Er is lang en hard gewerkt aan 1e fase van de verduurzaming van de Oosterkerk en dit traject wordt in november afgerond. Per 1 december 2024 zullen het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Theater na de Dam voor in ieder geval een half jaar, met de optie voor nog een half jaar, hun intrek nemen in het voorhuis en in een van de cubicles in de kerk. Vanaf de zomer 2025 zal de verbouwing een nieuwe fase ingaan en zal de verduurzaming van de zolder aangepakt worden.
Oosterkerk wordt verduurzaamd
Stadsherstel is bezig de Oosterkerk te verduurzamen. Het voorhuis, de kosterwoning, wordt geïsoleerd en er worden “achterzetramen” geplaatst. Voor de plaatsing van die ramen is binnen een grote steiger opgebouwd en er is een proefopstelling gemaakt om de beste kleurstelling voor de ramen te bepalen. Voor deze achterzetramen wordt aansluiting gezocht bij het groen van de stalen ramen. De binnen-voorzetramen worden lichtgrijs, een “schaduwkleur”, waardoor ze zo min mogelijk zullen opvallen.
Oosterkerk gaat verduurzamen
Stadsherstel, de eigenaar van de Oosterkerk, gaat een begin maken met een grote verbouwing om de kerk te verduurzamen – zie ook het nieuwsbericht van 1 februari op deze site. Vanaf eind september zullen de lopende huurcontracten worden beëindigd, waarmee nu ook het Huis van Verbinding de kerk zal verlaten. Hoe lang de verbouwing zal duren is niet bekend.
Werkgroep Blackspots: “Geen stoplichten bij Oosterkerk want dat creëert onveiligheid.”
De werkgroep Blackspots van de gemeente heeft de veiligheid onderzocht van het kruispunt voor de Oosterkerk, waar fietsers en voetgangers die oversteken vanaf de Pelikaanbrug naar de Wittenburgerstraat kruisen met de auto’s én het 2-richtingen fietspad langs de Eilandenboulevard. Omwonenden vinden al jaren dat het kruispunt onveilig is, en constateren te veel (bijna)ongelukken. Zij vragen dan ook al heel lang om terugplaatsing van de in 2019 weggehaalde stoplichten. De werkgroep Blackspots komt nu tot de conclusie dat terugplaatsen niet de oplossing is. “Het plaatsen van een verkeerslicht creëert een gevoel van veiligheid, maar minder waakzaamheid” , aldus de werkgroep. “Bij kruisingen waar vooral het gedrag van weggebruikers voor gevaarlijke situaties zorgt, kan dit zelfs een averechts effect hebben”.
Toekomst van de Oosterkerk opnieuw onbekend
Half januari kwam het bericht van Stadsherstel dat men een jaar na de overdacht van de kerk heeft moeten concluderen dat de verbouwing en de noodzakelijke investeringen in de kerk financieel niet haalbaar zijn voor de twee beoogde huurders, het Balletorkest en Protestantse Kerk Amsterdam, samen met Stadsherstel als eigenaar. De onderhandelingen zijn stukgelopen en intentieovereenkomst van maart 2022 is daarmee van tafel.
Stichting Oosterkerk neemt afscheid
Na ruim 35 jaar beheerder van de Oosterkerk te zijn geweest nam de Stichting Oosterkerk eind maart afscheid van deze taak en van de kerk met een week vol concerten. Henk Verhoef, voorzitter van de stichting en organist, leidde op 30 maart het slotconcert in, en vertelde in een volle kerk het hele verhaal in een notendop, hoe ze waren begonnen, hoe het was gegaan, en hoe het nu allemaal tot een eind is gekomen.
Protestantse Kerk Amsterdam en Balletorkest samen huurders van Oosterkerk
Als de gemeente Amsterdam de Oosterkerk volgens plan verkoopt aan Stadsherstel zullen het Balletorkest en de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) allebei huurder worden. Wel moeten er duidelijke garanties komen ten aanzien van het gebruik van de kerkruimte voor buurtactiviteiten en voor activiteiten van de stichting Oosterkerk. Dat is al een oude belofte van het college en is ook het standpunt zoals dat op dinsdag 11 januari werd verwoord door de stadsdeelcommissie Centrum.
