Artis wil vernieuwen. Het park wil meer ruimte voor de dieren en zou in 2030 fossielvrij moeten zijn. Daarnaast heeft men zich ten doel gesteld te groeien van 1,4 naar 2 miljoen bezoekers. Artis heeft zijn toekomstvisie en bijbehorende concrete ideeën neergelegd in een masterplan. Hierin is nog niet het ontwerp opgenomen, dat er wel inmiddels ligt, voor een 14 meter hoog gebouw voor warmte-koude opslag (WKO) annex dienstencentrum in de noordoosthoek van het park tegenover appartementencomplex Aquartis op het Entrepotdok. Daarnaast wil Artis een parkeergebouw bouwen op het voorste stuk van de huidige parkeerplaats. Er wordt nagedacht over de mogelijkheid om bezoekers per boot naar Artis te vervoeren, over een nieuw entree-gebied en over een open toegankelijke horecagelegenheid in de zuidoosthoek, aan het eind van de Plantage Middenlaan. Artis is een participatietraject voor de buurt begonnen. Er zijn inmiddels twee inloopbijeenkomsten geweest. Omwonenden zijn bezorgd over de impact van de plannen op hun directe leefomgeving.
In de door Artis gecreëerde appgroep verwoorden omwonenden hun zorgen en bezwaren. In zijn algemeenheid vreest men dat de ambitie van Artis om zo sterk te groeien zal leiden tot meer vertier, reuring en overlast in de buurt. Bewoners van gebouw Aquartis voorzien dat het nieuwe WKO-gebouw hun vrije uitzicht ernstig zal aantasten en zij roepen Artis op om hun bezwaren serieus te nemen en naar alternatieven te kijken. Andere buurtbewoners vrezen de komst van het parkeergebouw. De plannen daarvoor zijn volgens Artis nog niet uitgewerkt. Artis wil een flexibel ontwerp gaan maken, dat aangepast kan worden als veranderende mobiliteit in de stad ertoe zou leiden dat minder bezoekers per auto komen. Maar op korte termijn wil Artis al dat de auto’s minder plek gaan innemen zodat er ruimte ontstaat voor een park, voor een nieuw reptielengebouw en een nieuwe kas en verder moet er een groter terrein beschikbaar komen voor een grotere kudde olifanten.
De participatiebijeenkomsten helpen volgens veel van de direct betrokken bewoners niet erg om hun zorgen weg te nemen. Artis heeft inmiddels laten weten in direct overleg met deze betrokkenen te willen gaan om gezamenlijk te kijken naar alle belangen en bezwaren. Daarbij zal er ook meer helderheid moeten komen over welke plannen al dan niet en in welke mate al concreet vorm hebben gekregen.
Eind september werd ook nog in de gemeenteraad gediscussieerd over Artis naar aanleiding van een voorstel van de Partij van de Dieren. De PvdD wil dat Artis van dierentuin wordt omgevormd tot een openbaar toegankelijk park zonder dieren maar met geavanceerde, interactieve informatie over de natuur. Achtergrond van deze stellingname is dat de partij het principieel onacceptabel vindt dat de mens meent het recht te hebben “andere dieren” van hun vrijheid te beroven. Daarbij werd zelfs een vergelijking getrokken met de Congolezen die nog halverwege de vorige eeuw in Brussel als museumstukken werden tentoongesteld. Deze vergelijking zorgde voor een emotionele reactie van raadslid Kabamba, zelf van Congolese afkomst.
De PvdD stond in haar ideeën alleen. De andere partijen en ook wethouder Alexander Scholtes spraken hun steun uit voor Artis, juist ook vanwege de plannen voor de toekomst. Maar ook was er consensus dat het nodig is te blijven denken en praten over de evidente dilemma’s die er bestaan over de rol en de inrichting van onze stadsdierentuin in de verdere toekomst.