De sanering van de vervuilde bodem van de vaarten rond de Oostelijke Eilanden gaat dit voorjaar van start met nader onderzoek. Dat kregen de deelnemers aan het Eilandenoverleg op 25 januari te horen van een medewerker van Waternet. Op heel veel plekken in de stad is sprake van vervuild water en slib, het gevolg van industriële activiteiten in het verleden. Het is een illusie te denken dat het ooit echt schoon zal worden, aldus de medewerker van Waternet in zijn presentatie, maar de grootste vervuiling zal nu in ieder geval worden aangepakt. Eerste fase is dat de komende maanden onderzoek gedaan zal worden. De daadwerkelijke saneringswerkzaamheden worden verwacht over een kleine drie jaar.
Waternet is de uitvoeringsorganisatie van zowel de gemeente als Waterschap Amstel Gooi en Vecht en heeft de opdracht onderzoek te doen naar de staat van vervuiling van het water, en ook de sanering te organiseren en uit te voeren. Tot nu toe gaat men uit van de onderzoeksresultaten uit 2017 met betrekking tot de vervuiling in de Kattenburgervaart, Wittenburgervaart en Oostenburger(dwars)vaart en de komende maanden zal op deze plekken opnieuw onderzoek worden gedaan. In 2017 was de Dijksgracht Oost niet meegenomen in het onderzoek, maar dat zal nu, gezien de recente voorbeelden van vervuiling aldaar, wel gebeuren. Dijksgracht West valt buiten het onderzoek omdat daar geen ernstige vervuiling wordt verwacht. Onderzoekers, mannen in witte pakken, zullen in de periode februari tot juni 2023 monsters gaan nemen vanuit rondvarende bootjes. Alle woonboten kunnen gewoon blijven liggen.
In het najaar van 2023 zal een saneringsplan worden opgesteld waarna in het voorjaar van 2024 een algemeen plan van aanpak aan het bestuur van het waterschap zal worden voorgelegd. Na de besluitvorming zal de feitelijke sanering in de winter van 2025-2026 plaatsvinden. Tegen die tijd zal uitgebreid met woonbootbewoners worden overlegd over wat er moet en hoe dat kan.