Boris van der Ham adviseur Oosterkerk
De toekomst van de Oosterkerk is nog altijd ongewis. De gemeente wil de kerk verkopen aan Stadsherstel maar dan moet duidelijk zijn wat de bestemming zal worden. Wethouder Meliani zou op 1 november 2020 beslissen wie de hoofdhuurder van het gebouw zou worden, het Balletorkest of de Protestantse Kerk Amsterdam.
Advies Eilandenoverleg over keuze toekomstscenario Oosterkerk: PKA-beheer met Huis van Verbinding
Wethouder Meliani (Monumenten, Cultuur, Vastgoed) heeft het Eilandenoverleg om advies gevraagd over twee toekomstscenario’s voor de Oosterkerk:
Het scenario met beheer door Stadsherstel met als hoofdhuurder het Balletorkest,
Het scenario met beheer door de Protestantse Kerk Amsterdam – kortweg PKA –met een Huis van Bezieling (Citykerk), een Huis van Verbinding (buurtgebruik) en een Huis van Vernieuwing (sociaal ethisch ondernemen/innovatie).
Het Eilandenoverleg heeft zich In zijn vergadering van 3 februari 2021 unaniem uitgesproken voor het scenario PKA.
Online fotoboek "Oosterkerk, hart van de buurt' van Maria Bervoets
Maria Bervoets, actieve buutbewoonster en verwoed fotografe, is pas verhuisd van het Vierwindenhuis naar Almere, maar houdt een warm hart voor de Oostelijke Eilanden. . Zij maakte een online fotoboek over de Oosterkerk dat hiet te bekijken is. Dat laat zien dat de Oosterkerk beeldbepalend is vanuit vele hoeken van de Oostelijke Eilanden.
Lichtpost Oosterkerk
Op zaterdag 9 januari projecteerden kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes wensen van buurtbewoners op de Oosterkerk.
Bekijk hier de foto's
Dit was niet alleen een manier om elkaar te steunen en coronaproof een goed nieuwjaar te wensen, maar ook een voorproefje op wat wat een heel belangrijk jaar gaat worden voor de Oosterkerk in 2021.
Op 9 januari je eigen wens voor 2021 geprojecteerd op de Oosterkerk
Helaas is het dit jaar niet mogelijk om bij elkaar te komen in de Oosterkerk voor de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie. Om elkaar toch de beste wensen voor 2021 te kunnen geven, zal de Stichting Oosterkerk in samenwerking met lichtkunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes in de avond van 9 januari 2021 jullie aller wensen op de gevel van de kerk projecteren. De Stichting Oosterkerk nodigt jullie daarom uit om je wens voor de buurt via tekst of tekening in je eigen handschrift met zwarte pen of stift op te tekenen (mag in je eigen taal).
23 t/m 27 september expositie OPEN OOST in de Oosterkerk van kunstenaars uit onze buurt
Van woensdag 23 t/m zondag 27 september 2020 presenteert OPEN OOST nieuw werk van kunstenaars op de Oostelijke Eilanden, Kadijken en Entrepotdok in de Oosterkerk. Toegang gratis.
Woensdag 23 t/m zaterdag 26 september 11:-18:00 u (m.u.v. vrijdag 13:30 - 15:30)
Zondag 27 september 15:00-17:30 uur.
Bekijk hier wie de deelnemende kunstenaars zijn.
Het eerste live concert in de Oosterkek: koffieconcert 21 juni 12:00-13:00 uur
Aanstaande zondag 21 juni om 12:00 uur is er eindelijk weer een concert in de Oosterkerk waarbij bezoekers welkom zijn. De 30 beschikbare stoelen zijn inmiddels al gereserveerd. Je kan wel het concert via een livestream op de website van de Oosterkerk volgen. Trio Roadrunner speelt stukken van de Iraanse componist Farshid Shamandari en een aantal lichte stukken uit Nederland en Griekenland.
