Tot half december kon iedereen een zienswijze indienen over het voorliggend ontwerp-bestemmingsplan Dijksgracht Oost. Verschillende bewonersorganisaties, bewoners-platforms, het Inntel hotel en zo´n 170 individuele omwonenden rond de Dijksgracht Oost kwamen gezamenlijk met een uitgebreide zienswijze. Hierin gaan zij in op “nut en noodzaak” van de beoogde ligplaatsen voor rondvaartboten en dekschuiten met overslag en op de overlast die door het ligplaatsencluster zal ontstaan, en dat ook bezien in verband met de andere grote ontwikkelingen in het gebied. Daarnaast besteedt men in de zienswijze ruim aandacht voor het aan te leggen fietspad en de gevolgen voor de bestaande natuur. De geraamde kosten komen ook aan de orde, omdat de financieen een rol zouden moeten spelen bij de uiteindelijke brede belangenafweging.
Een essentieel punt is de vraag waarom die nieuwe ligplaatsen – speciaal voor lange boten - eigenlijk nodig zijn. De gemeente heeft altijd als reden genoemd dat het aantal uitgegeven exploitatievergunningen voor lange boten sterk is gegroeid. De bewoners laten echter zien dat die groei is ontstaan omdat dat de gemeente zich niet aan het eigen beleid heeft gehouden. Er staat namelijk niet alleen vast dat het aantal uitgegeven vergunningen voor alle boten samen constant moet blijven op maximaal 550, maar ook per “segment” liggen de aantallen vast. Toch kwamen en komen er ook straks al maar lange boten bij. Men heeft dat, ondanks bestaande heldere regelingen, gewoon laten gebeuren. De gemeente heeft aangegeven dan men heus wist dat het besluit voor de ligplaatsen in de Dijksgracht Oost nog niet vast lag, maar dat men er toch vanuit ging dat het wel los zou lopen. Dus moeten omwonenden straks, vanwege een gebrek aan sturing van de gemeente op eigen uitgangspunten, gaan leven met de overlast van een haven. Ook heeft de gemeente ooit besloten dat ze in beginsel alle vergunde boten een ligplaats wil bieden. Maar nu de gemeente zich niet aan het eigen beleid houdt, is de vraag of ze zo’n principe-toezegging, wel gestand moet blijven doen.
Omwonenden vrezen ook dat de te verwachten geluidsoverlast veel groter zal zijn dan de gemeente wil doen geloven. Het bestemmingsplan stelt strenge regels aan de manier waarop de aannemers van de dekschuiten moeten werken bij de overslag van alle bouwmaterialen voor de kades en de bruggen. Deze voorschriften moeten ervoor zorgen dat de gebruikelijke geluidsoverlast bij dergelijke werkzaamheden veel minder wordt. Maar de gemeente heeft al toegegeven dat er nauwelijks sprake zal zijn van handhaving en dat er dus ook geen garanties worden gegeven dat de geluidsoverlast inderdaad binnen de wettelijke normen zal blijven.
Wat betreft het fietspad wijzen de bewoners op de al eerder naar voren gebrachte zorgen over de verkeersveiligheid. En verder betekent de aanleg van het fietspad dat de bestaande natuur op het talud gekapt moet worden, en die natuur is het foerageergebied van de beschermde vleermuis. Om compensatie te bieden moet nu eerst een plas-dras worden aangelegd over de volle 450 meter van de Dijksgracht Oost. Bewoners wijzen erop dat de kosten van alleen al deze plas-dras zone door de gemeente worden geschat op ruim 4 miljoen euro. Als de gemeente zou willen wachten tot 2028, het moment dat het spoortpark klaar is dat ook als compensatiegroen kan gaan dienen, zou deze 4 miljoen dus kunnen worden uitgespaard.
In het nieuwe jaar zal de gemeente eerst een reactie geven op alle punten die in alle ingediende zienswijzen zijn ingebracht (nota van beantwoording). En de Stadsdeelcommissie krijgt ook nog de gelegenheid een advies te geven, met alle zienswijzen op tafel en ook met de informatie die door ambtenaren en bewoners gezamenlijk nog in een document wordt samengebacht in het kader van het ‘extra traject’ (zie eerdere berichten op de website) . Wellicht brengt dat alles het college nog tot wijzigingen of aanpassingen in het ontwerp. Tenslotte zal het hele dossier door de gemeenteraad worden behandeld, waarbij men dan dus voor het eerst zal toekomen aan een brede belangenafweging. Die discussie is van belang, juist omdat de gemeenteraad nog nooit inhoudelijk over het hele plan heeft gesproken – ook de Ruimtelijke Visie, het enige document waarin het hele plan beschreven is, is tot nu toe onbesproken gebleven. Na afronding van de discussie kan de raad een besluit nemen over het ontwerpbestemmingsplan.