Czaar Peterstraat - het zuidwestelijke deel - in zijn geheel te vervangen. Alleen dan is het mogelijk om de groeiplaatscondities duurzaam te verbeteren, bijvoorbeeld door het inrichten van een doorlopende groeisleuf met bomenzand onder het trottoir.
Het noordoostelijke kwart - vanaf de Tweede Leeghwaterstraat tot het spoor - kan voorlopig gehandhaafd worden, maar moet wel bewaakt worden middels jaarlijkse controle.

Lees hier het complete rapport van Prohold en hier het eerdere rapport uit 2016 van de Bomenwacht.

Buurt laat van zich horen bij avond over Marinetterrein 4 oktober in Pakhuis De Zwijger

Op 4 oktober vond in Pakhuis de Zwijger een afrondende avond plaats over de Principenota Marineterrein.van B&W. Daar waren circa 200 geinteresseerden op afgekomen, waaronder ook een flink aantal van het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein. Er zijn honderden reacties binnengekomen op de Principenota, maar die kwamen die avond nauwelijk aan de orde. Er waren drie presentaties zonder enige mogelijkheid voor vragen en discussie.
Stedenbouwkundige Veronika Meijer van de gemeente Amsterdam vertelde dat er geen eindbeeld is, maar dat het terrein adaptief wordt ontwikkeld. Toch bevatte haar verhaal een aantal heel concrete, nog niet eerder genoemde elementen:

  • Een gemiddelde bouwhoogte van 30 meter, met enkele hogere uitschieters. Lagere bebouwing richting Kattenburgerstraat.
  • De kade van de Dijksgracht blijft niet openbaar, want wordt tot de rand van het water bebouwd met panden van 20 m breed.Geen gesloten wand.
  • Watertrap in de binnenhaven

Suzanne in 't Veld van het Rijksvastgoedbedrijf zette uiteen waarom Innovatie als hoofdthema was gekozen voor de ontwikkeling. Innovatie trekt talent aan en dat is weer aantrekkelijk voor bedrijven. En dat is goed voor de stad en voor Nederland. Er wordt gemikt op kleine startende of doorontwikkelende bedrijven, beslist geen hoofdkantoren. Trefwoorden: 'sustainable desing' en 'digital innovation'.

Patrick Spaans van 'Grond en ontwikkeling'van de gemeente gaf aan dat het wonen nadrukkelijker geintegreerd zal worden dan op de Zuid-as, anders ontstaat geen levendig milieu en dat is slecht voor de innovatie. Horeca hoort er ook bij, maar kleinschalig. Het nieuwe beleidsuitgangspunt van de gemeente van 40 % sociale huur, 40 % middenhuur en 20 % vrije sector kan hier ook toegepast worden, maar is op dit moment niet de eerste zorg. het proces moet flexibel blijven.  De doelgroep is divers, maar in elk geval horen daar de talenten bij die er komen te werken.

Om te voorkomen dat het Marineterrein met de rug naar de Oostelijke Eilanden komt te staan wordt een Gebiedsuitwerking Oostelijke Binnenstad gemaakt, om te zorgen voor inpassing in het hogere schaalniveau. Daar hoort ook de Prins Hendrikkade bij en de brug over het IJ.
Na het Principebesluit volgt het Projectbesluit en daarna het Investeringsbesluit. Een bestemmingsplan komt er voorlopig niet. 
Op 18 oktober komt de Principenota in de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening.
Bekijk hier een videoverslag van de inleidingen en interviews. 

Vervolgens werd aan kleinere tafels over een aantal themas's met het publike gediscussieerd. Enkele opvallende punten die daaruit naar voren kwamen:

  • Doordat er geen bestemmingsplan wordt gemaakt is onduidelijk hoe de participatie en inspraak van burgers vorm moet krijgen. Er zal duidelijk aangegeven moeten worden op welke momenten dat kan plaatsvinden.
  • Er leven veel zorgen over het verkeer in de Kattenburgerstraat en de barrierewerking die daarvan uitgaat.
  • Aan een gesprekstafel bleek dat het niet de bedoeling van de ontwikkelaars is om de bestaande sportvelden te handhaven. Wel zou er evntueel een sportveld op een dak aangelegd kunnen worden.
  • Planoloog Eric Buursema kon zich wel vinden in de suggestie om bij de ontwikkeling niet te beginnen met het volbouwen van het groen, maar eerst het bestaande groen goed te gebruiken en pas in een later stadium te overwegen wat er verder mee gedaan wordt.

Het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein liet in de tafelgesprekken flink van zich horen en verzamelde aan het eind veel geinteresseerden aan een eigen tafel.

Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein: Marineterrein moet innovatiever

Sinds september 2014 komen de leden van het Buurtplatform Kattenburg / Marineterrein (15 buurtbewoners) regelmatig bijeen om te praten over de inpassing van het Marineterrein in het weefsel van de Oostelijke Eilanden en de invulling van het Marineterrein. Van tijd tot tijd wordt er in het Eilandenoverleg gesproken over de voortgang.

Het Buurtplatform maakt gebruik van de inspraak in september om duidelijk te maken dat de uitgangspunten van het Buurtplatform onvoldoende terug te vinden zijn in de Principenota Marineterrein, die het College van B&W in samenwerking met het projectburau Marineterrein heeft opgesteld. 