De komende weken zijn er meer concerten, op www.oosterkerk-amsterdam/nl zie je een overzicht. IDe volgende nieuwsbrief van de Stichting Oosterkerk wordt verstuurd zodra het mogelijk is hiervoor te reserveren.
Het reserveren van een stoel gaat per persoon: je kan maar één stoel reserveren. De stoelopstelling is met vaste looppaden en 1,5 meter ruimte tussen elke stoel, ook twee personen uit één huishouden moeten op afstand van elkaar zitten en je kan niet zelf een stoel uitkiezen. Er is geen pauze, geen koffie en thee en het is niet mogelijk gebruik te maken van de toiletten. Reserveren is uiteraard gratis, maar ben je ziek of kan je om een andere reden toch niet komen, geef het dan zo snel mogelijk door zodat iemand anders kan genieten van het concert.
26 juni 14:30 uur: vrijdagmiddagconcert Aaron Armaza Vera (piano) en Baiba Milberga (mezzo-sopraan)
7 juli 20:00 uur: dinsdagavondconcert door pianist Pieter Bogaert
18 juli 15:00 uur: zaterdagmiddagconcert. Accordeonist Claudio Jacamucci speelt ‘Arte della Fuga’: canons, fuga’s, ricercare, palindromen en spiegelvormen, labyrinten, pendula’s en andere en andere mysterieuze contrapuntische inventies uit Johann Sebastian Bach’s ‘Die Kunst der Fuge’.
24 juli 14:30 uur: vrijdagmiddagconcert door trombonist Arjan Linker.
'Boulevard van verbinding' toont 'Deep Map' van de Eilandenboulevard
Op 1 februari presenteerden Loes Laetemia en Zinzi Stasse van ‘Boulevard van Verbinding’ in de Oosterkerk de resultaten van hun interviews met bewoners rond de Eilandenboulevard. Zij deden dat in de vorm van een ‘Deep Map’, dat wil zeggen een belevingskaart waarop de verbondenheid en ervaringen van mensen met hun straat per plek staan aangegeven. Klik hier om de kaart te bekijken..De kaart kan een bijdrage leveren aan planvorming en toekomstige acties.
Lees ook hun document met quotes uit de interviews. een greep:
Doordat ik al lang in de buurt woon, herken ik mensen vaak en zeg ik mensen wel gedag.
Doordat je vlakbij het water woont (Ij), heb je het gevoel de stad soms te kunnen ontsnappen, zorgt voor een weidser gevoel, uitzicht.
Als ik zonder mijn vrouw over straat loop, vragen mensen altijd “waar is uw vrouw?”
Ik heb al 11 bakken koffie op ;), ben vanmorgen al bij het ontmoetingscentrum geweest
Over de hele Eilandenboulevard: Mensen vinden het jammer dat het trottoir aan de overkant en het plein van grind is. Dat loopt helemaal niet lekker meer. Er wordt weinig meer over gelopen.
Oosterkerk was hart van 1018 bij Nieuwjaarsreceptie 8 januari
De Nieuwjaarsreceptie van Buurtorganisatie 1018, DOCK, CentraM en Stichting Oosterkerk was levendiger dan ooit, met een opkomst van meer dan 400 bezoekers, verrassende optredens en de bijzondere expositie van houtsnedes van Wendelien Schönfeld. De jongeren deelden deze keer niet alleen de vele honderden hapjes uit, maar ze hebben ze deze keer ook voor een groot deel zelf gemaakt.
Klik hier voor meer foto's
Strijd om behoud buurtfunctie Oosterkerk gaat voort
Het Eilandenoverleg, het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en de Stichting Oosterkerk trekken samen op voor het behoud van de buurtfunctie van de Oosterkerk. Eind vorig jaar hebben zij met een raadsdres op het nippertje weten te voorkomen dat de Oosterkerk verkocht werd aan Stadsherstel. Wethouder Touria Meliani heeft toegezegd het behoud van de buurtfunctie als belangrijk uitgangspunt te zullen hanteren, maar de gemeente is nog steeds in gesprek met Stadsherstel.
