Van de 130 voorstellen die dit voorjaar zijn ingediend in het kader van Centrum Begroot, zullen er in juni 77 ter stemming worden voorgelegd aan de bewoners van stadsdeel Centrum. Het bestuur van het stadsdeel heeft 53 plannen als niet haalbaar uit de lijst verwijderd. De leden van de stadsdeelcommissie Centrum konden zich eind mei voor het overgrote deel vinden in dit strenge oordeel. Alleen het plan om toeristen door middel van rond de Nieuwmarkt opgehangen banieren uit te nodigen om de stad positief, sociaal en inclusief te bejegenen, een plan dat volgens het stadsdeelbestuur strijdig is met de Algemene Plaatselijke Verordening, kreeg zoveel steun van de commissieleden dat het alsnog aan de lijst werd toegevoegd.
Ook in de Plantage-Weesperbuurt en op de Kadijken en de Oostelijke Eilanden sneuvelden verschillende voorstellen. Een vaak door het bestuur gehanteerd argument is dat een plan niet door kan gaan, omdat het in de toekomst extra beheers- en schoonmaakkosten voor de gemeente met zich mee zal brengen. Bij plannen voor projecten die beheerd moeten worden, moet daarom door de initiatiefnemers een medebeheercontract aangegaan worden. Een ander argument om plannen af te wijzen is dat ze in strijd zijn met het beleid van de gemeente. Om die reden heeft het stadsdeelbestuur bijvoorbeeld een streep gezet door het voorstel om de bestaande straatverlichting in de Plantage te vervangen door kroonlantarens. Volgens de gemeentelijke regels zijn die maar op enkele plekken in de stad toegestaan en de Plantage valt daar niet onder, aldus de toelichting van het bestuur.
Resultaat van de bespreking in de stadsdeelcommissie was dat de bewoners van Centrum tussen 17 juni en 15 juli kunnen stemmen op een grote variëteit aan voorstellen en daarmee in totaal € 500.000 kunnen verdelen. Zoals gebruikelijk vallen ook deze keer veel plannen onder de noemer ‘groen’, maar daarnaast hebben verschillende voorstellen ook een duidelijk sociaal karakter. Zo vragen bewoners van de Kadijken € 2000 voor een feestelijke viering van burendag met een buurtspel en optredens bij bewoners thuis en op andere locaties rond het Entrepotdok op de Kadijken. De vrijwilligers van Inloophuis Czaar 51 hebben iets meer geld nodig, maar zij hopen dan ook het verouderde interieur een stevige facelift te geven, zodat de bezoekers straks kunnen genieten van ‘een fijne en warme huiskamer voor de buurt’.
Heel ambitieus zijn twee voorstellen voor muurschilderingen. Op Kattenburg gaat het om een grote ‘mural’, gemaakt met een speciaal soort luchtzuiverende verf. Het ontwerp van de muurschildering moet nog worden bepaald. Dat zal gebeuren in samenspraak met de omwonenden. Op de hoek van de Sarphatistraat en het Weesperplein is een blinde muur al jaren geleden voorzien van een reusachtige, door Tim Rodermans gemaakte muurschildering van een jongetje en meisje die elkaar in de lucht een kus geven. De schildering verwijst nog naar Covid, reden waarom omwonenden nu in overleg met de kunstenaar hebben besloten om op die plek een nieuw werk aan te laten brengen met als titel ‘Groene Urban Jungle’ (zie illustratie).