Het Buurtplatform ziet zijn uitgangspunten wel terug in het initiatiefvoorstel van gemeenteraadslid Jorrit Nuyens van GroenLinks

Het Buurtplatform vraagt om:

  • Stadspark: ruim baan voor een groot stadspark als een oase van rust, water, groen, oude en nieuwe bomen. Geen: opgeknipte stukjes groen tussen de bebouwing. Ruimte voor sport, spel en culturele activiteiten voor iedereen.
  • Duurzaam: Duurzaamheid niet langer als één van de velethema’s die op het marineterrein onderzocht wordt door de creatieve industrie, maar nu meteen toepassen. Het is nu de tijd om onze stadswijk vanuit de basis duurzaam te ontwikkelen.
  • Marineterrein = Kattenburg: De inrichting van het Marineterrein kan niet los gezien worden van de inrichting van de rest van Kattenburg (de woningen). Dat levert wederzijds profijt op. Geen eiland op een eiland, de muur overwonnen.    

Inspraak wijziging bestuurlijk stelsel 5 juli t/m 5 september

Op 18 februari heeft de gemeenteraad een Hoofdlijnenbesluit genomen over de wijziging van het bestuurlijk stelsel ingaande na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018: 

  • Ieder stadsdeel krijgt straks een klein dagelijks bestuur (DB), dat bestaat uit drie personen. Zij worden 'aan de hand van de gevormde coalitie’ benoemd door het college van B&W. Zij hebben geen eigen bevoegdheden, maar krijgen gemandateerde bevoegdheid namens het college. Dit zijn dus geen politici, maar ambtenaren met een politieke kleur. 
  • Adviescommissies: In ieder stadsdeel wordt het DB geadviseerd door een adviescommissie. De stad is verdeeld in 22 gebieden en in ieder gebied worden vier bewoners gekozen om de belangen van hun eigen gebied te behartigen. Het Centrum telt twee gebieden. Postcodegebied 1018 kan samen met de zuidelijke grachtengordel en de Nieuwmarktbuurt vier vertegenwoordigers kiezen. Dit kunnen leden van politieke partijen zijn of mensen die zich individueel verkiesbaar stellen. De adviescommissies kunnen gevraagd en ongevraagd adviseren en signalen doorgeven uit hun gebied. Het DB is niet verplicht om de adviezen over te nemen..

Het College van B&W heeft op 4 juli het besluit genomen om een uitwerking met nadere keuzes voor inspraak vrij te geven, samen met een Verordening op het lokaal bestuur. Lees alle documenten op https://bekendmakingen.amsterdam.nl/bekendmakingen/stadsdeel-centrum/2017/week-27/inspraak-inrichting-0/ 

Om de participatieve democratie te versterken en het instrumentarium uit te breiden en te vernieuwen wordt in 2017 € 0,35 miljoen en vanaf 2018 € 0,7 miljoen structureel ingezet. Deze middelen worden betrokken bij het plan van aanpak plan waarbij de inzet is gericht op meer ruimte voor experimenten en ruimte voor de burger. Hiermee wordt  uitvoering gegeven aan de motie (nr. 1572) van de raadsleden mevrouw Ten Bruggencate en mevrouw Ruigrok, waarin wordt gevraagd om een toolbox voor democratische participatie.

Buurtorganisatie 1018 heeft met een artikel in Het Parool van 12 juni en een uitgebreide notitie al een voorschot genomen op deze inspraak en voorstellen ontwikkeld voor versterking van de participatieve democratie. De Buurtorganisatie ziet niets in de tandeloze adviescommissies die in de plaats moeten komen van de Bestuurscommissies. De Buurtorganisatie pleit ervoor dat de gemeente de bestaande bewonersgroepen in buurten en wijken serieus neemt en ze in een vroeg stadium betrekt bij grote projecten en bestemmingsplannen. Laat ze gevraagd en ongevraagd adviseren. Gebruik de besparing door het afschaffen van de Bestuurscommissies om bewonersinitiatieven te ondersteunen en de communicatie tussen bestuur en burgers te verbeteren.

De inspraakperiode loopt vanaf 5 juli tot 6 september. De adviezen die hieruit naar voren komen worden betrokken bij de definitieve besluitvorming.

Inspraakreacties kunnen verstuurd worden via e-mail: bestuurlijkstelsel@amsterdam.nl of per post naar Bestuurlijk Stelsel 2018, Amstel 1, 1011 PN, Amsterdam.

Contra-expertise bomenonderzoek Czaar Peterstraat

Vorig jaar heeft de Bomenwacht in opdracht van stadsdeel Centrum onderzoek gedaan naar de staat van de honderd bomen in de Czaar Peterstraat. Volgens dit onmderzoek moesten 7 bomen binnen zes maanden gekapt worden, 35 waren in slechte staat, 51 matig en slechts 11 van voldoende kwaliteit.

Enkele jaren geleden is uit een enquête van het stadsdeel duidelijk geworden dat een overgrote meerderheid van de bewoners van de Czaar Peterbuurt de bomen in de Czaar Peterstraat wil behouden. Het Eilandenoverleg heeft daarom in januari dit jaar een brief aan de Bestuurscommissie Centrum geschreven met het verzoek om een ander onderzoeksbureau - het Eilandenoverleg stelde Prohold voor - opnieuw naar de bomen te laten kijken en dat bureau advies te vragen wat er gedaan kan worden om de bomen te behouden. 

Lange tijd was onduidelijk hoe het vervolgonderzoek eruit ging zien, maar uiteindelijk is het verzoek van het Eilandenoverleg door het stadsdeel gehonoreerd. Prohold heeft nu opdracht gekregen voor een nieuw bomenonderzoek. Bij alle bomen wordt een bodem- en bewortelingsonderzoek uitgevoerd om de oorzaak van de slechte conditie en groei te achterhalen.

Voor de 7 bomen die volgens de Bomenwacht gekapt zouden moeten worden, is de kapvergunning opgeschort, in afwachting van de uitkomsten van het nieuwe onderzoek.