De buurtorganisaties geloven niet dat Stadsherstel de buurtfuncties voldoende kan garanderen. De concerten die zij in andere kerken organiseren zijn doorgaans te duur voor de bewoners van de Oostelijke Eilanden. Hun plannen voor grootscheepse verbouwingen en een horecavoorziening zullen de exploitatiekosten verder opschroeven en vormen een bedreiging voor de akoestiek van de kerk en het monumentale Van Oeckelenorgel.
De drie organisaties hebben op 26 november een notitie aangeboden aan wethouder Meliani waarin het buurtgebruik van de Oosterkerk wordt uitgewerkt aan de hand van het programma in 2019. In de Oosterkerk zijn in 2019 108 activiteiten geprogrammeerd, waarvan 68 gratis concerten. De kerk wordt ook gebruikt voor belangrijke buurtbijeenkomsten zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, afscheidsceremonies en vrijheidsmaaltijden en is daarbij een belangrijke factor voor verbinding in de buurt. De notitie sluit af met twaalf vereisten voor buurtgebruik van de Oosterkerk. Lees hier de notitie.
Concerten Oosterkerk t/m 17 oktober
Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.
.Zaterdag 31 augustus 21:00 u: extra concert in de Oosterkerk: pianiste Helena Basilova presenteert haar nieuwe solo-album 'A Fearful Fairy Tale', onlangs uitgekomen op label TRPTK.
Dinsdag 3 september 20:00 u: Jong Talent: 3VIOLAS drie altviolisten, Hessel Moeselaar, Floris Faber en Geerten Feller, spelen eigen muziek en eigen arrangementen van Tchaikovski tot Swedish Mafia.
Zaterdag 14 en zondag 15 september 14:00-17:00 u: Nationale Orgeldag en Open Monumentendag. Iedereen mag het Van oeckeleorgel bespelen. Aanmelden door formuluer in te vullen http://bit.ly/vanoeckelen
Donderdag 19 september 20:00 u: Orgelconcert door Henk Verhoef: J.S. Bach in Frankrijk en Italie.
Zondag 22 september 12:00 u: Koffieconcert. Astori Kwartet Amsterdam - verhalen uit Buenos Aires. Liedjes en tango’s uit Argentinie, vertaald in het Nederlands.
Zaterdag 5 oktober 15:30 u: concert Women in Song, concertkoor van het eiland Man met een repertoire van klassieke en populaire liederen, religieuze muziek, volksliederen en niet in de laatste plaats muziek van het eiland Man.
Dinsdag 8 oktober 20:00 u: Jong Tal;ent. Gitarist Jasper Iturrospe speelt muziek uit verschillende stijlen, o.a. Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek.
Donderdag 17 oktober 20:00 u: Orgelconcert door Henk Verhoef. De grote orgelmis met preludium en Fuga in Es en de grote koralen uit de Clavier-Ubung.
Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/
Concerten Oosterkerk t/m 25 augustus
Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.
Zaterdag 20 juli 20:00 u: Het City of Belfast Youth Orchestra o.l.v. Paul McBride met muziek van o.a. Johann Strauss, Edward Elgar, Arturo Márquez en Antonin Dvořák. Met medewerking van celliste Ellen Quinn.
Zondag 21 juli 12:00 uur: Koffieconcert. Gibraltar speelt liederen en andere muziek uit het Middellandse Zeegebied. Van chansons tot raï, van soefimuziek tot tarantella’s: ontroerend, aanstekelijk, feest!
Vrijdag 26 juli 14:30 u: Vrijdagmiddagconcert – Pianist Nadav Katan.. De werken op het programma hebben gemeen dat ze niet voor piano werden geschreven, maar gearrangeerd en enigszins opnieuw gecomponeerd voor piano.
Dinsdag 6 augustus 20:00 u:Jong Talent – Emma Roijackers (viool) & Aidan Mikdad (piano) spelen Bartók’s 1e sonate en de beruchte ‘Kreutzer’ sonate van Beethoven.
Zondag 11 augustus 12:00 u: pianiste Vera Kooper brengt een voorproefje van een grote tournee die ze in 2020 gaat maken langs de Nederlandse theaters met het programma “Het jaar 250 na Beethoven”.
Vrijdag 23 augustus 14:30 u: Stefan Gottfried en Jasper Iturrospe combineren met hun nieuwe project jazz saxofoon en klassieke gitaar. Hun programma is een mix van eigen composities, Zuid-Amerikaanse muziek en jazz, met werken van Astor Piazzolla, Ralph Towner, Tom Jobím en meer.
Zondag 25 augustus 2019 12:00 u: 3VIOLAS is een groep bestaande uit drie jonge en gedreven altviolisten:. Hessel Moeselaar, Floris Faber en Geerten Feller. Zij spelen eigen muziek en eigen arrangementen van zowel klassieke als actuele muziek, variërend van Tchaikovsky tot aan Swedish House Mafia. Daarnaast is improvisatie een vast onderdeel.
Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/
Concerten Oosterkerk t/m 26 juli
Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.
Zondag 16 juni 12:00 u: Koffieconcert ‘Nieuwe Registers’. Celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organist Gonny van der Maten spelen muziek van o.a. Wouter van Belle, Rick van Veldhuizen, Bach, De Falla, Schumann & Messiaen.
Dinsdag 18 juni 20:00 u: Het Leeds University Symphony Orchestra (dirigent Georgia Webb) en Symphonic Wind Orchestra (dirigent Mark A. Jump spelen muziek van Hector Berlioz, Roger Cichy, Peter Graham, Samuel Hazo, Gustav Holst & Jean Sibelius.
Vrijdag 21 juni 14:30 u: Het hobo trio van hoboïsten Eva Albiar Aliaga, Peter Lacković & Maripepa Contreras speelt Trio in C Major Op.87 & variaties op 'La ci darem la mano' van Beethoven.
Vrijdag 21 juni 20:00 u: Presentatie van celliste Maya Fridman’s nieuwe album ‘Canti d’Inizio e Fine’. Maxim Shalygin componeerde dit stuk. hij won de Dutch Classical Talent Award 2019.
Zaterdag 22 juni 16:00 u: Het Amsterdams Studenten Orkest speelt muziek van Mendelssohn, Rossini, Beethoven en Newton Howard. Kaartverkoop aan de deur (vanaf 15:30 uur):
€7,50 (regulier) / €5,- (jongeren tot 18 jaar en studenten).
Dinsdag 2 juli 20:00 uur: Het Italiaanse viool-piano Duo Koiné speelt Dallapiccola’s moderne visie op de componist Tartini in zijn ‘Tartiniana’, Martucci (die als de “Italiaanse Schumann” kan worden beschouwd) en de laatromantische muziek van Nino Rota.
Donderdag 4 juli 20:00 u: Het Cambridge University Wind Orchestra (CUWO) speelt muziek van over de hele wereld, onder andere Suite for jazzorkest nr.2 (Dmitri Sjostakovitsj), East Coast Pictures (Nigel Hess), Danzón nr.2 (Arturo Márquez) en Second Suite in F for Military Band (Gustav Holst).
Zaterdag 20 juli 20:00 u: Het City of Belfast Youth Orchestra o.l.v. Paul McBride met muziek van o.a. Johann Strauss, Edward Elgar, Arturo Márquez en Antonin Dvořák. Met medewerking van celliste Ellen Quinn.
Zondag 21 juli 12:00 uur: Koffieconcert. Gibraltar speelt liederen en andere muziek uit het Middellandse Zeegebied. Van chansons tot raï, van soefimuziek tot tarantella’s: ontroerend, aanstekelijk, feest!
Vrijdag 26 juli14:30 u: Vrijdagmiddagconcert – Pianist Nadav Katan.. De werken op het programma hebben gemeen dat ze niet voor piano werden geschreven, maar gearrangeerd en enigszins opnieuw gecomponeerd voor piano.
Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/