Overmaat aan kleine woningen in nieuwbouw Stadgenoot op Oostenburg-Noord

Er worden op het voormalige Storkterrein op Oostenburg straks 1500 woningen gebouwd. Een hele nieuwe wijk op een schiereiland. De Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord en het Eilandenoverleg willen graag dat dit net als de rest van de Oostelijke Eilanden een gemengde wijk wordt. Voor arm en rijk en voor alle soorten huishoudens. Die menging wordt steeds bedreigd.

Vorig jaar heeft het Eilandenoverleg een enorm gevecht moeten leveren om te voorkomen dat het oorspronkelijke percentage van 20 % sociale huur niet teruggebracht zou worden naar 14%. .Dat gevecht is dankzij een aangenomen amendement in de Gemeenteraad gewonnen.

Stadgenoot gaat zelf circa 380 sociale huurwoningen bouwen op Oostenburg. Het Eilandenoverlegis er blij mee dat ze daarvan 30 % als ouderenwoningen willen bouwen. Dat zijn er circa 90. Maar het Eilandenoverlegis er niet blij mee dat alle andere woningen, 70 % van de sociale huur en 290 in totaal gebouwd worden als eenkamerwoningen van 30 m2 en piepkleine tweekamerwoningen van 40 m2 voor ‘nieuwe stedelingen’. Prima dat er ook voor deze groep wordt gebouwd, maar 70% is een overkill. Wat het Eilandenoverleg van het begin af aan gevraagd hebben, is dat er ook voor gezinnen met kinderen in de sociale huursector gebouwd wordt. Een gemengde wijk betekent dat er ook kinderen moeten kunnen wonen. Het kan toch niet zo zijn dat er in een wijk van 1500 woningen geen gezinnen met kinderen komen te wonen en dat er alleen kleine woningen komen.

Er zijn nu nog relatief veel kinderen op de Oostelijke Eilanden, maar in de bestaande bouw loopt dat terug door de verkoop van vrijkomende woningen en verhuur in de vrije sector. Dan komen er voornamelijk een en tweepersoonshuishoudens te wonen. Het aantal kinderen zal dus snel teruglopen, met alle nadelen voor voorzieningen zoals de scholen.

Het Eilandenoverleg vindt dat in de sociale huur op Oostenburg tenminste 80 woningen van tenminste 85 m2 gebouwd zouden moeten worden en in het middensegment van Stadgenoot tenminste 15.

Een andere wens van het Eilandenoverleg is dat niet alleen ouderenwoningen van 50 m2 gebouwd worden. Dat is een minimale maat, alleen geschikt voor alleenwonenden. Er moeten ook driekamerwoningen komen voor tweepersoonshuishoudens.

De Buurtwerkgroep heeft deze bezwaren regelmatig ingebracht in het informeel overleg met Stadgenoot maar loopt daarbij tegen een muur.

Op 8 maart heeft de Buurtwerkgroep deze bezwaren ook ingebracht in de gemeenteraadscommissie Wonen. Lees hier de inspraak. De gemeente is in deze discussie in geen velden of wegen te bekennen. Het Eilandenoverleg is van mening dat de gemeente hierinook een regierol zou moeten hebben. De gemeente heeft altijd het beleid verkondigd dat zij streeft naar gemengde wijken en dat loopt hier gevaar.

Statushouders in gebouw Keuringsdienst van Waren, Hoogte Kadijk 401

Op 2 maart vond een informatieavond plaats in Het Kromhout over het gemeentelijke plan voor tijdelijke huisvesting vgfan statushouders in gebouw Hoogte Kadijk 401, de voormalige Keuringsdienst van Waren. De gemeente zoekt een ontwikkelaar die het gebouw voor een periode van maximaal tien jaar gaat verbouwen tot 120 onzelfstandige woonruimten, d.w.z. met gedeelde voorzieningen zoals keuken en sanitair. Het worden kamers van circa 10 m2. De helft van deze kamers is bestemd voor statushouders en de andere helft voor Amsterdamse starters op de woningmarkt. Deze laatste groep kan waar nodig de statushouders de weg wijzen of anderszins helpen. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte.De gemeente en Vluchtelingenwerk gaan het project begeleiden..

Het College van B&W zal eind maart een besluit nemen, waarna eind van dit jaar de opdracht kan worden verleend. Eind 2018 zullen de woningen klaar zijn.

Er waren zo'n 200 aanwezigen, die meest positief waren. Omwonenden zagen graag een opknapbeurt van de gevel. Er is gesproken over gemeenschasppelijk gebruik van de buitenruimte voor bijvoorbeeld een moestuin.

28 februari Definitief Ontwerp Eilandenboulevard in Bestuurscommissie Centrum

Op 21 december 2016 vond in de Commandantszaal op het Marineterrein een informatieavond over de uitwerking van het plan voor de Eilandenboulevard. Lees hier het verslag en bekijk hier de presentatie die daar door stadsdeel Centrum getoond is. Daarna hebben de ambtenaren de plannen verder uitgewerkt en nu zijn ze klaar voor de laatste bestuurlijke behandeling.

Op dinsdagavond 28 februari 20:00  uur bespreekt de Bestuurscommissie Centrum het Definitief Ontwerp voor de Eilandenboulevard (in Kr. 0.239 Rooszaal Stadhuis) en twee weken later, op 14 maart vindt de besluitvorming plaats.. De voordracht, alle tekeningen en stukken zijn hier te lezen in het dossier Herprofilering Eilandenboulevard op deze website (onder het kopje 'Documenten') en ook op de website van de Bestuurscommissie onder agendapunt 5. Aanvragen van 3 minuten inspreektijd in deze vergadering kan tot maandag 27 februari 16:00 uur bij de afdeling bestuursondersteuning per e-mail via  bestuursondersteuning.sdc@amsterdam.nl of via: 020-256.4366

De start uitvoering staat gepland medio april 2018 en zal in maart 2020 gereed zijn. Dat is 15 jaar na de eerste voorbereidingen voor de herprofilering. Voor de start uitvoering zaler nog een brede informatiebijeenkomst(en) plaatsvinden voor bewoners en ondernemers over de
bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie tijdens de uitvoering.

Het Eilandenoverleg vraagt aanpassing op twee onderdelen:

  1. Het stadsdeel stelt voor om twee bomen voor de Oosterkerk die wegens ziekte zijn gekapt niet te herplanten. Dit is in tegenspraak met het aangenomen amendement van de deelraad bij het Masterplan dat de bomenstructiuur langs de Eilandenboulevard gehandhaafd blijft. Het Eilandenoverleg vraagt om ze wel te herplanten.
  2. Bij de vaststelling van het ontwerp in de Bestuurscommissie in december 2015 is na veel discussie besloten om fietsen toe te staan aan de waterzijde (fietsen te gast, geen scooters). Daarbij hoorde een tekening van een 1 meter breed fietspad. Bij toepassing van halfverharding is er echter geen afscheiding tussen fiets en wandelgedeelte mogelijk. Bovendien gaat dit samen met het versamllen van het voetpad met 1,5 meter tussen de bomen tegen het talud aan. Het Eilandenoverleg pleit voor rode baksteen als materiaal, want danb is versmalling van het voetpad niet noidig en kan het deel waar gefietst kan worden, gemarkeed worden. Klinkers zijn ook beter begaanbaar dan parkverharding voor rolsoelen, rollators en kinderwagens.

Wat wordt er nog meer besloten?

  • De viskraam gaat naar het Kattenburgerplein en de bloemenstal naar het Czaar Peterplein.
  • De Verkeerslichten bij de Oosterkerk gaan weg, maar op verzoek van het Eilandenoverleg en de Clientenbond wordt de nieuwe verkeersdsituatie tezijnertijd geevalueerd en kunnen eventueel alsnog voetgangerslichten geplaatst worden.
  • Er verdwijnen 15 parkeerplaatsen. Compensatie zal gezocht worden in de Kattenburggarages.
  • Het blijft een 50 km-weg. Er komen 50 km-drempels bij de duikers en de Oostenburgervoorstraat.
  • Geveltuinen tot 60 cm diep worden toegestaan (nu 30 cm)
  • Het Kattenburgerplein wordt met groenbakken (aan de wegzijde) en een haag (huizenzijde) aangekleed.
  • De inrichting van talud en water blijven nu buiten beschouwing, daarvoor komt een apart vervolgtraject.
  • Er komen ondergrondse afvalcontainers.Op de tekening zijn er twee te zien voor restafval. Loopafstand is volgens de toelichting maximaal 120 meter.
  • Tegelijk met het wegontwerp wordt een concept terrassenplan behandeld, dat na instemming van de Bestuurscommissie gedurende 6 weken ter inzage gelegd zal worden.

Binnenkort: NewWerktheater aan de Oostenburgergracht 75

De eigenaren van het NewWerktheater hebben een brief geschreven aan het Eilandenoverleg en de omwomnenden om hen te informeren over het restaurant dat ze binnenkort gaan openen in het voormalige Werktheater aan de Oostenburgergracht 75.
Het gebouw staat sinds 2014 leeg. Nu komt er een bijzonder restaurant, dat de eigenaren uit respect voor de historie, in overleg met de voormalige theaterdirecteur, 'NewWerktheater' gaan noemen.

NewWerktheater is voor de helft publiek en semi-publiek toegankelijk. Het restaurant krijgt als focus kwalitatieve daghoreca. De openingstijden zijn op werkdagen 8:00 - 19:00 uur en in het weekend 10:00 - 19:00 uur. In de avonden is het restaurant meestal gesloten en is het beschikbaar voor privé diners of meetings.

De eigenaren benadrukken dat er geen sprake is van disco, club of zwaar nachtleven (zoals opgemerkt in de notulen van het Eilandenoverleg van 14 december). Dat mag volgens het bestemmingsplan ook niet.

De oude theaterzaal is in zijn geheel in gebruik als ontwerpstudio. Aan de achterzijde, in de voormalige kleine zaal, zit nu een fotostudio. Dus waar ooit zo'n 250 bezoekers kwamen, werken nu rond de veertig personen.

In de voormalige foyer kunnen er naast de restaurantfunctie (eten/lunch/diners) presentaties worden geven zoals bijvoorbeeld boekpresentaties, lezingen, films en het houden van tentoonstellingen ten behoeve van de creatieve industrie.

Daarnaast zijn de eigenaren bezig met een aantal projecten ten behoeve van het goede doel en sponsoren zij met deze ruimte een aantal creatieve opleidingen voor bijvoorbeeld eindejaarspresentaties.

Zie ook http://www.staat.com/newwerktheater/

Maurits Herben overleden. Hij kwam op voor behoud en herstel van de Czaar Peterbuurt

Maurits Herben was vanaf de jaren zeventig tot in de jaren negentig een voorvechter van het behoud en het herstel van de Czaar Peterbuurt. In de jaren zeventig wilden de gemeente en de woningcorporaties de buurt slopen om er nieuwbouw neer te zetten. Ze vonden te huizen te klein en de binnenterreinen veel te benauwd, zodat een nieuw stratenpatroon nodig was en niets behouden kon blijven. Dat beleid leidde tot verdergaande verloedering en verval. Maurits Herben heeft de sloop van een aantal blokken , waaronder Blok N40 waar hij zelf woonde, niet kunnen voorkomen, maar heeft wel een doorslaggevende rol gespeeld in het behoud van de stedenbouwkundige structuur - het stratenpatroon - en daarme het behoud en de latere renovatie van de meeste andere blokken in de Czaar Peterbuurt.

Maurits Herben richtte in 1966 Galerie de Tor op, in een voormalige apotheek in de Czaar Peterstraat. Het beleid van de galerie was er aanvankelijk op gericht betaalbare grafiek en keramiek te exposeren, maar omdat bezoekers niet uit de buurt kwamen werd uiteindelijk besloten om in samenwerking met kunstenaars zoals Constant, Lucebert, Opland en anderen, tentoonstellingen te organiseren rond maatschapplelijke thema's waarmee mensen die niet in eerste instantie in kunst geinteresseerd waren zich konden identificeren.,  o.a. de verbetering van de Czaar Peterbuurt. In 1977 werd aan Galerie De Tor de Sikkensprijs toegekend.

Maurits Herben richtte onder de dreiging van de slopersbal de Stichting Behoud en Herstel Czaar Peterbuurt op, een rechtspersoon waarmee hij tal van bezwaarprocedures en rechtszaken voerde, contra-expertises liet maken bij veronderstelde funderingsproblemen en vele raadsadressen aan de gemeenteraad richtte. Hij nam vele jaren deel aan het Eilandenoverleg. Een belangrijk keerpunt was de stedenbouwkundige studie die hij door architect RudiyUytenhaak liet maken, die liet zien dat het behoud van het stratenpatroon van de Czaar Peterbuurt een goed uitgangspunt was voor de vernieuwing. Daarmee ontstonden mogelijkheden voor renovatie van de oude blokken, mede gesteund door de jonge mensen die in steeds grotere getalen in de Czaar Peterbuurt kwamen wonen en de buurt wilden opknappen.

Nadat hij een jaar of twintig geleden naar Wittenburg verhuisde, stopte hij radicaal met zijn activiteiten voor de buurt en richtte zich op spirituele onderwerpen. Maurits is 87 jaar geworden.

Het afscheid van Maurits is op woensdag 8 februari in Langerlust, Provincialeweg 24, 1108 AB in Amsterdam Zuidoost. 11:30 uur Inloop. 12:00 uur start bijeenkomst.De familie stelt het op prijs als je een mooie bloem meeneemt.

Correspondentie-adres: Mirjam Herben, Rontgenstraat 4, 1097 GE Amsterdam

17 januari 11:30 - 12:30 u eerste Buurtoverleg in De Witte Boei (komt in plaats van Buurtspreekuur Oostelijke Eilanden)

Het Eilandenoverleg gaat eens per twee maanden, tussen twee Eilandenoverleggen in, overdag een ‘Buurtoverleg’ van een uur houden, te beginnen op dinsdag 17 januari 11:30 - 12:30 uur in De Witte Boei. Het wekelijkse Buurtspreekuur Oostelijke Eilanden en Kadijken komt te vervallen. 

Het eerste Buurtoverleg zal speciale aandacht besteden aan het Bomenonderzoek Czaar Peterstraat en de voorbereiding van de besluitvorming over de uitwerking van de Eilandenboulevard in de Bestuurscommissie. Lees hier de complete agenda.

Het Eilandenoverleg wil het Buurtoverleg gebruiken voor signaleringen (met open inloop voor buurtbewoners) wat er speelt in de buurt en bewaken van lopende zaken. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk actieve leden van het Eilandenoverleg deelnemen en hopelijk anderen die ’s avonds niet kunnen komen.
Data komend halfjaar: 17 januari, 14 maart, 9 mei en 4 juli, steeds 11:30 – 12:30 u.
De eindtijd sluit aan op de Buurtsoep in De Witte Boei.

Daarnaast kunnen buurtbewoners met vragen en signalen terecht bij eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl en in het tweemaandelijkse Eilandenoverleg (agendapunt: Wat speelt er in de buurt?)

eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl

Herinnering: Nieuwjaarsreceptie woensdag 11 januari 17:00 m- 19:00 uur in de Oosterkerk

Alle buurtbewoners zijn welkom bij de feestelijke Nieuwjaarsreceptie op woensdag 11 januari 17:00 - 19:00 uur in de Oosterkerk. 
Buurtorganisatie 1018, Dock, Centram en Stichting Oosterkerk bieden deze receptie aan. Kom gezellig naar de Oosterkerk en geniet van een leuke ontmoeting, een hapje en een drankje en levende muziek.

Stadsdeel Centrum start opnieuw met Petersburgjournaal

Na vele jaren brengt stadsdeel Centrum opnieuw een Petersburgjournaal uit om bewoners van de Oostelijke Eilanden te informeren over de vele nieuwe ontwikkelingen in hun gebied. Onder meer:

  • Rattenplaag dreigt
  • Fris projectteam Eilandenboulevard werkt aan herinrichting
  • Aantrekkelijker maken Czaar Peterstraat als winkelstraat
  • Katharinacomplex bijna klaar
  • Wonen aan het Zeeburgerpad. In januari/februari komt een concept Ruimtelijk Functioneel Kader ter inzage.
  • 1500 nieuwe woningen voor zo'n 2500 bewoners op Oostenburg-Noord 
  • Verbouwing Witte Boei, meer uitnodigend voor alle buurtbewoners

Lees hier het hele Petersburgjournaal #1

Uitwerking ontwerp Eilandenboulevard levert nieuwe problemen op

Op 8 november was er een technische sessie voor de Bestuurscommissie over de uitwerking van het ontwerp voor de Eilandenboulevard. Daarbij kwamen wijzigingen naar vorten ten opzichte van het ontwerp waartoe in december 2015 besloten is:

  • Het voetpad langs de huizen wordt uitgevoerd in roodbruine klinkers in plaats van tegels
  • De ruimte voor de Oosterkerk wordt tussen kerk en oever geheel in klinkers uitgevoerd
  • Roodbruine klinkers in plaats van parkverhadring op het Czaar Peterplein
  • Er komen geen plateaus bij de kruisingen behalve bij de Oosterkerk, ze komen wel bij de twee duikers
  • Zes bomen, waarvan twee monumentaal, hebben een levensverwachting van minder dan vijf jaar en worden daarom gekapt in het kader van de herprofilering
  • De twee bomen voor de Oosterkerk die wegens ziekte gekapt zijn, worden niet op die plek vervangen maar elders langs de Eilandenboulevard
  • Tien bomen, waarvan vijf monumentaal, hebben een levensverwachting van minder dan tien jaar en zouden eigenlijk gekapt moeten worden. Die probeert men door wortelbescherming langer te behouden
  • Er komen ondergronds afvalcontainers in sets van vier: voor glas, papier, plastic en restafval. De locaties zijn nog niet precies bekend
  • Er komen fietsnietjes tussen de bomen (even veel als nu) en verder fietsvakken
  • De halfverharding op het Kattenburgerplein blijft gehandhaafd, maar er  komt wel een trottoir langs de randen met een afscheiding met plantenbakken zodat niet dwars over het plein gefietst kan worden. Op het plein komt de viskraam die nu voor de Oosterkerk staat.
  • De Bestuurscommissie heeft in december 2015 bij motie gekozen voor halfverharding van het voet-/fietspad langs de oever. Nu blijkt dat leemverharding slecht is voor de bomen, zodat alleen halfverharding met grind zoals bij  het Kattenburgerplein mogelijk is. Het beheer daarvan is duur. De  keuze ligt nu voor tussen halfverharding of klinkers. Bij halfverharding is het niet mogelijk om het deel waar gefietst kan worden apart te markeren.

Op woensdag 21 december zal een informatie-avond in de buurt gehouden worden over het ontwerp en op 28 februari vindt besluitvorming plaats in de Bestuurscommissie.

Het Eilandenoverleg had een brief naar de Bestuurscommissie gestuurd om te protesteren dat de bomen voor de Oosterkerk niet herplant worden. Dit is in strijd met het amendement dat in februari 2014 bij de vaststelling van het Masterplan is aangenomen dat de bomenstructuur beschermd wordt en geen bomen voor de Oosterkerk om esthetische redenen worden gekapt. Een aantal partijen was het daarmee eens, maar D66 wilde zich nog hierover beraden. Ook over de halfverharding werd nog geen besluit genomen. Dat komt dus pas na de informatieavond..

Eilandenoverleg dringt aan op geluidsschermen langs het spoor in zienswijze voornemen MER

In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoor Amsterdam-Centraal zal het trerinverkeer langs Kattenburg, Wittenburg, Oostenburg, Czaar Peterbuurt en Funen met 40 % toenemen en gaan de treinen harder rijden. Op het emplacement Dijksgracht moet een fly-over het mogelijkm maken om treinen kruisingsvrij van Utrecht naar Noord-Holland te laten rijden. Langs de Dijksgracht komt een wachtspoor voor goederentreinen. Voor dergelijke grote veranderingen is een Milieueffectrapportage nodig en op het voornemen daartoe konden t/m 2 november zienswijzen worden ingediend.

Het Eilandenoverleg dringt in zijn zienswijze aan op plaatsing van geluidsschermen langs het hele traject. Langs alle spoortrajecten in Oost staan ze, maar hier niet. En er komt nog veel woningbouw bij langs het spoor, op Oostenburg en het Marineterrein. 
Als de schermen er komen, moeten ze wel begroeid worden, zodat de bewoners niet tegen graffiti aan hoeven te kijken.

De wet Geluidhinder werkt alleen met het (vooruit)berekende geluid op basis van intensiteiten. Met het oorverdovende, snerpende geluid in de bocht achter de Czaar Peterbuurt wordt dan geen rekening gehouden.  Het Eilandenoverleg vindt dat deze ernstige vorm van geluidshinder niet veronachtzaamd mag worden in een Milieueffectrapoportage. Dit is ook een hoofdpunt in een bezwaarschrift van bewoners van Het Funen.

Lees hier de complete zienswijze.

Impressie thema-avond BO 1018 12 oktober zonnepanelen in 1018

Op 12 oktober jl. vond in de Witte Boei een door Buurtorganisatie1018 georganiseerde bijeenkomst plaats over zonne-energie.
Onder leiding van Hans Bakker van het “Wijksteunpunt Wonen”, zijn de ruim zestig aanwezigen door de verschillende sprekers geïnformeerd over diverse aspecten van zonne-energie.

Eric de Lange van ‘Zon op Nederland’ gaf een korte presentatie over zonne-energie in algemene zin en de mogelijkheid om als bewoners via een  energiecoöperatie zonnepanelen te exploiteren.

Na hem vertelde Herman Bouwmeester over de coöperatie 'Zon op Zeeburg' die twee jaar geleden is opgericht met de bedoeling om voor de bewoners van Entrepotbrug zonnepanelen aan te schaffen. De contracten zijn onlangs getekend zodat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Marinus Knulst vertelde het verhaal van zijn VVE op IJburg, een combinatie van huur- en koopwoningen waar al zonnepanelen zijn geplaatst voor de gezamenlijke elektriciteitsbehoefte en men nu bezig is om zonnepanelen aan te schaffen voor individuele bewoners.

Deze drie verhalen riepen al zoveel reacties op dat de voorzitter de geplande pauze maar schrapte.

Eerst kwamen nog de vertegenwoordigers van de drie grootste woningcorporaties in postcodegebied 1018 aan het woord om hun beleid ten aanzien van zonne-energie uit\een te zetten en als laatste vertelde Jeanine Langbroek hoe het stond met de plannen om op Kattenburg zonnepanelen te plaatsen. Kort geleden zijn hierover voor de bewoners van Kattenburg twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden.

En toen was het woord aan de zaal. Vele kwesties werden aan de orde gesteld, zoals hoe werkt de postcoderoos, de rol van de VVE, groot onderhoud aan de daken en zonnepanelen en zonnepanelen in combinatie met alternatieve dakbedekking.

 Dertig buurtbewoners hebben zich aangemeld voor een vervolgbijeenkomst.

Wie niet op de thema-avond aanwezig was en toch betrokken wil worden bij vervolgbijeenkomsten, kan dit kenbaar maken via info@buurtorganisatie1018.nl

Buurtorganisatie 1018 heeft op haar website een dossier geopend met alle informatie over zonnepanelen en de voortgang van initiatieven in 1018. Ga hiervoor naar http://www.buurtorganisatie1018.nl/zonnepanelen-in-1018/

Speerpunten Eilandenoverleg voor Gebiedsplan 2017 Centrum-Oost

Het Eilandenoverleg heeft een pamflet uitgebracht met de volgende speerpunten voor het Gebiedsplan 2017 van stadsdeel Centrum:

1. Het Marineterrein op Kattenburg moet een duurzaam Stadspark worden.

2. De groene fiets- en wandelroute Dijksgracht-Oost is ons al in het Gebiedsplan 2015 beloofd, nu zouden we moeten wachten op het plan voor een nachtstalling van rondvaartboten. Het een heeft niks met het ander te maken.

3. Groene geluidsschermen langs het spoor van Oosterdokstoegang tot Zeeburgerpad zijn noodzakelijk om de geluidsoverlast van de treinen tot een dragelijk niveau te brengen.

4. Ondersteuning van bewoners die zonnepanelen willen plaatsen.
Er staat geen woord over zonne-energie in het Gebiedsplan 2017. Gerichte actie naar woningcorporaties is gewenst.

5. Oversteek Kattenburgerstraat, zowel bij de Voorwerf als bij de hoofdingang van het Marineterrein.
In het Gebiedsplan is alleen een ‘veiligere oversteek’ bij de hoofdingang opgenomen.

6. Parkeeronderzoek garages Kattenburg.
Er komt een onderzoek. We wachten al jaren op resultaat.

7. Onderzoek naar de mogelijkheid van ondertunneling van een deel van de Kattenburgerstraat om het Marineterrein te verbinden met de rest van Kattenburg..

8. Behoud sociale huurwoningen, dus geen verkoop en geen overheveling naar de vrije sector. Bij nieuwbouw zijn meer sociale huurwoningen nodig voor ouderen en gezinnen.

9. Bezuinig niet op jongerenwerk. De voorgenomen sluiting van de Clutch  is een aanslag op het jongerenwerk op de Oostelijk Eilanden. Ambulante werkers en een jeugdhonk moeten voorkomen dat er nog meer jongeren gaan hangen, met het gevaar af te glijden in de criminaliteit. 

Het Eilandenoverleg gaat er bij ambtenaren en Bestuurscommissie op aandringen dat deze speerpunten worden opgenomen in het Gebiedsplan 2017.

Concept Gebiedsplan Centrum Oost 2017 is verschenen

Stadsdeel Centrum heeft het concept van het Gebiedsplan Centrum-Oost 2017 openbaar gemaakt. Het gebiedsplan bevat de beleidsprioriteiten, plannen en projecten van het stadsdeel voor 2017. 

Het stadsdeel heeft zich bij de vaststelling van de prioriteiten laten leiden door de Buurtenquetes die in het voorjaar zijn gehouden.  Voornemens:

  • Terugdringen overlast horeca en uitgaanspubliek. Beperkingen aan evenemeneten per locatie
  • Bewaken en verbeteren balans tussen wonen, werken en recreatie. Hierbij wordt de ontwikkeling van het Marineterrein genoemd met inzet op medegebruik van de sportvelden. Voor Oostenburg-Noord (Stadswerf Oostenburg) worden uitwerkingsplannen opgesteld door de ontwikkelaars. Het Zeeburgerpad wordt ontwikkeld van bedrijventerrein naar woon-werkgebied via het opstellen van een ruimtelijk-functioneel kader. De Czaar Peterstraat wordt als winkelstraat versterkt door een lichtplan, een groenplan en het opheffen van parkeerplaatsen voor de winkels. Op basis van een uitgevoerd bomenonderzoek in de Czaar Peterstraat worden vervolgstappen genomen.
  • Als bouwontwikkeling worden onder meer genoemd de Knowledgemile Wibautstraat-Weesperstraat. Onderzocht wordt of de gemeentelijke diensten uit de Weesperstraat geplaatst kunnen worden omdat ze de gewenste plintontwikkeling bemoeilijken.
    Nabij het Swiftterrein wordt het aantal tennisbanen uitgebreid van vier naar vijf ; het verenigingsgebouw wordt vervangen.
  • Om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren wordt een plan voor ondergrondse afvalcontainers opgesteld. Uitvoering in 2018.
    In 2017 wordt een beleidskader Voetganger opgesteld, dat moet leiden tot meer ruimte op de stoep. Op het Weesperplein wordt de ondergrondse fietsenstalling uitgebreid en wordt gezocht naar nieuwe stallingslocaties.. Er komt een veiliger voetgangersoversteek naar de hoofdentree van het Marineterrein.
  • Onder de kop 'Verbeteren sociale samenhang' wordt genoemd: het toegankelijker maken van de Witte Boei voor meer doelgroepen door verbouwing, uitbreiding van activiteiten in het Poortgebouw op Kattenburg, sluiting van jongerencentrum De Clutch, intensivering van het gebruik van speeltuingebouw Wittenburg, samen met bewoners herinrichten van Oosterspeeltuiin en schoolplein BOE.
  • In het kader van schonere lucht wordt in 2017 een milieuzone voor beslelauto's ingevoerd. In 2018 komt er ook een milieuzone voor touringcars, taxi's en brom- en snorfietsen.
    In samenhang met de aanpak van de luchtvervuiling in de Valkenburgerstraat wordt ook de verkeerscirculatiue in de Plantagebuurt bekeken (ontmoediging sluipverkeer). De Weesperstraat moet vergroend worden door twee groenlocaties op het Weesperplein en vergroenen van alle pilaren in de Weesperstraat. De ondernemers in het Metropoolgebouw willen een groene gevel.

Lees hier het volledige Concept Gebiedsplan Centrum-Oost 2017.

 

Jongerenwerk in 1018 in de knel

Het Eilandenoverleg maakt zich zorgen over het jongerenwerk. Wim Pelt schreef naar aanleioding daarvan onderstaand artikel.

Onze buurt is niet echt ruim bedeeld waar het tiener en jongerenwerk betreft. Behalve sporten (vooral kickboksen) is er alleen De Clutch. Wat gaan jongeren doen waar niks voor hen is? Hangen. Ja, dat deden wij ook, zult u zeggen, en dan buiten gezichtsveld van onze ouders kattenkwaad uithalen. Maar, tijden veranderen. Wat vroeger minder gebeurde: er komen grote jongens langs, met een auto, of scooters en die hebben soms een klusje. Als ze je oké vinden kan je wat verdienen…En zo rol je de criminaliteit in. Nabil was een aardige jongen van Kattenburg, hij hing ook rond op het Wittenburgerplein. U weet het nog wel: zijn hoofd werd voor een sisha lounge op de stoep gezet. Dat veroorzaakte veel onrust op de Eilanden, moeders kwamen bij elkaar in de Witte Boei, zij maken zich grote zorgen. En terecht! Vrijdagnacht 8 juli was een crimineel uit Oost aan de beurt. Hij was 'op bezoek'. Een salvo van meer dan 40 schoten met een pistoolmitrailleur trof nauwelijks doel. Met een paar schotwonden wist hij zich te redden door over een schutting te klimmen en bij omwonenden om hulp te vragen.

Wat kunnen we er tegen doen? Meer blauw op straat? Dat ook, maar heeft het nut om hangjongeren voortdurend naar hun identiteitsbewijs te vragen? "Hogere straffen" wordt er dan al snel geroepen, maar meer repressie biedt geen oplossing. We moeten ons om onze jongeren bekommeren, dat moeten we eraan doen! Ze kansen bieden. Onderzoeken wijzen onveranderlijk uit dat jongeren met een niet-Nederlandse afkomst worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Het krijgen van een geschikte stageplaats is vaak al heel moeilijk. Wat we nodig hebben is meer straathoekwerk en gespecialiseerde jongerenwerkers, die contacten leggen en zo nodig hulp bieden, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Én een jeugdhonk -een veilige plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en aan zichzelf kunnen werken. Voor de "top 600" zijn we te laat. Het gaat er vooral om kinderen tot een jaar of 13 voor afglijden te behoeden. Wie kan daar nou tegen zijn?

U zult het niet geloven, maar het stadsdeelvindt het belangrijker om te bezuinigen. Volgens de portefeuillehouder voor Welzijn Roeland Rengelink moet hij kiezen tussen geld voor jongeren of ouderen. Nou, er zijn heus wel een paar dingen te noemen waar bezuinigingen minder zeer doen. Voor 2017 wil Rengelink 215.000 euro bezuinigen op jongerenwerk en hij heeft al aangekondigd dat hij waarschijnlijk De Clutch gaat sluiten -het enige jongerencentrum dat we in 1018 hebben. De activiteiten zouden kunnen worden ondergebracht bij De Witte Boei, bij speeltuin Wittenburg en eventueel in de Poolschool. Jongeren gaan daar niet naar toe, waar hun ouders komen of anders wel de buren. Voorheen werd het welzijnswerk in onze buurt gedaan door IJsterk. Deze organisatie is nu overgenomen door Dock, dat gaat werken met "integrale wijkteams" vanuit het Huis van de Buurt. Dus géén gespecialiseerd jongerenwerk vanuit een jeugdhonk. Dock doet dit overal zo, maar voor onze buurt is het niet zo'n beste binnenkomer.

Wim Pelt

Speerpunten Eilandenoverleg voor Gebiedsjaarplan 2017 van stadsdeel Centrum

Het Eilandenoverleg heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn speerpunten voor het Gebiedsjaarplan Centrum-Oost 2017 van het stadsdeel. Daarin reageert het Eilandenoverleg op eerdere reacties van het stadsdeel op deze speerpunten en betrekt daarbij ook de Bouwstenen voor het Gebiedsjaarplan die het stadsdeel op 11 juli heeft uitgebracht. 

De zestien speerpunten van het Eilandenoverleg zijn gerangschikt in vijf thema's:

  1. Duurzame ontwikkeling,  groen en milieu, 
  2. Veiligheid en verkeer,
  3. Sociale doelstellingen,
  4. Cultuur in nde buurt,
  5. Communicatie tussen stadsdeel en buurt.

Het Eilandenoverleg is teleurgesteld over het gebrek aan diepgang en samenhang van de Bouwstenen van het stadsdeel. Soms zijn het alleen aandachtspunten, zonder dat een richting wordt aangegeven en waar wel een richting wordt aangegeven ontbreekt een context of motivatie.
In de Bouwstenen is inbreng vanuit de bewonersenquête wel terug te vinden, maar dit jaar is er geen dialoog met bewoners via buurtgesprekken waarin bewoners eigen prioriteiten kunnen aangeven. De inbreng vanuit het Eilandenoverleg is daarom extra van belang.

Lees hier de volledige versie 2 van de speerpunten.